Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: CFR Călători suplimentează capacitatea trenurilor care leagă Moldova cu Bucureștiul

Ziarul de Vrancea
1 feb 2020 1355 vizualizări

Numărul de locuri a crescut de la aproape 2500 la 4000, la care se adaugă și locurile din vagoanele de dormit și cușetă

CFR Călători a anunțat, duminică, că dublează și în acest sfârșit de săptămână compunerea anumitor trenuri, care leagă Moldova cu Bucureștiul, pentru adaptarea capacității de transport la cerințele în creștere de trafic și pentru a îmbunătăți condițiile din vagoane, încercând să utilizeze la maximum parcul limitat pe care îl are deocamdată la dispoziție. ”Conducerea CFR Călători a decis suplimentarea numărului de locuri pe parcursul întregii săptămâni, acolo unde punctual, dispeceratul a constatat o cerere foarte mare. Volumul maxim de trafic se înregistrează însă în zilele de duminică, drept pentru care numărul de locuri a fost suplimentat și astăzi, 2 februarie, pe rutele aglomerate din toată țara”, se arată în comunicat. Numai pentru trenurile care leagă principalele orașe din Bucovina, Moldova și Galați/Brăila, cu Bucureștiul, numărul de locuri a fost mărit chiar și la 230%. Pentru 10 din trenurile Interregio care leagă Suceava (Botoșani) și Iași de București în intervalul orar 6-24, s-au adaugat astăzi înca 56 de vagoane, ceea ce înseamnă o creștere medie a capacității de transport la 154% față de capacitatea totală medie zilnică. Numărul de locuri a crescut de la aproape 2500 la 4000, la care se adaugă și locurile din vagoanele de dormit și cușetă. ”Spre exemplu, trenul IR 1752 care pleacă din Suceava la ora 8:50, circulă astăzi cu 14 vagoane, față de 6 într-o zi obisnuită. Numărul de locuri a fost suplimentat la 220%, 940 de locuri în total. Tot la 200% au fost suplimentate locurile și în trenul IR 1754, care circulă cu 6 vagoane în plus. Din Iași, trenul IR 1662 (ora 14:08) circulă astăzi cu 9 vagoane (Â1 Buzău), ceea ce înseamnă o suplimentare a numărului de locuri la peste 200% față de o zi obisnuită”, se arată în comunicat. Trenul IR 1574, unul din cele 5 care pleacă din Galați, va avea 588 de locuri și 10 vagoane, de asemenea dublu față de o zi obișnuită. ”Este posibil ca până la finalul programului de circulație unele trenuri să atingă compunerea maxim admisă de circulație pe infrastructura feroviară, pentru că mai sunt în pregătire vagoane pentru a fi introduse în compunerea trenurilor, în funcție de solicitările călătorilor noștri”, se arată în comunicat. Totodată, se menține suplimentarea vagoanelor și pe Valea Prahovei la necesarul estimat în timp real din dispecerat. Cele 10 trenuri care fac legătura între Brașov și București, în intervalul orar 11 – 24 au fost suplimentate și astăzi cu 24 de vagoane față de media zilnică de vagoane, ceea ce înseamnă o creștere a numărului de locuri la 155%, de la 3600 la peste 5600 de locuri. Astfel trenul IR 1746 care pleacă din Brașov la ora 16:51 are și în această săptămână compunerea de 15 vagoane.

Solicitările pentru vacanțe de Dragobete și Valentine’s Day au crescut cu 30%

u cele mai căutate destinații exotice sunt Maldive, Thailanda, Mauritius, Tanzania și Brazilia

Solicitările pentru vacanțele în luna iubirii, februarie, când sărbătorim Dragobetele și Valentine’s Day au crescut cu 30% în acest an, iar cele mai căutate destinații exotice sunt Maldive, Thailanda, Mauritius, Tanzania și Brazilia, potrivit unui comunicat transmis vineri de Eturia. "Februarie a fost dintotdeauna luna romantismului, astfel observăm în 2020 o creștere a solicitărilor cu 30%, în comparație cu 2019, pentru vacanțele în cuplu. Încă de la finalul anului trecut am primit un număr mare de solicitări de la turiștii noștri care și-au exprimat dorința să fie în vacanță pe 14 februarie, de Sfântul Valentin. Unii dintre ei au cerut oferte de Dragobete și ne-au transmis că vor să-și sărbătorească iubirea pe 28 februarie în destinații exotice. Indiferent de data aleasă în luna iubirii, turiștii mai au un avantaj: această perioadă este sezonul perfect (high season) pentru călătorii în majoritatea destinațiilor exotice", a declarat Ana Maria Gherasim, manager de vânzări Eturia. Turiștii români au transmis solicitări pentru vacanțe în luna iubirii începând cu luna noiembrie 2019. În top 5 destinații căutate în funcție de numărul solicitărilor poziționează Maldive și Thailanda în topul preferințelor romanticilor români, destinații alese cu precădere pentru sejururile la plajă. După ele se situează destinații în care primează și alte activități, îmbinate apoi cu câteva zile pe plajă: Mauritius, pentru bogata cultură colonială si plaje, Tanzania, pentru aventura din safari, și Brazilia, pentru carnavalul de la Rio, dar și pentru viața de noapte. Cuplurile care au ales să plece în luna februarie în vacanță sunt în căutare de relaxare. Astfel, o mare parte dintre aceștia au ales pachete în Krabi, Thailanda sau sejurul de șapte nopți all inclusive în Maldive, într-un resort de patru stele, cu piscine, SPA, săli de fitness, terenuri pentru volei sau tenis, karaoke, dar și cu centre nautice pentru snorkeling, scufundări, windsurfing, canoe, catamaran, plimbări cu șalupa și altele. Un astfel de pachet în Maldive are un tarif ce pornește de la 3.040 euro de persoană. "Celor care vor să îmbine vizitarea unui oraș cu plajele paradisiace, le-am pregătit vacanțe de nerefuzat: Filipine - cu vizitarea orașului Manila și sejur pe una dintre cele mai frumoase plaje din Asia, în Boracay, la un resort de patru stele, 1.230 euro de persoană, ce include zborurile, transferurile private, cazarea pentru șapte nopți, mic dejun, vizita atracțiilor locale, taxele la obiective și ghizii locali. Aventurierii aleg Carnavalul de la Rio în varianta unui pachet cu sejur în Brazilia (șase nopți cu mic dejun, cu zboruri, tururi panoramice, atracții locale și taxe de acces, ghizi locali, zile la plajă de la 1.880 euro) sau un circuit ce include și Argentina (nouă nopți cu mic dejun, cu zboruri, tururi panoramice, atracții locale și taxe de acces, ghizi locali de la 2.890 euro)”, declara Ana Maria Gherasim.

“ Încă 11 luni se călătorește cu cartea de identitate în și dinspre Regatul Unit”

Românii pot călători încă 11 luni cu cartea de identitate în și dinspre Regatul Unit, iar pe parcursul acestui an vor fi aflate schimbările în privința vizelor, pașapoartelor, zborurilor și asigurărilor medicale, a anunțat agenția de turism J’Info Tours, care începe o informare lunară a turiștilor în ceea ce privește documentele și condițiile în care aceștia vor călători începând de sâmbătă, 1 februarie, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. “Deocamdată nu este niciun motiv de îngrijorare privind documentele de călătorie, nu trebuie schimbate de pe o zi pe alta din cauza Brexitului, ci doar dacă ele au expirat. Până la 31 decembrie 2020, orice cetățean român poate călători spre și dinspre Regatul Unit ca și până acum, doar cu cartea de identitate”, a declarat Carmen Pavel, președintele J’Info Tours. Regatul Unit nu va mai face parte din Uniunea Europeană. Acordul de retragere a Marii Britanii din UE, așa cum a fost ratificat miercuri de Parlamentul European, prevede o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului. În această perioadă, Marea Britanie și Uniunea Europeană vor negocia detaliile așa-numitei tranziții comerciale, care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2021. ”Vom informa periodic, prin newslettere, pe site-ul companiei, email-uri și telefonic, pe toti clienții nostri, precum și pe cei care ne cer informații, dacă există schimbări în privința documentelor și condițiilor de călătorie în țările Regatului Unit al Marii Britanii (Anglia, Scoția, Țara Galilor) și al Irlandei de Nord”, a adăugat Carmen Pavel. Aceasta le recomandă românilor care își programează o călătorie în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord după 1 ianuarie 2021 să verifice data de expirare a pașaportului și, dacă este necesar, să îl reînnoiască înainte de 1 ianuarie 2021. ”Dacă până în prezent ați călătorit doar cu cartea de identitate și aveți programată o călătorie în țările Regatului Unit, după 1 ianuarie 2021, este bine ca, în noiembrie sau începutul lui decembrie 2020, să vă faceți un pașaport și să vă informați la Direcția Generală de Pașapoarte de ce acte aveți nevoie pentru eliberarea lui”, spune reprezentantul agenției de turism. Ea le recomandă turiștilor să se informeze în agenție despre asigurările de călătorie valabile în Regatul Unit, de la 1 ianuarie 2021. “Nici dacă vom călători în Marea Britanie după 31 decembrie 2020, nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la conditii. Va fi o perioadă de tranziție și vom afla pe parcursul acestui an ce schimbări vor fi în privința vizelor, pașapoartelor, zborurilor, asigurărilor medicale în funcție de ce se negociază între Regat și Uniunea Europeană”, a mai spus președintele J’Info Tours, Carmen Pavel.

Consiliul Concurenței a sancționat Netcity cu aproape 2,2 milioane lei

Consiliul Concurenței a anunțat, duminică, că a sancționat Netcity Telecom cu o amendă de 2,184 milioane lei (460.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă. Netcity Telecom este concesionarul rețelei Netcity, având ca responsabilități proiectarea, realizarea, deservirea tehnică și comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului București, cu scopul principal de găzduire a rețelelor de comunicații electronice instalate anterior, preponderent, pe stâlpii din capitală. Netcity Telecom deține o poziție de monopol, având, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv și nerestricționat de a implementa și administra rețeaua Netcity, pentru o perioadă de 49 de ani. Netcity reprezintă suport pentru rețele de comunicații și trebuie să fie pusă la dispoziția tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii în București, în mod egal, transparent și nediscriminatoriu. Autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2010-2019, concesionarul rețelei Netcity a abuzat de poziția sa dominantă prin impunerea unor condiții inechitabile. Acestea fac referire, printre altele, la modalități de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle funcționale (operatorii plăteau invers proporțional cu lungimea de tubeta contractată) și obligarea clienților de a contracta lungimi minime de infrastructură-suport. În plus, potrivit Autorității, condițiile se referă și la impunerea de branșamente FTTB (tubulatură pre-echipată de către Netcity Telecom cu fibră optică), în condițiile în care acestea sunt opționale pentru clienți. Totodată, Consiliul a constatat limitarea opțiunii operatorilor de a instala, în condiții clare și transparente, în subteran linie de transmisie pentru comunicații (nu puteau instala alte cabluri în afară de fibra optică), dar și durate contractuale mai mari decât doreau clienții finali (5 ani chiar dacă ei doreau 1-2 ani) și plata chiriei aferente contractului de 5 ani. ”Așa cum am spus și cu alte ocazii, noi nu contestăm utilitatea proiectului, care are ca scop atât creșterea calității serviciilor de transmisii de date, cât și îmbunătățirea aspectul vizual al orașului, dar trebuie respectate regulile din domeniul concurenței astfel încât costurile suportate de operatori (și transferate consumatorilor) să nu fie inechitabile. O companie mare, care deține o poziție de monopol, trebuie să aibă un comportament echitabil față de partenerii săi și să creeze proceduri clare, transparente și rezonabile pentru condițiile de acces la rețeaua sa”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Netcity Telecom a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale și a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%. ”În cadrul aceleiași investigații, Consiliul Concurenței a constatat că, în perioada 26.11.2013 – 26.10.2016, administrația Municipiului București, prin Primarul General și Consiliul General al Municipiului București, nu a făcut demersurile necesare în procesul de reglementare a condițiilor de acces la infrastructura Netcity. În acest fel (neacționând), Primăria București a încălcat reglementările în domeniul concurenței (art. 8 din Legea Concurenței), favorizând continuarea abuzului de poziție dominantă a Netcity Telecom până în anul 2016, când au intrat în vigoare prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice, precum și cele privind stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice (Legea nr. 159/2016)”, se arată în comunicat. ”Având în vedere că la ora actuală, în mai multe orașe din țară există proiecte similare pentru dezvoltarea unor rețele de tip <Netcity>, concluziile din acest caz reprezintă o atenționare pentru toți actorii implicați, companii și primării”, a mai adăugat Președintele Consiliului Concurenței.

Un aspirant la conducerea SUA vrea să-I taxeze puternic pe super bogați

Candidatul prezidențial democrat Michael Bloomberg a propus sâmbătă majorarea semnificativă a taxelor pentru americanii bogați și corporații, inclusiv o nouă taxă pentru persoanele care câștigă peste 5 milioane de dolari pe an, transmite Reuters. Potrivit campaniei lui Bloomberg, măsurile ar atrage circa 5.000 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani. Toți candidații democrați importanți au cerut taxe mai mari pentru bogați, iar planul lui Bloomberg îl plasează pe fostul primar miliardar al Nrew York-ului ca fiind un relativ moderat, între democrații care speră să îl concureze pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie. Propunerile includ similarități cu propunerile lui Joe Biden, favorit la desemnarea drept candidat din partea democraților în alegerile prezidențiale. Ca și Biden, Bloomberg susține anularea reducerilor de taxe pentru americanii bogați, adoptate de administrația Trump, precum și creșterea impozitelor pe profiturile obținute de bogați din vânzările de active. Tot ca Biden, Bloomberg dorește majorarea taxei corporative de la 21% la 28%. Bloomberg vizează însă și taxarea super-bogaților, între care se află și el, cu o abordare similară cu cele propuse de progresiștii Bernie Sanders și Elizabeth Warren. Michael Bloomberg și-a câștigat averea estimată la 60 de miliarde de dolari prin vânzarea de informații financiare pe Wall Street. În privința taxării super-bogaților, abordarea sa diferă de cele ale lui Sanders și Warren prin aceea că vrea taxarea profiturilor, nu a activelor. În timp ce Sanders propune noi taxe pe averile celor mai bogați 0,1% dintre americani, Bloomberg ar aplica o suprataxă de 5% pentru veniturile anuale de peste 5 milioane de dolari, țintind aceeași categoerie, respectiv cei mai bogați 0,1% dintre contribuabilii americani. Experții fiscali au avertizat că taxarea averilor și nu a veniturilor ar putea să fie contestată în justiție. Campania luiBloomberg este de acord cu acest punct de vedere. Inegalitățile economice sunt mult mai mari în Statele Unite decât în majoritatea celorlalte state dezvoltate. Cei mai bogați 1% dintre americani dețineau în 2016 peste 40% din avuția națională americană, de peste două ori mai mare comparativ cu Canada, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Bloomberg a mai propus includerea mai multor proprietăți pentru impozare, atunci când sunt moștenite, și eliminarea lacunelor fiscale pentru venituri și averile moștenite.

Airbus va plăti 4 miliarde de dolari pentru închiderea acuzațiilor de corupție

Producătorul european de avioane Aorbus a acceptat plata a 3,6 miliarde de euro (4 miliarde dolari) pentru închiderea investigațiilor de corupție din partea Statelor Unite, Marii Britanii și Franței, referitoare la contracte, eliminând o problemă legală care a umbrit timp de ani de zile perspectivele companiei, transmite Reuters. La anunțarea acordului, procurorul francez Jean-Francois Bohnert a anunțat că Airbus a acceptat și ”o monitorizare ușoară a complianței” din partea agenției anti-corupție din Franța. Acordurile simultane din Marea Britanie, Franța și Statele Unite înseamnă că producătorul european de avioane evită un proces penal, dar nu este clar deocamdată dacă vreo persoană riscă să fie pusă sub acuzare. ”Prin încheierea acestui acord astăzi, ajutăm Airbus ”să întoarcă definitiv o pagină” față de practicile corupte din trecut, a spus Bohnert, adăugând că grupul va putea acum ”să privească cu serenitate viitorul”. În cadrul acordului, Airbus va plăti în Franța 2,08 miliarde de euro pentru închiderea investigației de corupție.

Radiocom vrea să cumpere servicii de pază de 7,9 milioane euro

Societatea Națională de Radiocomunicații (Radiocom) vrea să cumpere servicii de pază în valoare de până la 37,87 milioane lei (7,9 milioane euro), fără TVA, potrivit unui anunț publicat pe platforma SICAP. Achiziția vizează servicii pentru paza obiectivelor, bunurilor și valorilor societății pentru o perioadă de 32 luni. Achizitia este împărțită în 3 loturi astfel: Lotul 1 - Sucursala Direcția Radiocomunicatii București și Sediul Central, Lotul 2 - Sucursala Direcția Radiocomunicații Cluj, Lotul 3 - Sucursala Direcția Radiocomunicații Iași. Prețul achiziției este estimat între 18,93 milioane lei și 37,86 milioane lei. ”Ofertanții trebuie să detină poliță de asigurare pentru serviciul de pază, încheiată cu o societate de asigurări (care are încheiat contract de reasigurare) pentru a evita situația în care sunt distruse/ sustrase/ vandalizate echipamente, ținând cont că echipamentele pentru care se prestează serviciile de pază sunt tehnologie de ultimă oră la prețuri adecvate”, se arată în anunț. Ofertanții trebuie să demonstreze că în ultimii 3 ani (calculați până la data limită de depunere a ofertelor) au prestat servicii de tipul specificat. Tipul procedurii este licitație deschis, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 28 februarie.

Apple închide toate magazinele și birourile din China continentală

Apple a anunțat sâmbătă că închide toare magazinele și birourile corporative din China continentală, până pe 9 februarie, din cauza coronavirusului care a dublat numărul deceselor la peste 250, într-o săptămână, relatează Reuters. ”Dintr-o mare precauție și pe baza ultimelor recomandări ale experților din domeniul sănătății, închidem birourile noastre corporative, magazinele și centrele de contact din China continentală, până pe 9 februarie, a anunțat Apple într-un comunicat. Compania a arătat că așteaptă cu nerăbdare să redeschidă magazinele, ”cât mai curând posibil”. În această săptămână, Apple închisese deja trei magazine în China, din cauza îngrijorărilor legate de răspândirea virusului. Compania se alătură altor retaileri străini, între care Starbucks și McDonald’s, care au închis temporar magazine, ca măsură de precauție. Între timp, multe alte companii au cerut angajaților din China să lucreze de acasă și să nu mai plece în călătorii de afaceri care nu sunt absolut necesare, în prima săptămână din februarie. În mod normal, companiile din China s-ar fi pregătit să revină la programul normal de lucru, după încheierea vacanței de o săptămână pentru Anul Nou chinezesc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.