Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Dialog savuros între guvernatorul BNR și senatorul Daniel Zamfir

Ziarul de Vrancea
12 feb 2019 898 vizualizări

Daniel Zamfir:“Când ați spus adevărul?" u “Noi nu stăm într-un prepeleac și spunem să facem cutare sau cutare”, a replicat Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat, ieri că ROBOR nu a fost manipulat. „Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este Nu. ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înțelegere de tip cartelar”, a afirmat Mugur Isărecu, marți, la audierea din Comisia economică a Senatului.

“Noi nu stăm într-un prepeleac”

Una dintre cele mai savuroase părți a fost aceea a dialogului dintre senatorul Daniel Zamfir, autorul celebrelor declarații cu manipularea ROBOR și Isărescu. "Am o rugăminte: noi punem întrebările, dvs. răspundeți. Vreau să discutăm despre ROBOR pentru că este prima temă de discuție. Este una care a suscitat mare interes. Aș vrea să vă întrebăm niște lucruri și dvs. să răspundeți. În legătură cu ROBOR a fost un lung șir de declarații ale dumneavoastră contradictorii. Ați spus că ROBOR e un produs al dv, al pieței, vorbeați cu băncile, noi doar îl aprobăm. Apoi ați spus că ROBOR nu e influențat de bănci. Când ați spus adevărul?", a spus Daniel Zamfir. Răspunsul guvernatolorului BNR: "Văd că aveți nelămuriri, să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieței monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac și spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situația reală monetară a fiecare bănci. Fiecare bancă, prin trezorierul ei, primește 2000 de plăți și face 6.000 de încasări. În funcție de ele și alte operațiuni are sau nu suprlus de lichiditate. Unele au suprlus, altele deficit. de asta se numește piață monetară interbancară".

“Dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”

Isărescu a afirmat, ieri, că nu a ținut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%.„Nu am ținut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară - n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu, marți, senatorului ALDE Daniel Zamfir, la audierea din Parlament. În plus, Guvernatorul BNR a susținut că a declarat că va crește ROBOR, drept răspuns la o altă întrebare că i-a încurajat pe oameni să ia credite știind că va crește indicele ROBOR. „A, spus un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, a continuat Isărescu. Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat, marți, că parlamentarii sunt dispuși, pentru a scădea din costurile finanțării pentru firmele, să primească și sugestii de la reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR). „Putem aduce lucrurile pe un culoar mai favorabil? Putem să facem ceva împreumă? Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi și sugestii”, a declarat, marți, Călin Popescu-Tăriceanu, la audiere Consiliului de Administrație al BNR.

S-au dezgropat și câțiva morți

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislației, în timp ce Daniel Zamfir i-a reproșat că în urmă cu 10 ani punea presiune pe trezorieri, dar azi se plânge că nu are pârghii.  "Băncile sunt în concurență, nu putem spune folosiți asta. Parlamentul în înțelepciunea sa să modifice OUG 50 să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii și ministerului de finanțe", a declarat Muguru Isărescu. Zamfir: E greu să spuneți cu mâna pe inimă și să garantați că nu s-au întâmplat Isărescu: De asta sunt acolo. Zamfir: În 2008, situația vă contrazice discuția dintre trezorierii băncilor, spuneau <<noi de fapt manipulăm>>. Asta reieșea. Există în acea investigație o declarație a unui trezorier care spunea: principalul mesaj a lui Cintează, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghii aveați atunci legale să intervenți și azi nu? Isărescu: Trebuia să vă uitațu să la cifre. Dv. vorbiți și lucrați cu vorbe.

Zamfir: Investigația Consiliului Concurenței e document oficial. Cîțu: Domnule președinte nu e document oficial Isărescu. Chemați-l pe cel de la Consiliul Concurenței. În 2008 a fost premier actualul președinte al Senatului. Atunci a fost o cădere a pieței, mulți bancheri au cheltuit ce aveau în trezorierie, au vândut și titlurile de stat. Cum să nu îl amenințe. Citenză intervine și dacă dobânda ajunge la 4% dar când a ajuns la 200%"

Cum este acuzată indirect și Trezoreria statului

Mugur Isărescu a mai declarat că a acuza că se fac manipulări pe piața interbancară însemnă a acuza și Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. „A spune că aceste tranzacții sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului. (...) Ori acestea sunt absolut normale. (...) Intervine și Banca Națională? Da”, a afirmat Mugur Isărescu, marți, la audierea din Senat. Guvernatorul BNR a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice a Senatului, a susținut că indicele ROBOR la 3 luni este mai mic decât cel afișat de BNR, dar s-a uitat la tranzacțiile pe termen scurt și atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanțelor făcea plăți. „Când a ieșit Zamfir în public, 81% din operațiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. - n.red.)”, a remarcat Isărescu, marți.

Sugestii pentru șoferul infractorilor

Guvernatorul BNR a spus la audierea din Comisia economică din Parlament, că o cale pentru a avea dobânzi mai mici o reprezintă reducerea deficitului, transmițându-i lui Șerban Nicolae, cunoscut ca șoferul infractorilor, că politicienii pot face acest lucru fiind ”cu bugetul în față”. „Vreți să fim cu dobânzi mai mici. Trebuie să reducem inflația, reducem deficitul, puteți să faceți asta, că sunteți cu bugetul în față. (...)Nu putem să reducem dobânda și ROBOR în jos, dacă nu reducem cel puțin acești trei indicatori”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, marți, la audierea din Comisia economică din Parlament, în contextul în care chiar în acel moment bugetul era dezbătut în Comisia bugetară. Guvernatorul BNR le-a transmis membrilor Comisiei că în afara de invitația la audiere nu a primit o altă solicitare, că „poate ne apucam de lucru”. „Nu am primit o solicitare, în afară de această invitație, să facem ceva, că poate ne apucam de lucru”, a spus Isărescu. De asemenea, senatorul PSD, Șerban Nicolae i-a spus lui Isărescu că dacă îl auzea acum două săptămâni, era mai ”liniștit”, făcând aluzie la invitațiile pe care le-a mai avut guvernatorul BNR. „Dacă îmi spuneați acum două săptămâni, eram mai liniștit. Mi-aș dori să văd o dată că ROBOR-ul este mai mic, când se învârte fluctuația”, a spus Nicolae.

 

POZA:

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Taxa pe lăcomie va mușca în primul rând din dobânzile le depozite

u așa susține Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României

 

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a spus, ieri, că printre efectele introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor este scăderea dobânzilor la depozitele bancare. „Dobânzile la depozite vor scădea. (...) Sunt taxate și activele reprezentând activele minime obligatorii. (...) S-a pus o taxă la grămadă și pe titluri de stat, adică pe împrumuturile pe care le dă statului român și Prima casă. Propunerea este de a le scoate pe acestea (de la calcularea taxei pe activele financiare - n.red.)”, a afirmat, marți, Mugur Isărescu, la audierea de la Comisia Economică a Senatului. Iar alte efecte vor urma în lanț, ca urmare a introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor, prin OUG nr. 114/2018, de la începutul acestui an. „Va descuraja și mai mult (...) depozitele bancare. Investițiile pe cale de consecință”, a completat Isărescu. Guvernatorul Băncii Naționale a mai spus că actul normativ prin care a fost introdusă taxa pe activele financiare ale băncilor este cel puțin o nereușită, deoarece are efecte asupra politicii monetare. „OUG nr. 114/2018 este cel puțin o nereușită, este un impozit pe politica monetară, ne leagă de mâini. (...) Dacă noi, la un atac al leului majorăm dobânzile, omorâm băncile”, a afirmat Mugur Isărescu, marți, la audierea de la Comisia Economică a Senatului. La această audiere participă întreg Consiliul de Adminsitrație al BNR, iar inițiativa audierii i-a aparținut senatorului ALDE Daniel Zamfir, președintele acesteia. „Este atac la adresa independenței instituției. (...) Avem deja semnale de la Banca Centrală Europeană”, a subliniat Isărescu, când a explicat efectele taxei pe activele financiare ale băncilor. La rândul lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al (BNR, a susținut, ieri, că se dorește ruperea taxei pe activele băncilor de ROBOR, iar acest lucru se încearcă la Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). „Implicit «ruperea» taxei pe active de ROBOR este o consecință a acestui demers”, a afirmat Florin Georgescu, marți, referindu-se la grupul de lucru format de reprezentanții BNR și ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP) la CNSM.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Tranzacțiile cu birouri au ajuns la 531 milioane euro

 

Tranzacțiile cu imobile de birouri au atins în 2018 un nivel record pentru ultimul deceniu, doar în București fiind achiziționate un număr de 20 de imobile cu o suprafață închiriabilă cumulată de 220.000 de metri pătrați și o valoare de peste 500 de milioane de euro, potrivit unui raport realizat de firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox și publicat ieri. Imobile de birouri au fost tranzacționate și în Cluj-Napoca și Timișoara, astfel că valoarea totală a tranzacțiilor cu imobile de birouri la nivel național în 2018 a fost de 531 de milioane de euro, reprezentând 55% din volumul tranzacționat. Per total, investitorii au plasat anul trecut 957 de milioane de euro în piața imobiliară locală, segmentele de retail (cu o cotă de piață de 33%) și industrial (9%) ocupând pozițiile doi și trei în topul atractivității. ”Cinci dintre cele mai mari șapte tranzacții au vizat proiecte de birouri din București, și anume The Bridge (două clădiri), Oregon Park (două clădiri), The Landmark (trei clădiri), Campus 6.1 și Crystal Tower. Totodată, în 2018 au fost tranzacționate și sediul din București al grupului Danone, clădirea Lascăr 31 Business Center care găzduiește reprezentanța locală a Comisiei Europene, imobilul Bucharest Corporate Center (fost sediu IBM și Generali) de pe strada Buzești, fostul sediu al Bank of Cyprus de pe Calea Dorobanți sau un portofoliu de patru imobile ale grupului East Balkan Properties”, se arată în comunicat. Astfel, investitorii au fost atrași atât de imobile „trofeu”, realizate de dezvoltatori consacrați, având un portofoliu de chiriași internaționali cu angajamente pe termen lung, cât și de clădiri secundare, dar care pot genera un randament robust, potrivit companiei. Un partener al Cushman & Wakefield Echinox, Tim Wilkinson, consideră că valul de investitori noi de pe piața locală va continua și în 2019. ”Ne așteptăm ca valul de investitori noi pe piața locală să continue și în 2019, aceștia urmând să fie atrași de randamentele mai ridicate care pot fi obținute în România, comparativ cu alte piețe din Europa Centrala și de Est. În acest context, ne așteptăm ca randamentele investiționale pentru clădirile de birouri și parcurile logistice prime să scadă cu 25 – 50 de puncte procentuale, atât ca urmare a unui număr mai mare de active de calitate disponibile spre vânzare, cât și a unei competiții mai ridicate între investitori pentru cele mai bune proprietăți. Cu toate acestea, pentru ca actuala evoluție pozitivă să fie valorificată pe deplin, este esențial ca România să își continue creșterea economică, să promoveze rezultatele pozitive și să ofere investitorilor încredere în stabilitatea mediului de afaceri”, a spus Wilkinson. La nivelul principalelor țări din Europa Centrală și de Est (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia și România), în 2018 au fost tranzacționate proprietăți cu o valoare cumulată de 13 miliarde de euro, cea mai mare piață fiind Polonia, cu o cotă de 55%.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

România strânge mai mulți bani din taxe de mediu decât restul UE

 

România a înregistrat în 2017 o pondere de 7,7% a veniturilor din taxe de mediu în veniturile guvernamentale totale, peste media din Uniunea Europeană de 6,1%, cel mai ridicat nivel fiind în Letonia, de 11,2%, iar cel mai scăzut în Luxemburg, de 4,4%, potrivit datelor publicate marți de biroul european de statistică Eurostat. Ponderea taxelor de mediu în veniturile guvernamentale totale din taxe și contribuții sociale este parte a unui indicator utilizat de UE pentru a monitoriza progresele către Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale Națiunilor unite, fiind un indicator al Scorului Eficienței Resurselor. Taxele de mediu contribuie la protejarea mediului și a resurselor naturale, iar obiectivele menționate rcomandă o creștere substanțială a ponderii taxelor de mediu, în conformitate cu cele mai  bune practici ale statelor membre (ponderi de peste 10%). La nivelul Uniunii Europene, veniturile guvernamentale din taxe de mediu s-au ridicat la 369 de miliarde de euro, comparativ cu 264 de miliarde de euro în 2002. În aceeași perioadă, ponderea taxelor de mediu în veniturile guvernamentale totale obținute din taxe și contribuții a scăzut de la 6,8% în 2002 la 6,1% în 2017. Taxele pe energie au reprezentat peste două treimi din totalul veniturilor obținute in taxele pe mediu (77% din total), cu mult peste taxele pe transporturi (20%) și cele pe poluare și alte resurse (3%). Ponderea taxelor pe mediu în totalul veniturilor din taxe și contribuții sociale variază semnificativ între statele membre. Astfel, Letonia a avut în 2017 cea mai mare pondere a taxelor pe mediu (11,2%), înaintea altor patru state membre cu o pondere de cel puțin 9%: Slovenia și Grecia (ambele cu 10,2%), Croația și Bulgaria (ambele cu 9,1%). La polul opus s-au plasat Luxemburg (4,4%), Germania (4,6%) și Suedia (4,9%), cu cele mai scăzute ponderi ale taxelor de mediu, urmate de Franța și Belgia (ambele cu 5%).

 

 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Afacerile din industrie au accelerat cu 11,8%

 

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în 2018 cu 11,8% față de anul anterior, un ritm crescut față de cel din 2017, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). În 2017, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a crescut cu 11,7%, față de 2016. Anul trecut, cifra de afaceri din industrie, comparativ cu 2017, a crescut pe ansamblu cu 11,8% datorită creșterii industriei prelucrătoare (plus 12%) și industriei extractive (plus 6%). ”Pe marile grupe industriale creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (plus 15,1%), industria energetică (plus 12,9%), industria bunurilor intermediare (plus 11%), industria bunurilor de uz curent (plus 8,2%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (plus 7%)”, se arată în comunicat. În decembrie 2018, comparativ cu decembrie 2017, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 2,9%, datorită creșterii din industria extractivă (plus 7,1%) și industria prelucrătoare (plus 2,7%).

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Reddit a fost evaluată la 3 miliarde de dolari

 

Rețeaua de socializare Reddit a anunțat luni că a atras 300 de milioane de dolari printr-o rundă de finanțare condusă de compania chineză Tencent Holdings, care i-a conferit o evaluare de piață de 3 miliarde de dolari, transmite Reuters. Reddit a obținut o investiție de 150 de milioane de dolari de la Tencent și alți foști investitori ai companiei, între care se află Sequoia, Fidelity, Tacit și Snoop Dogg. Investiția din partea companiei chineze a provocat rapid temeri legate de cenzură la Reddit, care se auto-intitulează ”prima pagină a Internetului”. Reddit este interzisă în China, în conformitate cu legislația referitoare la cenzură din această țară. Exceptând această finanțare, Reddit, companie înregistrată în California, a atras peste 250 de milioane dde dolari în alte trei runde de finanțare. Cea mai recentă a avut loc pe  1 august, la o evaluare de 1,8 miliarde de dolari. Compania are peste 20 de investitori, între care se află și Advance Publications, care deține Conde Nast, fostă companie mamă a Reddit.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Aurul, la cel mai mare nivel din iulie 2016

 

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, ieri, un curs de referință de 4,7412 lei, o scădere de 0,05% față de nivelul atins luni. În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul și a tins un nivel maxim de 4,7648 lei. Luni, euro a scăzut la 4,7437 lei. Marți, euro a coborât la 4,7412 lei. Prețul gramului de aur a crescut de la 176,3361 lei la 177,4473 lei. Acesta este cel mai ridicat nivel din 11 iulie 2016, când a fost 178,0291 lei. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,1969 lei la 4,2023 lei. Cursul francului elvețian a scăzut de la 4,1843 lei la 4,1716 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5,4152 lei la 5,3997 lei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.