Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Bancpost: Cardurile și ATM-urile băncii nu vor funcționa în noaptea de 22-23 septembrie

Ziarul de Vrancea
20 sep 2017 3942 vizualizări

Subsidiara din România a băncii grecești Eurobank, Bancpost, a anunțat miercuri că ATM-urile, cardurile și POS-urile băncii nu vor funcționa în noaptea de 22-23 septembrie, în intervalul orar 22:00 - 8:00, din cauza unor lucrări de îmbunătățire a sistemului informatic

. ”Cardurile, ATM-urile și POS-urile Bancpost nu vor funcționa în noaptea de 22/23 septembrie 2017, în intervalul orar 22:00 - 8:00 a.m., pe fondul unor lucrări de îmbunătățire la sistemul informatic”, se arată în comunicat. Bancpost recomandă clienților să efectueze operațiunile înainte de perioada menționată. Pentru detalii suplimentare și asistență, clienții sunt sfătuiți să ia legătura cu banca. Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua instituție de credit după active de pe piața românească, a anunțat recent că negocierile privind preluarea Bancpost vor continua, finalizarea discuțiilor fiind estimată pentru sfârșitul lunii octombrie, după parcurgerea etapelor necesare și după obținerea aprobărilor.

Obligațiunile Superbet intră la tranzacționare pe bursă

Obligațiunile corporative emise de Superbet Betting & Gaming (simbol SBG20), unul dintre cei mai importanți operatori de jocuri de noroc din România, au fost admise la tranzacționare pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare administrat de Bursa de Valori București (BVB). Obligațiunile negarantate, în valoare totală de aproximativ 9,7 milioane lei sunt denominate în lei, au fost emise în ianuarie 2017 cu scadența în anul 2020 și au o rată fixă a dobânzii de 12% pe an. „Superbet reușește prin acest al doilea plasament să atragă bani de la investitori români, bani care vor rămâne în România pentru că vor fi folosiți pentru dezvoltarea operațiunilor din România. Banii vor fi investiți atât în extinderea afacerii de retail – agenții noi de pariuri, cât și pentru impulsionarea business-ului online aflat încă la început. În mediul online, cea mai mare parte a banilor sunt direcționați către dezvoltarea de tehnologie avansată. Succesul celui de-al doilea plasament denotă stabilitatea și sănătatea financiară a companiei și a grupului din care face parte”, a declarat Vlad Ardeleanu, directorul general al operațiunilor multibrand Superbet. La rândul său, Lucian Anghel, președintele BVB, afirmă că sezonul obligațiunilor continuă la BVB.

Firma lui Sebastian Ghiță deține active de 32,5 milioane de lei

Patrimoniul Asesoft International, producătorul de aplicații deținut indirect de deputatul Sebastian Ghiță, potrivit DNA, și în insolvență din 2015, a fost evaluat la 32,5 milioane de lei, conform prețurilor de piață ale activelor, scrie Profit.ro. Evaluarea a fost realizată de GMT Evaluări și Consultanță SRL, desemnat de creditorii Asesoft International să realizeze operațiunea, potrivit unui document consultat de Profit.ro. La preț de lichidare, patrimoniul companiei a fost evaluat la 27,3 milioane de lei. Pe lângă terenuri și apartamente, printre activele evaluate se află și Cabanele Miorița și Cuibul Dorului, ambele situate în Munții Bucegi. Valoarea fiecărei cabane se situează la puțin peste 2,5 milioane de lei, la preț de piață, scrie Profit.ro. La preț de lichidare, valoarea celor două imobile scade la 1,7 milioane de lei, potrivit documentului întocmit de GMT Evaluări și Consultanță SRL. Peste 90% din valoarea patrimoniului Asesoft International reprezintă garanții pentru BCR, cel mai mare creditor al producătorul de aplicații software, în condițiile în care cea mai mare bancă locală s-a înscris la masa credală cu aproximativ 41,9 milioane de lei, conform tabelului preliminar al creanțelor.

Numărul firmelor și PFA-urilor intrate în insolvență a crescut cu 5,5%

Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a crescut în primele opt luni din acest an cu 5,55%, comparativ cu perioada similară din 2016, la 5.758 de unități, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe firme și PFA-uri în insolvență sunt din București, respectiv 1.228, în creștere cu 10,33% comparativ cu ianuarie — august 2016, Capitala fiind urmată de județul Iași, cu 352 (plus 6,67%), și de Bihor, cu 319 cazuri (-15,83%). Cele mai multe insolvențe au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor — 1.732, în scădere cu 0,7%. De asemenea, un număr de 10.043 firme și-au suspendat activitatea (-13,52%), iar 18.185 s-au dizolvat, număr în scădere cu—16,34%. Aproape jumătate dintre companiile active în România prezintă un risc de insolvență ridicat, se arată într-un comunicat al Coface, remis recent AGERPRES. "Ponderea foarte ridicată a companiilor cu risc major de insolvență este explicată de fenomenul polarizării firmelor românești, mult mai accentuat comparativ cu ceea ce observăm în Ungaria, Polonia sau Cehia. Spre exemplu, cele mari mari 10% din firmele românești dețineau la sfârșitul anului 2015 aproape 91% din totalul veniturilor înregistrate de către întreg mediul de afaceri, în timp ce această pondere este mult mai scăzută în cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%)", se arată în document. Potrivit acestuia, 99% dintre companiile românești se luptă pentru o cotă de piață de maximum 33%, în condiții de concurență foarte agresivă și economie subterană mult mai ridicată decât media înregistrată în UE. "Șapte din zece companii își plătesc mai târziu furnizorii comparativ cu durata medie de colectare a creanțelor și rotație a stocurilor. Dintre acestea, 60% își finanțează investițiile pe termen lung, 30% își rambursează creditele bancare contractate pe termen lung (soldul creditului bancar acordat companiilor scade cu aproximativ 5% de an—la-an) și/ sau plata unor dividende (în condiții fiscale avantajoase de impozit diminuat la 5%), în timp ce 10% își finanțează companii din grup", menționează sursa citată. Conform Coface, soldul creditului furnizor s-a dublat de la momentul impactului crizei financiare până în prezent, crescând de la 168 miliarde lei (2007) la aproape 340 miliarde lei (2016), în timp ce soldul creditului bancar a crescut doar cu aproximativ 30 miliarde lei.

May va oferi UE 20 de miliarde de euro pentru nota de plată pentru Brexit

Premierul britanic Theresa May va propune să vireze cel puțin 20 de miliarde de euro către UE, pentru achitarea notei de plată a Brexit, au declarat surse apropiate dosarului pentru Financial Times, relatează AFP. Consilierul Theresei May pe probleme legate de UE, Olly Robbins, și-a informat omologii din mai multe capitale europene în legătură cu această ofertă, scrie FT. Anunțul oficial ar urma să fie făcut de May vineri, la Florența, în cadrul discursului șeferi Guvernului britanic programat pentru vizită. Marea Britanie nu a oferit nicio cifră privind suma pe care intenționează să o ofere după ieșirea din blocul comunitar, prevăzută pentru 29 martie 2019. De altfel, nici Bruxelles-ul nu a oferit cifre exacte, însă mai mulți înalți oficiali europeni au declarat pentru AFP că factura ar urma să fie cuprinsă între 60 și 100 de miliarde de euro. Contribuția netă a Londrei la bugetul UE, în 2015, a fost de 10,75 de miliarde euro, arată documentele Comisiei Europene și Parlamentului European. Astfel, suma de 20 de miliarde de euro ar fi suma datorată de britanici la bugetul UE până în 2020. “Însă acest virament nu ar stinge” angajamentele financiare totale asumate de britanice la UE, a subliniat un diplomat european citat de FT. Consilierii Theresei May nu au comentat informațiile FT.

Un pachet de țigări va costa 10 euro în Franța, în 2020

Prețul pachetului de țigări va crește de șase ori în Franța, urmând să ajungă la 10 euro la finele lui 2020, o primă majorare, de 35 de eurocenți, urmând să fie aplicată în acest an, a declarat miercuri ministrul francez al Sănătății, Agnes Buzyn, informează AFP. "Vom armoniza prețul pachetului de țigări, în special prețurile cele mai mici, printr-o creștere medie de 35 de eurocenți până la 7,10 euro pe pachet la finele anului, urmând ca în luna martie a anului următor să fie introdusă o nouă majorare de un euro", a declarat Agnes Buzyn, pentru postul de radio Europe 1. "Ulterior, vor fi introduse majorări de 50 de eurocenți în lunile aprilie și noiembrie 2019, urmate de alte majorări de 50 de eurocenți în luna aprilie 2020 și 40 de eurocenți în luna noiembrie 2020", a adăugat oficialul francez. Aceste creșteri vor fi decalate în timp "pentru a permite oamenilor să se pregătească, să găsească mijloacele pentru a se opri din fumat", a subliniat ministrul francez al Sănătății. Majorarea prețului mediu al unui pachet de țigări la 10 euro este unatre din promisiunile de campanie ale președintelui francez Emmanuel Macron. În prezent, cel mai ieftin pachet de țigări în Franța costă 6,30 euro, iar pachetul de Marlboro, cea mai comercializată marcă de țigări acolo și, totodată, una dintre cele mai scumpe, se vinde cu 7 euro. În Franța, 16 milioane de persoane, adică o treime din populația cu vârsta între 15-85 ani, fumează (36% din bărbați și 28% din femei).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.