Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: ANALIZĂ - Cel mai bine plătit job al săptămânii

Ziarul de Vrancea
8 aug 2021 679 vizualizări

În top: inginer IT, 5.000 euro pe lună n se caută bucătari români pentru salarii de 2.500 de euro n domeniul cu cea mai mare ofertă de muncă - vânzările n

IT-ul continuă să fie în topul domeniilor cu cel mai bine plătite slujbe și săptămâna aceasta, potrivit statisticilor bestjobs. O companie din Iași caută un „lead big data engineer”, poziție pentru care anunță că va plăti un salariu net de 5.000 de euro pe lună, job-ul putând fi făcut de la distanță. Datele importante despre evoluția pieței muncii în ultima săptămână au fost oferite de bestjobs în emisiunea „Ora de profit.ro”.

Top 3 joburi

Astfel, pe lângă cel mai bine plătit job al săptămânii, cel de „lead big data engineer”, în top 3 cele mai mari salarii în funcție de domeniu, pe prima poziție se regăsește, de asemenea, IT-ul. Tot la Iași, o companie recrutează un „security operations engineer” pentru un salariu de 4.000 de euro net pe lună. Pe locul doi se află domeniul construcțiilor. Se caută manageri regionali de vânzări pentru materiale de construcții în cinci județe din țară – Prahova, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Constanța -, oferta salarială fiind de 2.500 de euro pe lună. Pe locul trei este HORECA. Potrivit bestjobs, se caută bucătari români pentru hoteluri de 4 și 5 stele în Irlanda, salariile putând ajunge la 2.500 de euro pe lună, în funcție de experiență. De asemenea, o companie din Germania angajează pe diverse roluri de „customer support”, români vorbitori de germană. Ei pot lucra de acasă, iar salariile pornesc de la 2.000 de euro și pot ajunge la 3.800 de euro pe lună. Săptămâna aceasta, potrivit bestjobs, topul domeniilor cu cea mai mare ofertă de muncă, dar și cu cele mai multe angajări, a fost deschis de vânzări, pe locul doi fiind finanțele, iar pe trei – IT & Engineering.

Bucureștiul a fost și săptămâna aceasta cel mai bun oraș din țară pentru angajări, aici fiind înregistrate peste jumătate dintre aplicările depuse. Potrivit bestjobs, angajatorul cu cele mai multe aplicări a fost săptămâna aceasta o agenție de consultanță imobiliară care își deschide birouri în România și angajează câte un „area sales executive”. Job-ul este, la alegere, full time sau part-time, și nu se cere neapărat experiență, fiind oferit training în cadrul companiei. De asemenea, topul celor mai dorite domenii pentru job-uri care pot fi făcute de la distanță este deschis de IT / Telecom, pe locul doi fiind vânzările, iar pe trei – marketingul. Job-urile din marketing au avut o creștere semnificativă de aplicanți în iulie, cu 47% mai mulți decât în luna anterioară, precizează platforma bestjobs. Jobul cu cele mai multe aplicări săptămâna aceasta, potrivit bestjobs, a fost cel de consultant în vânzări pentru un mare retailer de electrocasnice, care recrutează pentru lanțul său de magazine din țară.

Oferta și cererea de job-uri

Capitala a fost și săptămâna aceasta pe primul loc în România în ceea ce privește oferta de job-uri, în vreme ce la polul opus, cu cea mai slabă ofertă a fost județul Teleorman. Cele mai multe job-uri au fost oferite în vânzări, iar cele mai puține în domeniul serviciilor de frumusețe. De altfel, Bucureștiul s-a aflat pe primul loc și în ceea ce privește cererea de job-uri, în vreme ce pe ultimul loc la acest capitol a fost județul Maramureș. Tot vânzările au dominat săptămâna aceasta și cererea de job-uri, în vreme ce domeniul educației a înregistrat cea mai slabă cerere.

În ceea ce privește vârsta românilor care își caută de lucru sau care vor să își schimbe job-ul, pe primul loc se află categoria 25 – 34 de ani (32,2%), urmată de categoria 35 – 44 de ani (21,6%). Pe locul trei sunt românii din categoria 45 – 54 de ani (18,6%), urmați de cei din categoria 18 – 25 de ani (11,5%) și de cei din categoria 55 – 65 de ani (10%). Doar 5,8% dintre românii de peste 65 de ani își caută un loc de muncă.

În funcție de experiență, cele mai multe aplicări pentru job-uri au fost înregistrate săptămâna aceasta la categoria „middle” (45%), urmată de categoria „entry-level” (40%). La categoria de experiență „senior” s-au înregistrat 10% dintre aplicări, în vreme ce la categoria superioară, „executive”, doar 5%.

A fost cel mai aglomerat weekend de pe litoral

potrivit hotelierilor, sâmbătă și duminică au fost 135.000 de turiști în structuri clasificate

Prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoș Răducan, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că este cel mai aglomerat weekend de pe litoral din acest sezon estival, fiind 135.000 de turiști în locuri de clasare clasificate, dar mai există și cele neclasificate în care nimeni nu poate spune cu exactitate câte persoane sunt. Vremea a fost caldă, cu vânt, în unele zone fiind pericol de înec. “Este cel mai aglomerat weekend de până acum, dar mă aștept ca săptămâna viitoare de Sfânta Maria să fie și mai și. Avem pe litoralul românesc, conform siteului Ministerului Economiei, toate locurile clasificate și avem în jur de 134.000 – 138.000 de locuri de cazare pe litoralul românesc, dintre care vreo 20.000 sunt în camping. Niciodată nu există un grad de ocupare de 100%, mai e o cameră cu o țeavă spartă, un aer condiționat defect, și orice hotelier păstrează două, trei camere pentru un telefon în ultima clipă, pentru o suprapunere din partea unei agenții, pentru chestiuni de acest gen. Deci avem 135.000 de locuri de cazare pline”, a declarat Dragoș Răducan pentru News.ro. El a precizat că cei care nu se află în structuri de clasare neclasificate sau stau la particulari nu pot fi socotiți turiști, ci vizitatori.

“Ceilalți sunt vizitatori. Turist este cel care înnoptează cel puțin o noapte într-o structură de cazare clasificată. Cei care aleg structurile neclasificate, care sunt nenumărate pe litoralul românesc, nu mai sunt turiști, ci vizitatori. Stațiunile sunt foarte pline datorită acestor vizitatori. Populația Mangalia se dublează, la fel și cea din Eforie și din Năvodari în timpul sezonului. Sunt aceste ansambluri rezidențiale care se închiriază toate la negru , cu sprijinul tacit al autorităților locale și cu îngăduința autorităților centrale. Dacă avem 135.000 de locuri de cazare clasificate, pot fi mai multe cele neclasificate? Nimeni nu știe cu exactitate”, a explicat Dragoș Răducan. El consideră că s-a ajuns în această situație ca oamenii să prefere structurile de cazare neclasificate după eliminarea voucherelor de vacanță. “S-a ajuns aici din cauza voucherelor de vacanță care au fost eliminate. Voucherul de vacanță îl obliga pe posesor să se cazeze într-o structură clasificată. Era primul mare avantaj și banii se întorceau prin taxe și impozite la bugetul de stat, cel care le-a generat”, a transmis reprezentantul FPTR.

Dragoș Răducan a afirmat că toate stațiunile sunt aglomerate în această perioadă.

“Nu putem vorbi de cele mai aglomerate, toate sunt aglomerate, putem vorbi de cele cu cel mai mare număr de turiști care este dat de locuri de cazare. Mamaia împreună cu Năvodari ajunge la 50.000 de locuri de cazure, cu tot cu cele neclasificate. Apoi urmează Eforie, unde sunt multe hoteluri clasificate care au atras și dezvoltarea multor pensiuni neclasificate. Costineștiul este scăpat de sub orice control. Din legendele locale se spune că Costineștiul este cea mai mare stațiune de pe litoral ca număr de locuri, dar nimeni nu știe. Urmează salba de stațiuni din sudul litoralului care oficial are 15.000 de locuri”, a explicat Răducan. El a menționat că și Vama Veche este aglomerată, dar aici sunt 10.000 de locuri de cazare cu tot cu cele neclasificate și cu cei care dorm pe plajă. “Și Vama Veche e plină, dar acolo sunt trei mii de locuri de cazare clasificate, mai punem trei mii cele neclasificate, mai punem trei mii cei care dorm pe plaje în bungalow-uri, ajungem la 10.000. Mai punem vizitatorii, dar de data asta cei care nu înnoptează acolo, ci vin și pleacă. Mamaia Nord și Vama Veche reprezintă centre de atracție pentru tinerii localnici care nu au alte posibilități de distracție. În Vama Veche sunt foarte multe mașini cu număr de Constanța, vin mulți constănțeni, din Mangalia, din Eforie, cu posibilități materiale mai reduse că aici poți să te distrezi cu o bere în față ceea ce nu poți în Mamaia Nord”, a transmis prim vicepreședintele executiv al FPTR. El a menționat că în sudul litoralului unele plaje au noi operatori economici care le-au închiriat și deocamdată sunt zone fără umbrele și șezlonguri.

“Acum în plin sezon s-a făcut tranziția la cei care au câștigat plajele la licitația de luna trecută și acum nu găsim nici șezlonguri, nici umbrele pe plajă, sunt plajele cum ni le-a lăsat natura și cum foarte mulți români și le doresc, libere. În unele locuri sunt aceeași și plajele au rămas la fel, dar sunt foarte pline plajele că vin și vizitatorii și turiștii și e mare înghesuială. Așteptăm controalele de la Direcția de Sănătate să verifice distanțarea”, a mai afirmat Dragoș Răducan, care consideră că oamenii trebuie convinși de autorități să respecte măsurile de protecție sanitară și nu să fie pedepsiți.

INS: Exporturile României au crescut cu 26,5% în 2021

 în primele șase luni din acest an, aceste au ajuns la peste 36 miliarde euro n și importurile au crescut, dar mai puțin n

Exporturile României au crescut cu 26,5% în primele șase luni, la 36,168 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 25,6%, la 46,828 miliarde euro, față de aceeași perioadă a anului trecut, a informat ieri Institutul Național de Statistică (INS). „În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021, exporturile FOB au însumat 36,168 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 46,828 miliarde euro. În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021, exporturile au crescut cu 26,5%, iar importurile au crescut cu 25,6%, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 a fost de 10,659 miliarde euro, mai mare cu 1,977 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020”, arată datele INS. În luna iunie 2021, exporturile FOB au însumat 6,242 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 8,085 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,843 miliarde euro. Față de luna iunie 2020, exporturile din luna iunie 2021 au crescut cu 28,9%, iar importurile au crescut cu 31,1%. „În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (47,9% la export și 36,6% la import) și alte produse manufacturate (30,4% la export și 30% la import)”, arată datle INS.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în primele șase luni ale anului a fost de 26,785 miliarde euro la expedieri și de 34,404 miliarde euro la introduceri, reprezentând 74,1% din total exporturi și 73,5% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada ianuarie-iunie a acestui an a fost de 9,383 miliarde euro la exporturi și de 12,424 miliarde euro la importuri, reprezentând 25,9% din total exporturi și 26,5% din total importuri.

Xiaomi a devenit lider mondial pe piața smartphone-urilor în luna iunie

Cel puțin pentru o lună, chinezii de la Xiaomi au fost lideri la nivel global pe piața smartphone-urilor, asta după ce au fost pe primul loc și în Europa în al doilea trimestru.

Pentru prima oară în istoria companiei, Xiaomi a fost lider mondial pe piața smartphone-urilor în luna iunie, conform unei analize realizate de Counterpoint Research. Fără să ofere cifre concrete privind vânzările, Counterpoint spune că livrările Xiaomi au crescut cu 26% în luna iunie, comparativ cu luna mai. Astfel, firma chineză a ajuns să vândă mai mult decât Samsung și Apple. Analiza arată, însă, că Xiaomi a vândut aproape 800 de milioane de smartphone-uri din 2011, când a fost înființată. Ascensiunea rapidă din ultimul an a Xiaomi este pusă, în primul rând, pe seama căderii Huawei. Xiaomi a fost compania care a știu cel mai bine să preia utilizatorii pierduți de Huawei, în urma embargoului american. În luna iunie, Xiaomi a profitat și de faptul că Samsung a produs mai puține smartphone-uri. Fabrica din Vietnam, una dintre cele mai importante pentru producătorul coreean, și-a redus mult producția din cauza noului val de COVID-19.

Profit uriaș al saudiților de la Aramco: a urcat de patru ori

Profitul net al grupului petrolier saudit Aramco a urcat de aproape patru ori în trimestrul al doilea, depășind așteptările analiștilor datorită prețurilor mai mari ale petrolului și redresării cererii, transmite Reuters. Potrivit Aramco, rezultatele au fost susținute de relaxarea restricțiilor pentru Covid-19 la nivel mondial, campaniile de vaccinare, măsurile de stimulare și accelerarea activităților economice pe piețele majore.

Profitul net al Aramco a urcat de la 24,62 miliarde de riali în urmă cu un an la 95,47 miliarde de riali (25,46 miliarde de dolari) în trimestrul încheiat pe 30 iunie. Analiștii anticipau un profit net de 23,2 miliarde de dolari. Grupul anticipează ca cererea să atingă 99 de milioane de barili pe zi până la sfârșitul acestui an și 100 de milioane de barili pe zi anul viitor. Aramco s-a alăturat altor producători de petrol care au raportat rezultate solide în ultimele săptămâni. Exxon Mobil a anunțat luna trecută un profit net de 4,69 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea, comparativ cu o pierdere de 1,08 miliarde de dolari în urmă cu un an. Royal Dutch Shell a publicat cel mai ridicat profit trimestrial obținut în peste doi ani, de 5,53 miliarde de dolari, comparativ cu profitul de 638 milioane de dolari în intervalul similar al anului trecut.

Proprietarul chinez al platformei TikTok vrea să se listeze la Hong Kong

ByteDance, proprietarul chinez al platformei video TikTok, vrea să se listeze la Hong Kong până la începutul anului 2022, după ce a răspuns îngrijorărilor exprimate de autoritățile de reglementare chineze, transmite Reuters. Grupul ByteDance intenționează să se listeze fie în trimestrul patru al acestui an, fie la începutul anului 2022, a relatat prima oară Financial Times, citând o sursă apropiată situației. „Ne așteptăm la recomandările finale din partea ByteDance în septembrie. Ei depun în prezent toate documentația la autoritățile chineze și trec prin procesul de revizuire”, a declarat sursa pentru Financial Times. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al ByteDance a declarat pentru Reuters că articolul FT nu este corect. Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere mai multe detalii. BytDance, cu sediul la Beijing, a declarat în aprilie că nu are planuri iminente pentru o ofertă publică inițială. Autoritățile de reglementare chineze și-au intensificat controlul asupra sectorului tehnologic în ultimele luni. Potrivit Financial Times, ByteDance lucrează la soluționarea problemelor de securitate a datelor ridicate de autoritățile de reglementare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.