Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Criză de resurse umane la Arad: Autoritățile caută muncitori în Ungaria

Ziarul de Vrancea
20 iul 2017 654 vizualizări

Autoritățile din Arad fac demersuri pentru a aduce forță de muncă din Ungaria, în condițiile în care în județ șomajul este sub 2%, în acest sens fiind solicitate și fonduri europene pentru modernizarea drumurilor transfrontaliere în scopul facilitării navetei.

Primarii orașelor și comunelor aflate de ambele părți ale graniței și-au anunțat cooperarea, arătând că în estul Ungariei șomajul este ridicat, în timp ce companiile din Arad nu au suficienți muncitori. Mai mulți primari arădeni din apropierea graniței cu Ungaria au declarat, ieri, că în ultimul an criza forței de muncă s-a accentuat, iar investitorii întâmpină dificultăți mari pentru a completa schemele de personal din fabricile pe care le dețin în zonele industriale din județul Arad. În momentul de față, sute de salariați ai fabricilor din jurul municipiului Arad sunt cazați în moteluri, pensiuni și locuințe private pentru că au fost aduși din alte județe ale țării, precum Hunedoara, Mehedinți sau Dolj.

Deficitul public din zona euro a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani

Deficitul public din zona euro a scăzut în primul trimestru al acestui an la cel mai redus nivel din ultimii aproape 10 ani, ca urmare a creșterii surplusului bugetar din Germania, care a compensat adâncirea deficitului în Franța, potrivit datelor publicate ieri de biroul european de statistică Eurostat. Datele confirmă îmbunătățirea finanțelor publice din zona euro, chiar dacă datorita publică a crescut în primul trimestru, din cauza datoriei guvernamentale din Italia, a doua ca mărime din uniunea monetară.

Eurostat a anunțat că deficitul bugetar din zona euro a scăzut la 0,9% din PIB în primele trei luni ale anului, cel mai redus nivel atins după ultimul trimestru din 2007, de la 1,1% în trimestrul precedent, confirmând o tendință descendentă pe termen lung. În Germania, excedentul bugetar a crescut la 1,5% din PIB în primul trimestru, de la 1,4% în trimestrul patru al anului 2016 și 0,7% în cel de-al treilea. Creșterea surplusului în Germania a avut loc în pofida apelurilor făcute de alte state din zona euro și de instituții europene, de creștere a cheltuielilor și a salariilor pentru a contribui la redresarea din zona euro.

În Grecia, care are cea mai ridicată datorie publică din zona euro, a consemnat o scădere a acesteia la 176,2%, de la 179% în trimestrul patru al anului trecut.

Mini-autobuze autonome, testate în centrul Parisului

Navya Technologies, un producător francez de mini-autobuze autonome, testează vehiculele în centrul de afaceri aglomerat al Parisului, unde circulă printre bancheri și directori de companii. Susținută de un antreprenor în domeniul roboticii și al jocurilor video și de producătorul de componente auto Baleo, Navya participă la o investiție de 1 milion de dolari într-o fabrică din Saline, Michigan, pentru asamblarea de vehicule electrice destinate pieței americane. Actuala fabrică a Navya, din Lyon, Franța, a efectuat curse demonstrative cu 50 de navete în locuri ca Aeroportul londonez Heathrow și cartierul de afaceri francez La Defense, unde își au birourile companii precum Societe Generale, Axa și Allianz.

Navya anticipează că va vinde circa 450 de mini-autobuze autonome până la sfârșitul anului viitor, o treime în SUA, unde a livrat deja câteva pentru transportul în campusul Universității Michigan. Între posibilii clienți se numără orașele, universitățile și companiile care vor să transporte personal.

Actualul model de vehicul, numit Arma, are o capacitate de 15 pasageri și o viteză maximă de 16 mile pe oră. Computerul acestuia folosește un mix de semnale de geolocalizare, senzori, camere și radare pentru a scana și interpreta mediul înconjurător. Robotul, monitorizat de la ditanță de o echipă de ingineri, învață noi competențe pe parcurs.

BCR: România are cel mai vechi stoc de locuințe din UE

Clădirile au o influență critică asupra siguranței și sănătății oamenilor, iar datele Eurostat arată că România are cel mai vechi stoc de locuințe din Uniunea Europeană (UE), a declarat președintele BCR Banca pentru Locuințe, Lucian Anghel. „Avem blocuri de locuințe unde nu s-a efectuat niciun fel de lucrare de reparații în ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgentă de reparații. Tocmai de aceea am decis sa ne implicăm în susținerea acestui Ghid pe care îl considerăm extrem de util“, spune Lucian Anghel, președintele BCR Banca pentru Locuințe.

Conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România, 84% dintre cei care au răspuns sondajului au menționat cel puțin o problemă cu locuința, iar 91% au cumpărat cel puțin un produs necesar pentru reparații: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianță, ciment etc. Cele mai mari probleme cu locuința apar în gospodăriile sărace, cu venituri sub 3.000 de lei pe gospodărie, potrivit studiului.

Cu toate că prețul materialelor de construcție folosite la renovarea caselor este similar cu cel din țările din regiune, salariul brut mediu lunar în țara noastră este de peste șase ori mai mic decât în Austria și de aproape două ori mai mic decât în Slovacia sau Cehia, a precizat Lucian Anghel

Facebook vrea să creeze un serviciu prin care utilizatorii să plătească pentru a citi știri

Facebook lucrează în prezent la un serviciu de știri pe bază de abonament, la care utilizatorii se abonează pentru a citi noutățile publicațiilor preferate.

Compania condusă de Mark Zuckerberg vrea să creeze un așa-numit paywall - un serviciu de știri la care participă mai multe publicații, care poate fi accesat de utilizatori doar pe bază de abonament. Paywall-ul celor de la Facebook va îmbrăca formatul Instant Articles. Instant Articles este un format disponibil exclusiv în cadrul Facebook, care face ca articolele să se deschidă aproape instant. Veniturile din reclamele afișate în acest format este împărțit de publisher cu Facebook.

Conform The Wall Street Journal, Facebook va începe să testeze acest serviciu în luna octombrie, cu un număr redus de site-uri de știri. Nu se cunoaște încă ce site-uri vor participa la acest test, însă planul este ca în 2018 să fie acceptați și mai mulți publisheri, înainte de lansarea oficială a serviciului. Din informațiile actuale, se pare că Facebook nu urmărește să obțină un profit direct din viitorul paywall. Asta nu înseamnă că, ulterior, compania americană nu se poate răzgândi și cere un procent din venituri publisherilor.

Pe de altă parte, mutarea celor de la Facebook este văzută și ca o încercare de împăcare a publisherilor. Aceștia s-au arătat din ce în ce mai nemulțumiți de faptul că marile companii de tehnologie, precum Facebook și Google, au din ce în ce mai mult control asupra distribuției informației în format digital și acaparează cea mai mare parte a veniturilor.

România, lider în UE la creșterea deficitului guvernamental în primul trimestru

În timp ce în Uniunea Europeană și în zona euro, deficitul guvernamental a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, în România deficitul guvernamental a înregistrat cea mai mare creștere din rândul statelor membre, 1,3 puncte procentuale, de la un deficit de 1,8% din PIB în trimestrul patru 2016, până la un deficit de 3,2% din PIB în primul trimestru al acestui an, arată datele publicate ieri de Eurostat.

Deficitul guvernamental al României a fost în primul trimestru al acestui an de trei ori mai mare decât cel din UE (1% din PIB), iar în rândul statelor membre UE doar Franța a avut în primele trei luni ale acestui an un deficit guvernamental mai mare decât cel al României (3,3% din PIB).

Per total, România se numără printre statele membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale, fiind devansată doar de Estonia (9,2% din PIB), Luxemburg (23% din PIB), Bulgaria (28,6% din PIB) și Danemarca (36,7%). Conform datelor Eurostat, datoria guvernamentală a României este mult sub media din UE de 84,1% din PIB și din zona euro de 89,5%.

Cele mai recente estimări ale Fondului Monetar Internațional arată că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,7% din PIB în 2017 ca urmare a noii Legi a salarizării, majorărilor de pensii și reducerilor de taxe. Mai mult, există riscul ca în conformitate cu politicile, deficitul să se deterioreze până la 3,9% din PIB în 2018. Pentru a evita ca majorarea deficitelor să pună în pericol stabilitatea fiscală, FMI recomandă consolidare pe termen mediu, sprijinită de reforme care să crească eficiența sectorului public.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.