Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Averea financiară medie a unui roman este de zece ori mai mică decât a unui neamț

Ziarul de Vrancea
4 dec 2019 1681 vizualizări

Averea totală a românilor este de 43.074 dolari u din aceasta doar 9.965 dolari se regăsește în conturi sau în sume cash, arată un studiu al Friedrich-Ebert-Stiftung România

Averea financiară medie a unui român este de 9.965 dolari și este semnificativ mai mică decât a cetățenilor din alte state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. “Conform datelor Credit Suisse, averea medie a unui adult din România este de 43.074 dolari americani. Prin “avere” se înțelege însă în context suma dintre averea financiară - adică banii deținuți în conturi bancare sau cash - și averea non-financiară, adică valoarea proprietăților imobiliare precum casa sau apartamentul. Cum marea majoritate a locuitorilor țării sunt proprietari, averea financiară este de fapt redusă, și anume 9.965 dolari. Această valoare este inferioară celei înregistrate în alte țări europene, inclusiv celor înregistrate în Europa de Est. În comparație cu alte state din Uniunea Europeană, averea financiară medie a unui român este semnificativ mai mică”, precizează realizatorii infograficului într-un comunicat remis joi AGERPRES. În Polonia, averea financiară medie este dublă față de România, și se cifrează la 18.574 dolari, în Cehia - 34.555 dolari, iar în Germania 104.221 dolari. “Utilizarea unei medii aritmetice poate da însă o imagine greșită asupra situației - în special dacă e vorba de o societate polarizată, în care foarte puține persoane dețin averi foarte mari iar restul sunt săraci. Mult mai utilă în context este mediana, adică valoarea față de care jumătate din populație este poziționată inferior iar jumătate superior. În cazul României, mediana este de 19.582 dolari. Astfel, jumătate din românii aflați în țară au o avere (bani în conturi bancare  valoarea proprietății sau proprietăților imobiliare) sub 19.582 dolari, iar jumătate mai mult. Din aceste punct de vedere, averea mediană a unui român nu este semnificativ mai mică decât în statele vecine: averea mediană în Cehia este de 20.854 dolari, iar în Polonia de 22.600 dolari”, subliniază sursa citată.

Un român din patru alege România ca destinație de vacanță

u în medie este ales un sejur de cinci zile u pe locul doi în preferințe se află Grecia

România este preferată ca destinație turistică, pentru sejururi de peste cinci zile, de 41% dintre românii care locuiesc în mediul urban, pe locul secund situându-se Grecia, cu 16% dintre sufragii, arată un studiu de profil. Conform rezultatelor cercetării efectuată de Exact Business Solutions, când planifică o vacanță, românii se informează în primul rând de la membrii familiei sau de la prieteni (56%). De asemenea, site-urile agențiilor de turism reprezintă o sursă de informare pentru 5 din 10 turiști, iar social media pentru 4 din 10. Cât privește condițiile de călătorie, majoritatea preferă să se deplaseze mașina personală (52%), se cazează la hotel (45%), fără a achiziționa servicii de masă (39%). Cei mai mulți turiști aparținând acestei categorii sunt reprezentați de cupluri (46%) și familii cu copii (30%), notează studiul. Potrivit sursei citate, România este preferată de 41% dintre românii din mediul urban, pe locul al doilea fiind Grecia, cu 16% din total, în timp ce poziția a treia este ocupată de Bulgaria și Italia, ambele cu 12%. Aproape trei sferturi (74%) dintre cei care pleacă în vacanță în sezonul cald, pentru mai mult de cinci zile, o fac pentru a se relaxa la plajă sau la piscină. Pe segmentul excursiilor externe de tip city break, Roma reprezintă alegerea a 18% dintre români, destinație urmată de Paris - cu 11% și Viena (6%). O treime dintre români optează pentru călătorii city break de ori ori pe an, 28% o dată pe an și 26% o dată la fiecare 2-3 luni. Șase din zece români care pleacă în city break-uri călătoresc împreună cu partenerul și aleg călătoria cu avionul, în timp ce 5 din 10 se cazează la hotel, iar 4 din 10 optează pentru varianta cazare cu mic dejun. Cercetarea de specialitate relevă, totodată, că destinațiile din România cele mai căutate pentru week-end sunt: pentru Litoral - Constanța (11%) și pentru munte - Brașov (10%). De asemenea, o altă destinație preferată pentru sfârșitul de săptămână este Cluj-Napoca (6% din total), odată cu festivalurile de muzică și dezvoltarea înregistrată la nivel de start-ups & innovation, Studiul “Traveler's Persona Study” a fost realizat de Exact Business Solutions, în luna noiembrie a acestui an, pe un eșantion de 1.083 de persoane cu vârste de peste 18 ani, rezidente în mediul urban, utilizatoare de internet, și care au plecat în cel puțin într-o vacanță în ultimele șase luni. 

Angajații din domeniul financiar au fost cei mai activi pe piața muncii

În luna noiembrie, candidații din domeniul financiar au continuat să fie cei mai activi în căutarea unui nou job, iar în total, peste 100.000 de căutări pentru un job în acest domeniu au fost efectuate pe platforma BestJobs în perioada septembrie – noiembrie, unul dintre joburile vedetă fiind cel de client misterios. La nivelul întregii piețe, candidații au căutat în noiembrie noi oportunități profesionale în același ritm ca în luna precedentă. “În luna noiembrie, joburile din domeniile financiar - contabilitate, inginerie și transport au ocupat primele trei poziții în topul căutărilor efectuate de către candidații români, cu peste 70.000 de căutări în total. Angajații din resurse umane au continuat să fie activi în căutarea unui nou job și în această lună, cu un total de peste 17.000 de căutări. Tendința a fost însă în scădere, numărul căutărilor fiind cu 24% mai mic față de octombrie”, arată platforma BestJobs într-un comunicat. Alte domenii cu un număr mare de candidați interesați să-și schimbe jobul în luna noiembrie au fost inginerie (peste 18.000 de căutări), transport (peste 17.000 de căutări), medical & pharma (peste 14.000 de căutări), business process outsourcing (peste 13.000 de căutări), vânzări și juridic, cu peste 12.000 de căutări fiecare. În același timp, joburile vedetă în luna noiembrie, care au atras împreună peste 3.000 de candidați, au fost poziția de client misterios la compania News Challenge Marketing Research (1.791 aplicanți), jobul de lucrător comercial la Takko Fashion (963 aplicanți) și poziția de partener servicii clienți în cadrul BCR (737 aplicanți). Topul companiilor cu cele mai multe aplicări a fost condus în luna noiembrie de către Continental Automotive Group (1.653 aplicanți), Rompetrol (1.648 aplicanți), Enel (1.544 aplicanți), Banca Transilvania (1.541 aplicanți), Oracle (1.507 aplicanți), Deichmann (1.474 aplicanți), First Bank (1.454 aplicanți), MedLife (1.377 aplicanți), Bergenbier (1.283 aplicanți) și Inditex (1.281 aplicanți). Pe lângă căutările de joburi pe platforma de recrutare online BestJobs, candidații au continuat și în luna noiembrie să verifice joburile disponibile la companiile preferate, direct pe paginile de profil ale acestora din cadrul platformei. Astfel, topul companiilor cu cele mai multe aplicări spontane pentru pozițiile pe care le aveau deschise a fost condus de Deichmann, cu 65 de aplicări, Enel și Penny Market, cu 62 de aplicări spontane fiecare, și Takko Fashion, cu 56 aplicări spontane. BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România, cu un număr de peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate.

Comenzile online de mâncare românească au săltat spectaculos

Comenzile online de preparate tradiționale românești au crescut cu 120% în ultimul an, potrivit platformei foodpanda, care arată că, din totalul comenzilor zilnice înregistrate pe site, circa 40% conțin preparate din bucătăria românească, iar valoarea medie a unei astfel de comenzi este de 60 lei. În topul mâncărurilor tradiționale românești comandate de clienții platformei se află: ciorba de văcuță, urmată de cartofi țărănești, papanași, clătite cu dulceață și mici. “Bucătăria românească ocupă o pondere semnificativă din totalul numărului de comenzi pe care le înregistrăm pe platformă, iar cererea pentru astfel de preparate este în continuă creștere. Observăm că mare parte dintre cele mai comandate preparate din această categorie sunt asemănătoare cu cele pe care le savuram în copilărie. Cei mai mulți dintre clienții noștri au un program încărcat, ce nu le oferă timpul necesar pregătirii acestor preparate, preferând astfel o comandă rapidă acasă sau la birou”, declară Andreea Petrișor, managing director Delivery Hero Romania. Pe primul loc în topul orașelor în care se comandă online preparate românești se află București, urmat de Brașov, Pitești, Iași și Timișoara. În prezent, aproximativ 17% din totalul restaurantelor listate pe platforma foodpanda au specific tradițional românesc. Din datele centralizate de companie, valoarea medie a unei astfel de comenzi este de 60 lei. De asemenea, cei mai mulți dintre clienții foodpanda aleg să comande preparate din bucătăria românească în jurul prânzului, iar cele mai multe comenzi se înregistrează spre finalul săptămânii în zilele de joi, vineri și sâmbătă. foodpanda.ro, parte a grupului Delivery Hero, este una dintre cele mai mari platforme online de comenzi de mâncare din România, colaborând, în prezent, cu peste 1.500 de restaurante din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Arad, Ploiești, Oradea, Galați, Craiova, Sibiu, Pitești, Târgu Mureș, Baia Mare și Brăila.

Florin Cîțu ne liniștește șI spune că rezervele sunt la un nivel adecvat

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a declarat miercuri că România are o rezervă suficientă pentru a face față oricăror presiuni asupra finanțării sau a cursului de schimb și a promis că în scurt timp va liniști piețele cu măsuri destinate reducerii deficitului bugetar, transmite Bloomberg. “Avem o rezervă de mărime adecvată. Dacă va fi nevoie vom interveni pe piață și o vom utiliza”, a spus Florin Cîțu într-un interviu acordat Bloomberg la Bruxelles, fără a preciza însă care este suma de bani disponibilă. Banca Națională a României (BNR) a intervenit pe piețele valutare pentru a susține cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creșterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflației și bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecută. La rândul său, Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit bugetar din UE atât în acest an cât și anul viitor. Florin Cîțu a spus că Guvernul de la București intenționează să anunțe în următoarele două săptămâni o serie de reduceri de cheltuieli destinate să diminueze deficitul bugetar până la aproximativ 3% din PIB în 2020. Cîțu a refuzat să ofere alte detalii precizând însă că Guvernul nu vrea “să apese prea tare pe pedala de frână”, în contextul înrăutățirii perspectivelor economice mondiale. Întrebat de ce Guvernul nu anulează pur și simplu măsura care vizează o creștere a pensiilor cu 40%, Cîțu a precizat că “anul viitor este un an electoral, vor fi două tipuri de alegeri” dar a insistat asupra faptului că politica fiscală va înceta să mai fie o sursă de volatilitate pe piață. Ministrul de Finanțe a mai spus că România va emite obligațiuni pe piețele internaționale “în prima parte a anului următor” având în vedre faptul că cererea de pe piața locală este una puternică. “Nu văd presiuni prea mari asupra finanțării”, a spus Florin Cîțu. 

INS a confirmat creșterea economiei României de 3%

INS a reconfirmat avansul economiei românești, anunțat în noiembrie. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans de 3%, serie brută, în al treilea trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor provizorii publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). În noiembrie, INS a publicat datele semnal privind evoluția economiei din al treilea trimestru, anunțând un avans de 3%, față de T3 2018. Tot în noiembrie, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit, în jos, estimările privind creșterea economică pentru anul 2019, la 4%, față de 5,5%, cât era estimarea inițială. “Față de același trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 3% pe seria brută și cu 3,2% pe seria ajustată sezonier”, a anunțat INS, joi. În primele 9 luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, Produsul intern brut a crescut cu 4% pe seria brută și cu 4,1% pe seria ajustată sezonier. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2019 a fost de 286,992 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 3% față de trimestrul III 2018. În primele 9 luni, Produsul Intern Brut estimat a fost de 727,183 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 4%.

Uber ar putea oferi servicii de curierat

Uber Technologies și-ar putea extinde serviciul de livrare a mâncării pentru a oferi servicii de curierat altor afaceri de comerț cu amănuntul, a declarat miercuri directorul general al companiei, Dara Khosrowshahi, citat de Reuters. “Putem extinde modelul serviciului de livrare a mâncării pentru fiecare retailer local, astfel încât orice veți dori din New York să vă poată fi livrat, să sperăm în sub 30 de minute”, a declarat Khosrowshahi, întrebat fiind despre viitorul afacerilor Uber. Khosrowshahi a vorbit la o întâlnire de la Economic Club din New York despre activitatea sa la conducerea companiei de ride-sharing și de livrare a mâncării, poziție pe care o ocupă din 2017. Nu a reieșit clar dacă un astfel de model de afacere ar putea fi extins și în alte zone metropolitane, dar Uber a cumpărat în octombrie o participație majoritară la compania chiliană de comenzi online de articole de băcănie Cornershop. Achiziția a avut loc în cadrul strategiei de extindere a aplicației e livrare a mâncării, care se dezvoltă rapid, pentru a include produse de băcănie și alte produse.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,06%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,06%, cel mai mare nivel din ultimele două luni, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Națională a României (BNR). Miercuri, ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,04%. Joi, acesta a ajuns la 3,06%, cel mai mare nivel din 11 octombrie, când a fost tot 3,06%. ROBOR la 6 luni a scăzut de la 3,13% la 3,12%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru al doilea trimestru din 2019, a crescut la 2,66%, de la 2,63% în T1 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.