Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Trei din zece români preferă să-și păstreze economiile ''la saltea''

Ziarul de Vrancea
6 iun 2022 585 vizualizări

Așa arată datele unui studiu realizat de Reveal Marketing Research

Trei din zece români (28%) continuă să-și păstreze economiile "la saltea", în condițiile în care o treime dintre ei nu reușește să economisească, iar o altă treime crede că va economisi mai puțin decât până acum, arată rezultatele unui studiu despre evoluția atitudinilor românilor față de economisire și investiții.

 Conform datelor Reveal Marketing Research, publicate marți, doi din trei români întâmpină dificultăți în a pune bani de-o parte pentru zile negre, dar dacă ar reuși acest lucru ar alege să țină banii în casă, în timp ce jumătate intenționează să limiteze din ce în ce mai mult utilizarea banilor cash în viața de zi cu zi. În prezent, o treime dintre români nu reușește să economisească bani, cu precădere persoanele între 45 și 55 de ani (41%) și cele cu venituri mici (38%). De asemenea, o altă treime dintre respondenți consideră că vor economisi mai puțin decât până în prezent, fiind puși în situația de acorda o atenție sporită planificării bugetelor lunare pentru a reuși să pună bani de-o parte. Această perspectivă este întâlnită în mai mare măsură în cazul persoanelor cu venituri medii (36%), notează sursa citată. Potrivit cercetării, în 2022, tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 ani au devenit mai responsabili față de gestionarea finanțelor personale, în cazul acestora fiind înregistrată cea mai mare pondere a celor care cred că vor economisi mai mult pe viitor (14%), față de totalul eșantionului (8%). Totuși, în situația în care ar reuși să pună bani de-o parte, jumătate dintre români ar prefera să utilizeze soluțiile de economisire oferite de bancă (depozit sau cont de economii). În cazul persoanelor cu vârste între 18 și 35 ani și a celor de peste 55 de ani, procentul celor care preferă această strategie de economisire este semnificativ mai mare, înregistrând scoruri de 54%, respectiv 59%. "Dacă pentru persoanele de peste 55 ani, proporția celor care preferă să economisească păstrându-și banii la bancă rămâne similară cu cea de anul trecut, în cazul tinerilor de până în 35 ani percepția s-a modificat semnificativ. În 2022 se evidențiază o creștere de 21 de procente (de la 33% la 54%) în ceea ce privește preferința tinerilor de a opta pentru depunerea economiilor într-un cont bancar", se menționează în studiul Reveal Marketing Research. Totodată, investirea economiilor în vederea protejării și/sau a multiplicării banilor devine o perspectivă din ce în ce mai atractivă pentru românii cu venituri mari. Astfel, nivelul de interes față de investițiile la bursă crește semnificativ în 2022, în comparație cu 2021, iar dacă în anul precedent doar 4% dintre români erau interesați să investească la bursă prin intermediul unui broker, în prezent ponderea celor interesați a ajuns la 11%. Acest tip de comportament financiar este întâlnit în măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor cu venituri mari, 25% dintre aceștia declarând că ar prefera investirea economiilor în detrimentul economisirii banilor.

Veniturile totale medii lunare au fost de 5.683 de lei pe gospodărie în 2021

cheltuielile reprezintă 85,8% din veniturile totale

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în anul 2021, în termeni nominali, 5.683 de lei pe gospodărie și 2.243 de lei pe persoană, în creștere cu 8,9%, respectiv, cu 10,5% față de anul 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populației au fost în anul 2021, în medie, de 4.876 lei lunar pe gospodărie (1.925 lei pe persoană) și au reprezentat 85,8% din veniturile totale, în creștere cu 2 puncte procentuale față de anul 2020. Conform INS, veniturile bănești au fost, în medie, de 5.313 lei lunar pe gospodărie (2.097 lei pe persoană) în creștere cu 9,8% față de anul 2020, iar veniturile în natură de 370 lei lunar pe gospodărie (146 lei pe persoană), în scădere cu 1,7% față de anul 2020. INS menționează că salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (69% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creștere față anul 2020 cu 0,8 puncte procentuale). Instituția precizează că la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (19,1% în anul 2021, respectiv, 19% în anul 2020), veniturile din activități neagricole independente (1,8% atât în anul 2021, cât și în anul 2020), veniturile din agricultură (1,6% în anul 2021, respectiv, 1,7% în anul 2020), precum și veniturile în natură (6,5% în anul 2021, respectiv, 7,2% în anul 2020), în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,4% în anul 2021, respectiv, 6,1% în anul 2020). Datele INS mai arată că mediul de rezidență influențează diferențele de nivel și, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban și mediul rural. În ceea ce privește cheltuielile totale, principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.). Potrivit INS, cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,4% în anul 2021, respectiv, 0,5% în anul 2020).

Anicescu (Coface România): Adevăratul educator al pieței din România au fost crizele

Adevăratul educator în România al pieței au fost crizele, companiile au trecut printr-un proces de educare și în prezent sunt mai înțelepte, a declarat, marți, Eugen Anicescu, country manager, Coface România, în cadrul unei conferințe de presă. "Dacă e să fiu extrem de realist, cred că adevăratul educator al pieței din România au fost crizele. Anul 2007 arăta o poză a mediului de afaceri din România, anul 2022 arată o poză absolut diferită a mediului de afaceri. Știți că noi facem în fiecare an "România SRL". Dacă cumulăm bilanțurile companiilor din România ele arată într-un fel și spunem în fiecare an că de fapt nu vedem o îmbunătățire a "România SRL". Se pare că în continuare se produce un proces de uzură al mediului de business. Însă dincolo de poza asta și de cifre, realitatea e că mediul de afaceri astăzi este mult mai puternic decât acum 12, 15 sau 25 de ani. De ce? Pentru că companiile au trecut printr-un proces de educare și dincolo de lichiditate(...) companiile din România sunt mai înțelepte, aș spune. Sunt mai profesioniste", a spus Eugen Anicescu. El a afirmat că în prezent a face prognoze a devenit un sport extrem sau imposibil, pentru că există multe elemente care țin de decizie umană, decizie politică, decizie geostrategică, intervenție a statelor. "Realitatea e că în ultimii doi ani am trecut din excepțional în excepțional. Ce înseamnă acest excepțional? Înseamnă că în 2020 am trecut printr-o recesiune indusă de o închidere imediată a economiei, recesiune indusă care a fost urmată de o creștere economică rapidă determinată de o intervenție fără precedent a statelor, apoi a început un proces inflaționist, care nu a început de ieri cu războiul, a început de anul trecut, determinat de medicamentul crizei pandemice", a declarat Eugen Anicescu. Coface, furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit, marchează 15 ani de la lansarea diviziei de asigurare de credit comercial pe piața din România. În acest context, compania a lansat EasyLiner, produs de asigurare dedicat IMM-urilor adaptat la noile cerințe din piață. Coface continuă astfel să sprijine companiile în dezvoltarea lor.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 6,07% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut marți la 6,07% pe an, de la 6,05% pe an, luni, un nivel mai mare fiind înregistrat în data de 10 decembrie 2012, respectiv 6,09%, conform informațiilor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,18% pe an, de la 6,17% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,38% pe an, de la 6,36% pe an anterior. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. 

Achiziția Ford România de către Ford Otomotiv Sanayi are verde în Turcia

Tranzacția prin care Ford Motor Company, via Ford Capital BV, a vândut uzina de automobile de la Craiova companiei turce Ford Otosan poate merge mai departe, după ce autoritățile de concurență din Turcia au făcut verificări, stabilind că acest tip de achiziție nu se supune autorizării, relevă date analizate de Profit.ro. Vânzarea uzinei Ford România SA (fosta Automobile Craiova SA) a fost făcută pentru suma de 575 de milioane de euro, la care se vor adăuga alte 140 de milioane de euro, plată condiționată de nivelul de utilizare a capacității industriale de la Craiova. Planurile asumate de Ford Otosan cuprind lansarea în producție a două noi modele cu motoare termice, Transit Courier și Tourneo Courier, din 2023, precum și a trei vehicule electrice: Ford Puma, Transit Courier și Tourneo Courier, începând din 2024, relevă datele analizate de Profit.ro. Actuala Companie Națională de Vânzări va fi separată de Ford Romania SA, va menține activitățile de vânzări Ford din România și va fi redenumită Ford Romania Services SRL. De asemenea, contractul de vânzare-cumpărare prevede oprirea producției modelului EcoSport, în toamna acestui an, pentru a face loc noilor modele. 

UE urmează să impună un încărcător unic de smartphone

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) și Parlamentul European au convenit marți să impună un încărcător universal pentru smartphone, tablete, e-reader, căști, aparate de fotografiat digitale, console de jocuri video portabile și difuzoare portabile care se încarcă cu cablu, care va fi echipat cu un port de tip USB type C - indiferent de producător -, până în toamna lui 2024, anunță PE, relatează AFP. Laptopurile este necesar să se adapteze și ele acestor cerințe în 40 de luni de la intrarea în vigoare a textului. Această reglementare - prin care se impune un port de tip USB-C tuturor aparatelor electronice mici și mijlocii, vizează o limitare a deșeurilor nocive mediului și să apere drepturile consumatorilor, nevoiți să acumuleze încărcătoare incomptatibile pentru diversele aparte pe care le dețin. Numeroase aparate sunt deja echipate cu această tehnologie. Însă problema sunt detaliile - în funcție de puterea încărcătorului, nu toate sunt la fel de eficiente. Gigantul american Apple - cunoscut prin tehnologia sa de încărcare lightning - care s-a opus mult timp impunerii unui încărcător universal, a trecut la încărcătoare USB-C la cele mairecente iPad-uri.

iPadOS 16 aduce un nou mod de multitasking pentru iPad

Apple a gândit un nou sistem de multitasking, pe care laptopurile și tabletele companiei îl vor împărtăși începând de anul acesta, cu ocazia celor mai noi versiuni de iPadOS și macOS. Criticat frecvent pentru funcționalitatea limitată a opțiunilor de multitasking, iPadOS va oferi ceea ce Apple numește Stage Manager - un nou manager de aplicații, care ar trebui să optimizeze lucrul cu mai multe ferestre. Noul Stage Manager afișează mare și pe centru fereastra aplicației active, cu toate celelalte aplicații grupate pe categorii, în partea stângă a ecranului. Ferestrele pot fi mutate dintr-un grup în altul și chiar suprapuse în mod vizibil, la fel ca pe desktop. Pe ecranul unui iPad vor putea fi afișate simultan până la patru aplicații. iPadOS 16 aduce îmbunătățiri și în ceea ce privește colaborarea. Apple a demonstrat la WWDC 2022 cum pot fi partajate documente din meniul de share și cum acestea indică în timp real cine și ce editează într-un document. Funcțiile de colaborare depășesc sfera aplicațiilor office, acestea putând fi inițiate și urmărire și din alte aplicații precum FaceTime în timpul unui apel sau iMessage în cadrul unei conversații. Tabletele iPad vor avea, în sfârșit, o aplicație meteo dezvoltată de Apple și optimizată pentru ecranele mai mari ale acestora, dar nu și un calculator.

Cotațiile petrolului au depășit, temporar, 120 de dolari pe baril

Cotațiile petrolului au depășit luni 120 de dolari pe baril, temporar, în timpul unor tranzacții agitate, susținute de decizia Arabiei Saudite de majorare a prețului oficial al petrolului destinat pieței asiatice, cu livrare în iulie, și pe fondul îndoielilor că o țintă de producție mai mare a producătorilor din cadrul OPECÂ ar atenua deficitul de ofertă, transmite Reuters. Prețul petrolului Brent a crescut cu 4 de cenți, până la 119,76 dolari barilul, la ora 16:22 GMT (19:22 ora României), după ce în timpul tranzacțiilor a atins un maxim de 121,95 dolari. Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 8 de cenți, sau cu 0,1%, la 118,95 dolari pe baril, iar în timpul ședinței au atins un maxim al ultimelor trei luni, de 120,99 dolari. Arabia Saudită a majorat prețul oficial de vânzare al petrolului său arab ușor cu livrare în luna iulie, în Asia, cu 2,10 dolari față de iunie, până la o primă de 6,50 dolari, cea mai mare înregistrată din mai, când prețurile au atins maxime istorice din cauza îngrijorărilor legate de întreruperile aprovizionării din Rusia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.