Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Raport final al lichidatorului judiciar:Cauzele celui mai mare faliment din istoria recentă a României - City Insurance

Ziarul de Vrancea
23 iun 2022 694 vizualizări

Cu 1,15 milioane polițe RCA în vigoare la finalul anului trecut, dintre care 500.000 denunțate automat la data de 11 mai, 16.305 polițe de garanție încă în vigoare astăzi aferente a peste 7000 de asigurați, instituții și alte persoane juridice, dar și peste 10.000 de litigii naționale și internaționale, falimentul City Insurance este cel mai mare din istoria recentă a României, spune CITR, lichidatorul judiciar al fostului lider RCA.

CITR a finalizat în patru luni raportul privind cauzele falimentului City insurance. Societatea de lichidare a identificat o serie de cauze de natură operațională și de gestionare a fondurilor care au dus la falimentul celei mai mari companii de asigurări, cu o cotă de piață de 43% la 2021 pe sectorul RCA.

Vânzarea polițelor de asigurare sub tariful notificat

Printre cauzele operaționale din activitatea de asigurare se numără un deficit semnificativ, de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea polițelor sub tariful notificat cu scopul de a crește cota de piață, după cum reiese din analiza activității City Insurance în perioada 2018 – 2021. Pierderi suplimentare de 422 de milioane de lei au fost generate de faptul că City nu a efectuat demersuri pentru recuperarea creanțelor din reasigurare, în timp ce alte 54 de milioane de lei au rezultat din incapacitatea societății de a recupera creanțele din regres. Alte surse de pierderi au fost din neplata la timp a daunelor, ceea ce a dus la plăți de penalități și cheltuieli de executare de peste 45 milioane lei, iar pierderile constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia pe perioada 2017-2021 au creat un deficit de 185 milioane lei.

CITR a stabilit, de asemenea, deficiențe în legătură cu gestionarea fondurilor bănești. Astfel, City Insurance a achitat dobânzi și comision de succes în valoare de 147 milioane lei, aferente unor împrumuturi de la acționarul majoritar și de la o companie străină, împrumuturi care nu au fost folosite de către companie. La acestea se adaugă pierderi de 57 de milioane de lei generate de nerecuperarea unor împrumuturi acordate societății afiliate City Invest & Management. Alte surse de pierderi sunt reprezentate de unele tranzacții imobiliare cu terenuri achiziționate la valori ridicate, în perioada 2012 – 2014, care ulterior au fost vândute la prețuri inferioare în perioada 2019-2020, rezultând de aici o diferență de 42,6 milioane de lei.

Răspunderea pentru cauzele falimentului

În ceea ce privește atragerea răspunderii a celor care au cauzat falimentul City Insurance, potrivit articolului 268 din Legea Insolvenței, judecătorul sindic poate dispune ca prejudiciul să fie suportat de membrii organelor de conducere și/ sau supraveghere din cadrul societății, precum și de orice altă persoană care a contribuit la starea de insolvență a debitorului prin săvârșirea uneia din faptele prevăzute expres de lege. Lichidatorul judiciar a identificat incidența mai multor cazuri de antrenare a răspunderii prevăzute de legea 85/2014, după cum urmează:

- au dispus în interes personal continuarea unei activități care conduceau în mod vădit societatea de asigurare/reasigurare la încetarea de plăți

- au folosit activele și/sau creditele societății de asigurare/reasigurare în interes propriu și al altor persoane.

- au ținut o contabilitate fictivă, au facilitat dispariția unor documente contabile sau nu au ținut contabilitatea potrivit legii

- au deturnat ori au ascuns o parte din activul societății de asigurare/reasigurare sau au mărit în mod fictiv pasivul acesteia.

- au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura societății de asigurare/reasigurare fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăți

- au întocmit situații financiare anuale, alte situații contabile ori raportări, cu nerespectarea prevederilor legale

- în cadrul acțiunilor interne de verificare, nu au identificat și/sau nu au sesizat, din culpa acestora, faptele care au condus la fraude și/sau la o gestiune defectuoasă a patrimoniului societății de asigurare/reasigurare.

„Cifre fabuloase” în falimentul City

„După falimentul City Insurance asistăm la niște cifre fabuloase. Inițial, noi am estimat undeva la 150 milioane de euro expunerea City în extern, iată că am depășit 200 milioane de euro deja, ultimele estimări, și sper să nu mai crească, să nu ne mai trezim cu dosare.”, a declarat luna trecută Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR). Peste 104.000 de șoferi nu și-au reînnoit până pe 25 mai polițele RCA pe care le aveau la City Insurance, fostul lider RCA intrat în faliment, deși valabilitatea acestora a încetat de drept din 12 mai, fapt de natură să provoace îngrijorare în rândul tuturor participanților la trafic, a atenționat luna trecută Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).

Expert bancar: Dacă până la sfârșitul anului 2026 România își va îndeplini toate țintele asumate în PNRR, economia se va dezvolta substanțial

Economia se va dezvolta substanțial dacă până la sfârșitul anului 2026 România își va îndeplini toate țintele asumate în PNRR, a declarat ieri Mihaela Huncă, expert Fonduri Europene și Instrumente Financiare, UniCredit Bank, în cadrul “RoInvest”, eveniment organizat de Agenția de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media și Agenția de PR și comunicare Plurivox. „Am văzut că au fost demarate de la începutul anului o serie de proiecte de investiții în sectorul de educație, de exemplu, pe partea de eficiență energetică a clădirilor rezidențiale și publice. Pe partea de tranziție la energia verde a fost lansat apelul de proiecte. Am mai remarcat că au fost demarate proiecte de investiții în sectorul de turism. Cel mai important, ce ne bucură pe noi este că a fost deschis și primul apel de proiecte pe partea de energie din surse regenerabile, solar și vânt. Am văzut că în perioada următoare sunt prevăzute a se demara o serie de investiții în mai multe sectoare, fie că vorbim de educație, cel de sănătate, sectorul forestier, cercetare-dezvoltare, digitalizare, managementul apei și al deșeurilor”, a spus ea. De asemenea, prin PNRR, sunt alocări substanțiale pentru pilonul de educație, de sănătate, de digitalizare sau pentru sprijinirea mediului de afaceri. „Considerăm că realizarea tuturor țintelor asumate pentru aceste sectoare reprezintă o provocare, dar și o oportunitate pentru România”, a spus ea.

În sectorul de energie beneficiarii privați sunt eligibili în majoritatea apelurilor de proiecte care vor fi deschise în sector, consideră ea. „Este estimat ca în acest an să se lanseze apeluri de proiecte pe partea de hidrogen verde, pe partea de construire de noi capacități de producție, salvarea și reciclarea a bateriilor și panourilor fotovoltaice, dezvoltarea de noi capacități de stocarea a energiei în baterii, investiții în cogenerare de înaltă eficiență energetică. Dacă până la sfârșitul anului 2026 România își va îndeplini toate țintele asumate în Plan, cu siguranță suntem convinși și optimiști că economia României se va dezvolta substanțial și că atât sectorul public cât și sectorul privat vor beneficia de aceste reforme și proiecte de investiții”, a precizat Mihaela Huncă.

Germania intră în faza a doua a planului de urgență pentru gaze naturale

Germania intră, joi, în faza a doua a planului de urgență pentru gaze naturale care constă în trei etape, dar o clauză care ar permite companiilor de utilități să transfere clienților prețurile ridicate ale energiei nu va fi încă declanșată, au spus surse familiarizate cu subiectul, relatează Reuters. Măsura ar fi cea mai recentă escaladare a conflictului dintre Europa și Moscova, care a scos la iveală dependența blocului de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia și dificultatea de a găsi alternative. Faza a doua din „etapa de alarmă”, planificată atunci când Guvernul observă un risc ridicat de probleme pe termen lung în aprovizionarea cu gaze, permite teoretic companiilor de utilități să transfere prețurile ridicate către industrie și gospodării și, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii. O sursă, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că etapa va fi declanșată, iar două surse au declarat că această clauză ar dispărea. Confruntându-se cu fluxurile de gaze în scădere furnizate de Rusia, Germania se află de la sfârșitul lunii martie în faza 1 a planului său de urgență, care include o monitorizare mai strictă a fluxurilor zilnice și un accent pe umplerea instalațiilor de stocare a gazelor. Trecerea la faza 2 a făcut obiectul speculațiilor, deoarece furnizorul rus Gazprom a redus fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 40% din capacitate săptămâna trecută, motivând această decizie prin lipsa echipamentelor care nu pot fi trimise din cauza sancțiunilor. În a doua etapă, piața este încă capabilă să absoarbă volumul lipsă fără a fi nevoie de intervenția statului, care s-ar implica în etapa finală de urgență.

Vicepreședinte ANPC, după un control la patiseria Paul din mall: „Secretele patiseriei franțuzești: mucegaiul și rugina”

Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, a declarat după un control făcut la Patiseria Paul din mall-ul Promenada din Capitală, că nu s-ar fi gândit niciodată că secretele patiseriei franțuzești sunt mucegaiul, rugina și lipsa de igienă. Unitatea a fost amendată cu 20.000 de lei și închisă temporar până la remedierea deficiențelor. ANPC a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că, în urma acțiunii de control desfășurată de echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, coordonate de vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Mihai Culeafă, la Patiseria Paul din mall-ul bucureștean Promenada, aparținând companiei Moulin D’Or SRL, au fost constatate nereguli care au determinat aplicarea mai multor sancțiuni. ”Nu m-aș fi gândit niciodată că secretele patiseriei franțuzești sunt mucegaiul, rugina și, în general, lipsa de igienă. Dacă la dimensiunea acestui operator economic așteptările sunt foarte mari, iată că realitatea le contrazice. În speranța că mesajul va fi transmis în întreaga rețea, sper ca următoarele prăjituri să aibă ca ingrediente doar cele de pe etichete, lipsind cele care ne-au cutremurat în acțiunea de control”, a declarat Mihai Culeafă. Echipele de control au descoperit vitrine frigorifice neigienizate, cu grad mare de uzură, rugină și acumulări de lichide, utilizarea unor grătare de expunere neigienizate corespunzător, prezentând pericolul contaminării produselor expuse pe aceste dispozitive spre comercializare. În urma acestor nereguli au fost date amenzi în valoare de 20.000 de lei, au fost oprite definitiv de la comercializare produsele alimentare neconforme, în valoare de 3.700 de lei. De asemenea, unitatea a fost închisă temporar până la remedierea deficiențelor.

Google riscă în Rusia o amendă de 5%-10% din cifra de afaceri: nu a șters conținutul interzis

Google, divizie a grupului Alphabet, riscă în Rusia o amendă de 5%-10% din cifra de afaceri din această țară, pentru că nu a șters conținutul interzis, inclusiv „informațiile înșelătoare” de pe Youtube privind evenimentele din Ucraina, a avertizat miercuri autoritatea rusă de reglementare a sectorului comunicațiilor, transmite Reuters. Aceasta ar fi a doua amendă în funcție de cifra de afaceri care ar putea fi impusă Google în Rusia. În luna mai, executorii judecătorești ruși au confiscat peste 7,7 miliarde de ruble (143 de milioane de dolari) de la Google, care fusese obligată să plătească această sumă la sfârșitul anului trecut, fiind prima dată când Moscova a solicitat un procent din cifra de afaceri anuală a companiei. Google, a cărei filială rusă a depus săptămâna trecută o declarație de faliment, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. „YouTube promovează în mod deliberat diseminarea de informații înșelătoare despre progresul operațiunii militare speciale din Ucraina, discreditând forțele armate ale Federației Ruse”, a afirmat autoritatea de reglementare Roskomnadzor. Acesta a spus că recidiva ar putea duce la o amendă de 5-10% din cifra de afaceri anuală în Rusia, suma urmând să fie stabilită în instanță. Rusia a impus în ultimii ani numeroase amenzi companiilor străine de tehnologie, pentru o serie de încălcări, în ceea ce criticii spun că este o încercare de a exercita un control mai mare asupra internetului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.