Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: “Cel care va avea cel mai bun sistem de inteligență artificială va conduce lumea”

Ziarul de Vrancea
5 sep 2017 688 vizualizări

Conform celebrului antreprenor Elon Musk, ambițiile marilor puteri de a domina zona inteligenței artificiale ar putea cauza un nou război mondial.

 

ne-a obișnuit deja cu declarații surprinzătoare, uneori chiar șocante. Însă, cele mai recente postări pe Twitter ale acestuia depășesc doza de atipic cu care șeful Tesla, SpaceX și a altor companii se înconjoară. Declarațiile lui Musk par să fie generate de ultimele teste nucleare făcute de Coreea de Nord, dar și de o declarație pe care Vladimir Putin, președintele Rusiei, a dat-o recent privind inteligența militară. “Cel care va avea cel mai bun sistem de inteligență artificială va conduce lumea”, a spus Putin, scoțând în evidență ambițiile Rusiei, dar și ale altor țări în acest domeniu. Dincolo de gadgeturi și aplicații ca zone de inițiere a algoritmilor, inteligența artificială este văzută ca un instrument extrem de puternic pentru cel care o va controla. Mai mulți cercetări din acest domeniu au avertizat deja că, în mâinile unor dictatori, AI-ul ar putea fi mijloc de opresiune deosebit de eficient. Inteligența artificială poate fi aplicată de state în domenii care privesc guvernarea, iar regimurile opresive și cele care cenzurează libertatea de opinie și accesul la informare o pot folosi ca mijloc de supraveghere și control.

Producătorul de jucării Lego va concedia 8% dintre angajați

Producătorul de jucării Lego va concedia 8% dintre angajați, în urma unui declin de 5% al veniturilor în primul semestru, la 14,9 miliarde de coroane daneze (2,38 miliarde dolari), relatează Reuters. Vânzările Lego sunt totuși mai mari decât cele ale Hasbro, producătorul My Little Pony, de 1,82 miliarde de dolari, și ale grupului Mattel, producătorul păpușilor Barbie, de 1,71 mliarde dolari. ”Suntem dezamăgiți de declinul veniturilor pe piețele pe care suntem stabiliți și am luat măsuri corective”, a spus președintele Lego, Jorgen Vig Knudstorp. Lego a precizat ca va desființa aproximativ 1.400 de posturi, dintr-un total de 18.200, majoritatea în 2017. ”Regretăm că vor face schimbări care ar putea afecta viețile multora dintre colegii noștri. Din nefericire, este esențial să luăm măsuri dure”, a explicat Knudstorp. În luna august, Lego l-a înlocuit pe directorul general Bali Padda după doar opt luni de mandat, cu industriașul danez Niels B. Christiansen.

Tudose: Am oferit FMI suportul cifrelor oficiale ale României

Premierul Mihai Tudose a declarat, marți, la Parlament, că s-a întâlnit în cursul dimineții cu reprezentanții Băncii Mondiale în România și cu cei ai Fondului Monetar Internațional (FMI) pe care i-a invitat la Ministerul de Finanțe pentru a vedea „cifrele exacte” referitor la starea economică a țării. Tudose a precizat că reprezentanții FMI urmează să realizeze luna viitoare previziunea de sfârșit de an „pe partea financiară” a României și, pentru a nu greși, le-a oferit „suportul cifrelor oficiale”. „Am avut două întâlniri importante cu Banca Mondială și cu Fondul Monetar Internațional. Cu Banca Mondială pentru a ne asigura de o colaborare dat fiind faptul că s-a schimbat echipa de reprezentare a Băncii Mondiale în România. Avem tot sprijinul și nu pe parte financiară, ci pe parte de suport tehnic pentru marile proiecte strategice ale României și, de asemenea, am chemat la discuții FMI nu pentru a lua bani, ci pentru a vorbi cu domniile lor, împreună cu ministrul de Finanțe să facă o vizită la Ministerul de Finanțe să vadă exact cifrele, fiindcă domniile lor în octombrie fac previziunea de sfârșit de an pe partea financiară a României. Dat fiind faptul că ultimele două le-au cam greșit - România nu a funcționat așa cum a spus FMI, cu un pic mai bine, ca să nu mai apară și a treia greșeală care chiar ar putea fi interpretată le-am oferit suportul cifrelor oficiale ale României, ca să se bazeze pe ele”, a declarat premierul. Tudose a afirmat că nu le-a reproșat celor de la FMI nimic, ci doar le-a atras atenția că „totuși sunt ditamai organismul”. „Lumea se uită la ce ceea ce spune FMI. Ultimele două nu prea le-au ieșit. Nu i-am acuzat de rea voință, ci să fie un pic mai atenți”, a mai spus șeful Executivului.

Un număr de 40 de țări au fost afectate de scandalul ouălor contaminate

Un număr de 40 de țări din întreaga lume au fost afectate până în prezent de scandalul ouălor contaminate cu substanța Fipronil, printre acestea numărându-se și 24 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, relatează DPA. Însă, ouăle contaminate nu reprezintă doar o problemă europeană, acestea fiind descoperite și în supermarketurile din 16 țări non-europene, printre care se numără Statele Unite, Rusia, Africa de Sud și Turcia. Singurele țări europene rămase neafectate de scandalul ouălor contaminate sunt Lituania, Portugalia, Cipru și Croația, potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei Europene (CE), Anca Păduraru. Între timp, miniștri europeni pentru Agricultură urmează să se întâlnească la Tallinn pentru a discuta de criza ouălor contaminate cu Fipronil, un ingredient comun în produsele veterinare destinate eliminării puricilor, păduchilor și căpușelor de pe animale, dar care este interzis pentru animalele destinate consumului uman în Uniunea Europeană. Acest insecticid poate cauza probleme la nivelul ficatului, glandelor tiroide și a rinichilor dacă este consumat în cantități ridicate de către om. Însă, cantități reduse de Fipronil au fost găsite în ouă, după ce insecticidul a fost utilizat pentru curățarea unor țarcuri pentru păsări din Olanda.

Producătorul jocului Angry Birds vrea să se listeze la bursă

Producătorul finlandez de jocuri și animație Rovio Entertainment, creatorul jocului Angry Birds, analizează listarea acțiunilor companiei la bursa din Helsinki, a anunțat marți operatorul bursei americane Nasdaq, fără să ofere detalii, transmite Reuters. După ani de zile de scădere a profitului, reduceri de locuri de muncă și restructurare, Rovio a revenit la profit în 2016 datorită filmului 3D Angry Birds și a redresării vânzărilor de jocuri. Rovio este deținută în proporție de 70% de Kaj Hed, unchiul co-fondatorului companiei, Angry Birds. Ceilalți investitori sunt firmele de investiții Accel Partners și Atomico.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.