Economic

Cum se acorda somajul tehnic suportat de stat. Procedura a fost modificată și e în Monitorul Oficial. Vezi ce pași trebuie să faci

Ziarul de Vrancea
31 mar 2020 1476 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:TheExperts
Foto:arhiva ZdV credit foto:TheExperts

Ordonanța privind șomajul tehnic suportat de stat (OUG 30) a fost modificată printr-o nouă ordonanța. Astfel, s-a renunțat la nevoia de a scoate acel certificat pentru situații de urgență de la Ministerul Economiei pentru a beneficia de această facilitate. În plus, s-a extins aria de aplicare a acestuia și modul de acordare a sumelor respective. Știm că mulți experți contabili și specialisti în fiscalitate au fost sunați în permanență de către antreprenori pentru a beneficia mai repede. Problema este că ordonanța a fost modificată de Guvern și a venit cu o nouă procedură. De joi, de la adoptarea de către Guvern, ochii au fost pe Monitorul Oficial. Abia astăzi s-a publicat. Nervii tuturor celor afectați au fost întinși la maxim, ceea ce e normal.

 

Cine beneficiază

1. Beneficiază salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate.


2. PFA, Intreprinderi Individuale, profesii liberale și persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor, care întrerup activitatea ca urmare a afectelor coronavirusului pe perioada stării de urgență instituită prin decret.

 Cine depune și de ce acte este nevoie

1. În cazul firmelor, angajatorii depun, prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a Municipiului București, în raza cărora își au sediul social o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficizeze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.


Atenție: În situația în care un angajat are mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada stării de urgență, acesta nu beneficiază.

În situația în care un angajat are mai multe contracte și toate sunt suspendate, va beneficia în funcție de contractul salarial cel mai avantajos. Practic, va fi în favoarea angajatului.


În situația în care bugetul angajatorului permite, indemnizația poate fi suplimentată cu suma reprezentând diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

2. PFA, Întreprinderi Individuale, profesii liberale și persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor trebuie să depună actele la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Este vorba de o cerere la agenția teritorială, însoțită de copia actului de indentitate și o declarație pe propria răspundere. Totul online.


Trebuie depuse până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară.

 Citiți întreg articolul accesând titlul alăturat:Cum se acorda somajul tehnic suportat de stat. Procedura a fost modificată și e în Monitorul Oficial. Vezi ce pași trebuie să faci


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.