Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: În ringul Bursei de la București se duelează zilnic 160.000 de investitori direcți

Ziarul de Vrancea
17 sep 2023 429 vizualizări

De asemenea, mai sunt înregistrați 520.000 de investitori care își plasează banii indirect

Bursa de Valori București a ajuns la un număr istoric de investitori, respectiv 160.000 de investitori direcți și 520.000 de investitori care își plasează banii prin intermediul fondurilor de tip OPCVM, organismele de plasament colectiv în valori mobiliare, a afirmat, luni, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Gabriel Grădinescu. "La momentul actual avem un număr istoric de investitori activi la Bursa de Valori București. Cifrele vorbesc de la sine. Astăzi vorbim de circa 160.000 de investitori direcți la Bursa de Valori și peste 520.000 de investitori care își plasează banii prin fondurile de tip OPCVM-uri. Trendul crescător al numărului de investitori de pe piața de capital se poate asigura, consider eu, prin predictibilitatea și flexibilitatea în domeniul de reglementare, prin dezvoltarea educației financiare a populației și prin crearea de noi produse financiare la BVB. Această creștere substanțială se datorează atât programului Fidelis, derulat de Ministerul de Finanțe, cât și admite la tranzacționare în luna iulie a Hidroelectrica doar la BVB", a spus Gabriel Grădinescu, la ediția a șasea a Forumului Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence. El a declarat că la Hidroelectrica a fost înregistrată cea mai mare valoare subscrisă de investitorii de retail la un IPO derulat în România, de 6,3 miliarde de lei, cu un grad de supra-subscriere de 4,7 ori și cel mai mare număr de subscriere de ordine subscrise într-un IPO în România, de 51.865 de ordine. În opinia vicepreședintelui ASF, estimările pesimiste privind insuficiența resurselor și lipsa infrastructurii, dar și a faptului că avem o piață mică nu s-au adeverit. "M-am uitat zilele trecute la un articol din urmă cu un an. Se preconiza că listarea la Bursă nu poate să se facă decât undeva la o sumă maximă de 700 de milioane de euro, 7-8% din ofertă, ceea ce s-a dovedit că nu este adevărat. A fost un real succes. Important este că România a fost pusă pe harta IPO-urilor derulate în acest an. Spre comparație, toate cele 34 de IPO-uri derulate în primul semestru în Europa au totalizat 2,4 miliarde (de euro n.r.) și doar IPO-ul de la bursa noastră a fost de 1,9 miliarde de euro. Suficienți bani! Putem spune că listarea Hidroelectrica reprezintă un început, unul din cele mai bune începuturi pentru demersurile susținute în cadrul strategiei privind dezvoltarea pieței de capital din România în perioada 2023-2026, aprobată prin HG 506 pe 2003, și care va fi susținută de către ASF pentru continuarea eforturilor de implementare a măsurilor care vor duce la consolidarea acestei piețe", a concluzionat Gabriel Grădinescu, vicepreședintele ASF. 

Adidași în valoare de aproximativ 830.000 de lei, confiscați de vameși

u încălțămintea sport aparținea unei societăți comerciale din Republica Moldova u ea purta marca Adidas - Yeezy

Un număr de 720 perechi de încălțăminte sport, în valoare de circa 830.000 de lei, produse susceptibile a aduce dreptului de proprietate intelectuală, au fost confiscate luni de către inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, informează Autoritatea Vamală Română. "În data de 18 septembrie 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud - Direcția Regională Vamală București, au descoperit într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale din Republica Moldova, 720 perechi încălțăminte sport, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca "Adidas - Yeezy''", menționează sursa citată într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES. Bunurile au fost reținute, iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 830.000 lei. 

Rata șomajului a coborât sub 1% în București, în august

Rata șomajului în Capitală a scăzut sub 1%, în luna august, echivalentul a 11.592 de persoane care nu aveau un loc de muncă, arată datele publicate, luni, de Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) București. Potrivit sursei citate, la sfârșitul lunii august, din totalul șomerilor înregistrați în evidențele oficiale, 6.762 sunt femei. De asemenea, 1.182 de persoane erau beneficiari de indemnizație de șomaj, iar 10.410 șomeri neindemnizați. În ansamblu, rata șomajului consemnată în București a ajuns la 0,95%, comparativ cu luna precedentă, când acest indicator a fost de 1%. Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă astfel: 3.063 de persoane erau în categoria "40-49 de ani", 2.718 persoane de "30-39 de ani", 2.629 de "50-55 de ani", 1.996 de persoane au peste 55 de ani, 944 de persoane între 25 și 29 de ani, iar 242 de persoane de sub 25 de ani. Șomerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AMOFM București (33,11%), urmat de către cei cu studii superioare (28,91%), în timp ce 17,71% au absolvit școala profesională/de arte și meserii. Șomerii care au studii gimnaziale reprezintă 17,45% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii postliceale sunt 2,09%, iar cei cu studii primare și fără studii, 0,73%. În funcție de nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, 1.948 de persoane sunt foarte greu ocupabile, 3.927 greu ocupabile, 3.022 mediu ocupabile și 2.695 ușor ocupabile. 

Suedia se pregătește pentru o agravare a problemelor din sectorul imobiliar

De luni de zile, guvernul Suediei a încercat să minimizeze o criză imobiliară care a redus încrederea în statul nordic, repetând un mesaj simplu: În timp ce unele companii au probleme, țara nu le are. Acum, Heimstaden Bostad, un investitor imobiliar de 30 de miliarde de dolari, cu ansambluri de locuințe de la Stockholm la Berlin, se confruntă cu o criză de finanțare de mai multe miliarde de dolari, care s-a întors asupra unuia dintre proprietarii săi, cel mai mare fond de pensii din țară, relatează Reuters. Acest lucru ridică, fără îndoială, miza pentru Suedia, națiunea europeană cel mai grav lovită de o criză globală a sectorului imobiliar, declanșată de creșterea abruptă a ratelor dobânzilor, de anul trecut, care a pus capăt brusc unui deceniu de bani practic gratuiți. Suedia este unul dintre cele mai bogate state ale Europei și cea mai mare economie nordică, dar are călcâiul lui Ahile, o piață imobiliară în care băncile au acordat proprietarilor de case împrumuturi de peste 4.000 de miliarde de coroane suedeze (360 de miliarde de dolari). Îngreunați de aceste împrumuturi pentru locuințe, suedezii sunt de două ori mai puternic îndatorați decât germanii sau italienii. La începutul acestui an, Fondul Monetar Internațional a semnalat împrumuturile ridicate ale gospodăriilor Suediei, împreună cu datoriile firmelor de proprietăți comerciale și dependența acestora de băncile locale, ca un risc pentru stabilitatea financiară. Criza imobiliară s-a accelerat în această lună, când fondul de pensii Alecta, care deține un pachet de 38% din Heimstaden Bostad, a declarat că cel mai mare proprietar rezidențial din Suedia are nevoie de numerar și că ar putea să îl susțină financiar. Swedbank estimează că deficitul actual al Heimstaden Bostad ar putea fi de aproximativ 30 de miliarde de coroane (2,7 miliarde de dolari). Autoritatea de reglementare financiară din Suedia a lansat o anchetă cu privire la de ce și cum a investit Alecta 4,5 miliarde de dolari în gigantul imobiliar, în primul rând. Investiția cu probleme a fondului Alecta reprezintă 4% din fondurile sale. Christian Dreyer, un purtător de cuvânt al Heimstaden, a declarat că a făcut ”progrese bune în acoperirea rambursărilor obligațiunilor din 2024” și ”nu se bazează pe injectarea imediată de capital pentru a ne îndeplini obligațiile”. Dar el a mai semnalat că compania este deschisă către alt sprijin.

Pierderile celei mai influente bănci din lume au depășit pragul de 100 de miliarde de dolari

Pierderile Rezervei Federale (Fed) au depășit pragul de 100 de miliarde de dolari, au arătat datele băncii centrale publicate săptămâna trecută, și este probabil că acestea vor crește în continuare, transmite Reuters. Banca centrală a SUA continuă să plătească mai mult pentru dobânzi decât încasează din dobânzile pe care le câștigă pentru obligațiunile pe care le deține și din serviciile pe care le oferă sectorului financiar. Deși există o incertitudine considerabilă cu privire la viitor, unii observatori cred că pierderile Fed, care au început în urmă cu un an, s-ar putea în cele din urmă să se dubleze înainte de a se reduce. William English, un fost angajat de top al băncii centrale, care lucrează acum la Universitatea Yale, a declarat că vede o pierdere ”de vârf” de aproximativ 200 de miliarde de dolari până în 2025. Între timp, Derek Tang, de la firma de prognoză LH Meyer, a spus că pierderea va fi probabil între 150 de miliarde și 200 miliarde de dolari, până anul viitor. Fed își surprinde calculează pierderile în ceea ce numește un activ amânat, o măsură contabilă care evidențiază ceea ce va trebui să acopere în cele din urmă în viitor, înainte de a putea reveni la practica sa normală de a-și returna profiturile Trezoreriei. Pierderea de bani este foarte rară pentru Fed. Dar, în același timp, banca centrală a avertizat de multe ori că situația nu îi afectează în niciun fel capacitatea de a conduce politica monetară și de a-și atinge obiectivele. O Fed care pierde bani nu este o surpriză, având în vedere campania sa agresivă de creștere a ratelor dobânzilor, care a dus rata dobânzii de referință de la nivelul aproape de zero din martie 2022 la intervalul actual de 5,25%-5,50%. Odată cu scăderea presiunilor inflaționiste, este de așteptat ca Fed să termine cu creșterile dobânzilor sale sau să apropie de acest lucru.

Apple lansează astăzi iOS 17

Cea mai nouă versiune a sistemului de operare iOS va fi disponibilă de luni pentru toate modelele de iPhone compatibile. iOS 17 va fi disponibil pentru instalare pe toate smartphone-urile Apple compatibile din seara zilei de luni, după mai multe luni în care s-a aflat în stadiu de test. Fără să aducă noutăți revoluționare, iOS 17 are în dotare un număr mare de funcționalități noi pe care utilizatorii le vor putea descoperi după instalare. Standby este un nou mod de vizualizare, ce devine activ când telefonul este ținut la încărcat și care poate afișa diverse informații, de la oră, la condițiile meteo și widget-uri. Widget-uri prind viață pe ecranul principal din iOS 17, devenind interactive. Asta înseamnă că nu sunt doar bune să afișeze informații, ci se poate și interacționa cu informațiile respective. De exemplu, utilizatorul poate bifa sarcinile din widget-ul aplicației Reminders. Contact Posters este o funcționalitate nouă, ce permite utilizatorilor să-și creeze profiluri personalizate cu imagini și text, care să fie afișate persoanei apelate (doar pe iPhone).

Ferrari a reînnoit un parteneriat cu producătorul german de articole sportive Puma

Producătorul italian de mașini sport Ferrari a anunțat că divizia sa de curse și-a reînnoit parteneriatul cu producătorul german de articole sportive Puma, transmite Reuters. Scuderia Ferrari și-a reînnoit parteneriatul multianual cu Puma, care va deveni partenerul său premium începând cu anul viitor, a spus compania, fără a menționa valoarea tranzacției. ”În următorii ani, Puma va continua să fie, de asemenea, partenerul de licențiere pentru produsele marca Ferrari și furnizorul de îmbrăcăminte pentru echipe și curse de F1 pentru Ferrari”, a adăugat acesta. Reînnoirea parteneriatului consolidează colaborarea dintre cele două companii, care a început în 2005, când Puma a fost de acord să ofere echipei Ferrari de Formula 1 îmbrăcăminte sport, pantofi și accesorii.

FMI va recomanda Chinei să stimuleze consumul intern, pentru a susține economia

Fondul Monetar Internațional intenționează să spună Chinei să stimuleze consumul intern slab, să abordeze problemele din sectorul imobiliar și să controleze datoria administrației publice locale, probleme care trag în jos atât creșterea economiei chineze, cât și a celei globale, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru Reuters. Georgieva a declarat, într-un interviu exclusiv, că mesajele vor fi transmise autorităților chineze într-o viitoare revizuire a politicilor economice ale Chinei de către FMI, cunoscută sub numele ”Articolul IV”. Fondul va îndemna cu tărie Beijingul să-și schimbe modelul de creștere de la investițiile în infrastructură alimentate de datorii și imobiliare, a spus ea. ”Sfatul nostru pentru China este să vă folosiți spațiul de politică într-un mod care să vă ajute să vă schimbați modelul de creștere către un consum mai mare. Deoarece modul tradițional de a aduce mai mulți bani, axat pe infrastructură, în acest mediu actual nu va fi productiv”, a spus Georgieva. Îmbătrânirea populației și scăderea productivității Chinei au jucat ”un rol de suprimare” a ritmului său de creștere, împreună cu companiile din Statele Unite și Europa care au mutat lanțurile de aprovizionare din China.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.