Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Formatul facturilor la energie și gaze și cel al sistemului național e-Factură, incompatibile

Ziarul de Vrancea
14 feb 2024 1191 vizualizări

Problema a fost semnalată la ANRE încă din noiembrie 2023, de către AFEER și ACUE

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) încearcă de la finalul anului trecut să rezolve problema incompatibilității dintre reglementările și formatul facturilor la energie electrică și gaze naturale și cele ale sistemului național e-Factură, obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toate raporturile comerciale dintre agenții economici, deci și pentru cele dintre furnizorii de curent și gaze și clienții lor noncasnici, relevă date analizate de Profit.ro. Problema a fost semnalată la ANRE încă din noiembrie 2023, de către Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Acestea au semnalat ANRE faptul că, ″pentru ca emiterea și transmiterea facturii în sistemul RO e-Factura către clienții noncasnici să se poată realiza cu respectarea reglementărilor ANRE, este necesară armonizarea regulamentelor de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali, mai precis a dispozițiilor privitoare la informațiile din cuprinsul facturii cu legislația privind facturarea în sistemul RO e-Factura, întrucât numărul limitat de câmpuri/formatul câmpurilor prevăzut de portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu permite încărcarea tuturor informațiilor obligatoriu a fi incluse în factura de energie electrică/gaze naturale și în anexele atașate acesteia conform reglementărilor ANRE″, se arată într-un document al Autorității. Ca urmare a celor semnalate, în luna decembrie 2023 a fost creat un grup de lucru format din reprezentanții ANRE, reprezentanții furnizorilor de energie electrică/gaze naturale și reprezentanții ANAF care, în perioada decembrie 2023-ianuarie 2024, au purtat discuții în format online, în vederea identificării atât a soluțiilor tehnice pentru includerea informațiilor în formatul XML RO e-Factura, cât și a soluțiilor de reglementare necesare pentru armonizarea prevederilor din regulamentele ANRE de furnizare privind conținutul facturilor cu prevederile și formatele privind facturarea în sistemul RO e-Factura. În urma discuțiilor, ANRE a elaborat un proiect de modificare a regulamentelor de furnizare a energiei și gazelor. Draftul modifică structura elementelor ce trebuie incluse în factură, pentru corelare cu câmpurile disponibile în sistemul electronic RO e-Factura, structura elementelor ce constituie detaliile de facturare, și care se pot include în factură sau în documentele anexate facturii, precum și prevederile referitoare la modalitatea de transmitere a facturii în cazul clienților noncasnici, având în vedere modificările introduse prin sistemul RO e-Factura, conform Profit.ro care prezintă și proiectul.

Isărescu: Nu avem recesiune și nu avem această prognoză

u “există o problemă, dar nu o discutați la noi, există o problemă cu corecția datelor statistice”, a explicat guvernatorul BNR

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că România nu are recensiune și nu există nici această prognoză că s-ar putea îndrepta în această direcție. Mugur Isărescu a fost întrebat joi, într-o conferință de presă, cât de aproape este România de recesiune. “Nu suntem pe recesiune. Nu cred că suntem nici în direcție. Din grafic o să vedeți că cu consum în creștere, ar fi fost posibil, să zicem, dacă nu se atrăgeau banii europeni, dar văd că merg destul de bine. Deci investițiile merg, consumul este în creștere, creditul și-a revenit, încetinire de creștere economică am avut, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a Produsului Intern Brut și cifre mari, adică nu 0,1 sau... Deci nu avem recesiune și nu vedem, nu avem această prognoză”, a declarat guvernatorul BNR. El a precizat că sunt mai multe definiții ale recesiunii, iar una dintre acestea susține că ai recesiune dacă sunt două trimestre cu scădere chiar dacă aceasta este una ușoară.  “Sunt mai multe definiții ale recesiunii, că ai o recesiune dacă ai două trimestre cu scădere, chiar dacă este ușoară, dar sper să nu ajungem nici acolo. Există o problemă, dar nu o discutați la noi, există o problemă cu corecția datelor statistice. Eu sunt, să zic așa, conjuncturist vechi. Înainte de 89, făceam conjunctura economiei Statelor Unite și apăreau corecții de cifre și după șase trimestre. Mă urecheau șefii de atunci, ”Ce faci maestre, te joci cu cifrele?” Nu eu, statistica americană. Sunt neserioși. Nu e ușor să calculezi corect cifrele statistice din astea agregate, globale, mai pot să apară corecții, dar nu văd, eu nu văd recesiune”, a explicat Mugur Isărescu.

BNR a redus la 4,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Ce arată prognoza? Că rata anuală a inflației se va menține pe o traiectorie generală de scădere, cu această întrerupere temporară în ianuarie anul curent, însă ritmul dezinflației este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor și o să mai explicăm de ce acest lucru. Avem, se observă, datele sunt trimestriale și în consecință creșterea inflației de la începutul anului 2024 nu este atât de pronunțată, pentru că se referă și la februarie și martie și deci creșterea din ianuarie va fi diminuată, categoric. Dar apoi traiectoria este categoric în jos, nu diferă foarte mult, pe datele noastre sunt 1 - 2 puncte procentuale față de traiectoria anterioară. Ea a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024 și revenirea în intervalul țintei, la limita superioară, este prognozată pentru 2025", a spus Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflației. Conform prezentării, traiectoria prognozată a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024, în contextul evoluțiilor mai favorabile ale indicatorului din perioada recentă, în special pe segmentul alimentar. Ulterior, pe parcursul anului viitor, traiectoria variabilei se plasează la niveluri ușor peste cele proiectate în Raportul din noiembrie, pe fondul unui gap PIB, care se menține la valori pozitive și, într-o mai mică măsură, al unei revizuiri ascendente a anticipațiilor privind inflația. Se previzionează menținerea acesteia la niveluri superioare atât intervalului țintei, cât și indicatorului headline până la orizontul prognozei.

UNSAR: În primele 9 luni ale anului trecut, prima medie RCA a avut o evoluție de 5%

Prima medie RCA a avut în primele nouă luni ale anului trecut o evoluție de 5%, iar dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut cu 12%, precizează Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Precizările vin în urma informațiilor "trunchiate privind piața asigurărilor" transmise miercuri în spațiul public de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România. Astfel, UNSAR cataloghează drept "fake news" informația conform căreia în primele 9 luni ale anului trecut, prețul RCA a crescut cu aproximativ 8%. "În primele 9 luni ale anului trecut, prima medie RCA a avut o evoluție de 5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, respectiv 79% față de 2021 (pag. 43, Raportul ASF). Desigur, comparația cu 2021 este lipsită de sens, căci datele din acel an includeau două companii specializate în RCA care practicau prime nesustenabile și care, ulterior, au și intrat în faliment. Pentru falimentele acelor două companii plătesc astăzi toți șoferii din România prin intermediul FGA - Fondul de Garantare a Asiguraților. Mai mult, să nu uităm și de impactul inflației în toți acești ani. Ceea ce nu se spune însă este că dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut cu 12%, de la 9.583 lei la 10.753 lei, în primele 9 luni din 2023, conform cifrelor oficiale ale ASF (pag. 45)", explică reprezentanții UNSAR, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES. În ceea ce privește informația conform căreia cheltuielile interne ale asigurătorilor depășesc 50% din încasări, UNSAR semnalează că, în realitate, conform raportului ASF, rata cheltuielilor pentru achiziție și administrare pentru RCA este de 23,25%, în scădere de la 27,48% după primele 9 luni ale anului trecut.

Buget de 12 miliarde de lei pentru plafonul de garantare în Programul IMM Plus

Programul IMM Plus ar putea deveni operațional până la începutul lunii martie și va avea un buget pentru plafonul de garantare în valoare de 12 miliarde de lei, a declarat, joi, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), la evenimentul Romanian Sustainability Forum. "Ultimul raport al Băncii Europene de Investiții și al Fondului European de Investiții a clasat România, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pe primul loc în Europa în anul 2023 din punct de vedere al numărului și al volumului de garanții acordate în perioada 2020 - 2023. Practic, consider că cel mai sustenabil instrument financiar, atât pentru mediul de afaceri, dar mai ales pentru bugetul de stat‚ îl reprezintă aceste instrumente financiare. Din 2020 până în 2023, România a avut două scheme de garantare de ajutor de stat. Prima a fost pe cadrul COVID pentru firmele afectate ca urmare a pandemiei și a doua ediție a programului a fost pe cadrul temporar Ucraina. Chiar în aceste zile, Ministerul de Finanțe pregătește prelungirea cadrului temporar și vom veni cu o nouă schemă de garantare. Este vorba de Programul IMM Plus, care va fi prelungit până la 30 iunie. Bugetul alocat de Ministerul de Finanțe pentru plafonul de garantare este de 12 miliarde de lei și sperăm ca, până la începutul lunii martie, acest program să fie operațional (...) Noi am calculat impactul fiscal pe două categorii: impact fiscal direct și impact fiscal indirect. Am luat tot ce înseamnă coduri unice de înregistrare a celor 86.000 de IMM-uri care au beneficiat de acest program și am văzut că un leu garantat de statul român a adus la bugetul de stat 12 lei", a susținut Nancu. Acesta a adăugat că, în acest moment, tot ce înseamnă scheme de garantare pe IMM Invest în total garanții acordate de statul român, prin Fondul Național de Garantare, de 54 de miliarde de lei, va genera până în anul 2030 suma de 541 de miliarde de lei ca venituri la bugetul de stat.

Prețurile petrolului au scăzut cu 1 dolar pe baril

Prețurile petrolului au scăzut miercuri cu 1 dolar pe baril în urma creșterii stocurilor de țiței din SUA, influențând mai mult piața decât prognoza OPEC privind creșterea solidă a cererii, transmite Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,01 USD pe baril, sau cu 1,2%, la 81,76 USD pe baril. Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au pierdut 94 de cenți, sau 1,2%, la 76,93 USD pe baril. Stocurile de țiței din SUA au crescut cu 12 milioane de barili, până la 439,5 milioane de barili, săptămâna trecută, a declarat Administrația pentru Informații în Energie, depășind cu mult așteptările analiștilor într-un sondaj Reuters, privind o creștere de 2,6 milioane de barili, deoarece rafinarea a scăzut la cel mai redus nivel din decembrie 2022.

Bitcoin a revenit la o capitalizare de piată de 1.000 de miliarde de dolari

Bitcoin a crescut miercuri la un nou maxim de peste doi ani, capitalizarea sa de piață revenind la peste 1.000 de miliarde de dolari, deoarece succesul în creștere al ETF-urilor spot pentru bitcoin din SUA a mărit interesul investitorilor, transmite CNBC. Criptomoneda emblematică era ultima oară în urcare cu 4% la 51.660,00 USD pe unitate, conform Coin Metrics. În timpul tranzacțiilor, bitcoin, a crescut la 52.079,00 USD pe unitate, cel mai ridicat nivel din decembrie 2021. Valoarea sa de piață a crescut la peste 1.000 de miliarde USD pentru prima dată de la sfârșitul anului 2021, potrivit CoinMarketCap. Creșterea a fost determinată parțial de cererea mai mare de bitcoin datorită noilor ETF-uri spot pentru bitcoin lansate recent în SUA. Ether s-a tranzacționat în urcare cu 4%, la 2.743,08 USD pe unitate, după ce a atins în timpul tranzacțiilor un maxim din mai 2022.

Hackerii își perfecționează atacurile cu ChatGPT

Instrumentele de AI, precum ChatGPT, sunt folosite de hackeri pentru a-și îmbunătăți atacurile cibernetice, avertizează chiar OpenAI și Microsoft. Microsoft și OpenAI au lansat un avertisment comun cu privire faptul că hackerii folosesc deja modele lingvistice pentru a-și consolida tacticile. Avertizări asupra acestei posibilități au fost emise și până acum de diverse alte entități, însă cele două companii americane vin și cu dovezi. Acestea spun că grupuri de hackeri chinezi, ruși, iranieni și nord coreeni folosesc deja instrumente precum ChatGPT pentru a crea scripturi mai bune și a-și îmbunătăți tehnicile sociale. Acestea din urmă sunt folosite pentru a crea campanii de phishing mai convingătoare, în urma cărora utilizatorii sunt păcăliți mai ușor să ofere informații personale. Există și situații cu implicații militare. De exemplu, Stontium, un grup de hackeri susținut de spionajul rus, a folosit AI-ul pentru a descifra protocolul de comunicații al sateliților, informațiile radarelor și diverși alți parametrii tehnici sensibili

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.