Economic

AJFP Vrancea: Clarificări privind salariul minim valabil pentru calculul contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice în anul 2023

Ziarul de Vrancea
27 oct 2023 1831 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:sagasoftware.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:sagasoftware.ro

Prin intermediul unui comunicat de presă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Vrancea aduce la cunoştinţa contribuabililor precizări referitoare la contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate având în vedere că în anul 2023 se aplică, pentru perioada ianuarie-septembrie, salariul minim de 3.000 lei, iar pentru perioada octombrie-decembrie, salariul minim de 3.300 lei.Citiți în continuare conținutul integral al comunicatului de presă pe acest subiect

Clarificări privind salariul minim valabil pentru calculul contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice în anul 2023

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea aduce la cunoştinţa contribuabililor următoarele precizări referitoare la contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate având în vedere că în anul 2023 se aplică, pentru perioada ianuarie-septembrie, salariul minim de 3.000 lei, iar pentru perioada octombrie-decembrie, salariul minim de 3.300 lei: 

Referitor la contribuția de asigurări sociale (CAS):

Conform prevederilor art. 151 alin.(10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare, ”contribuabilii care în cursul anului fiscal încep să desfășoare o activitate independentă și/sau să realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuală, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza în anul în curs este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârșitul anului fiscal, sunt obligați să depună declarația prevăzută la alin. (3) în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului și să declare venitul ales pentru care datorează contribuția. Salariul minim brut pe țară garantat în plată este cel în vigoare la data depunerii declarației.”

Potrivit alin.(13) al aceluiași articol, recalcularea plafonului anual este reglementată prin trimitere la art. 148 alin.(2) din Codul fiscal, respectiv prin raportate la plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară sau de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară, după caz, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice estimative (25 mai 2023).

Referitor la contribuția de asigurări sociale de sănătate  (CASS):

În baza prevederilor  art.174 alin.(10) din Codul fiscal, ”persoanele fizice care încep în cursul anului fiscal să realizeze venituri, din cele prevăzute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, pentru care impozitul se reţine la sursă, estimat a se realiza pentru anul curent, este cel puţin egal cu nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, sunt obligate să depună declaraţia prevăzută la alin. (3) în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe ţară garantat în plată este cel în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120”.

Pentru  stabilirea de către contribuabil a contribuțiilor sociale obligatorii datorate se utilizează, potrivit prevederilor art. 148 și art.170 din Codul fiscal, cu modificările ulterioare, salariul minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art. 120 din Codul fiscal (declarația unică estimativă).

Astfel, având în vedere că normele instituite de art. 151 și art. 174 din Codul fiscal mențin referința la prevederile art. 148, respectiv ale art. 170 ale același act normativ , din coroborarea dispozițiilor legale invocate rezultă că baza de calcul reprezintă o bază anuală care se raportează la nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice estimative, respectiv 25 mai 2023.

Compartimentul de comunicare al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.