Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMCE: Atenție mărită la toate plățile online

Ziarul de Vrancea
15 apr 2019 1035 vizualizări

România este cea mai afectată țară din lume de Scranos, amenințarea informatică a momentului, care sustrage toate parolele și informațiile bancare ale victimelor și le compromite activitatea pe rețelele de socializare, informează Bitdefender.

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit Scranos, amenințare informatică agresivă care se ascunde pe dispozitivul infectat și are acces la toate datele personale ale victimei. Aceasta se răspândește rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensă în România, India, Brazilia, Franța, Italia și Indonezia. Scranos infectează dispozitivul utilizatorului atât prin aplicații aparent legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluții de securitate, cât și prin programe instalate ilegal. Odată instalat pe sistem, Scranos se ascunde cu ajutorul unui rootkit (un driver software) și poate spiona victima până în cele mai mici detalii. Astfel, amenințarea poate extrage datele de acces la diverse site-uri din browsere precum Google Chrome, Chromium, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge, Internet Explorer, Baidu Browser și Yandex, poate sustrage datele de plată din pagini de internet precum Facebook, Amazon și Airbnb, dar și să trimită cereri de prietenie și mesaje cu linkuri infectate de pe contul de Facebook al victimei sau să o aboneze la diferite canale de YouTube. Dintre canalele de YouTube promovate de către atacatori și monitorizate de Bitdefender, unul a strâns peste 3.100 de abonați într-o singură zi. Mai mult, Scranos poate sustrage tot istoricul de navigare pe internet și poate descărca și executa fișiere la discreția atacatorilor. Aproape două treimi dintre victime folosesc sistemul de operare Windows 10, iar un sfert sunt utilizatori de Windows 7. Toate mostrele identificate confirmă că operațiunea începută în luna noiembrie 2018, cu vârfuri de activitate în decembrie 2018 și ianuarie 2019, a intrat acum în faza de consolidare. După luna martie, serverele de comandă și control ale atacatorilor au început să disemineze și alte mostre de amenințări informatice, un semnal clar că rețeaua grupării infracționale este folosită contra cost și de către terți ca să instaleze pe dispozitivele victimelor propriile programe infectate. Semnătura digitală a driverului care maschează amenințarea Scranos, emisă pentru Yun Yu Health Management Consulting (Shanghai) Co., Ltd, nu a fost revocată până la momentul publicării acestei cercetări pentru suspiciuni clare de activități frauduloase. Bitdefender a informat autoritatea emitentă a certificatului digital despre compromiterea și folosirea neadecvată a acestuia. Pentru a evita infectarea cu Scranos, recomandările pentru utilizatori sunt să descarce și să instaleze numai aplicații licențiate, să folosească o soluție de securitate performantă și să actualizeze mereu sistemul de operare și programele folosite la cea mai recentă versiune

Piața auto a urcat cu 5,6% în primul trimestru

Anul 2019 continuă promițător deși, după trei luni din 2019, creșterea s-a mai temperat, la 5,6% comparativ cu evoluția consemnată în primul trimestru al anului trecut, informează APIA. În condițiile reluării Programului Rabla cu o lună mai târziu comparativ cu anul trecut, creșterea este de natură să genereze un optimism moderat în piață. Pe plan european după primele trei luni din 2019 se consemnează volume mai mici ale vânzărilor de autoturisme noi, care, pe ansamblul UE 15 înregistrează o scădere de cca. 3,5% comparativ cu 2018. „Având în vedere ponderea pe care aceste țări o reprezintă în totalul pieței UE, apreciem că, și pe ansamblul UE 28, rezultatul pe primul trimestru din 2019 va fi unul negativ. Relevant pentru acest punct al analizei este faptul că martie 2019 este a șaptea lună consecutivă de scădere a pieței europene, comparativ cu luna similară a anului anterior (o explicație pentru scăderile de anul trecut fiind trecerea la cerințele de omologare WLTP). Principalele țări din UE, care, împreună, acoperă cca. 75% din piața, înregistrează, după 3 luni, următoarea evoluție: Franța -0,6%, Germania Â0,2%, Italia -9,6%, Spania -6,9% și UK – 2,4%”, arată asociația. În România, vânzările sunt susținute, în principal, de către persoanele juridice, care acoperă 72% din totalul achizițiilor de autoturisme realizate în primele trei luni ale lui 2019. Este însă de remarcat faptul că numărul de autoturisme achiziționate de către persoanele fizice în aceste prime trei luni (8.606 unități) este cu 2,2% inferior celui din perioada similară a anului trecut (8.799 unități); ca urmare, și ponderea lor a scazut de la 30% în 2018 la 28% în 2019. Apreciem că această scădere este datorată, în principal, faptului că anul trecut, Programul Rabla a fost lansat cu o lună mai devreme (15 martie). Pe cale de consecință, așteptarea generată de începerea programului s-a reflectat în vânzările din luna martie a acestui an. În ceea ce privește autoturismele rulate, în primele trei luni ale anului 2019 au fost înmatriculate 110.308 unități, cu 8,6% mai puține decât în 2018, dar și pe structură de vârstă îmbunătățită (cele cu vârstă mai mare de 12 ani înregistrând, pe un volum important, o scădere de 14,9%). Producția Ford România a crescut în martie 2019 cu 6,1% comparativ cu luna februarie a acestui an, la 13.350 unități. În ceea ce privește exportul, cele 13.403 unități realizate în luna martie 2019, reprezintă o creștere de 6,5% față de volumul exportat în luna anterioară a acestui an. Luna martie 2019, consemnează un volum al vânzărilor în scădere (-8,1%) comparativ cu luna similară a anului trecut, impactul decalării cu o lună a Programului Rabla fiind, probabil, una dintre explicații. Cu toate acestea, in primul trimestru al anului 2019 au fost vândute cu 6,3% mai multe autovehicule, pe un volum total de 38.253 unități, din care 31.174 autoturisme (în creștere cu 5,6%) și 7.079 vehicule comerciale (în creștere cu 9,5%).

Inspecții inopinate la 11 companii din auto și din asigurări

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile a 11 companii din sectorul auto și ale unor societăți de asigurare, ca urmare a extinderii investigației, declanșate în anul 2017, pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor din România. Cei verificați au fost: Automobile-Dacia SA, Renault Commercial Roumanie SRL, RCI Broker de Asigurare SRL, RCI Finanțare România SRL, RCI Leasing România IFN SA, Allianz-Țiriac Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Groupama Asigurări SA, UNIQA Asigurari SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA și Euroins România Asigurare-Reasigurare SA. Investigația, care va fi finalizată în acest an, se referă la o posibilă participare a companiilor în discuțiile/negocierile derulate de Asociația Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan-ACODAREN și membrii acesteia, privind o posibilă coordonarea pentru stabilirea tarifelor, discounturilor și a altor condiții de tranzacționare. În cadrul procedurii de investigație, în anul 2017, au fost efectuate inspecții inopinate la opt sedii sociale și puncte de lucru ale Asociației Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan-ACODAREN și ale unora din companiile membre ale acesteia, de la care s-ar fi putut obține informații relevante privind posibila înțelegere anticoncurențială. Companiile RCI Finanțare România SRL și RCI Leasing România IFN SA nu sunt vizate de investigația Consiliului Concurenței, dar s-au efectuat inspecții la sediile acestora, în vederea obținerii tuturor informațiilor necesare evaluării contextului în care a avut loc posibila faptă investigată. „Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, au subliniat reprezentanții Autorității de Concurență. În ultimii ani, Consiliul Concurenței a făcut o serie de recomandări pentru consolidarea pieței asigurărilor auto obligatorii (RCA) și creșterea gradului de protecție a asiguraților, unele fiind preluate în legislația primară și secundară din domeniu. Astfel, în cadrul studiului realizat pe piața asigurărilor auto obligatorii, Autoritatea de Concurență a constatat că există situații în care se solicită un anumit preț dacă cheltuielile de reparații sunt achitate de proprietar și se solicită un preț mai mare dacă reparațiile sunt achitate de compania de asigurări.

Comercianții de haine, amendați pe capete

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, între 20 martie și 30 martie, 977 de operatori economici privind modul de comercializare, denumire, marcare și etichetare a produselor textile. Din totalul celor controlați la 738 de operatori economici, aproximativ 75%, au fost depistate abateri de la prevederile legale. Valoarea produselor controlate a fost de 20 de milioane de lei, din care produsele cu abateri au însumat 2,75 milioane de lei. Pentru operatorii economici la care s-au constat neregli, au fost dispuse 824 de sancțiuni, din care 335 de avertismente și 489 de amenzi contravenționale, în valoare de 1,67 milioane de lei. De asemenea, inspectorii ANPC au dispus 371 de măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru produse cu abateri în valoare de 2,75 de milioane de lei. Una dintre principalele deficiențe constatate s-a referit la respectarea cerințelor privind denumirea fibrelor textile, etichetarea corespunzătoare și marcarea compoziției fibroase a produselor textile. Numai produsele textile compuse în totalitate din aceeași fibră pot fi etichetate sau marcate drept „100 %”, drept „pure” sau drept „integrale”, au reamintit reprezentanții ANPC. De asemenea, este interzisă utilizarea acestor termeni sau a unor termeni similari pentru alte produse textile, iar un produs textil este etichetat sau marcat cu denumirea și procentul din greutate al tuturor fibrelor care compun produsul, în ordine descrescătoare. În plus, orice produs textil constituit din două sau mai multe componente textile, care au compoziții fibroase diferite, este însoțit de o etichetă sau un marcaj care indică conținutul de fibre textile al fiecărei componente. De asemenea, prezența părților netextile de origine animală în produse textile se indică prin utilizarea expresiei „Conține părți netextile de origine animală” în etichetarea sau marcarea produselor care conțin astfel de părți ori de câte ori sunt introduse pe piață. Etichetarea și marcarea produselor textile sunt durabile, lizibile cu ușurință, vizibile și accesibile, iar în cazul unei etichete, aceasta este bine atașată. Atunci când introduce pe piață un produs textil, producătorul asigură furnizarea etichetei sau a marcajului și exactitatea informațiilor conținute de aceasta sau acesta.

Criptomonede de aproximativ 110 miliarde euro

Începând cu anul 2009, au fost emise peste 2.000 de criptomonede; în prezent capitalizarea totală a acestora se ridică la aproximativ 110 miliarde de euro, în scădere, de la un vârf de peste 700 de miliarde euro, în ianuarie 2018, a declarat marți Gabriel Grădinescu, vicepreședinte ASF. Practic, în anul 2018, piața criptomonedelor a cunoscut o implozie, Bitcoin – cea mai cunoscută criptomonedă înregistrand o pierdere de peste 75% (de la un maxim de aproximativ 20.000 de dolari înregistrat în data de 11 decembrie 2017, la o valoare actuală de circa 4.000 dolari), a spus Gabriel Grădinescu, prezent la conferința "Tendințe în piețele de capital". Bitcoin reprezintă peste jumătate din valoarea raportată a capitalizării totale a pieței de criptomonede, în contextul in care primele cinci criptomonede reprezintă aproximativ 75% din capitalizarea de piață raportată. În noiembrie 2017 și în februarie 2018, ESMA împreună cu EBA și EIOPA au emis două avertizări privind monedele virtuale și ofertele inițiale de criptomonede (ICO), ca urmare a îngrijorărilor legate de speculațiile din jurul acestor instrumente și de faptul că investitorii nu au cuantificat exact riscurile ridicate pe care și le asumă.

Tsipras, precum Ceaușescu, vrea să plătească datoriile Greciei anticipat

Rambursarea anticipată a împrumuturilor scumpe de la FMI va fi un pas semnificativ pentru Grecia, care va crea condiții favorabile pentru economie, a declarat luni premierul elen Alexis Tsipras, care a promis noi măsuri de relaxare economică, transmite Reuters. ”Câștigăm puncte de libertate economică”, a afirmat Tsipras în timpul unui interviu la televiziunea Antenna. Surse apropiate situației  au declarat luni că Grecia intenționeză să solicite consimțământul Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru rambursarea anticipată a împrumuturilor către FMI. În august 2018, Grecia a încheiat al treilea program internațional de salvare solicitat din 2010. În timpul interviului, Tsipras a mai spus că administrația sa nu va reduce pragul pentru veniturile neimpozabile, o măsură convenită cu creditorii internaționali care ar avea rolul de a extinde baza de impozitare, începând de anul viitor. ”Pragul pentru veniturile neimpozabile nu va fi redus atâta timp cât Syriza se va afla în guvern”, a afirmat Tsipras, referindu-se la partidul său aflat la putere din 2015. În Grecia vor avea loc alegeri parlamentare în acest an, premierul excluzând posibilitatea să fie organizate alegeri anticipate, el promițând că guvernul va dori să își încheie mandatul.

Dispută de 27 de miliarde de dolari între Apple șI Qualcomm

Apple și aliații său vor să obțină despăgubiri de până la 27 de miliarde de dolari din partea producătorului de cipuri Qualcomm, într-un proces din Statele Unite referitor la practici ilegale în domeniul brevetelor, transmite Reuters. Qualcomm acuză la rândul său că Apple și-a obligat partenerii vechi de afaceri să nu mai plătească unele redevențe și încearcă să obțină despăgubiri de până la 15 miliarde de dolari. Înregistrat de Apple la începutul anului 2017, procesul de la tribunalul federal din San Diego va avea loc în jurul cipurilor modem care conectează dispozitive precum iPhone sau Apple Watch la rețelele de date wireless. În ultimii doi ani, Qualcomm a desfășurat o campanie de presiuni prin intermediul unor procese de amploare mai mică împotriva Apple, încercând și obținând uneori interzicerea vânzării unor modele de iPhone pentru nerespectarea brevetelor. În San Diego, echipa de fotbal a orașului joacă de zeci de ani pe stadionul Qualcomm și aprope fiecare district de afaceri poartă logo-ul producătorului de cipuri pentru dispozitive mobile.

Majoritatea angajatorilor vor acorda în acest an prime de Paște de până la 150 lei

u un procent destul de mare dintre firme, aproape o treime, nu va acorda niciun fel de beneficii

Peste jumătate dintre angajatori (55%) vor acorda în acest an prime sau beneficii salariaților cu ocazia sărbătorilor de Paște, iar aproape jumătate dintre aceștia spun că valoarea va fi de până la 150 de lei, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs. De asemenea, în circa 20% din cazuri, valoarea primelor va fi cuprinsă între 151 și 200 de lei, iar pentru restul de 30% va fi peste acest nivel, mai arată sondajul BestJobs,c are a fost efectuat în perioada 1 - 25 martie, pe un eșantion de 758 de utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban. Un procent destul de mare dintre angajatori, aproape o treime, nu va acorda niciun fel de beneficii, iar 12,4% nu au luat încă o decizie. Dintre cei care au răspuns afirmativ, aproape 40% spun că vor acorda prime în bani, iar 34% vor da salariaților tichete cadou, mai puțini fiind cei care vor acorda coșuri cu produse specifice de sezon sau zile libere suplimentare. Peste 20% sunt nehotărâți sub ce formă vor acorda beneficiile de Paște. „În orice caz, puțini își permit să mărească valoarea primelor sau a beneficiilor ce vor fi acordate în 2019. Circa două treimi dintre angajatorii care vor acorda prime de Paște spun că acestea vor avea o valoare similară cu cea de anul trecut, 16% afirmă că vor fi cu 5 - 10% mai mari, iar circa 11,8% au declarat că valoarea beneficiilor va fi cu 20 - 25% mai mare decât în anul precedent. Restul de 6% susțin că valoarea ar putea fi ceva mai mică”, au menționat reprezentanții BestJobs. De partea cealaltă, trei din cinci angajați își doresc de Paște de la angajator o primă în bani, iar 12% tichete cadou. Alți 14,5% dintre salariați visează chiar la un city break oferit de către angajator, 7,3% și-ar dori o zi liberă în plus, iar mai puțini, 6,6%, spun că ar vrea coșuri cu produse cadou. Aproape jumătate dintre angajații care au răspuns chestionarului au afirmat că vor aloca un buget de până la 500 de lei pentru Sărbătorile Pascale, iar un sfert între 500 și 1.000 de lei. Alți 10,6% vor aloca între 1.000 și 2.000 de lei și foarte puțini, respectiv 3%, vor putea să aloce peste 2.000 de lei, restul fiind nehotărâți. Așa cum era de așteptat, cei mai mulți bani vor fi cheltuiți pe produsele tradiționale pentru masa de Paște (50,3% dintre respondenți), pe cadouri pentru familie (17,2% dintre respondenți), pentru vacanță (10%) sau haine noi, conform tradiției de Paște (5,3% dintre respondenți). Șapte din zece angajați vor petrece sărbătorile de Paște acasă cu familia, 10,6% dintre respondenți spun că vor face o vacanță scurtă prin țară, iar 6% vor călători în afara țării. Totuși, întrebați dacă vor fi nevoiți să lucreze în această scurtă vacanță de Paște și 1 Mai, doar doi din cinci angajați spun că nu vor lucra deloc, un sfert nu a putut estima, iar ceilalți au declarat că fie nu vor avea atât de multe zile libere, fie vor lucra, chiar dacă va fi vorba de mai puțin de o oră pe zi. De altfel, 37% dintre respondenți au declarat că nu își vor lua nicio zi liberă extra cu ocazia Sărbătorilor Pascale și de 1 Mai. Aproape doi din zece au răspuns că își vor lua o singură zi liberă în plus, pe 30 aprilie, în timp ce 17% își vor lua chiar 3 zile libere în plus.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.