Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Laserul de la Măgurele a fost asamblat și au început primele teste

Ziarul de Vrancea
28 mai 2017 601 vizualizări

Primul fascicul laser va fi obținut la toamnă

Cel mai puternic laser din lume, care se construiește lângă București, la Măgurele, a fost asamblat și au început deja primele teste, a declarat pentru News.ro directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, profesorul Nicolae Zamfir, care estimează că la toamnă va fi obținut primul fascicul laser. ”A început etapa a doua a implementării, în care se instalează și se testează diferitele componente ale marilor echipamente și ale experimentelor. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat Zamfir, pentru News.ro. Testele de până acum arată bine și sunt în grafic, potrivit directorului.  ”Intenția este să obținem în toamnă primul fascicul laser, sigur, de putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a menționat Zamfir. Aceste teste vor dura doi ani. ”Undeva în vara lui 2019 sperăm să fim operaționali în întregime”, a spus Zamfir. Atunci când va fi operațional, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare științifică din România. Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. Investiția este estimată la 300 de milioane de euro și este finanțată din fonduri europene. Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013 și până în prezent lucrările sunt aproape în grafic, cu doar câteva luni de întârziere la construcție, iar bugetul nu a fost depășit, afirmă managerul proiectului. Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente și cel mai strălucitor fascicul Gamma. 140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români și străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect științific în care este implicată România. ”Continuăm recrutările, de evaluare a angajaților, de angajări. (...) Avem cercetători din Japonia, China, Coreea, India, Vietnam, Polonia, Turcia, Bulgaria, Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, SUA, Canada”, a afirmat Zamfir, în luna martie, pentru News.ro. Autoritățile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării. Investiția este destinată cercetărilor fundamentale. Laserul va folosi și la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spațiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.

Județele Maramureș, Cluj și Alba au înregistrat cea mai rapidă creșterea economică

Județele Maramureș, Cluj și Alba, toate din regiunea bogată a Transilvaniei, au înregistrat anul trecut cele mai mari rate de creștere economică la nivel național, în timp ce județele Călărași, Brăila, Gorj și Sălaj au încheiat anul cu majorări modeste ale produsului intern brut (PIB) comparativ cu 2015, potrivit datelor publicate de Comisia Națională a Prognoză (CNP). Economia românească a înregistrat, în ansamblu, o creștere de 4,8% în 2016, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Produsul intern brut al României a fost anul trecut de 169,6 miliarde euro, ceea ce corespunde unui nivel de circa 8.600 euro/locuuitor.  Însă între județe au existat diferențe mari în ceea ce privește evoluția PIB, relevă estimările CNP. Astfel, județele Maramureș, Cluj și Alba, cu rate de creștere economică de 6,2%, 6%, respectiv 5,8% în 2016, au fost urmate de județul Harghita, cu o creștere a PIB de 5,7% în 2016, și de județele Bacău, Iași,Caraș-Severin și Covasna (toate cu 5,5%). Acestea au fost singurele județe în care creșterea economică a fost de cel puțin 5,5% anul trecut, potrivit datelor disponibile în prezent. În București, economia a crescut anul trecut cu 5,4%, peste media la nivel național. La polul opus, în cinci județe din țară s-a înregistrat în 2016 o rată de creștere a PIB de sub 2,5% comparativ cu anul precedent. Cel mai modest avans a fost în Călărași, județ al cărui PIB a crescut anul trecut cu 1,6%, în timp ce în județul Brăila s-a înregistrat o creștere economică de 2,2%, în Gorj și Sălaj -de 2,3%, iar în Dolj - de 2,4%. În urma evoluțiilor din 2016, diferențele dintre județele bogate și cele sărace au crescut, cu câteva excepții. Cele mai dezvoltate zone din țară erau, anul trecut, Capitala, cu un nivel al PIB/locuitor de 22.878 euro, și județele Constanța (12.319 euro/locuitor), Cluj (11.089 euro/locuitor), Timiș (10.830 euro/locuitor), Prahova (10.717 euro/locuitor), Brașov (10.280 euro/locuitor) și Ilfov (10.212 euro/locuitor), acestea fiind singurele zoneîn care valoarea PIB depășește pragul de 10.000 euro/locuitor. Cele mai sărace județe din România sunt Vaslui, cu un nivel al PIB de 3.882 euro/locuitor în 2016, Botoșani (4.191 euro/locuitor), Teleorman (4.482 euro/locuitor), Mehedinți (4.600 euro/locuitor), Neamț (4.701 euro/locuitor) și Suceava (4.918 euro/locuitor), acestea fiind singurele județe situate sub pragul de 5.000 euro/locuitor.

Ministrul Turismului s-a răzgândit în privința birourilor de promovare turistică

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a precizat, pentru News.ro, că actualii reprezentanți de la birourile externe de promovare turistică sunt rechemați în țară și vor avea statutul de angajați ai Ministerului Turismului, dar vor putea participa la concursul ce va fi organizat pentru înființarea unor noi instituții care va include corpul atașaților de turism. Ministerul Turismului a decis în urmă cu o lună să desființeze birourile externe de promovare, motivând nereguli descoperite de Curtea de Conturi a României. Patronatele din turism și reprezentanți ai sectorului au criticat această măsură, motivând că măsura va avea efecte negative și că nu au existat consultări înainte. Ministerul Turismului va înființa un corp al atașaților de turism, cu grad diplomatic, sub directa îndrumare și coordonare a Ministerului Afacerilor Externe. Într-un răspuns transmis News.ro de Ministerul Turismului, reprezentanții instituției afirmă că birourile externe „nu vor fi găzduite în sediile misiunilor diplomatice ale României, ci vor funcționa în spații închiriate”, deci ca până în prezent. Cu toate acestea, în comunicatul în care anunța desființarea birourilor externe, Ministerul preciza că ”cel mai probabil, birourile de promovare turistică externă vor funcționa în viitor la sediile misiunilor diplomatice”. Și această măsură a fost criticată de reprezentanții sectorului, pe motiv că ambasadele sunt amplasate în zone rezidențiale și nu în arii frecventate de turiști. Viitoarele sedii ce vor fi închiriate ”vor fi contractate după prospectarea pieței imobiliare din țările unde vor funcționa birourile, după reguli clare și cu plafoane maximale stabilite”, se arată în răspunsul transmis News.ro de Ministerul Turismului. Ministrul Mircea Titus Dobre s-a declarat de mai multe ori nemulțumit de activitatea șefilor birourilor de promovare. Cu toate acestea, în răspunsul transmis News.ro, ministrul admite că, din cei opt șefi de birouri externe, nu i-a cunoscut personal decât pe Adina Secară de la Berlin și pe Mihaela Miheț din Paris.

Ministrul Transporturilor vede progrese la autostrada București-Ploiești

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a constatat în urma unei vizite "inopinate" pe șantiere, un progres al lucrărilor pe unele porțiuni de pe autostrada București-Ploiești, deschisă traficului în 2012 dar nefinalizată nici până acum. Declarația vine după ce, în 5 mai, ministrul se declara nemulțumit de mobilizarea constructorilor la lucrările pe șantierele din jurul Bucureștiului și a amenințat cu luarea unor măsuri extreme pentru remedierea problemelor. Ministrul, împreună cu directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ștefan Ioniță, au efectuat  sâmbătă o nouă vizită inopinată pe șantierul autostrăzii A3, pentru a verifica stadiul lucrărilor. "Muncitorii și utilajele erau pe șantier într-un număr mult mai mare, iar progresul față de ultima mea vizită era vizibil. Mi-aș dori să nu fie nevoie de amenințări pentru ca antreprenorii să-sș facă treaba", a afirmat Cuc, citat într-un comunicat al ministerului, care nu oferă informații despre stadiul real al lucrărilor șinicidespre termenul estimat de finalizare. Și șeful CNAIR s-a arătat mulțumit de progresul lucrărilor, dar vrea o mobilizare și mai bună pe șantiere.  "La pasajele Valea Saulei și cel pentru calea ferată se lucrează la fundațiile indirecte și la piloni. Am constatat un progres al lucrărilor față de vizita anterioară, dar cred că este posibilă o mobilizare mai bună. Voi monitoriza în continuare situația și voi mai face astfel de vizite pentru a mă convinge de seriozitatea cu care se execută aceste lucrări", a spus Ioniță. În prezent, pe autostrada București - Ploiești, parte din autostrada A3 București - Borș, se desfășoară lucrări la "ciotul" de 3 km de la intrarea în București a autostrăzii A3, de la Petricani, termenul de finalizare anunțat  anul trecut de CNAIR fiind 2017.i o altă unitate din Grecia, care este un client de-al nostru important și care încearcă să participe la acest proiect”, a afirmat Ribo.

Merkel îI peste nas lui Trump cu investițiile directe

Cancelarul german Angela Merkel i-a explicat președintelui american Donald Trump, la reuniunea G7 din Sicilia, că surplusul comercial al Germaniei se datorează, în parte, unor factori aflați în afara controlului Guvernului de la Berlin și a subliniat amploarea investițiilor directe germane în SUA, ce creează numeroase locuri de muncă. Explicațiile au venit în replică la criticile liderului de la Casa Albă, care a spus că germanii sunt “foarte răi” și vând prea multe mașini în Statele Unite, relatează Reuters. Cei doi oficiali au convenit să înființeze un grup de lucru care să facă schimb de informații privind politicile economice, un pas care, potrivit autorităților germane, este menit să evite eventuale măsuri punitive din partea Washingtonul bazate pe o imagine incompletă a relației. Discuția dintre cei doi lideri a venit după ce presa germană a scris vineri că Trump a criticat dur Germania, într-o întâlnire privată cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. Potrivit Der Spiegel, Trump le-a spus celor doi oficiali europeni : “Uitați-vă la milioanele de mașini pe care le vând în Statele Unite. Este îngrozitor. Vom pune capăt acestui lucru”. Consilierul pe probleme economice al Casei Albe, Gary Cohn, a confirmat o parte din materialul apărut în presa germană, dar i-a minimalizat importanța. “A spus că sunt foarte răi în ceea ce privește comerțul, dar nu are o problemă cu Germania”, a insistat Cohn la o întâlnire cu jurnaliștii de la Taormina, unde are loc summitul G7.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.