Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Unii furnizori de energie au ridicat artificial prețurile ca să încaseze subvenții mai mari

Ziarul de Vrancea
5 iun 2022 626 vizualizări

“Aceste tranzacții încheiate în scopul măririi artificiale a prețului pot fi suspectate, conform reglementărilor europene, de posibilă manipulare de piață”, arată oficialii ANRE

Unii furnizori de energie și-au crescut artificial prețurile, pentru a cere mai mulți bani de la bugetul de stat prin mecanismul de plafonare și compensare a facturilor, potrivit unui document al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). "În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creștere artificială a prețului mediu ponderat de achiziție prin încheierea la prețuri excesive de contracte de achiziție intra-grup, pe piețe centralizate (produse cu livrare pe termen scurt - săptămână/lună) și de acte adiționale de modificare a prețului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creșterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenței dintre prețul mediu ponderat de achiziție și plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului)", arată documentul citat. Aceste tranzacții încheiate în scopul măririi artificiale a prețului pot fi suspectate, conform reglementărilor europene, de posibilă manipulare de piață, au subliniat reprezentanții ANRE, care au demarat investigații în acest sens. Furnizorii au utilizat și alte modalități de creștere artificială a sumei decontate prin "excluderea din datele declarate ca achiziții pe contracte în derulare în perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022 a contractelor cu preț mic, metodă utilizată de unii furnizori în vederea îndeplinirii criteriului de eligibilitate privind depășirea plafonului maxim de 525 lei/MWh (energie electrică) sau de 250 lei/MWh (în cazul gazelor naturale)". Începând cu luna februarie 2022, lună din care se acordă compensări pe schema de plafonare pentru toți clienții noncasnici, au fost identificați furnizori care au solicitat compensare pentru proprii clienți finali declarând ca unică sursă de achiziție cantități de energie electrică pe care le-au primit în calitate de clienți finali ai unor alți furnizori, care la rândul lor au solicitat compensare pentru aceste cantități. În acest fel, pentru aceeași cantitate de energie electrică s-a solicitat compensarea de două ori. Până la data de 6 iunie 2022, ANRE a primit 239 de cereri de decontare de la un număr de 65 de furnizori, a soluționat 62 de cereri și a confirmat către Ministerul Energiei plata unei sume de 34,8 milioane de lei aferente facturilor din noiembrie, decembrie și o parte din luna ianuarie 2022. Un număr de 35 de cereri, în valoare de 8 milioane de lei, au fost respinse, întrucât prețul de achiziție a energiei a fost sub plafonul aprobat prin lege.

Poșta Română lansează primul ghișeu complet automatizat

 angajații nu vor fi scutiți de muncă, productivitatea muncii lor va crește, susține directorul general al Poștei Române

Poșta Română a deschis, în Capitală, primul ghișeu poștal digital, o soluție de procesare în regim self-service pentru operațiuni complete de prezentare și distribuire de colete și corespondență poștală, precum și plăți de taxe, facturi de utilități, rate bancare. ”Ghișeul Poștal Digital este cea mai completă soluție de acest tip din întreaga industrie și reprezintă, în acest moment, o soluție unică de procesare pentru operațiuni de prezentare și distribuire de colete și corespondență poștală, cu sau fără ramburs, trimiteri de recomandate, trimiteri cu confirmare de primire, precum și plăți de taxe, facturi de utilități, rate bancare. Soluția automatizată propusă de Poșta Română vine în premieră pentru piața de coletărie, cu o variantă de cântărire și validare volumetrică a coletelor pentru modulul de preluare de corespondență poștală și, de asemenea, cu imprimantă pentru etichetele autocolante AWB, imprimantă pentru chitanțe, reciclator de bancnote, modul de plată cu card bancar, precum și cu ecran tactil pentru o interacțiune intuitivă cu utilizatorul”, anunță compania. Primul Ghișeu Poștal Digital a fost pus în funcțiune în cadrul subunității situate în București, pe Calea Dorobanților, nr. 152, sector 1, în care funcționează Ghișeul Exterior Urban nr. 2 – OP 63 București. Directorul general al companiei, Valentin Ștefan, a declarat că este în derulare procesul de achiziție a 3.000 de cutii digitale standard. ”Suntem în proces de achiziționare a 3.000 de cutii digitale standard. O altă particularitate este că plata poate fi făcută atât cash, cât și prin card. Se poate scoată factură. Angajații nu vor fi scutiți de muncă, productivitatea muncii lor va crește. Noi avem 800 de oficii poștale cu POS. Tot 800 de oficii poștale sunt și cele care au POS. Anul trecut în decembrie am dublat numărul oficiilor poștale care au acces la internet, de la 800 și ceva la 1.500. Evident, am reluat procedura de a dota toate aceste oficii poștale și cu calculatoare și cu POS-uri”, a mai spus directorul general al Poștei Române. Poșta Română are 1.000 de ghișee și 3.500 de agenții poștale, a spus Valentin Ștefan. El afirmă că orice proiect demarează durează între 6 luni și un an până îl implementează, deoarece trebuie să treacă prin procesul de achiziție publică. ”Trebuie să trecem printr-un proces destul de birocratic intern până când luăm anumite decizii, trebuie să cerem oferte, trebuie să pregătim documentația internă și absolut tot ce se vede acum este de fapt o muncă de șase luni sau un pregătitoare”, a spus el.

Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 6,05% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 6,05% pe an, de la 6,01% pe an, vineri, un nivel similar fiind înregistrat în data de 31 decembrie 2012, conform informațiilor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,17% pe an, de la 6,16% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,36% pe an, de la 6,34% pe an anterior. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Marea Britanie testează pe 3.300 de angajați săptămâna de muncă de patru zile

Peste 3.300 de angajați din 70 de companii din Marea Britanie încep, luni, să testeze săptămâna de muncă de patru zile, fără reduceri de salariu, reprezentând cel mai mare proiect pilot la nivel mondial, relatează The Guardian. Testul pilot se desfășoară timp de șase luni și este organizat de 4 Day Week Global în parteneriat cu grupul de experți Autonomy, 4 Day Week Campaign și cercetători de la Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford și Boston College. Testul se bazează pe modelul 100:80:100 – 100% din salariu pentru 80% din timp, în schimbul angajamentului de a menține productivitatea 100%. Joe O'Connor, directorul general al grupului non-profit 4 Day Week Global, a declarat că Regatul Unit se află în vârful valului săptămânii de muncă de patru zile. ”Pe măsură ce ieșim din pandemie, tot mai multe companii recunosc că noua frontieră pentru concurență este calitatea vieții, iar reducerea numărului de ore de muncă, axate pe producție, este motorul care le oferă un avantaj competitiv”, a afirmat Joe O'Connor. Unele dintre celelalte companii implicate oferă educație, consultanță la locul de muncă, locuințe, produse de îngrijire a pielii, servicii de recrutare pentru clădiri și construcții, produse alimentare și băuturi și marketing digital. Cercetătorii vor lucra cu fiecare organizație participantă pentru a măsura impactul asupra productivității în afaceri și bunăstarea angajaților, precum și impactul asupra mediului și egalității de gen. De asemenea, testele pilot ale săptămânii de muncă de patru zile, susținute de guvern, urmează să înceapă la sfârșitul acestui an în Spania și Scoția. Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College și cercetător principal al testului pilot, l-a descris ca fiind un ”proces istoric”. ”Vom analiza modul în care angajații răspund la o zi liberă suplimentară, în termeni de stres și epuizare, satisfacție referitoare la muncă și viață, sănătate, somn, consum de energie, călătorii și multe alte aspecte ale vieții”, a spus ea.

Elon Musk a dat înapoi în privința concedierilor de la Tesla

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a a dat înapoi în privința concedierilor de la Tesla, afirmând că numărul total al angajaților va crește în următoarele 12 luni, în timp ce numărul salariaților va stagna, după ce în urmă cu doar câteva zile spunea că este nevoie de o reducere cu 10% a forței de muncă, transmite Reuters. ”Numărul total al angajaților va crește, dar cel al salariaților ar trebui să fie relativ neschimbat”, a scris Musk pe Twitter, într-un răspuns la un cont de Twitter neverificat care a făcut ”o predicție” că numărul de angajați Tesla va crește în următoarele 12 luni. Musk a afirmat, într-un e-mail adresat joi directorilor Tesla, care a fost văzut de Reuters vineri, că are un ”un presentiment foarte prost” despre economia SUA și că trebuie să reducă locurile de muncă cu aproximativ 10%. Într-un alt e-mail adresat angajaților vineri, Musk a spus că Tesla va reduce numărul salariaților cu 10%, deoarece a devenit ”supraîncărcat în multe domenii”. Dar ”numărul de angajați angajați cu ora va crește”, a spus el. Acțiunile Tesla au scăzut vineri cu 9,2% în urma știrilor. Potrivit unui document depus de Tesla la autoritățile de reglementare din SUA, compania și filialele sale aveau aproape 100.000 de angajați la sfârșitul anului 2021. Înaintea e-mailurilor sale cu privire la personal, Musk a trimis un e-mail angajaților, prin care le-a cerut să se întoarcă la birou pentru cel puțin 40 de ore pe săptămână. Nerespectarea acestui lucru ar fi considerată o demisie, a scris el.

WhatsApp lucrează la o funcție de editare a mesajelor

Mesajele trimise cu greșeli pe WhatsApp vor putea fi corectate, în sfârșit, după trimitere, în cadrul unei viitoare versiuni a celei mai populare aplicații de comunicare. Una dintre marile lacune pe care WhatsApp le are când este comparată cu alte aplicații de chat vine din faptul că nu există o funcție de editare, care să le permită utilizatorilor să modifice un mesaj trimis. În principiu, o funcție de editare este utilă pentru corectarea unui mesaj trimis cu greșeli, lucru care se întâmplă frecvent în cazul tastaturilor virtuale ale telefoanelor mobile, dar nu numai. Din fericire, se pare că WhatsApp lucrează deja la o opțiune prin care pot fi modificate mesajele trimise, conform descoperirilor făcute în codul versiunii beta a aplicației pentru Android. Problema este, cel puțin în stadiul actual, că WhatsApp nu ține o evidență a modificărilor, cum fac alte aplicații, inclusiv Telegram. O evidență a modificărilor poate ajuta destinatarul să vadă ce modificări au fost făcute, pentru a ști dacă o modificare reprezintă doar o corectare sau schimbă complet sensul unei idei. Este posibil, însă, ca până în momentul lansării, WhatsApp să adauge și un istoric al modificărilor. Facebook, serviciu deținut tot de Meta, are istoric de modificări, ceea ce înseamnă că această funcție nu este străină inginerilor WhatsApp.

Apple lucrează la mai multe aplicații de realitate mixtă

Apple lucrează și la suportul software pentru viitoarea cască de realitate mixtă a companiei - în paralel cu ultimele ajustări - care, alături de sistemul de operare realityOS, înseamnă aplicațiile companiei și cele terțe. Astfel, conform Bloomberg, Apple dezvoltă în prezent mai multe versiuni ale propriilor aplicații cu funcții de realitate virtuală și realitate mixtă. Va exista o versiune de FaceTime pentru casca de realitate mixtă, despre care se știe că va scana fața utilizatorului pentru a o reproduce în timp real în formatul Memoji. Printre aplicațiile proprii care sunt adaptate viitoarei căști se mai numără Maps, Calendar și Notes, însă, mai devreme sau mai târziu multe dintre aplicațiile companiei vor fi portate în zona realității mixte. De asemenea, limbajul de programare SwiftUI este și el portat aici, pentru ca dezvoltatorii să poată realiza cu ajutorul acestuia aplicații de VR/AR pentru cască. În fine, se mai știe că Apple lucrează la o modalitate software prin care conținutul afișat pe ecranului unui Mac să fie extins în câmpul vizual al căștii, unde este afișat 3D. Această ultimă mențiune poate fi foarte interesantă și ar putea reprezenta, pe viitor, o modalitate prin care anumite activități de pe laptop să fie realizate într-un mod diferit, poate mai rapid, în 3D, prin intermediul căștii.

SUA analizează ridicarea unor tarife impuse Chinei, pentru a combate inflația

Secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat duminică că președintele Joe Biden a cerut echipei sale să analizeze opțiunea de a ridica unele tarife impuse Chinei, care au fost instituite de fostul președinte Donald Trump, pentru a combate inflația ridicată, transmite Reuters. "Analizăm asta. De fapt, președintele ne-a cerut ca echipa sa să analizeze asta. Așașa că suntem în proces de a face asta pentru el și va trebui să ia această decizie", a declarat Raimondo pentru CNN, într-un interviu, duminică, când a fost întrebat dacă administrația Biden cântărește ridicarea tarifelor asupra Chinei pentru a reduce inflația. ”Există și alte produse – bunuri de uz casnic, biciclete etc. – și ar putea avea sens” să analizeze ridicarea tarifelor la acestea, a spus ea, adăugând că administrația a decis să mențină unele dintre tarifele la oțel și aluminiu pentru a proteja lucrătorii americani și industria oțelului. Biden a spus că ia în considerare eliminarea unora dintre tarifele impuse de predecesorul său asupra mărfurilor chinezești, în valoare de sute de miliarde de dolari, în 2018 și 2019, pe fondul unui război comercial dur între cele două mari economii ale lumii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.