Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Interesul românilor pentru vacanțe și călătorii a crescut semnificativ

Ziarul de Vrancea
12 iun 2022 554 vizualizări

Datele centralizate de Google arată că volumul căutărilor legate de călătorii (destinații, cazare, transport) a fost, în mai 2022, cu 35% mai mare decât în aceeași lună a din 2019

Românii și-au reluat intențiile de călătorie în străinătate, odată cu ridicarea restricțiilor anti-COVID, și se orientează către destinațiile tradiționale pentru vacanța de vară, ca Turcia, Grecia sau Bulgaria, relevă datele unei analize realizată de Google. Potrivit companiei, campingurile și vilele private, opțiuni de cazare care oferă mai multă intimitate și un risc redus de îmbolnăvire, sunt cele cu cea mai mare creștere în perioada post-pandemie. Datele centralizate de Google arată că volumul căutărilor legate de călătorii (destinații, cazare, transport) a fost, în mai 2022, cu 35% mai mare decât în aceeași lună a din 2019. În acest context, în perioada martie - mai 2022 vs interval similar din 2019, cea mai mare creștere în căutări de cazare a fost pentru destinațiile internaționale, de 32%. În același timp, căutările de cazări în țară au scăzut cu 2%. Cele mai căutate destinații de vacanță din străinătate ale românilor sunt Grecia, Turcia și Bulgaria, conform căutărilor pentru cazare. Totodată, căutările românilor după zboruri internaționale au crescut cu 46%, în ultimele trei luni față de anul 2019, iar pe lista celor mai populare destinații se află Italia, Spania și Marea Britanie. "Date din căutările pe Google ne arată că interesul românilor pentru vacanțe și călătorii a revenit în 2022, odată cu ridicare restricțiilor anti-COVID. Românii se orientează din nou către destinații din străinătate, cele mai căutate țări fiind cele deja tradiționale pentru petrecerea concediului de vară: Grecia și Turcia. În primăvara acestui an, românii au căutat cazări în destinații internaționale chiar mai mult decât în 2019. Căutările pe destinații și cazări din România rămân majoritare, însă eliminarea restricțiilor de călătorie internaționale a adus o scădere a lor față de 2019", a declarat Oana Dumitrescu, industry manager Google România, într-un comunicat de presă al companiei. Analiza de specialitate arată că tipurile de cazare camping și vile înregistrează o creștere de peste 60% a solicitărilor, în perioada martie - mai din acest, în comparație cu aceeași perioadă din urmă cu trei ani. De asemenea, cererea pentru opțiuni tradiționale de cazare (hoteluri sau stațiuni) este în creștere solidă, de 33%. Informații despre trendurile de călătorie din toată lumea, inclusiv România, sunt oferite de Destination Insights - un instrument cu date despre destinațiile pe care oamenii dintr-o țară le caută, în interiorul sau în afara ei, precum și date despre zonele unde sunt persoane interesate să călătorească în țara selectată.

Județele cu cel mai mare randament la producția de grâu la hectar

u România a ocupat anul trecut locul patru în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeței cultivate cu grâu

Nouă județe au obținut anul trecut randamente de peste cinci tone de grâu la hectar, județul Timiș situându-se pe primul loc cu 5.530 kg/ha, în timp ce în regiunea Sud-Muntenia, unde sunt incluse județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița și Prahova, s-a obținut cea mai mare cantitate de grâu din țară, respectiv 2,9 milioane de tone, ceea ce reprezintă aproape 30% din producția totală realizată în 2021 la nivel național. Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), consultate de AGERPRES, locul doi la nivel național din punct de vedere al producției de grâu a fost ocupat de regiunea Sud-Est (județele: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea), unde recolta a fost de peste 2,399 milioane de tone, locul trei, de regiunea Sud-Vest-Oltenia (județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea), cu peste 1,868 milioane de tone, iar locul patru, regiunea Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) - 1,135 milioane tone. Pe de altă parte, în 2021, cel mai mare randament la hectar a fost obținut în regiunea Vest, respectiv 5.224 kg/ha, un plus de 866 kg/ha față de 2020, urmată de regiunea Sud-Est, cu o medie 5.079 kg/ha (Â3.666 kg/ha față de 2020) și Sud-Muntenia, cu o medie totală de 4.857 kg/ha, mai mare cu 1.945 kg/ha comparativ cu anul precedent. Potrivit cercetării statistice privind producția vegetală la principalele culturi în anul 2021, în topul județelor cu cea mai mare recoltă de grâu se află: Dolj - 945.187 tone și un randament de 4.673 kg/ha, Constanța - 836.548 tone (5.086 kg/ha), Teleorman - 776.283 tone (4.942 kg/ha), Călărași - 665.414 tone (5.327 kg/ha), Olt - 653.954 tone (5.044 kg/ha) și Timiș - 616.798 tone (5.530 kg/ha). În ceea ce privește randamentul pe județe obținut anul trecut la grâu, după Timiș, cu 5.530 kg/ha, se mai află: Galați - 5.429 kg/ha, Brăila - 5.371 kg/ha, Călărași - 5.327 kg/ha, Constanța - 5.086 kg/ha, Arad - 5.054 kg/ha, Ilfov - 5.045 kg/ha, Olt - 5.044 kg/ha și Buzău - 5.025 kg/ha. România a ocupat anul trecut locul patru în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeței cultivate cu grâu, cât și al producției, după Franța, Germania și Polonia, cu 2,175 milioane hectare, respectiv 10.433.800 tone.

Transportatorii rutieri solicită Guvernului plafonarea prețurilor la carburanți

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României plafonarea prețurilor carburanților la tarife maximale după modelul statelor vecine, se menționează într-un comunicat remis luni de organizație. "Aceasta este unica soluție ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice și juridice, până când toți factorii instituționali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe", se menționează în document. Reprezentanții FORT încurajează totodată persoanele juridice "să susțină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfășoare la intrarea în stațiile de alimentare din întreaga țară". "Țări precum Ungaria și Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de țiței ce ar trebui să ne liniștească pe toți, așa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat prețurile carburanților pentru consumatorii interni, persoane fizice și juridice. Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declarații, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate și prețurile de la pompă. Se pare că acest guvern, nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus", precizează sursa citată. FORT salută totodată inițiativa legislativă parlamentară prin care cota TVA aplicată în serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5% însă, solicită Guvernului ca aceasta să ia forma unei Ordonanțe de urgență pentru a putea avea efecte imediate, urmând ulterior să fie transmisă Parlamentului pentru promulgarea prin lege. "Fără aceste măsuri, atât sectorul transporturilor dar și celelalte activități economice și sociale se blochează în contextul în care pentru luna iulie au fost deja anunțate, 'pe surse', prețuri la pompe cu 3 lei mai mari în medie decât cele actuale", au mai precizat reprezentanții transportatorilor rutieri.

Cum au pierdut companiile amerciane miliarde de dolari dintr-o singură mișcare

Aprecierea dolarului la cel mai înalt nivel din 2002 a dus la pierderi de miliarde pentru companiile americane, de la producătorii de detergenți la aplicațiile de întâlniri în acest an, relatează Financial Times. Pe măsură ce creșterea profiturilor începe să încetinească, pentru unele companii impactul suplimentar al monedei mai puternice va însemna diferența între extindere și restrângere pentru restul anului. Indicele Goldman Sachs al companiilor americane cu expunere internațională mare a scăzut de două ori mai mult decât indicele companiilor ale căror operațiuni sunt în mare parte interne, cu aproximativ 15% și, respectiv, 7% în acest an. Prin comparație, indicele expus la nivel internațional a crescut cu aproximativ 27% anul trecut, față de 30% pentru cel concentrat pe țară. În 2020 și 2019, indicele internațional a depășit indicele intern. Efectele valutare, în mare parte atribuite dolarului, ar urma să reducă cu aproximativ 40 de miliarde de dolari profiturile companiilor nord-americane, în prima jumătate a acestui an, potrivit companiei de tehnologie financiară Kyriba. În prima jumătate a anului trecut impactul valutar a fost de aproximativ 8 miliarde de dolari. Un dolar puternic afectează veniturile companiilor cu afaceri internaționale mari prin reducerea valorii câștigurilor lor din străinătate și făcând produsele lor mai puțin competitive față de cele ale companiilor locale concurente. Deși inflația din SUA a accelerat la maxime ale ultimilor 40 de ani, dolarul a atins în acest an cel mai ridicat nivel din 2002, fiind în creștere cu aproximativ 9% în acest an, ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor și a performanțelor economice mai bune în SUA decât ale altor state din G10. O creștere economică mai rapidă în SUA decât în ​​alte părți a însemnat, de asemenea, venituri reduse pentru companiile cu expunere internațională mare. În această lună, Microsoft a devenit cea mai importantă companie care a învinuit mișcările valutare pentru un avertisment de profit, reducând previziunile privind veniturile cu 460 de milioane de dolari la mai puțin de șase săptămâni după emiterea de previziuni optimiste. Cazul Microsoft nu este singular. Bret Taylor, co-director general al Salesforce, a declarat luna trecută că efectul negativ al cursului valutar este ”fără precedent” pentru companie, care și-a dublat prognoza de impact valutar pe întregul an la 600 de milioane de dolari.

McDonald’s a redeschis restaurantele în Rusia, cu numele ”Vkusno & tochka” și cu un nou patron

Primele 15 restaurante ale fostului lanț de restaurante fast-food McDonald’s Corporation se redeschid duminică la Moscova, cu un nou patron și un nou nume, ”Vkusno & tochka”, care înseamnă ”Delicios și punct”, a anunțat compania, relatează Reuters.Alte 50 de restaurante vor fi deschise luni, a mai precizat Vkusno & tochka. Ziua de duminică reprezintă o zi importantă pentru rușii care îndrăgesc mâncarea de tip fast-food, deoarece restaurantele conduse anterior de compania americană se redeschid sub un nou nume marcă și cu burgeri redenumiți, la mai bine de trei decenii după ce McDonald's a deschis primul restaurant la Moscova. Relansarea are loc de Ziua Rusiei, o sărbătoare națională care celebrează independența țării, în aceeași locație emblematică din Piața Pușkin din Moscova, unde McDonald’s a fost deschis pentru prima dată în ianuarie 1990. McDonald's a anunțat luna trecută că își vinde restaurantele din Rusia unuia dintre licențiații locali, Alexander Govor.

Biden a avertizat că inflația din SUA ar putea dura ”o vreme”

Președintele Joe Biden a avertizat că inflația din SUA ar putea dura ”o vreme”, după ce datele de vineri au arătat că presiunile asupra prețurilor sensibile din punct de vedere politic s-au intensificat în mod neașteptat în ultimele săptămâni, transmite Reuters. ”Vom trăi cu această inflație o vreme. Va scădea treptat, dar vom trăi cu ea pentru o vreme”, a spus Biden la un eveniment de strângere de fonduri pentru democrați în Beverly Hills. Comentariile îngrijorătoare făcute la un eveniment găzduit de magnatul miliardar al mass-media Haim Saban au venit în timp ce administrația se confruntă cu o presiune tot mai mare înaintea alegerilor intermediare din 8 noiembrie, în care este în joc controlul colegilor democrați ai lui Biden asupra Congresului. Administrația și mulți economiști au crezut inițial că presiunile inflaționiste vor fi ”tranzitorii”, atenuându-se pe măsură ce redresarea după pandemia de COVID-19 va continua. Dar presiunile asupra prețurilor s-au extins la bunuri și servicii suplimentare la nivel global, deoarece invazia rusă în Ucraina a redus rezervele de petrol și alimente pe o piață globală deja tensionată.

Browser-ul Chrome folosește un sistem mai eficient de învățare mecanică

Google spune că utilizatorii browser-ului Chrome beneficiază de o siguranță mai bună datorită sistemului integrat de învățare mecanică și vor avea și alte avantaje din aceeași cauză. În martie, Google a implementat în Chrome un nou model de învățare mecanică, ce funcționează local și încearcă să protejeze datele utilizatorilor. Acum, Google spune că noul sistem s-a dovedit a fi de 2,5 ori mai eficient decât cel anterior. Fără a avea cifre concrete, pe care Google nu le-a oferit, este greu de spus cât de bine sunt protejați în realitate utilizatorii de noul mecanism de învățare mecanică din browser-ul Chrome. Utilizatorii au toate motivele să fie suspicioși când Google face astfel de afirmații. Compania americană s-a lăudat și cu sistemele similare folosite pentru Play Store și, cu toate astea, au existat foarte multe cazuri în care aplicațiile malițioase și-au făcut de cap și au afectat milioane și milioane de utilizatori. Phishing-ul nu este singura utilizare a algoritmilor de învățare mecanică din Chrome. Google spune că aceștia vor învăța să facă diferența între notificările web utile și cele care doar agasează utilizatorii, pentru a le bloca doar pe cele din urmă.

Italia ia în considerare naționalizarea unei rafinării Luikoil din Sicilia

Ministrul italian al tranziției ecologice a declarat sâmbătă că naționalizarea se numără printre opțiunile luate în considerare pentru o rafinărie Lukoil din Italia, cu sediul în insula Sicilia, în contextul sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, transmite Reuters. La sfârșitul lunii mai, liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui embargo gradual, cu unele scutiri, asupra țițeiului rusesc, iar interzicerea importurilor pe mare ar putea afecta grav rafinăria. ”Sunt mai multe opțiuni în studiu, una este ceva de genul naționalizării... alta este să intervină un cumpărător extern, de exemplu”, a declarat ministrul Roberto Cingolani, la un eveniment organizat de ziarul Il Foglio, fără a detalia cine ar putea fi acest cumpărător. Rafinăria ISAB reprezintă aproximativ 20% din capacitatea italiană de rafinare. Are aproximativ 1.000 de muncitori și obișnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul venind de pe piețele internaționale. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, totuși, a trebuit cumpere aproape tot țițeiul de la Lukoil, deoarece băncile internaționale nu îi mai oferă credit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.