Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Banca Transilvania anunță că amână creșterea comisioanelor la operațiunile cu numerar

Ziarul de Vrancea
5 nov 2023 1166 vizualizări

De asemenea, BT a subliniat că nu există nicio legătură între amânarea creșterii comisioanelor și măsurile fiscale recent anunțate privind limitarea operațiunilor cu numerar

Banca Transilvania (BT), cea mai mare instituție financiară din țară, a luat decizia de a amâna orice creștere a comisioanelor percepute pentru operațiunile cu numerar, în contextul recentelor informații apărute în spațiul public cu privire la majorarea acestora. Într-un comunicat oficial, instituția bancară a subliniat că BT oferă printre cele mai mici comisioane pentru procesarea numerarului, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. BT dispune de cea mai extinsă rețea de bancomate din România, cu un număr de 1.850 de unități, dintre care peste 1.000 sunt amplasate în localități mici și medii, inclusiv în zonele rurale. De asemenea, peste 500 de unități ale băncii efectuează procesarea cash, iar rețeaua sa de acceptare este formată din peste 120.000 de terminale POS. În ciuda tendinței generale din piața bancară și din lumea civilizată de a limita operațiunile cu numerar, BT a ales să continue să susțină un ecosistem puternic de gestionare a banilor românilor, asigurând în același timp siguranța tranzacțiilor în numerar. Acest lucru se datorează eforturilor continue ale băncii de a investi în capacitățile de procesare a numerarului. De asemenea, BT a subliniat că nu există nicio legătură între amânarea creșterii comisioanelor și măsurile fiscale recent anunțate privind limitarea operațiunilor cu numerar. Decizia de a menține comisioanele la nivelurile actuale a fost luată în urma unor discuții și analize interne, ținând cont de faptul că timp de trei ani nu au fost aplicate majorări, în ciuda creșterii constante a costurilor de procesare și întreținere a echipamentelor utilizate.

Ciucă: Măsura plafonării plăților cash trebuie să fie revizuită

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a declarat luni, despre măsura plafonării plăților cu cash că el a transmis către bănci că în România rata de intermediere este de 25 % iar raportul între între depozite și împrumuturile pentru investiții este de 70%. ”În momentul de față băncile trebuie să vină și să sprijine economia românească”, a spus liderul PNL, el precizând că măsura limitării cash-ului trebuie revizuitî cât mai curând, pentru că nu crede că cetățeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune fiscală. ”Eu am transmis către bănci și transmit și acum următorul mesaj: în România rata de intermediere este de 25 %. Raportul între între depozite și împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiții este de 70%, a declarat Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu arată cu degetul spre ministrul Finanțelor

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni, la sediul PSD, despre plafonarea plăților cash, că Ministrul de Finanțe a venit și a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri iar în acel moment, în coaliție nu a auzit nicio voce. Ciolacu a mai arătat că prioritatea lui este combaterea evaziunii fiscale și a precizat că nu este vorba de renunțare, este vorba să nu fie lumea afectată. ”Nu știu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluție. Este o problemă la micii întrreprinzători”, a mai spus el, anunțând că se va întâlni cu băncile și cu IMM-urile. Premierul a declarat, după ședința conducerii partidului, că astăzi va avea o întâlnire cu băncile, apoi cu IMM-urile, pe tema plafonării plăților cash.  ”Nu este vorba de renunțare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluție. Este o problemă la micii întrreprinzători, și acolo, cu plățile cash, să nu se facă cozi interminabile la băncă, cred că nimeni nu își dorește acest lucru. de asta vreau să stau de vorbă și cu IMM-urile. Și cred că pe grupe de produse, electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viața oamenilor”, a spus Ciolacu.

Liber la crescut porci în gospodăriile de la țară

u ANSVSA: Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță luni că creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă. ”Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă”, afirmă ANSVSA. ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. ”În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor - SNIIA)”, precizează Autoritatea. Instituția menționează că prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA. ”În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine. ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate”, mai spune Autoritatea. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni că după ce a convocat conducerea ANSVSA și structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice. Astfel, instituția va modifica Ordinul dat inițial de ANSVSA.

Chirițoiu: Din 44 de sectoare economice la care ne uităm, la o treime vedem un regres

Din 44 de sectoare economice analizate anual, la o treime s-a observat un regres privind structura lor, în acest an remarcându-se efectul crizei și intervențiile guvernamentale pentru combaterea acesteia, a afirmat, luni, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. "Ne uităm la modul cum funcționează, în special cum sunt structurate (sectoarele economice - n. r.), câți actori sunt, cât de ușor este să se intre pe piața respectivă, ce bariere sunt în calea activității economice și, atunci, ierarhizăm sectoarele economice: unele unde sunt dificultăți vedem probleme referitoare la concurență, unele unde problemele sunt medii și unele unde vedem concurența desfășurându-se ori premisele sunt ca ea să se desfășoară în condiții bune. Din aceste 44 de sectoare la care ne uităm an de an, la o treime vedem un regres. Față de alți ani, asta ne arată că există o presiune, sunt consecințe ale situației economice. Anul trecut economia a trecut bine, e adevărat, dar a trecut prin trei crize majore în ultimii 10-15 ani", a menționat Chirițoiu. În acest context, șeful autorității de concurență a precizat că s-a observat un regres în privința structurii unor sectoare. "Nu vorbesc de încălcări ale legii, ci a numărului de companii prezente în piață, a ușurinței pentru o nouă companie să intre în acea piață. Deci, astea-s elementele care sunt niște precondiții ale concurenței. Avem sectoare în care, tradițional, vedeam probleme - unele unde avem foarte puțini jucători, cum e zona materialelor de construcții, sau zone în care avem reglementări, cum este zona profesiilor liberale. Pe acestea în fiecare an le semnalam ca fiind sectoarele cele mai problematice din punct de vedere concurențial. Ce vedem în acest an, este efectul crizei și intervențiile guvernamentale pentru combaterea crizei, vedem regrese pe zona de energie unde s-a venit cu o reglementare și de asta spuneam că problema pentru perioada următoare de 1 - 2 ani este cum vom reuși să redeschidem piața într-un mod care să fie sustenabil, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru industrial, dar care să permită desfășurarea concurenței", a susținut Bogdan Chirițoiu. În altă ordine de idei, el a atras atenția că "problematica asigurărilor nu e rezolvată".

Inteligența artificială generativă poate crește cu 45% productivitatea

Inteligența artificială generativă (GenAI) poate crește productivitatea echipelor de dezvoltare, în medie, cu 45%, iar timpul necesar finalizării sarcinilor de muncă s-ar reduce cu până la 31%, arată un studiu de specialitate, dat publicității luni. Conform cercetări SoftServe, integrarea GenAI poate spori productivitatea cu 44% în Project Management - prin modelele predictive care estimează timpul de finalizare al proiectelor, ajutând organizațiile să planifice mai bine. De asemenea, se pot semnala creșteri de până la 42% în programare - prin generare de cod, și chiar de 62% în zona de testare - mai specific în detectarea și repararea automată a bug-urilor și vulnerabilităților. Realizatorii studiului subliniază, totodată, că, în ciuda rezultatelor pozitive, inteligența artificială generativă nu poate înlocui oamenii, dar că aceasta poate reduce volumul de muncă, astfel încât specialiștii să se poată concentra pe sarcini mai complexe și mai creative. În acest context, GenAI poate duce la creșterea productivității echipelor de dezvoltare cu 45%, în medie, iar utilizarea acestei tehnologii în implementarea sarcinilor de muncă ar putea reduce cu până la 31% a timpului necesar finalizării acestora. Studiul SoftServe a fost realizat pe un eșantion de peste 1.000 de angajați ai companiei, din șapte țări, cu diferite roluri în proiecte, dar și experiență diversă cu multiple tehnologii. Participanții au fost împărțiți în mai multe grupuri în funcție de criterii, precum specializare, rol, tehnologie și nivel. Grupul experimental a avut acces la chatbotul ChatGPT, lansat de OpenAI, modelele 3. 5 și 4.0, în timp ce grupul de control nu a avut acces la chatbot. Acest lucru a permis o comparație directă a impactului utilizării inteligenței artificiale generative asupra productivității și a vitezei de finalizare a sarcinilor. SoftServe este o companie globală de IT, care oferă servicii de dezvoltare software și consultanță prin cele peste 50 de birouri deschise în întreaga lume. Printre clienții companiei se află: IBM, Cisco, Panasonic, Cloudera, Henry Schein, Spillman Technologies etc.

Investițiile pe segmentul de birouri din România au atins 15 milioane de euro

Piața de birouri a încheiat trimestrul 3 al anului într-o notă pozitivă, în ciuda unui mediu economic dificil, arată o analiză a companiei de consultanță imobiliară CBRE, potrivit căreia volumul investițiilor pe segmentul de birouri din România a atins 15 milioane de euro în T3 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs. CBRE, companie de consultanță imobiliară, a lansat o analiză la final de trimestru asupra pieței imobiliare comerciale locale, detaliind situația sectoarelor de investiții, birouri, industrial & logistic și retail. "Am înregistrat reînnoiri strategice pe piața de birouri, anticipând lipsa livrărilor în anii următori, o repoziționare a cererii în I&L pe coordonatele pre-pandemice și evoluția interesantă a unui sector de retail care traversează o reinventare de succes pe piața locală. Piața imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în T3, dar rămânem optimiști în ceea ce privește potențialul său în continuare", a declarat Daniela Gavril, head of research, CBRE Romania. În ciuda unei creșteri a stocului total care a condus la o rată de neocupare de sub 16%, previziunile sugerează o scădere la 12% în următoarele 6-9 luni din cauza încetinirii anticipate. Această încetinire se bazează pe schimbările preconizate ale pieței și pe situația actuală. „Piața de birouri a demonstrat o stabilitate și o creștere remarcabile, încheind T3 2023 într-o notă pozitivă, în ciuda unui mediu economic dificil. Activitatea de închiriere a atins niveluri record, impulsionată în principal de un număr consistent de tranzacții de prelungire dar și de proiecte de relocare care au urmărit eficiența din punct de vedere al costurilor. În trimestrul al treilea al 2023, companiile românești au prioritizat prelungirea contractelor, o mișcare strategică menită să conserve stabilitatea operațională și rentabilitatea. Această abordare asigură păstrarea bugetului, stabilitatea financiară și reducerea riscurilor”, relevă analiza.

Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro

Profitul anual al Inter IKEA a crescut de peste două ori, pe măsură ce presiunile asupra costurilor s-au diminuat, ceea ce i-a permis să reducă prețurile și să anticipeze mai multe reduceri în lunile următoare, potrivit proprietarului celui mai mare brand de mobilă din lume, transmite Reuters. Compania, care aprovizionează magazinele cărora le francizează marca IKEA, a realizat un profit înainte de impozitare de 1,95 miliarde de euro (2,07 miliarde de dolari) în anul încheiat în august, în creștere față de 931 de milioane cu un an mai devreme, când a avut dificultăți din cauza costurilor ridicate și a efectului închiderii fabricilor rusești. Directorul financiar Martin Van Dam a declarat pentru Reuters că rezultatele revin la normal după un 2022 perturbat. ”Am încercat să ne asigurăm că retailerul are prețul corect și, odată cu întârzierea prețurilor (mai mari), am ajuns să suportăm o mulțime de costuri în acel an. Dacă te uiți la anul 2021, randamentele sunt similare cu cele de acum”, a spus Van Dam. Compania a spus că va continua să reducă prețurile atâta timp cât costurile vor scădea în continuare.

Lobby în Spania pentru prelungirea utilizării centralelor nucleare

Unul dintre principalele grupuri de lobby de afaceri din Spania cere prelungirea utilizării centralelor nucleare ale țării, pe care guvernul condus de premierul interimar Pedro Sanchez intenționează să înceapă să le închidă din 2027, transmite Reuters. Soarta centralelor nucleare ale Spaniei a devenit o problemă fierbinte în campania electorală recentă, Partidul Popular (PP) de opoziție conservatoare angajându-se să inverseze eliminarea planificată a centralelor nucleare, care generează aproximativ o cincime din energia electrică a țării. Un acord de coaliție între partidele de centru-stânga care doresc să formeze un guvern a confirmat ”dezafectarea ordonată și progresivă” a reactoarelor nucleare. ”Pozițiile ideologice nu ar trebui să ne împiedice să recunoaștem necesitatea de a prelungi durata de viață utilă a centralelor electrice deja instalate, care garantează stabilitatea sistemului”, a declarat Manuel Perez-Sala, președintele lobby-ului de afaceri Circulo de Empresarios, care spune că printre membrii săi se numără 230 de lideri de afaceri și manageri de top.

WhatsApp ar putea cere utilizatorilor să-și confirme adresele de e-mail

Cea mai populară aplicație de comunicare, WhatsApp, testează o facilitate prin care utilizatorii trebuie să-și confirme adresele de e-mail pentru autentificare. În cea mai recentă versiune beta de WhatsApp, cel puțin o parte dintre utilizatori au fost puși să-și folosească adresele personale de e-mail pentru a se autentifica în cadrul aplicației. Noua verificare este implementată în procesul de autentificare. După ce se loghează la fel cum o făcea în mod obișnuit, utilizatorul este pus acum să-și verifice email-ul și să dea click pe un link din mesajul primit de la WhatsApp. Compania explică utilizatorilor că verificarea email-ului îi va ajuta să-și securizeze conturile, în cazul pierderii accesului la acestea. Confirmarea identității prin intermediul email-ului este folosită de numeroase aplicații și servicii ca un strat suplimentar de securitate pentru protejarea conturilor. Implicarea adreselor de e-mail în procesul de autentificare, se potrivește cu zvonurile anterioare, conform cărora WhatsApp ar urma să implementeze autentificarea pe baza unui cont personal.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.