Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Datoria guvernamentală a urcat în iulie la 49% din PIB

Ziarul de Vrancea
7 oct 2023 800 vizualizări

Guvernul datora la finalul lunii iulie aproape 734 milioane de lei, în urcare față de luna precedentă

Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a crescut, în iulie 2023, la 733,87 miliarde lei, față de 724,76 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a urcat la 49%, de la 48,4% în iunie 2023. În iulie, datoria pe termen mediu și lung s-a majorat la 697,32 miliarde de lei, de la 695,23 miliarde de lei în iunie 2023, iar cea pe termen scurt a crescut la 36,55 miliarde lei, de la 29,53 miliarde de lei în luna precedentă. Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 616,69 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 104,63 miliarde de lei. Datoria în moneda națională se ridica la 350,47 miliarde lei, cea în euro la 309,75 miliarde de lei echivalent, iar datoria în dolari americani la 72,06 miliarde echivalent lei. Datoria administrației publice centrale era, la finele lunii iulie 2023, de 715,13 miliarde de lei, în urcare de la 706,03 miliarde lei în iunie, din care 678,6 miliarde de lei pe termen mediu și lung. Cea mai mare parte a datoriei administrației centrale era contractată în lei (335,79 miliarde de lei) și în euro (305,68 miliarde de lei, echivalent). Datoria administrației publice locale a urcat la 18,74 miliarde de lei, de la 18,733 miliarde de lei în iunie 2023, din care 18,705 miliarde de lei pe termen mediu și lung. Datoria internă a administrației publice era, în iulie 2023, de 354,82 miliarde de lei (23,7% din PIB), din care 340,77 miliarde de lei datorie a administrației centrale și 14,043 miliarde de lei datoria administrației locale. Conform datelor MF, datoria externă a administrației publice era de 379,05 miliarde de lei (25,3% din PIB), din care 374,354 miliarde de lei datorie externă a administrației publice centrale și aproape 4,7 miliarde de lei datoria externă a administrației publice locale. 

ANAT solicită agențiilor de turism să suspende trimiterea de turiști în Israel

u în prezent, regiunea se confruntă cu o situație puternic conflictuală, iar siguranța turiștilor reprezintă prioritatea noastră principală, se arată într-un comunicat de presă

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) recomandă ferm tuturor tur-operatorilor să suspende trimiterea de turiști în Israel în săptămânile următoare, până la stabilizarea situației, și anunță că TAROM a anulat următoarele trei curse către această destinație. Potrivit unui comunicat al ANAT, remis AGERPRES sâmbătă seara, la ora actuală, în Israel se află circa 900 de români, în marea lor majoritate pelerini, și niciunul nu a fost rănit. "Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) monitorizează cu atenție și preocupare situația din sudul Israelului, unde au avut loc atacuri ale grupării Hamas. În prezent, regiunea se confruntă cu o situație puternic conflictuală, iar siguranța turiștilor reprezintă prioritatea noastră principală. În Israel a fost decretată stare de urgență, iar Ministerul israelian al Turismului recomandă evitarea tururilor în toată țara. Pasagerilor care sosesc prin intermediul croazierelor li se recomandă să rămână pe nave, iar tuturor celorlalți turiști, să stea în hotelurile lor. La ora actuală, în Israel se află circa 900 de români, în marea lor majoritate pelerini, foarte puțini fiind veniți pentru alte tipuri de pachete turistice. Dorim să informăm că, în principiu, turiștii aflați în Israel nu au raportat probleme majore, niciun turist român nu este rănit, iar autoritățile locale fac eforturi susținute pentru a asigura protecția cetățenilor străini. Cu toate acestea, din cauza evoluției incerte a situației în sudul Israelului, recomandăm ferm tuturor agențiilor de turism să suspende trimiterea de turiști în această zonă în săptămânile următoare, până la stabilizarea situației", spune ANAT. De asemenea, Asociația recomandă agențiilor de turism și turiștilor să urmărească atent evoluția și informările care vin de la ANAT, de la Ministerul Afacerilor Externe și de pe alte canale oficiale și să decidă cu prudență în favoarea turiștilor. "Din informațiile pe care le deținem, compania aeriană națională TAROM a anulat următoarele trei curse către Israel. ANAT își manifestă solidaritatea și compasiunea cu populația civilă, care suferă intens în aceste zile. Israel este o destinație preferată de români, dar și o importantă țară emitentă pentru România. Încurajăm agențiile de turism să păstreze calmul și să țină legătura cu clienții lor, oferindu-le informații actualizate și asistență în caz de nevoie. De asemenea, recomandăm agențiilor să mențină contactul cu partenerii lor locali și cu autoritățile române de la Ministerul Afacerilor Externe pentru a fi mereu la curent cu ultimele informații și recomandări. Securitatea și siguranța turiștilor reprezintă principala noastră preocupare, iar ANAT va continua să urmărească cu atenție evoluția situației și să ofere suport agențiilor de turism și turiștilor în această perioadă", se arată în comunicat.

ONRC: 99.920 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele opt luni

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele opt luni din 2023, cu 5,87%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 99.920, din care 64.663 societăți cu răspundere limitată (SRL), conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 20.594 (plus 5,3%, comparativ cu ianuarie-august 2022), și în județele Cluj - 5.320 (minus 19,86%), Ilfov - 5.284 (minus 2,96%), Bihor - 4.573 (plus 20,15%) și Timiș - 4.537 (minus 10,64%). La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat în județele Covasna - 624 (în creștere cu 1,46% față de primele opt luni din 2022), Ialomița - 661 (minus 14,27%), Tulcea - 669 (minus 11,27%) și Mehedinți - 673 (minus 5,16%). Potrivit ONRC, domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (18.887; plus 4,24%, comparativ cu primele opt luni din 2022), transport și depozitare (10.469; plus 0,47%) și construcții (10.313; minus 6,64%).

Ministrul Fondurilor Europene: Nu riscăm să pierdem bani europeni

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a dat asigurări că România nu riscă să piardă fondurile europene și a arătat că au fost cheltuieli supliemnatre din cauza conflictului din Ucraina. Câciu a precizat că în România se evită recesiunea economică prin măsurile luate de Guvern. Adrian Câciu a explicat sâmbătă că reforma pensiilor speciale urmează să fie făcută. ”Reforma pensiilor speciale se va face, la finalul acestei luni am impresia că intră în Parlamnet ultimele amendamente, în acord cu decizia CCR, deci nu vom pierde, o să vedeți”, a declarta Câciu, sâmbătă, la intrarea în sediul PSD. Întrebat despre ”gaura” de 7 miliarde de lei despre care vorbea ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, Câciu a explicat că de fapt nu au fost încasările prognozate pe luna septembrie. ”Nu cred că a spus că a găsit o gaură, a spus că nu s-au făcut încasări conform programărilor în septembrie, dacă nu mă înșel. Întrebați-l pe dânsul care sunt cauzele. Are instituțiile de colectare în subordine, bănuiesc că sunt niște motive și bănuiesc că s-au luat și niște măcuri”, a spus Câciu. Ministrul Fondurilor Europene a dat asigurări că România nu va fămâne fără banii de la Uniunea Europeană și a arătta că și alte state și-au depășit țintele de deficit programate. ”Nu riscăm să pierdem bani europeni. Avem negocierile cu Comisia, am discutat cu Comisia, regulamentele spun cu totul altceva decât suspendarea fondurilor europene. Dacă nu am face nimic legat de ceea ce înseamnă ajustarea fiscală, consolidarea fiscal-bugetară, am risca o amendă, dar nu se va întâmpla lucrul acesta. Negocierile au început încă din luna august, am fost la Bruxelles împreună cu domnul ministru. Lucrurile sunt într-o zonă în care Comisia a înțeles că avem cheltuieli suplimentare legate de ceea ce înseamnă continuarea, de fapt, nu ne dorim să continue acest conflict din Ucraina, dar sunt cheltuieli care apasă pe bugetele statelor membre. Toată Europa are o problemă din perspectivă economică, cred că lumea ar trebui să pună și în context european, sunt și state europene care și-au depășit țintele de deficit, state puternice. Cel puțin 3 dintre ele și-au depășit țintele de deficit, cele programate. Ce înseamnă aceasta? Că economia nu a evoluat așa cum a fost prognozată anul trecut”, a precizat Câciu. El a subliniat că un lucru important pentru români este că țara noastră evită recesiunea economică.

OpenAI explorează crearea propriilor cipuri de inteligență artificială

OpenAI, compania din spatele ChatGPT, explorează crearea propriilor cipuri de inteligență artificială și a mers până la evaluarea unei potențiale ținte de achiziție, potrivit unor persoane familiare cu planurile companiei, transmite Reuters. Compania nu a decis încă să meargă mai departe, potrivit discuțiilor interne recente. Cu toate acestea, de cel puțin anul trecut, a discutat diferite opțiuni pentru a rezolva penuria de cipuri AI scumpe pe care se bazează OpenAI, potrivit unor oameni familiarizați cu problema. Aceste opțiuni au inclus construirea propriului cip AI, colaborarea mai strânsă cu alți producători de cipuri, inclusiv Nvidia, și, de asemenea, diversificarea furnizorilor săi dincolo de Nvidia. OpenAI a refuzat să comenteze. CEO-ul Sam Altman a făcut din achiziția mai multor cipuri AI o prioritate de vârf pentru companie. El s-a plâns public de deficitul de unități de procesare grafică, o piață dominată de Nvidia, care controlează peste 80% din piața globală pentru cipurile cele mai potrivite pentru a rula aplicații AI. Efortul de a obține mai multe cipuri este legat de două preocupări majore pe care Altman le-a identificat: o penurie a procesoarelor avansate care alimentează software-ul OpenAI și costurile ”apăsătoare” asociate cu rularea hardware-ului necesar pentru a-i alimenta eforturile și produsele. Din 2020, OpenAI și-a dezvoltat tehnologiile de inteligență artificială generativă pe un supercomputer masiv construit de Microsoft, unul dintre cei mai mari susținători ai săi, care utilizează 10.000 de unități de procesare grafică (GPU) ale Nvidia. Rularea ChatGPT este foarte costisitoare pentru companie. Fiecare interogare costă aproximativ 4 cenți, potrivit unei analize a analistului Bernstein Stacy Rasgon. Dacă interogările ChatGPT cresc la o zecime din scara căutării pe Google, ar fi nevoie inițial de GPU-uri în valoare de aproximativ 48,1 miliarde de dolari și de cipuri în valoare de aproximativ 16 miliarde de dolari pe an pentru a rămâne operaționale.

Banca italiană Intesa Sanpaolo va investi în compania spațială a lui Elon Musk

Cea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo, a declarat vineri că a decis să investească în compania spațială a miliardarului american Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Intesa Sanpaolo recunoaște ”sectorul aerospațial ca având un rol deosebit de important în dezvoltarea economiilor mondiale și, prin urmare, a decis să investească într-un jucător care a demonstrat o viziune de ultimă oră asupra viitorului apropiat”, a spus banca într-un comunicat. Instituția financiară italiană nu a dezvăluit care va fi mărimea investiției.

Amazon a lansat cu succes primii sateliți ai viitorului serviciu de internet al companiei

Primii doi sateliți care vor face parte din constelația ce va sta la baza viitorului serviciu de internet al gigantului american Amazon au fost lansați cu succes vineri. Amazon anunță lansarea cu succes a primilor doi sateliți din cadrul Project Kuiper, serviciul de internet prin satelit care va concura cu Starlink-ul lui Elon Musk. KuiperSat-1 și KuiperSat-2 au fost lansați de la Cape Canaveral Space Force Station din Florida, la bordul unei rachete Atlas V, operate de United Launch Alliance. Lansarea primilor sateliți, în cadrul misiunii numite de companie Protoflight, este un test și un prilej pentru colectarea datelor necesare viitoarelor lansări, iar faptul că aceasta a decurs fără incidente este de bun augur pentru gigantul american. Amazon plănuiește să creeze o constelație compusă din 3.236 de sateliți, prin care Project Kuiper să ofere internet din satelit, după modelul Starlink.

Prețurile petrolului au înregistrat săptămână trecută cele mai puternice pierderi

Prețurile petrolului au înregistrat în această săptămână cele mai puternice pierderi după cele consemnate în martie, o nouă ridicare parțială a interdicției Rusiei pentru exporturile de carburanți agravând temerile legate de cerere, din cauza factorilor macroeconomici negativi, transmite Reuters. Vineri, contractele futures pentru petrolul Brent aproape au stagnat, la 84,14 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate fost în jurul valorii de 82,35 dolari pe baril. Pe ansamblul săptămânii, prețul petrolului Brent a scăzut cu aproximativ 11,7%, iar cel al petrolului WTI cu 9,3%, din cauza temerilor că ratele dobânzilor ridicate vor încetini creșterea economică globală și vor reduce cererea de combustibili, chiar dacă ofertele sunt deprimate de restricțiile din Arabia Saudită și Rusia. Numărul locurilor de muncă din SUA a crescut cu 336.000 în septembrie, conform statisticilor Departamentului Muncii, depășind cu mult previziunile economiștilor, privind o creștere cu 170.000. Reacția investitorilor la aceste statistici este probabil mixtă, pentru prețurile petrolului.

El Nino ridică prețul zahărului la maximul ultimilor 13 ani

u idicele prețului zahărului calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a crescut cu 9,8% pe parcursul unei luni

Îngrijorările legate de impactul El Niño asupra recoltelor din Thailanda și India determină creșterea prețului la zahăr în întreaga lume, astfel că a atins cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, a declarat vineri FAO, organismul ONU pentru alimente și agricultură, relatează AFP. Indicele prețului zahărului calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a crescut cu 9,8% pe parcursul unei luni. Această creștere „se datorează în principal faptului că există temeri tot mai mari de restrângere a ofertei globale în următoarea campanie (2023-2024)”, explică agenția în raportul său lunar. Estimările inițiale sugerează o scădere a producției în Thailanda și India, doi producători majori, din cauza fenomenului meteorologic El Niño, precizează FAO. Organizația subliniază și recenta creștere a prețului petrolului. Un preț ridicat al aurului negru încurajează de fapt producătorii să transforme o parte din recolta lor în etanol, ceea ce reduce cantitatea de zahăr de pe piață și crește prețurile. Potrivit FAO, o creștere și mai mare a prețurilor la zahăr a fost însă limitată de volumul mare al recoltei care se înregistrează în prezent în Brazilia (cel mai mare producător din lume), care a beneficiat de condiții meteorologice favorabile, precum și de slăbirea realul brazilian față de dolarul american. Prețurile alimentelor la nivel mondial s-au stabilizat în septembrie, scăderea prețurilor la ulei (-3,9%), lactate (-2,3%) și carne (-1%) compensând creșterea prețurilor la zahăr și porumb, a anunțat FAO. Indicele FAO pentru prețurile la alimente, care urmărește variația prețurilor internaționale ale unui coș de produse de bază, a scăzut cu 10,7% de la an la an și cu 24% față de vârful din martie 2022, imediat după invazia rusă din Ucraina. Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 1%, determinat de creșterea cu 7% a prețurilor la porumb după șapte luni de scădere. Cauza, potrivit agenției, este cererea puternică pentru recolta braziliană, vânzările încetinite în Argentina și o creștere a prețurilor la mărfurile transportate fluvial în Statele Unite din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi. Indicele FAO al prețului orezului, care a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în august, a scăzut ușor (-0,5%), urmare a unei cereri mai scăzute de import.

Europa este la o distanță de 2.000 de miliarde de euro față de un sistem energetic autosustenabil

u ar mai fi nevoie de încă un deceniu pentru a converti întregul sistem energetic, inclusiv lucruri precum încălzirea alimentată în prezent cu petrol sau gaz, în surse regenerabile

Europa ar putea renunța la combustibilii fosili și ar putea crea un sector energetic autosustenabil cheltuind aproximativ 2.000 de miliarde de euro pe dezvoltare de surse solare, eoliene și alte surse regenerative până în 2040, potrivit unui nou studiu, citat de Reuters. Raportul, realizat de Potsdam Institute for Climate Impact Research, spune că Europa va necesita investiții anuale de 140 de miliarde de euro până în 2030 și de 100 de miliarde pe an în deceniul următor pentru a ajunge acolo. În timp ce cea mai mare parte a sumei ar fi necesară pentru extinderea eoliană pe uscat, resursele solare, hidrogen și geotermale ar fi piloni suplimentari ai unei strategii care ar permite ca nevoile de energie electrică ale Europei să fie alimentate exclusiv din surse regenerabile până în 2030. Ar mai fi nevoie de încă un deceniu pentru a converti întregul sistem energetic, inclusiv lucruri precum încălzirea alimentată în prezent cu petrol sau gaz, în surse regenerabile, potrivit studiului, care a fost pus la dispoziția Reuters. ”Aceste cifre sunt considerabile, dar este important de reținut că se estimează că țările europene au cheltuit în ultimul an 792 de miliarde de euro în plus doar pentru sistemul status quo, pentru a proteja consumatorii de efectele crizei energetice introduse de invazia rusă. în Ucraina”, se arată în studiu. Luna trecută, parlamentarii europeni și-au dat aprobarea finală obiectivelor obligatorii din punct de vedere juridic de a extinde energia regenerabilă mai rapid în acest deceniu, o parte centrală a planurilor Europei de a reduce schimbările climatice și de a se îndepărta de combustibilii fosili. Legea mărește obiectivele UE în materie de energie regenerabilă, solicitând ca 42,5% din energia UE să fie regenerabilă până în 2030, înlocuind un obiectiv anterior de 32%. Studiul științific - comandat de Aquila Capital, unul dintre cei mai mari investitori privați din surse regenerabile din Europa - a reiterat criticicile industriei față de reglementările europene, cerând aprobarea mai rapidă a proiectelor pentru a se asigura că obiectivele sunt atinse. Potrivit studiului, oferta de energie din surse regenerabile va trebui să crească cu 20% pe an pentru a satisface cererea estimată de energie până în 2030.

Producătorii din România de băuturi își pot înregistra produsele în Registrul de Ambalaje

RetuRO, administratorul Sistemului național de Garanție-Returnare (SGR), anunță deschiderea Registrului de Ambalaje pentru înregistrarea tuturor produselor ce vor fi parte din sistem. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis vineri AGERPRES, toți producătorii din România de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litru și 3 litri, inclusiv, își pot înregistra produsele lor SGR în platforma RetuRO. Înregistrarea este gratuită până la data de 1 ianuarie 2024. Ulterior acestei date se va percepe taxa stabilită conform contractului de prestări servicii între RetuRO și producători. Pentru a începe procesul de înregistrare, producătorii trebuie să acceseze site-ul RetuRO și să se logheze în contul lor personal. Apoi, în categoria Profilul Meu va fi disponibil un ghid, care arată care sunt pașii de parcurs în platformă pentru înregistrarea cu succes a produselor SGR. "Producătorii au două opțiuni de a înregistra produsele: individual sau multiplă. În cazul producătorilor cu mai multe produse de înregistrat, înregistrarea multiplă este de obicei opțiunea recomandată, pentru că se pot adăuga mai multe produse progresiv și să pot încărca toate produsele pentru o înregistrare simultană. Finalizarea cu succes a înregistrării produselor în platformă va fi semnalată prin primirea unui email de confirmare. RetuRO încurajează toți producătorii să aleagă opțiunea favorabilă nevoilor lor, în funcție de profilul afacerii și să finalizeze înregistrarea produselor cât mai curând posibil. De asemenea, este foarte important ca informațiile furnizate de producători în Registrului de Ambalaje SGR să fie corecte și exacte pentru că, ulterior, aceste date vor fi folosite pentru recunoașterea produselor SGR la toate punctele de colectare, inclusiv la automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM); așadar, implicarea producătorilor în acest proces este crucială pentru buna funcționare a Sistemului Garanție-Returnare în România", notează sursa citată.

“Îi încurajez pe toți românii din afară să ia în considerare România investițional, turistic, social”

Românii din afara țării ar trebui să ia în considerare România din punct de vedere investițional, turistic, social, cu programe, pentru că sunt multe oportunități în țară, a afirmat vineri Dragoș Anastasiu - președinte Eurolines Group, la un eveniment de profil. El a menționat că țara noastră are nevoie și de "o clasă politică căreia să-i pese mai mult". "M-am întors din Germania și e foarte bine că am făcut-o. Au trecut mulți ani. Îi încurajez pe toți românii din afară să se uite la România măcar, să ia în considerare România investițional, turistic, social, cu programe, ș.a.m.d. pentru că sunt lucruri extraordinare, posibile aici în țară. Am fost președintele Camerei de Comerț Româno-Germane și am spus de mii de ori: predictibilitate, predictibilitate, predictibilitate. Asta avem nevoie ca noi să ne dezvoltăm. Am stat mult și m-am gândit, cred că noi, ăștia care am fost aici în ultimii 20 și ceva de ani, am profitat de lipsa de predictibilitate. Foarte multe firme din Germania voiau să vină în România dar spuneau: este atât de impredictibil mediul ș.a.m.d. Și le spuneam: asta este oportunitatea voastră, cu o singură condiție: să vă asociați cu un român destoinic ca să înțeleagă modul în care lucrurile funcționează aici. Și o spun în continuare, avem multe oportunități aici - și principala noastră comoară este diaspora. E cel mai mare necaz, dar și cea mai mare comoară", a spus Dragoș Anastasiu, la evenimentul "Repatriot Summit 2023. Credem în România". El consideră că românii au plecat pentru că n-au mai iubit să trăiască în țara asta, nu pentru că n-au iubit România. "Au trecut 30 și ceva de ani. Când ne uităm în spate, ce sentiment avem? Eu am două tipuri de sentimente, cele pozitive care spun: totuși, s-au întâmplat multe lucruri în țara asta, am intrat în NATO, în Uniunea Europeană, ne-am dezvoltat, a crescut PIB-ul de foarte multe ori etc. Numai dacă suntem de rea-credință nu vedem ce s-a întâmplat în țara asta dar, în același timp, avem și un sentiment de frustrare. Eu am un sentiment de frustrare. De ce? Pentru că se putea mai bine, pentru că am ignorat fundația și fundația se cheamă educație, apropo de resursa umană - și pentru că am trăit într-o atmosferă de "what is need for me" (ce am nevoie acum n.r.), mindset-ul nostru a fost unul de foame: politicieni, oameni de afaceri, profesori, toată lumea s-a uitat la propriul stomac - și nu e de blamat. A trebuit mai întâi să ne umplem stomacul propriu ca să putem să avem grijă și păsare față de ceilalți. Și asta a condus la pierderea a multor milioane de români. Românii au plecat. De ce au plecat? Pentru că n-au mai iubit să trăiască în țara asta. În general, când iubești, nu pleci. Nu că n-au iubit România, n-au mai iubit să trăiască în țara asta și au plecat. Este o nenorocire demografică", a adăugat Anastasiu

Perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră vor fi aprobate până la finalul lui iunie 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat transmiterea în avizare interministerială a proiectului de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore, în actuala variantă a proiectului Guvernul urmând să aprobe, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Potrivit sursei citate, în perioada 17 iulie - 1 septembrie 2023, proiectul de lege a fost supus consultării publice, iar pe data de 28 august 2023 a fost organizată o dezbatere publică. Punctele de vedere și observațiile transmise Ministerului Energiei de către instituții publice, mediul privat și societatea civilă au fost luate în calcul pentru elaborarea formei consolidate. "Adoptarea unei legi care să reglementeze cadrul juridic necesar pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră face parte dintre angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind o măsură vitală pentru atingerea dezideratului decarbonării sectorului energetic românești. Conform unui raport al Băncii Mondiale, potențialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW", se menționează în comunicat. În actuala variantă a proiectului de lege, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, Guvernul va aproba prin hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, ținând cont de restricțiile impuse de protejarea mediului înconjurător, pe baza unui studiu care va fi demarat de Ministerul Energiei. De asemenea, în același termen, Guvernul va aproba prin hotărâre aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor eoliene offshore, cuantumul redevențelor și schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite investițiile în energia eoliană offshore. Astfel, potrivit sursei citate, cu respectarea acestui ritm, la finalul anului 2025 se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesați. Concesiunea perimetrelor eoliene offshore va fi realizată de către Ministerul Energiei, printr-o procedură de atribuire competitivă, conform prevederilor Codului administrativ.

Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 2%

Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 2% joi, prelungind pierderile de aproape 6% din sesiunea precedentă, deoarece o perspectivă incertă a cererii a umbrit decizia OPECÂ de a menține reducerile producției de petrol, transmite Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent, de referință la nivel global, au scăzut cu aproximativ 10 dolari pe baril în mai puțin de 10 zile, după ce s-au apropiat de 100 de dolari la sfârșitul lunii septembrie. Scăderea procentuală combinată din ultimele două zile este cea mai puternică din luna mai pentru ambele benchmarkuri de țiței. Contractele futures Brent au scăzut joi cu 1,62 dolari, sau cu 1,9%, la 84,19 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate au coborât cu 1,55 cenți, sau cu 1,8%, la 82,73 dolari pe baril. ”Aceasta este o activitate tipică de tranzacționare speculativă – încercarea de a profita cât mai bine dintr-o situație proastă, după baia de sânge de miercuri, iar ei (participanții de pe piață) încearcă să ajungă la nivelul minim”, a declarat Bob Yawger, directorul de contracte futures energetice la Mizuho.

Elon Musk face să dispară titlurile din articolele de presă partajate pe X

Elon Musk continuă să transforme X (fostul Twitter). Linkurile și articolele de presă partajate pe platformă apar acum doar sub forma unei imagini, fără titlu sau descriere, o măsură justificată de miliardar din motive "estetice", potrivit AFP. "Acest lucru vine direct de la mine. Estetica (rețelei de socializare) va fi mult îmbunătățită prin aceasta", a scris Elon Musk la jumătatea anului trecut, când schimbarea de stil fusese deja observată de anumite mass-media, în timpul unei faze de testare. Începând de miercuri, atunci când un utilizator partajează un articol de presă, doar numele postului de presă care l-a publicat apare în continuare într-un colț al imaginii de ilustrare, iar un clic pe această imagine oferă acces la conținut. Elon Musk, care a cumpărat rețeaua de socializare anul trecut, încearcă să stopeze scăderea veniturilor din publicitate prin încurajarea utilizatorilor să petreacă mai mult timp pe platformă și, prin urmare, să partajeze mai puține linkuri externe. Dar celelalte măsuri luate până acum (mesaje mai lungi, conversații audio în direct cu celebrități, un accent mai mare pe video etc.) nu par să dea roade.

Samsung lansează o nouă versiune a tracker-ului SmartTag

SmartTag2, a doua generație a dispozitivelor Samsung de urmările a poziției geografice, promite autonomie mai mare și semnal mai bun, printre altele. Samsung a lansat SmartTag2, a doua generație a tracker-ului dezvoltat de compania coreeană după modelul AirTag. Acesta ar trebui să ofere o autonomie de până la 700 de zile, conform producătorului, care este mai mare nu doar decât cea a modelului anterior (165 de zile), ci și decât cea oferită de AirTag-urile Apple. Mai mult, bateria CR2032, folosită de noul tracker, poate fi înlocuită, ceea ce va permite utilizatorilor să folosească dispozitivul vreme mai îndelungată. Samsung promite și un semnal mai bun pentru SmartTag2, grație tehnologiei Bluetooth Low Energy. Conform companiei coreene, obiectele care au atașat un tracker vor putea fi găsite inclusiv la metrou. Noul tracker oferă și rezistență la apă, praf și frig, conform certificării IP67. Tot după modelul Apple, Samsung a îmbunătățit și aplicația SmartThings Find, folosită pentru localizarea obiectelor care au atașate un tracker. Acesta beneficiază de o interfață nouă, cu o hartă fullscreen și scurtături pentru localizarea rapidă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.