Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Afacerile cu jocuri video din România au urcat cu peste 25%

Ziarul de Vrancea
14 oct 2023 580 vizualizări

Cifra de afaceri pe fiecare angajat din domeniu a ajuns la peste 48.000 de euro, cu 50% mai mult în comparație cu anul 2019

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat, în 2022, o creștere de 25,7%, față de anul anterior, iar cifra de afaceri pe fiecare angajat din domeniu a ajuns la peste 48.000 de euro, cu 50% mai mult în comparație cu anul 2019, arată datele incluse în studiul anual realizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). Conform raportului publicat recent, afacerile din industria de profil, pe plan local, au fost de 332 milioane de dolari, în cursul anului trecut, cea mai mare creștere înregistrată de la an la an din 2014 până la data analizată. "Această creștere va continua și în 2023, 68% din cele 222 studiouri active în România reconfirmând continuarea angajărilor și în anul curent, 26% din studiouri fiind deschise și la ideea de a derula programe de internship. În jur de 60% din totalul noilor angajări din acest an au fost pentru poziții de junior", notează sursa citată. Rezultatele studiului de specialitate relevă faptul că formatul de muncă hibrid este preferat de 42% dintre firme și doar 21% optează pentru modelul de muncă de la birou. Anul trecut s-a înregistrat o creștere a numărului de jocuri dezvoltate cu participarea studiourilor din România. Astfel, printre cele mai notabile jocuri se află: FIFA 23 (Electronic Arts Romania) și Metal Hellsinger (Funcom Romania). Totodată, Assassin's Creed Mirage (Ubisoft Romania) și EA Sports FC 24 (Electronic Arts Romania) erau în dezvolare în 2022 și au fost lansate în această toamnă, iar dintre jocurile dezvoltate de studiourile independente românești care s-au bucurat de succes internațional sunt: Trinity Fusion (Angry Mob Games), Wild Things: Animal Adventures (Amber Studio), Bear and Breakfast (Gummy Cat) și Last Days of Lazarus (Darkania Works, GrimTalin). "Industria locală continuă să se bucure de un interes considerabil din partea dezvoltatorilor internaționali, dar și din partea investitorilor. În 2022, studioul românesc Metagame a fost preluat de Fortis, iar Amber a reușit să atragă o investiție de 20 de milioane de dolari din partea fondului de investiții Emona Capital", se menționează într-un comunicat de presă al RGDA. În topul celor mai importante zece companii românești în 2022, în funcție de cifra de afaceri, se află: Electronic Arts România, Ubisoft România, Amber Studio, Gameloft România, Green Horse Games, Playtika, Quantic Lab, Super Hippo Games/Nutaku, eRepublik și Whyttest. Studiul RGDA a fost anunțat, în premieră, la Dev.Play, conferința dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est, desfășurat pe 9 și 10 octombrie, la București. Asociația Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizație non-profit care își propune să sprijine și să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România. În prezent, în studiourile video românești lucrează aproximativ 6.800 de specialiști.

ANAF vinde terenuri de aproape 11 milioane lei

u imobilele aparțin fostului ministru Elena Udrea și fostei șefe ANRP Crinuța Dumitrean

ANAF a scos la licitație mai multe terenuri aparținând fostei șefe a Autorității Naționale de Restiture a Proprietăților (ANRP) Crinuța Dumitrean și un teren al fostului ministru Elena Udrea, relatează Profit.ro. Dumitrean este executată în urma unui dosar în care instanța a dispus confiscarea de la aceasta a sumei de 400.000 de euro, apreciată de autorități ca fiind primită ca mită, chiar dacă faptele din dosarul în care a fost trimisă în judecată, în 2016, de DNA, s-au prescris. De asemenea, Fiscul vinde și un teren din București al Elenei Udrea, ajuns la a doua licitație și, în consecință, cu prețul redus cu 25%. Udrea a fost anchetată penal și ulterior condamnată, în prezent fiind în închisoare pentru a executa o pedeapsă de șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru luare de mită și abuz în serviciu. În total, cele șapte terenuri din Ilfov ale Crinuței Dumitrean (4 milioane de lei cu TVA) și terenul din București al Elenei Udrea (6,8 milioane de lei cu TVA), se apropie de 11 milioane de lei, prfecizează Profit.ro.

3,17% din PIB este generat din vânzarea online a bunurilor și serviciilor

România are un procent consolidat de 3,17% din PIB generat din vânzarea online a bunurilor și serviciilor (e-GDP), ocupând locul 3 în Europa Centrală și de Est și locul 12 la nivelul întregului continent european, informează Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), cu prilejul Zilei Naționale a Comerțului Electronic, citând datele Raportului European E-commerce 2023, publicat de Ecommerce Europe și EuroCommerce. Potrivit unui comunicat al ARMO, Ziua Națională a Comerțului Electronic, instituită prin Legea 144/2020, este marcată, începând din 2020, în fiecare an, la 15 octombrie, cu scopul informării și conștientizării cu privire la existența acestui tip de comerț. În ceea ce privește volumul vânzărilor în cadrul statelor membre UE, România ocupă tot locul 3 în Europa Centrală și de Est, după Polonia și Cehia. Sectorul de comerț electronic din România domină piața din Europa de Est, generând aproape 60% din vânzările în regiune, fiind estimată o cifră de afaceri de aproximativ 9,95 miliarde de euro pentru anul 2023, dintr-un total de 17,6 miliarde de euro în întreaga regiune. Raportul European E-commerce 2023 evidențiază că 94% dintre cumpărătorii români preferă să comande online de la magazinele românești, în timp ce 21% au comandat și de la magazine străine. La nivel european, cele mai comandate produse online sunt cele din categoria hainelor, încălțămintei și accesoriilor vestimentare (68% din produsele comandate online), urmate de cărți, CD-uri, DVD-uri (34%), livrări de la restaurante (30%) și produse cosmetice sau de înfrumusețare (27%). ARMO mai arată că, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Național de Statistică (INS) asupra prețurilor din mediul online pe o perioadă de trei ani (2020-2023), acestea au înregistrat, în general, o evoluție sub rata inflației. În primăvara anului 2023, s-au observat scăderi semnificative la prețul produselor alimentare. Spre exemplu, în luna mai față de aprilie 2023, laptele cu 1,5% grăsime s-a ieftinit cu 7%, iar cel cu 3,5% a avut un preț cu 9,4% mai mic în medie. Prețul uleiului de floarea soarelui a scăzut cu 3,5%. Reducerile de preț au continuat și în iunie, cu scăderi de 4,7% pentru laptele cu 1,5% grăsime, 4,5% pentru făină și 3,7% pentru uleiul de floarea soarelui. Alte produse măsurate de INS, cum ar fi merele, fasolea, untul, pâinea și mălaiul, au înregistrat reduceri de preț în mediul online. Conform Legii 144/2020, Ziua Națională a Comerțului Electronic poate fi organizată de autoritățile administrației publice centrale și locale, persoane fizice sau juridice, precum și de societatea civilă, fie împreună, fie separat. Aceste evenimente pot consta în organizarea sau participarea la manifestări și acțiuni cu caracter social sau științific, având ca scop informarea și conștientizarea privind existența comerțului electronic.

Ministerul Finanțelor - S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenția de rating S&P a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă, anunță sâmbătă Ministerul Finanțelor. ”Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă. Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de nivelul redus al datoriei externe și guvernamentale, precum și de perspectivele solide de creștere. Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al UE vor continua să fie o ancoră pentru reformele politice și fiscale”, precizează ministerul. „Reconfirmarea ratingului de către S&P este o recunoaștere a angajamentului nostru ferm de a menține stabilitatea economică, a controla deficitul bugetar și a promova reformele structurale. Acest fapt ne ajută să accesăm piețele de capital la costuri mai reduse și să atragem mai multe investiții străine, ceea ce va contribui la creșterea economică, iar pentru oameni va însemna crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții. Ministerul Finanțelor își menține prioritățile și obiectivele de implementare a măsurilor care asigură consolidarea fiscal-bugetară și a celor necesare asigurării unei creșteri economice sustenabile a României pe termen mediu. Ne angajăm să menținem o gestionare prudentă a finanțelor publice și să reducem treptat deficitul” , a declarat ministrul Marcel Boloș. În evaluarea realizată, S&P evidențiază angajamentele de a continua reformele și agenda fiscală echilibrată și credibilă pe termen mediu susținute de Strategia de redresare și reziliență a României. De asemenea, subliniază reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră, precum și creșterea salariului real care a devenit pozitivă în martie 2023, mai devreme decât în multe alte țări din Europa Centrală și de Est, afirmă Ministerul Finanțelor.

Ferrari a început să accepte plata în criptomonede a mașinilor sale sport de lux

Ferrari a început să accepte plata în criptomonede a mașinilor sale sport de lux în SUA și o va face și în Europa, în urma solicitărilor clienților săi bogați, a declarat directorul său de marketing și comercial, pentru Reuters. Marea majoritate a companiilor de tip blue-chip s-au ferit de cripto, deoarece volatilitatea bitcoin și a altor criptomonede le face impracticabile pentru comerț. Reglementările neregulate și consumul ridicat de energie au împiedicat, de asemenea, răspândirea criptomonedei ca mijloc de plată. Printre acestea se numără producătorul de mașini electrice Tesla, care în 2021 a început să accepte plata în bitcoin, cea mai valoroasă monedă cripto, înainte ca CEO-ul Elon Musk să o oprească din cauza preocupărilor legate de mediu. Directorul de marketing și comerț al Ferrari, Enrico Galliera, a declarat că minerii de criptomonede au făcut eforturi pentru a-și reduce amprenta de carbon prin introducerea de software nou și o utilizare mai largă a surselor regenerabile. ”Ținta noastră de a atinge neutralitatea carbonului până în 2030 de-a lungul întregului nostru lanț valoric este absolut confirmată”, a spus el într-un interviu. Ferrari a spus că decizia a venit ca răspuns la solicitările pieței și ale dealerilor, deoarece mulți dintre clienții săi au investit în cripto. ”Unii sunt tineri investitori care și-au construit averea în jurul criptomonedelor. Alții sunt investitori mai tradiționali, care doresc să-și diversifice portofoliile”, a spus el. În timp ce unele criptomonede, cum ar fi cea de-a doua ca mărime, ether, și-au îmbunătățit eficiența energetică, bitcoin atrage în continuare critici pentru extragerea sa consumatoare de energie.

Destinația turistică România va fi promovată la BBC, timp de o lună

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) va promova destinația turistică România, în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie, pe postul de televiziune BBC, a anunțat vineri secretarul de stat Lucian Ioan Rus, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurate la sediul instituției. Campania este realizată în colaborare cu producătorul și realizatorul Charlie Ottley, prezent și el la eveniment. Potrivit unui comunicat al MEAT, campania de promovare are ca scop amplificarea vizibilității și creșterea notorietății României ca destinație turistică în Europa, cu un accent special pe Marea Britanie. Este vizată, astfel, creșterea numărului de turiști, atât britanici, cât și din întreaga Europă, precum și din țările unde canalul britanic de televiziune BBC este difuzat. În acest sens, MEAT și-a unit forțele cu Charlie Ottley, cunoscut pentru documentarele sale despre România, precum "Wild Carpathia" și "Flavours of Romania", pentru a crea o serie de videoclipuri care să prezinte frumusețea și diversitatea țării noastre.

Microsoft a finalizat achiziția dezvoltatorului de jocuri video Activision Blizzard

Microsoft a finalizat achiziția de 69 de miliarde de dolari a dezvoltatorului de jocuri video Activision Blizzard, potrivit unui document depus vineri de companiei la autoritățile de reglementare, transmite CNBC. Aceasta este cea mai mare preluare făcută de Microsoftîin istoria sa de 48 de ani și vine după ce compania a eliminat îngrijorările cu privire la concurență ale autorităților de reglementare din Regatul Unit și din Europa și a obținut o hotărâre favorabilă din partea unui judecător de district din SUA. Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Regatul Unit a dat vineri aprobarea pentru acest acord, deschizând calea pentru finalizarea sa. Acordul, anunțat în ianuarie 2022, oferă Microsoft un portofoliu consistent de francize de jocuri video, inclusiv Call of Duty, Crash Bandicoot, Diablo, Overwatch, StarCraft, Tony Hawk Pro Skater și Warcraft. Dezvoltatorul de jocuri a generat venituri de 7,5 miliarde de dolari în ultimul său an fiscal, o mică parte din vânzările de 212 miliarde de dolari înregistrate de Microsoft.

Stellantis și Ford Motor vor concedia temporar 1.250 de angajați

Stellantis, compania mamă a Chrysler, și Ford Motor vor concedia temporar 1.250 de angajați din cauza impactului grevei sindicatului United Auto Workers, transmite Reuters. Stellantis a declarat că are acum 1.340 de angajați disponibilizați temporar, în trei state, din cauza grevei care durează de patru săptămâni, după ce a anunțat vineri concedierea a 700 de angajați la două fabrici din Indiana. Ford a spus că concediază temporar alți 550 de angajați, după greva UAW la uzina de camioane din Kentucky și la uzina de asamblare din Chicago. Ford a declarat că, începând de luni, va concedia aproximativ 300 de angajați la o fabrică de transmisii din Ohio și aproximativ 250 la patru fabrici din Michigan, împreună cu 12 din Chicago. În total, Ford a concediat 2.480 de angajați de când a început greva pe 15 septembrie. Ford a avertizat că o duzină de unități de producție ar putea fi afectate de greva uzinei Kentucky Truck, cea mai mare fabrică din lume.

Popa (BNR): Este important ca ratele dobânzii să rămână unde sunt pentru mai mult timp

u “trebuie să fim convinși că inflația se apropie de țintă înainte de a opera reduceri de dobânzi”, susține oficialul BNR

Ratele dobânzii este important să rămână unde sunt pentru mai mult timp, ca aproape peste tot în lume, pentru a nu risca o reaprindere a inflației, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), într-o postare pe Linkedin. "Într-un context macroeconomic încă incert, Banca Națională a României a hotărât să mențină în octombrie rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Similar altor țări din regiune, economia României încetinește. În plus, ne confruntăm cu noi incertitudini și riscuri generate de măsurile fiscal-bugetare care vor fi aplicate la începutul anului viitor. Într-un mediu marcat de o amplă incertitudine, cred că este esențial să nu ne grăbim, este important ca ratele dobânzii să rămână unde sunt pentru mai mult timp (higher for longer), ca aproape peste tot în lume, pentru a nu risca o reaprindere a inflației. Trebuie să fim convinși că inflația se apropie de țintă înainte de a opera reduceri de dobânzi. Altfel, relaxarea prematură a politicii monetare ar putea fi periculoasă, după cum voi arăta într-o postare viitoare: cele mai multe episoade inflaționiste din lume au recidivat deoarece au existat reduceri premature ale dobânzilor", scrie Cristian Popa. El menționează că rata anuală a inflației a scăzut la 8,8% în luna septembrie, în linie cu prognoza BNR pentru sfârșitul celui de-al treilea trimestru din 2023. Avansul prețurilor de consum în termeni lunari a fost de 0,8%, un nivel destul de ridicat, iar principala preocupare o reprezintă categoria serviciilor, ce accelerează cu 12% față de luna septembrie a anului precedent. Deși în descreștere, inflația mărfurilor alimentare (plus 10,4%) se află în continuare peste rata inflației IPC, în timp ce dinamica prețurilor s-a temperat cel mai puternic în categoria mărfurilor nealimentare (plus 6,7%). De asemenea, Cristian Popa precizează că inflația de bază a decelerat de asemenea, dar este încă la un nivel înalt: 11,4% în ultimele 12 luni. Însă, principalul element cu care poți judeca inflația de bază (și serviciile) este piața muncii, iar piața muncii rămâne relativ tensionată: costurile salariale ce cresc cu 15% în medie, pot fi absorbite pentru o perioadă de angajatori, însă nu pentru totdeauna, făcând dificilă ultima parte a luptei cu inflația.

Investițiile străine directe s-au redus la 5,08 miliarde de euro

u numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut, în primele șapte luni din 2023, cu 2,2%, comparativ cu perioada similară din 2022

Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 5,080 miliarde de euro în primele opt luni ale acestui an, de la 7,421 miliarde de euro în perioada ianuarie - august 2022, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate vineri. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5,477 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 397 milioane euro. Conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut, în primele șapte luni din 2023, cu 2,2%, comparativ cu perioada similară din 2022, la 4.037 de unități. Cele 4.037 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 22,422 milioane de dolari, aproape similar celui al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-iulie 2022, de 22,403 milioane de dolari. În iulie 2023, au fost înmatriculate 544 de societăți noi cu participare străină la capitalul social. În funcție de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (23,71% din total), comerț cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (23,35%) și transport, depozitare și comunicații (17,1%). La finele iulie 2023, în România existau 248.252 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 68,693 miliarde de dolari.

 Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 52.363 (capital subscris de 4,047 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 12,847 miliarde de dolari, în 5.997 de firme.

Doar un român din zece ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru

Doar 11% dintre români ar putea face față din punct de vedere financiar costurilor cu repararea sau înlocuirea bunurilor afectate de un potențial dezastru care le-ar afecta locuința, rezultă din cel mai nou studiu sociologic realizat de IRES pentru UNSAR. Totodată, 80% dintre respondenți au declarat că știu ce ar trebui să facă în caz de cutremur pentru a se proteja și a rămâne în siguranță, arată același studiu. Un procent similar consideră și că locuința lor este rezistentă și foarte rezistentă în situația producerii unui cutremur. În același timp, doar 30% dintre români dețin un kit de prim-ajutor pe care l-ar putea folosi dacă ar avea loc un cutremur. "Azi, de Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre, ne reamintim că România este una dintre țările europene cele mai expuse și readucem în prim-plan importanța existenței unor soluții de protecție financiară dedicate proprietarilor de locuințe", a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR. Pentru a fi protejați în eventualitatea producerii unui cutremur și a altor riscuri catastrofale naturale, de tipul inundațiilor și alunecărilor de teren, este necesar ca proprietarii locuințelor să încheie polița obligatorie PAD, care poate oferi un sprijin financiar până în limita a 10.000 euro, respectiv 20.000 euro, în funcție de tipul construcției. "O poliță de asigurare facultativă pentru locuință oferă un nivel suplimentar de protecție față de cea obligatorie, acoperind la valoarea reală a locuinței eventuale daune produse de dezastrele naturale, și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute - inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice", a adăugat Alina Bărbulescu, pecialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

BNR va lansa o monedă din argint

Banca Națională a României va lansa, începând cu data de 16 octombrie 2023, în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo. Valoarea nominală a monedei este de 10 lei, iar aceasta va avea o formă rotundă, cu un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 grame. Aversul monedei redă personajul de animație creat de Ion Popescu-Gopo (Omulețul) reprezentat în mai multe ipostaze, alături de globul pământesc și o peliculă de film, inscripția "ROMANIA" în arc de cerc, stema României, valoarea nominală "10 LEI" și anul de emisiune "2023". Reversul monedei prezintă portretul lui Ion Popescu-Gopo, personajul creat de acesta și inscripțiile în arc de cerc "ION POPESCU-GOPO" și "100 DE ANI DE LA NASTERE". Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 de piese. Prețul de vânzare pentru moneda din argint este de 470 de lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din argint cu tema 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Prețurile de consum din SUA au crescut peste așteptări în septembrie

Prețurile pe care consumatorii americani le plătesc pentru o mare varietate de bunuri și servicii au crescut într-un ritm peste așteptări în septembrie, menținând inflația în centrul atenției, pentru factorii de decizie, transmite CNBC. Indicele prețurilor de consum, un indicator al inflației urmărit îndeaproape, a crescut cu 0,4% față de august și cu 3,7% față de septembrie 2022, potrivit unui raport al Departamentului Muncii publicat joi. Aceasta, comparativ cu estimările respective ale Dow Jones privind o creștere lunară de 0,3% și anuală de 3,6%. Inflația a fost de 0,6% în august. Excluzând prețurile volatile ale alimentelor și energiei, așa-numitul IPC de bază a crescut cu 0,3% față de august și cu 4,1% pe o bază de 12 luni, ambele fiind în conformitate cu așteptările. Factorii politici acordă mai multă importanță cifelor de bază, deoarece acestea tind să fie predictori mai buni ai tendințelor pe termen lung. Inflația de bază a fost, de asemenea, de 0,3% în august, și de 4,3% față de ultimele 12 luni.

Șeful Bundesbank: Germania nu este ”bolnavul Europei”

Germania nu este ”bolnavul Europei”, a declarat miercuri președintele băncii centrale a țării, Bundesbank, Joachim Nagel, pentru CNBC, recunoscând în același timp că creșterea economică ”nu este bună în acest an”, transmite CNBC. Vorbind de la reuniunea anuală a Băncii Mondiale a FMI de la Marrakech, Nagel a spus că nu ar trebui să comparăm situația economică actuală a Germaniei cu perioada în care a fost descrisă ultima dată drept ”bolnavul Europeo”. Analiștii au inventat pentru prima dată acest nume în 1998, în timp ce țara a trecut prin consecințele costisitoare ale unei economii post-reunificare. ”Este o situație complet diferită, diferită. Sunt necesare unele schimbări structurale, dar dacă luăm, de exemplu, piața muncii, încă conducem economia pe ocuparea forței de muncă, mai mult sau mai puțin. Cred că există această înțelegere că trebuie să facem ceva, dar nu suntem bolnavul Europei”, a spus Nagel.” Dezbaterea dacă Germania ar trebui din nou descrisă drept ”bolnav” s-a declanșat după previziunile că cea mai mare economie a Europei va fi singura economie europeană majoră care se va contracta în 2023.

Google a acceptat să plătească publisherilor germani 3,2 milioane de euro pe an

Google a fost de acord să plătească publisherilor germani 3,2 milioane de euro pe an pentru publicarea conținutului lor de știri, în așteptarea unei decizii din partea oficiului german de brevete (DPMA) cu privire la această problemă, au declarat părțile joi, în comunicate separate, transmite Reuters. Operatorul motorului de căutare din SUA a ajuns la un acord cu Corint Media, o organizație umbrelă care reprezintă interesele editorilor germani și internaționali, inclusiv Sat.1, ProSieben, RTL, Axel Springer și CNBC. ”Plățile către Corint Media sunt în conformitate cu ceea ce am convenit deja cu 470 de publicații regionale și naționale din Germania”, a spus Google, subliniind acordurile de licență existente cu publicații precum Spiegel, Zeit și FAZ pentru utilizarea titlurilor, extraselor și miniaturilor. Corint Media, care a solicitat inițial o plată de 420 de milioane de euro pentru utilizarea conținutului de știri, în 2022, a declarat că speră că decizia comisiei de arbitraj DPMA va duce la ”o creștere semnificativă a remunerației care trebuie plătită de Google”.

OnePlus își va lansa primul smartphone pliabil pe 19 octombrie

Producătorul chinez de smartphone-uri OnePlus anunță că își va lansa primul dispozitiv pliabil în 19 octombrie. În mai puțin de o săptămână, OnePlus își va prezenta oficial primul smartphone pliabil, numit OnePlus Open, în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Mumbai, anunță producătorul, fără a oferi alte informații. Chiar și în absența informațiilor oficiale, au fost aflate deja, pe surse, multe detalii despre viitorul smartphone pliabil al companiei. Conform acestora, OnePlus Open va avea un ecran principal de 7,8 inch și unul extern de 6,3 inch. Sistemul foto ar urma să fie compus din trei camere - două camere de 48MP și una de 64MP cu 3x zoom optic. Dispozitivul se pare că va folosi chipset-ul Snapdragon 8 Gen 2, cu 16GB RAM și 256GB spațiu de stocare. Tot pe surse se vehiculează că OnePlus Open va costa în jur de 1.700 de dolari.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.