Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Investițiile străine directe au frânat până la 6,58 miliarde de euro în 2023

Ziarul de Vrancea
12 feb 2024 707 vizualizări

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut anul trecut cu 4,86%, comparativ cu 2022, la 7.010 unități, conform datelor centralizate de ONRC

Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 6,587 miliarde de euro în 2023, de la 10,039 miliarde de euro în 2022, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate marți. "Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 6,587 miliarde de euro (comparativ cu 10,039 miliarde de euro în perioada ianuarie - decembrie 2022), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 6,548 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 39 milioane euro", se arată în comunicatul BNR. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut anul trecut cu 4,86%, comparativ cu 2022, la 7.010 unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele peste 7.000 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 125,66 milioane de dolari, în creștere de aproape trei ori față de capitalul subscris al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie - decembrie 2022, de 45,56 milioane de dolari. În decembrie 2023, au fost înmatriculate 563 de societăți noi cu participare străină la capitalul social. În funcție de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (22,38% din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (22,02% din total) și transport, depozitare și comunicații (15,99%). La finele lunii decembrie 2023, în România existau 251.226 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la aproape 69,84 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 52.756 (capital subscris de 3,31 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 13,008 miliarde de dolari, în 6.084 de firme.

Ce spune premierul despre grâul din Ucraina care tranzitează România?

u Ciolacu: Nu am de la nicio instituție a statului român nicio informație că vreun bob de grâu ucrainean rămâne în țară. Nici nu au interes, pentru că au contracte foarte specifice

Premierul Marcel Ciolacu a afimat că nu are nicio informație de la nicio instituție a statului român că vreun bob de grâu din Ucraina rămâne în România și a precizat că ucrainenii nu au un interes să facă acest lucru, având contracte specifice. Marcel Ciolacu a fost întrebat marți, despre acuzațiile unor fermieri care susțin că TIR-urile care vin din Ucraina nu sunt sigilate și ei ar fi publicat imagini în acest sens pe rețele de socializare.  “Nu rămâne nicio marfă, fiindcă acele TIR-uri au și intrare și ieșire. Când treci printr-un punct vamal, rămâi… Nu poți să ieși din țară după ce ai fost cântărit și ai documentele înregistrate în sistem decât când ieși descărcat din țară. Ați văzut că e o problemă că se cântărește și în Ungaria, tocmai de aceasta se cântărește, ținând cont de acest tranzit mare. Se cântărește și în port. Eu vă spun că nu am de la nicio instituție a statului român, dar de la niciuna și cele pe care le știți și cele pe care nu le știți, nu au nicio informație că vreun bob de greu rămâne. Nici nu au interes, pentru că au contracte foarte specifice. Noi uităm în tot acest context și când împingem aceste lucruri pe... și știți bine că eu nu cred că fermierii stau să filmeze în vamă și să le împingă pe TikTok sau pe social media”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.  El a precizat că niciun camion nu pleacă din Ucraina “de capul lui” și că lucrurile sunt mult mai ordonate, cel puțin în zona de business. “Noi uităm un lucru foarte important. În Ucraina e război. Lucrurile, când e război, cel puțin în zona de business, sunt mult mai ordonate. Nu părăsește niciun camion de capul lui un front spre România, pentru că poate să plece cu tancul, cu armament. Deci înțelegeți că este aproape imposibil, decât pe sistemul de licențiere, unde România nu a emis momentan nicio licență. Nu pot să continui să duc această minciună care este în acest moment. Cu adevărat, ea revoltă românii, se manipulează. Suntem în alegeri”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, pledează în favoarea AI

Inteligența artificială nu poate preveni crize financiare și economice, dar ar putea ajuta la atenuarea lor, a efectelor negative, susține Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, într-un articol publicat pe pagina instituției și pe OpiniiBNR.ro. "AI (Artificial intelligence - AI - n.r.) nu poate preveni crize financiare (și economice), dar ar putea ajuta la atenuarea lor, a efectelor negative. Până una alta, după cum anticipează nu puțini, AI ar putea conduce la distrugerea a mai bine de 40% din locurile de muncă actuale din lume. Iar fără o creare considerabilă, compensatoare, de noi slujbe, am asista la o distrugere de mare anvergură, cu implicații economice și sociale foarte serioase, inclusiv pe plan financiar - nu la o creative destruction cum ar spune Joseph Schumpeter. Nu mai vorbesc de faptul că, după cum nota Nouriel Roubini (Project Syndicate, 11 febr, a.c), stupizenia în lume este copleșitoare, poate anula ușor beneficii ale AI", consideră Daniel Dăianu. Președintele CF arată, printre altele, că AI poate amplifica "reacții de turmă" chiar dacă noi tehnologii, algoritmi, ar prelucra mult mai multă informație (big data), iar modelele folosite de bănci și fonduri de investiții pentru gestionarea riscurilor ar fi mai performante. Potrivit autorului, cei care au administrat fondul de risc LTCM au beneficiat de modele supersofisticate (doi laureați ai Premiului Nobel au lucrat acolo), dar care au fost date peste cap de evenimente extreme, de non-liniarități. Iar astfel de eșecuri au mai fost. Daniel Dăianu spune că AI poate favoriza escrocherii, deși tot ea ar putea ajuta la detectarea acestora de către autoritățile de supraveghere. AI nu poate elimina contagiunea în piețe, care este o formă de reacție în lanț, un "efect de turmă" și care obligă la intervenția statului (a băncii centrale) ca salvator de ultimă instanță (lender of last resort).

Bitcoin a atins nivelul de 50.000 de dolari pentru prima dată în mai bine de doi ani

Bitcoin a atins nivelul de 50.000 de dolari pe unitate pentru prima dată în mai bine de doi ani, cea mai valoroasă criptomonedă din lume fiind susținută de așteptările privind reducerea ratei dobânzii la sfârșitul acestui an și de aprobarea de luna trecută a autorităților de reglementare pentru fonduri tranzacționate în SUA, concepute pentru a urmări prețurile monedei, transmite Reuters. Criptomoneda a crescut cu 16,3% în acest an, luni atingând cel mai mare nivel din 27 decembrie 2021. La ora 17:56 GMT, bitcoin era în creștere cu 4,96%, la 49.899 USD, osciland în jurul nivelului de 50.000 USD. ”50.000 USD este o piatră de hotar semnificativă pentru bitcoin, după ce luna trecută lansarea ETF-urilor spot nu numai că nu a reușit să provoace o mișcare peste acest nivel psihologic cheie, dar a condus la o vânzare cu 20%”, a declarat Antoni Trenchev, cofondatorul platformei de creditare în cripto Nexo. De asemenea, acțiunile cripto s-au bucurat de creștere luni, titlurile platformei de tranzacționare cripto Coinbase crescând cu 4,9%, iar acțiunile Riot Platforms și Marathon Digital cu 10,8%, respectiv 11,9%. Acțiunile companiei de software MicroStrategy - un cumpărător remarcabil de bitcoin -- au crescut cu 10,2%.

20% reducere pe rutele interne CFR pentru cei care cumpără bilete la Târgul de Turism

CFR Călători participă la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României care se desfășoară în Complexul Expozițional ROMEXPO din București, oferind 20% reducere la călătoria cu trenul pe rute interne pentru cei care cumpără de la standul companiei aflat la târg. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, la standul CFR Călători sunt oferite detalii despre: modalitățile de cumpărare a biletelor în trafic intern și internațional; ofertele CFR Călători către principalele destinații turistice și nu numai, din țară și din Europa; parteneriate cu operatorii și agențiile de turism care intenționează să devină distribuitori autorizați de "Bilete CFR Online". Totodată, la stand agențiile vor afla cum pot încheia parteneriate de vânzare a biletelor de tren. Astfel, trenul Charter este destinat firmelor și agențiilor de turism care pregătesc evenimente speciale, un pachet turistic "altfel", petreceri private, revelioane, conferință de presă, lansare de produs, filmări, team building-uri etc. "Trenul Charter este un produs inedit al CFR Călători, prin care un tren poate fi 'închiriat' pentru a fi la dispoziția exclusivă a unui client persoană fizică sau juridică și poate fi personalizat conform solicitărilor acestuia", se precizează în comunicat. În cele patru zile de târg, vizitatorii care aleg să cumpere biletele de tren de la standul CFR Călători pentru călătoria în trafic intern la vagon clasa 1 și clasa a 2-a se vor bucura de o reducere de 20% din valoarea tarifului de transport și a tichetului de rezervare la vagon clasă.

Mii de șoferi ai Uber, Lyft și DoorDash intră în grevă în SUA de Valentine's Day

Mii de șoferi ai platformelor de partajare a călătoriilor Uber, Lyft și ai aplicației de livrare a alimentelor DoorDash vor intra în grevă în Statele Unite de Valentine's Day, cerând salarii echitabile, au anunțat luni grupurile de șoferi, transmite Reuters. Aceasta va fi prima grevă de când Uber și Lyft au devenit publice în 2019. Șoferii vor picheta în afara aeroporturilor și a birourilor Uber, au spus două dintre grupuri. Grevele sunt programate să aibă loc la aproximativ o săptămână după ce Lyft a declarat că ar plăti diferența dacă șoferii ar face mai puțin de 70% din ceea ce au plătit șoferii după taxele externe în fiecare săptămână. ”Lucrăm constant pentru a îmbunătăți experiența șoferului”, a declarat Lyft, care urmează să raporteze rezultatele trimestriale marți. Șoferii, considerați antreprenori independenți, au acuzat platformele că iau sume disproporționat de mari drept comisioane.

Google alocă 25 de milioane de euro pentru educarea europenilor în folosirea AI

Google a alocat 25 de milioane de euro pentru a ajuta europenii să învețe să folosească inteligența artificială (AI), transmite Reuters. Anunțând finanțarea luni, gigantul tehnologic a declarat că a deschis depunerea de cereri pentru întreprinderile sociale și organizațiile nonprofit care ar putea să îl ajute să ajungă la cei mai probabil să beneficieze de formare. Google va conduce, de asemenea, o serie de ”academii de creștere”, pentru a sprijini companiile care utilizează AI să se dezvolte, și și-a extins cursurile de formare online gratuite în 18 limbi. ”Cercetările arată că beneficiile inteligenței artificiale ar putea amplifica inegalitățile existente – în special în ceea ce privește securitatea economică și ocuparea forței de muncă. Acest nou program va ajuta oamenii din întreaga Europă să-și dezvolte cunoștințele, abilitățile și încrederea în IA, asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat Adrian Brown, directorul executiv al Center for Public Impact, care conduce programul nonprofit alături de Google.

Revolut lansează în premieră servicii de telefonie în UK

Compania britanică de tehnologie financiară Revolut lansează servicii de telefonie în Marea Britanie, a declarat compania exclusiv pentru CNBC, devenind prima firmă de servicii financiare din țară care oferă abonamente de telecomunicații și printre primele la nivel global. Compania unicorn de digital banking și plăți a spus că va începe să ofere eSIM-uri – carduri SIM care pot fi stocate virtual, mai degrabă decât în formă fizică în dispozitiv – în această săptămână. Planurile vor începe să fie lansate pentru utilizatori în zilele următoare. Clienții care beneficiază de experiența de bază a aplicației Revolut, fără niciun abonament, pot obține un abonament eSIM standard, care le permite să acceseze aplicația lor Revolut, astfel încât să își poată încărca telefonul atunci când este necesar. De exemplu, dacă un utilizator Revolut ajunge la un aeroport și rămâne fără date de la furnizorul său actual de SIM, poate accesa în continuare funcțiile din aplicația Revolut gratuit și își poate reîncărca datele ca de obicei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.