Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Războiul dintre Israel și Hamas amplifică riscurile pentru economia mondială

Ziarul de Vrancea
30 oct 2023 1083 vizualizări

Aceasta este analiza consilierului economic șef al Allianz

Pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas se apropie de a patra săptămână, riscurile pentru economia globală cresc, a declarat economistul Mohamed el-Erian, transmite CNBC. Conflictul s-a intensificat luni, după ce armata israeliană a declarat că și-a extins ofensiva la sol în Gaza, în timp ce își continuă atacul ca răspuns la atacurile teroriste din 7 octombrie ale grupării militante Hamas. El-Erian, care este consilier economic șef la Allianz, a spus că cu cât luptele continuă mai mult, cu atât sunt mai mari șansele ca acestea să devină un conflict regional cu implicații pentru piețele financiare globale. „Cu cât acest conflict durează mai mult, cu atât este mai probabil să escaladeze”, i-a spus el-Erian lui Dan Murphy de la CNBC, în timpul unei sesiuni de panel la Summit-ul AIM din Dubai. „Cu cât riscul de escaladare este mai mare, cu atât este mai mare riscul de contagiune în restul lumii din punct de vedere economic și financiar”, a continuat el.

El-Erian a spus că o astfel de contagiune ar agrava problemele deja omniprezente cu care se confruntă economia globală, inclusiv stagnarea creșterii, inflația încăpățânat de mare și fragmentarea mai largă a piețelor. „Acest conflict, într-un fel, amplifică toate provocările care existau și care erau deja semnificative”, a spus el.

Impactul asupra piețelor globale, ca răspuns la începutul războiului, a fost inițial limitat, deoarece investitorii au evaluat mai întâi că acest conflictul este limitat. Cu toate acestea, perspectiva unei răspândiri regionale care să implice alți jucători, cum ar fi Iranul și Libanul, a adăugat un sentiment de neliniște pe piețe. Prețurile petrolului au fost deosebit de volatile, pe fondul îngrijorărilor că o escaladare ar putea limita aprovizionarea din regiunea bogată în energie.

Cotațiile petrolului au crescut vineri, după ce Israelul a declarat că trupele sale își extind operațiunile la sol, dar au scăzut luni, în timp ce investitorii așteaptă rezultatul reuniunii de politică monetară a Rezervei Federale de miercuri.

Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional, a numit miercuri agravarea conflictului Israel-Hamas drept un alt nor la orizontul unei perspective economice deja sumbre. „Este teribil în ceea ce privește perspectivele economice pentru epicentrul războiului. Va exista impact negativ asupra vecinilor: pe canalele comerciale, pe canalele turistice, costul asigurării”, a spus ea.

Discuțiile de pace din Orientul Mijlociu se blochează

Atacurile teroriste din 7 octombrie comise de Hamas au avut loc în timp ce Israelul făcea demersuri pentru a normaliza legăturile diplomatice cu vecinii săi arabi, inclusiv Arabia Saudită. Întrebat ce înseamnă conflictul în curs pentru aceste ambiții, el-Erian a spus că perspectiva a devenit atât mai sumbră, cât și mai presantă. „Oamenii se uită la asta și simt un sentiment de disperare pe care nu l-am văzut până acum. Cu cât șconflictulț continuă, cu atât întrebarea ta va deveni mai relevantă și ar trebui să fie pusă cu adevărat factorilor de decizie”, a spus el. Comentariile lui El-Erian le reflectă pe cele făcute săptămâna trecută de președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, care a declarat pentru CNBC că conflictul a făcut mult mai dificil obiectivul cooperării regionale în Orientul Mijlociu. „Lucram pentru un Orient Mijlociu mai pașnic și multe țări din această regiune au început să vorbească între ele despre oportunitatea de a merge mai departe cu o nouă platformă de a fi împreună. „Cred că va mai dura puțin timp până când acest tip de lucru va funcționa într-un fel sau altul”, a spus Banga marți.

Medicament de slăbit falsificat în serie

n după Ozempicul contrafăcut descoperit în Austria, și Belgia confiscă doze falsificate

Autoritatea belgiană de reglementare în domeniul medicamentelor a anunțat că a confiscat doze contrafăcute de semaglutidă, ingredientul activ al popularelor medicamente pentru obezitate Wegovy și Ozempic, produse de Novo Nordisk, în care stilourile injectoare conțineau insulină, relatează Reuters. Wegovy și Ozempic sunt medicamente pentru diabet produse de compania daneză Novo Nordisk, care au avut rezultate foarte bune și în tratarea obezității. 

Agenția Federală pentru Medicamente și Produse de Sănătate din Belgia a declarat pentru Reuters că în acest an a reținut nouă colete trimise prin poștă cu medicamente din clasa GLP-1, din care fac parte Wegovy și Ozempic, sub suspiciunea că acestea erau false. Agenția a declarat că s-a constatat că două dintre aceste pachete conțineau medicamente care nu fuseseră fabricate de Novo Nordisk sau de un alt producător de medicamente GLP-1. O analiză de laborator a confirmat că unul dintre ele conținea insulină, care este utilizată pentru tratarea diabetului și care poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi hipoglicemia - un nivel periculos de scăzut al zahărului din sânge - și convulsii atunci când nu este administrată în mod corespunzător.

Mai multe persoane au fost spitalizate recent în Austria după ce au folosit doze de Ozempic suspectate a fi contrafăcute. Autoritatea de reglementare a siguranței sanitare din această țară, BASG, a declarat că pacienții au suferit efecte secundare care indicau că produsul conținea insulină în loc de semaglutidă, dar nu a precizat dacă acest lucru a fost confirmat prin analize de laborator.

La rândul său, Marea Britanie a avertizat populația, săptămâna trecută, cu privire la cumpărarea de stilouri potențial contrafăcute care pretind a fi doze de Ozempic sau Saxenda, un medicament mai vechi pentru slăbit al Novo Nordisk, după ce au fost raportate un „număr foarte mic” de spitalizări.

Cererea în creștere pentru Ozempic și alte medicamente care pot fi utilizate pentru pierderea în greutate a dus la o penurie a acestor produse și la un val de produse contrafăcute.

Un purtător de cuvânt al autorității de reglementare în domeniul sănătății din Australia, Therapeutic Goods Administration, a declarat că și în această țară au fost depistate în acest an 14 cazuri de medicamente contrafăcute pentru obezitate.

Ministrul belgian al sănătății a declarat săptămâna trecută că țara sa dorește să interzică temporar utilizarea de Ozempic ca tratament pentru pierderea în greutate, timp de câteva săptămâni sau luni, pentru a face față unei penurii a acestui medicament, care este aprobat pentru tratarea diabetului de tip 2. Aceasta a fost boala pentru care s-au utilizat inițial medicamentele din clasa GLP-1, dar ulterior s-au prescris și pentru combaterea obezității.

Oficialii din domeniul aplicării legii, al combaterii contrafacerii și al sănătății publice au declarat că deschid anchete privind plângerile referitoare la medicamente contrafăcute și investighează comerțul electronic și rețelele sociale pentru a găsi oferte de cumpărare sau reclame. În plus, instruiesc funcționarii vamali cu privire la modul în care pot detecta produsele contrafăcute, pentru a ajuta la stoparea acestui fenomen.

Guvernul Marii Britanii a confirmat luni planurile de reglementare a industriei criptomonedelor

Guvernul Marii Britanii a confirmat luni planurile de reglementare a industriei criptomonedelor, anunțând într-un document de consultare că dorește să introducă o legislație oficială pentru activitățile criptomonede până în 2024, transmite CNBC. Guvernul și-a publicat răspunsul la un document de consultare emis la începutul acestui an, care a subliniat recomandări privind reglementarea industriei cripto. În documentul de luni, guvernul a spus că intenționează să includă o serie de activități cu criptoactive sub aceleași reglementări care guvernează băncile și alte firme de servicii financiare. „Sunt foarte încântat să prezint aceste propuneri finale pentru reglementarea criptoactivelor în Marea Britanie, în numele guvernului. Aștept cu nerăbdare să continuăm munca noastră cu sectorul pentru a face viziunea noastră o realitate pentru Regatul Unit, ca un hub global pentru tehnologia criptoactivelor”, a declarat Andrew Griffith, ministrul serviciilor financiare din Regatul Unit, într-un comunicat.

Propunerile guvernului includ reguli mai stricte pentru platformele de tranzacționare, custozi care stochează criptomonede în numele clienților și companiile de creditare în cripto.

Regatul Unit propune, de asemenea, regimuri mai stricte pentru abuzul de piață și emiterea și divulgarea criptoactivelor. Guvernul își propune să introducă legi pentru industria cripto în fața Parlamentului până în 2024, potrivit ziarului. Nu este imediat clar în această etapă cum vor arăta legile din Marea Britanie cu privire la cripto. UE a stabilit un cadru clar pentru activele digitale cu regulamentul său MiCA (Piețe în Crypto-Assets), inclusiv un proces de licențiere pentru firmele cripto. Regatul Unit este în acest proces înaintea altori țări care sunt lideri în tehnologie. Numeroase proiecte de lege trec prin Congres, dar SUA sunt cu mult în urmă altora când vine vorba de a aduce legi federale oficiale pentru industria cripto.

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 3%

Prețurile petrolului au scăzut luni cu peste 3%, deoarece temerile că războiul dintre Israel și Hamas ar putea perturba livrările din regiune s-au diminuat, iar investitorii au devenit precauți înainte de reuniunea Rezervei Federale din SUA de săptămâna aceasta privind politica monetară, transmite Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent au închis la 87,45 dolari pe baril, în scădere cu 3,03 dolari sau cu 3,35%, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a terminat ziua la 82,31 dolari pe baril, în scădere cu 3,23 dolari sau cu 3,78%. „Caracteristica principală aici a fost reacția pieței la evenimentele dintre Israel și Hamas. Factorii macroeconomici ar putea apărea cu ușurință în cursul acestei săptămâni, când vom vedea dacă Fed are ceva de spus”, a declarat Jim Ritterbusch, președintele Ritterbusch & Associates. Prețurile țițeiului au crescut cu 3% vineri, după ce Israelul a intensificat incursiunile terestre în Gaza, stârnind îngrijorarea că războiul s-ar putea extinde într-o regiune care reprezintă o treime din producția mondială de petrol.

Administrația Fondului pentru Mediu: Noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Rabla

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Rabla Clasic, Rabla Plus, Casa Eficientă Energetic, Iluminat Public și Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2021, în urma ședinței comitetului de Avizare din 30 octombrie 2023. Potrivit AFM, pentru „Programul Rabla Clasic” au fost aprobate 550 dosare pentru 856 autovehicule și 33 motociclete. De asemenea, au fost aprobate 3 contestații pentru 3 autovehicule. În cadrul „Programului Rabla Plus” au fost publicate noi liste care conțin 4 contestații acceptate pentru 26 ecotichete în valoare de 1.661.500 lei. Instituția mai anunță că, de asemenea, au fost aprobate 104 dosare în valoare de 5.131.243,69 lei pentru persoanele fizice în cadrul “Programului Casa Eficientă Energetic”.

Referitor la “Programul Iluminat Public a fost publicată o contestație aprobată pentru Municipiul Făgăraș în valoare de 2.562.004,70 lei. De asemenea, în cadrul „Programului Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2021” a fost publicată o nouă listă care conține 4 contestații aprobate și 10 cereri de finanțare. Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secțiunile aferente Programelor Rabla Clasic, Rabla Plus, Casa Eficientă Energetic, Iluminat Public și Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2021.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.