Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Șeful ANAF anunță că-i păsuiește pe profesorii care dau meditații

Ziarul de Vrancea
21 mai 2022 588 vizualizări

“Nu cred că o să pornim în curând controale în această direcție, dar toți știm că este un fenomen care se practică de mulți ani”, a spus Lucian Heiuș, șeful ANAF

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a declarat că nu vor fi controale în curând la profesorii care dau meditații elevilor, dar i-a îndemnat pe aceștia să își înființeze PFA pentru a intra în legalitate. Heiuș a anunțat și unele proiecte-pilot pentru persoane fizice care obțin venituri din alte activități. Într-un interviu acordat Antena 3, președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat că există un proiect de informare pe tema profesorilor care acordă meditații elevilor. ”Este un proiect de informare pe această temă. Nu cred că o să pornim în curând controale în această direcție, dar toți știm că este un fenomen care se practică de mulți ani cu aceste meditații și care nu sunt sub nicio formă fiscalizată, dar ele sunt, de fapt, niște venituri de natură salarială. Noi am făcut o campanie intensă prin care am explicat profesorilor care practică acest lucru, ca să intre în legalitate să își înființeze un PFA”, a arătat Heiuș. Șeful ANAF a vorbit și de proiecte-pilot pentru persoane care obțin venituri din diferite activități. "Avem un proiect-pilot pentru județele Brașov și Constanța, am trimis scrisori pentru persoane fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor, acele închirieri pentru care la fel spuneam că trebuie să își declare care sunt obligațiile pe care le au. La fel pentru persoanele fizice care obțin venituri din acele saloane de înfrumusețare. Aici este pilot Bucureștiul și Ilfov. Să vedem care este efectul”, a declarat Heiuș. Întrebat dacă inspectorii ANAF vor intra în locuințele coafezelor care își exercită meseria la domiciliu, Heiuș a explicat că acest lucru se va întâmpla numai dacă permite proprietarul. "Dacă locuința este efectiv personală, intrăm într-o altă sferă. Nu, decât dacă permite proprietarul”, a declarat Lucian Heiuș.

Renault a prezentat un automobil hibrid, care funcționează electric și cu hidrogen

u ”În 2030 și mai departe, odată ce rețeaua de stații de hidrogen va fi suficient de mare, veți putea conduce până la 800 km … fără să vă opriți să încărcați bateria”, a spus unul dintre directorii companiei

Renault a prezentat detalii despre un automobil hibrid concept, care funcționează electric și cu hidrogen, producătorul auto francez descriind tehnologia hidrogenului ca fiind ”una dintre opțiunile de a face vehiculele electrice mai convenabile”, relatează CNBC. Designul automobilului Renault Scenic Vision include un motor cu hidrogen, motor electric, baterie, celulă de combustibil și un rezervor pentru hidrogen. Rezervorul de 2,5 kilograme este situat în partea din față a vehiculului și, a spus Renault, va dura aproximativ cinci minute pentru a fi umplut. Potrivit unui document publicat joi, care a prezentat conceptul, bateria de 40 de kilowați-oră a Scenic Vision este reciclabilă și va fi produsă la o instalație din Franța până în 2024. Într-o declarație, Gilles Vidal, care este director de design la Renault, a declarat că acest concept ”prefigurează designul exterior al noului model Scénic 100% electric pentru 2024”. Compania a spus că grupul motopropulsor electric cu hidrogen este ”parte a unei viziuni pe termen mai lung, dincolo de 2030”. Ideea generală este că celula de combustibil cu hidrogen a Scenic Vision ar ajuta la extinderea autonomiei vehiculului în timpul călătoriilor mai lungi. ”În 2030 și mai departe, odată ce rețeaua de stații de hidrogen va fi suficient de mare, veți putea conduce până la 800 km … fără să vă opriți să încărcați bateria”, a spus Renault. Descris de Agenția Internațională pentru Energie ca ”un purtător de energie versatil”, hidrogenul are o gamă variată de aplicații și poate fi implementat într-o gamă largă de industrii. Poate fi produs în mai multe moduri. O metodă include utilizarea electrolizei, cu un curent electric care împarte apa în oxigen și hidrogen. Dacă electricitatea utilizată în acest proces provine dintr-o sursă regenerabilă, cum ar fi eoliană sau solară, atunci unii o numesc verde sau hidrogen regenerabil. Se preconizează că hibridul Renault va folosi hidrogen verde, deși marea majoritate a producției de hidrogen se bazează în prezent pe combustibili fosili. Conceptul de automobil hibrid al Renault care funcționează cu hidrogen și electric ilustrează modul în care companiile de automobile caută să găsească modalități de a dezvolta oferte cu emisii scăzute și zero, care pot concura cu gama de vehicule pe benzină și diesel. În domeniul mobilității cu hidrogen, Grupul Renault a înființat deja un joint venture cu Plug Power, numit Hyvia. Printre altele, se concentrează pe pilele de combustibil cu hidrogen din vehiculele comerciale ușoare și pe lansarea instalațiilor de încărcare cu hidrogen.

Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022

Efectele economice continue ale pandemiei de Covid-19 erodează situația financiară a americanilor, astfel că valoarea medie a economiilor personale a scăzut cu 15%, de la 73.100 de dolari în 2021 la 62.086 de dolari în 2022, potrivit studiului recent 2022 Planning & Progress, realizat de Northwestern Mutual, transmite CNBC. O proporție de 60% dintre adulții din Statele Unite afirmă că pandemia a fost ”foarte perturbatoare” pentru finanțele lor. Sondajul anual a fost realizat de The Harris Poll, între 8 februarie și 17 februarie, cu date extrase din răspunsurile a 2.381 de adulți americani. ”Ar putea exista mai mulți factori care să contribuie la scăderea economiilor față de anul trecut, de la intensificarea inflației la oamenii care cheltuie mai mult pe măsură ce revin la un sentiment de normalitate în viața lor”, a declarat Christian Mitchell, directorul pentru clienți al Northwestern Mutual, într-un comunicat de presă. În pofida impactului pe care l-a avut pandemia asupra finanțelor respondenților, 48% au spus că s-au adaptat la noile lor circumstanțe. Aproape trei sferturi afirmă că au adoptat și obiceiuri financiare mai bune din cauza asta. Printre obiceiurile de bani sănătoase pe care le-au adoptat respondenții se numără reducerea cheltuielilor pentru traiul zilnic, combaterea datoriilor și creșterea investițiilor. De fapt, 17% dintre respondenți au spus că acum își revizuiesc în mod regulat planurile financiare, în timp ce 14% au spus că și-au mărit contribuțiile la economii și la pensie. Alți 69% au declarat că intenționează să-și mențină ratele actuale de economii, dar Mitchell a avertizat că ar putea fi nevoie ca optimismul să fie temperat.

UE va forța giganții din tehnologie să ofere acces terților la software și hardware

Comitetul pentru Piața Internă din Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind o viitoare reglementare din cadrul DMA (Digital Markets Act), care va obliga așa-zișii gatekeepers să-și deschidă ecosistemul pentru terți. Cu 43 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere Comitetul pentru Piața Internă din Parlamentul European a adoptat provizoriu o viitoare prevedere din cadrul DMA, care spune că marile companii au obligația de a furniza terților acces la componentele software și hardware ale produselor pe care le vând. De această prevedere sunt vizate companii precum Google Facebook și Apple. Apple, spre exemplu, ar fi obligată să permită instalarea pe iPhone a unor magazine terțe de aplicații și chiar să faciliteze utilizatorilor instalarea manuală a aplicațiilor descărcate. Gigantul american se opune acestui lucru, pentru că-i periclitează veniturile aduse de comisionul perceput aplicațiilor din App Store. Oficial, compania americană spune că aceste modificări vor reduce securitatea utilizatorilor, asta deși aceste lucruri sunt deja posibile pe laptopurile sale „Deschiderea” este prevăzută și pentru aplicațiile de comunicare. iMessage și WhatsApp, de exemplu, vor trebui să-și deschidă infrastructura pentru alte aplicații de chat, precum Telegram sau Signal. Utilizatorii aplicațiilor de chat vor putea să comunice între ei indiferent ce aplicație folosesc. În fine, prevederea privind deschiderea în ceea ce privește hardware-ul vizează clar Apple, care nu permite accesul terților la conexiunea NFC. În prezent, aceasta poate fi folosită pentru plăți doar de Apple Pay. DMA va intra la vot în Parlamentul European în luna iulie. Aceasta va începe să-și producă efectele la 20 de zile după publicarea Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Șeful Fiscului anunță implementarea unei aplicații mobile pentru contribuabili

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că un proiect privind implementarea unei aplicații pentru contribuabili este în licitație. ANAF Mobil ar putea fi disponibilă la finalul acestui an. Lucian Heiuș a declarat, sâmbătă, într-un interviu acordat Antena 3, că aplicația ANAF Mobil este în licitație. "Este acel ANAF Mobil, este în licitație, este în curs de finalizare, iar ca termen de implementare a acestei aplicații, atât pentru Android, cât și pentru iOS este sfârșitul anului”, a declarat Heiuș. Potrivit acestuia, cu ajutorul acestei aplicații, contribuabilii vor putea să își vizualizeze fișa fiscală."Ne dorim ca de pe telefonul mobil să poți să poți să vizualizezi fișa fiscală”, a explicat Heiuș.

O însoțitoare de bord a provocat scăderea acțiunilor Tesla cu 6%

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a denunțat drept ”complet neadevărate” acuzațiile conform cărora a hărțuit sexual o însoțitoare de bord pe un avion privat, în 2016, apărute într-un articol de joi al publicației Business Insider, dar acțiunile Tesla au scăzut vineri cu peste 6%, transmite Reuters. Business Insider a scris joi că SpaceX, compania privată a lui Musk, a plătit 250.000 de dolari în 2018 pentru a soluționa o plângere de hărțuire sexuală din partea unei însoțitoare de bord de pe un avion privat, care l-a acuzat pe Musk că s-a expus în fața ei. Articolul citează o persoană anonimă, care a afirmat că este prietenă cu însoțitoarea de bord. Persoana a furnizat o declarație în cadrul procesului de decontare privată, potrivit articolului. ”Am o provocare pentru această persoană mincinoasă care susține că prietena sa m-a văzut ”expus” – descrie doar un singur lucru, orice (cicatrici, tatuaje, …) care nu este cunoscut de public. Ea nu o va putea face, pentru că nu s-a întâmplat niciodată”, a scris Musk pe Twitter, joi seara târziu. Reuters nu a putut verifica informațiile din articolul publicat de Business Insider.

Cel mai nou chipset Qualcomm promite un consum mai mic de energie

Qualcomm a anunțat Snapdragon 8 Plus Gen 1, un nou chipset pentru smartphone-urile cu Android, care promite câștiguri la capitolele importante, în special în ceea ce privește consumul energetic. Snapdragon 8 Plus Gen 1, urmașul chipset-ului disponibil pe flagship-urile de la începutul anului, Snapdragon 8 Gen 1, a fost prezentat de producătorul Qualcomm, care nu se ferește să facă o serie de promisiuni importante. Astfel, conform companiei americane, Snapdragon 8 Plus Gen 1 are un procesor care va fi cu 10% mai performant decât cel existent pe versiunea anterioară. Tot cu 10% ar trebuie să fie mai rapidă și placa video. Pe partea de consum, Qualcomm spune că atât procesorul, cât și placa video, sunt cu 30% mai eficiente și că sarcinile de inteligență artificială consumă cu 20% mai puțină energie. Asta nu înseamnă neapărat că autonomia telefoanelor care vor folosi acest chipset va crește cu 20%-30%. Cel puțin o parte din acest spor energetic este „investit” în creșterea performanțelor. Câștigul energetic ar fi fost dobândit, susțin surse citate de AnandTech, după ce Qualcomm a renunțat la procesul de producție Samsung în favoarea celui de la TSMC.

Apple deține peste jumătate din piața nord-americană de smartphone-uri

iPhone-ul continuă să impresioneze în privința vânzărilor, cel mai nou model ajutând Apple să crească spectaculos în America de Nord în primul trimestru al anului. Piața de smartphone-uri din America de Nord a crescut în T1 cu 4%, creștere de care este responsabilă, în cea mai mare măsură, Apple. Din cele 39 de milioane de unități livrate în total, 19,9 milioane au fost iPhone-uri. Astfel, Apple a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut cu 45% și are acum o cotă de 51% piața nord-americană. Canalys, care a realizat analiza, spune că succesul Apple vine din vânzările foarte bune înregistrate de cea mai nouă serie, iPhone 13. Însă un rol important l-ar fi jucat și cel mai nou iPhone SE. Al doilea producător după volumul vânzărilor este Samsung. Compania coreeană deține 27% din piață, după ce a crescut cu 1%. În top 5 producători, unde se mai găsesc Lenovo și TCL, apare și Google, care, după atâția ani de când își dezvoltă singur smartphone-urile, a ajuns să dețină 3% din piață.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.