Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Romanii au deschis larg buzunarele de Black Friday

Ziarul de Vrancea
22 nov 2013 956 vizualizări
In numai 12 ore, principalele magazine de electronice şi electrocasnice au anunţat vanzări de 80 milioane lei

Magazinele online emag.ro, evomag.ro, F64 Studio şi retailerul Domo au înregistrat, în primele 12 ore ale campaniei de reduceri Black Friday, vanzări de peste 80 milioane de lei, conform datelor anunţate de companii. În cazul emag.ro, cel mai mare magazin online electroIT, vanzările au atins la ora 12.00 suma de 55 de milioane de lei, reprezentand contravaloarea a 100.000 de comenzi. F64 Studio a vandut peste 7.200 de produse în valoare, de peste peste un milion de euro. "Pană la ora 12.00, F64 a înregistrat comenzi în valoare totală de peste 1 milion de euro. Prima comandă a ajuns la client în 40 de minute după efectuarea acesteia, mai exact la ora 00:40. Au fost cumpărate 10 produse/minut, iar după 12 ore de campanie, peste 7.200 de produse au fost vandute. În acest ritm, F64 se pregăteşte pentru o suplimentare de stocuri", se spune într-un comunicat al F64 Studio. Categoriile cele mai vandute au fost, ca şi în campania din 2912, aparatele DSLR, aparatele compacte şi mirrorless, precum şi obiectivele şi bliţurile dedicate. La evomag.ro au fost comandate 10.360 de produse, în valoare de peste 1,1 milioane de euro. Retailerul spune că s-a vandut deja 75% din stocul de produse alocat pentru Black Friday, în conditiile în care acesta a fost suplimentat. Black Friday a debutat la Domo cu vanzări de patru milioane de euro, înregistrate pană la ora 12.00 în cele 97 de magazine din reţeaua Domo Retail. Pe categoria televizoarelor, unele dintre cele mai dorite produse de către consumatori de Black Friday, vanzările pană la ora 12.00 au depăşit aşteptările, clienţii achiziţionand peste 6.000 de televizoare. "Deşi s-au epuizat stocurile pentru anumite modele, Domo continuă promoţiile prin suplimentarea ofertei de Black Friday cu noi produse la preţuri reduse, pentru a răspunde interesului crescut pentru această categorie", se arată într-un comunicat al Domo Retail. Categoria electrocasnicelor mari şi mici a depăşit 10.000 de bucăţi vandute pană la ora 12.00, dintre care peste 2.000 de maşini de spălat, peste 1.500 de aparate frigorifice şi peste 3.000 de aspiratoare. Pe segmentul dispozitivelor mobile, tabletele se află în topul vanzărilor, cu peste 3.500 de unităţi pană la ora 12.00. La Domo, Black Friday durează o săptămană, ofertele continuand pană pe 28 noiembrie.

Marea Neagră înseamnă gaz pentru Europa

Aşa susţine directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss

OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, vrea să transforme Romania din importator în exportator de gaze naturale, iar resursele din Marea Neagră înseamnă "gaze pentru Europa", a declarat directorul general al grupului austriac, Gerhard Roiss. "Marea Neagră înseamnă gaz european pentru Europa. (...) ţinta noastră este să facem din Romania un exportator de gaze", a afirmat Roiss, într-o conferinţă de presă susţinută la Viena. Transformarea Romaniei într-un exportator de gaze presupune investiţii de miliarde de euro, iar gazele care ar putea fi extrase din Marea Neagră ar putea fi exportate în ţările vecine, unde sunt pieţe în creştere. "Cheia este să facem Romania independentă de importurile de gaze. (...) Partea bună este că în jurul Romaniei sunt pieţe în creştere", a spus Roiss. El a adăugat că printre ţările unde ar putea fi exportate gaze extrase din Marea Neagră se numără Turcia şi Bulgaria. Turcia are o economie în creştere şi are nevoie de cantităţi semnificative de energie, iar Bulgaria este dependentă aproape integral de importurile de gaze de la Gazprom. La randul său, responsabilul de activităţile de gaz şi electricitate din OMV, Hans-Peter Floren, a spus că în primul rand gazele din Marea Neagra vor fi destinate consumului Romaniei. OMV Petrom şi compania americană Exxon explorează în comun mai multe perimetre petroliere în Marea Neagră, unde au descoperit la începutul anului un zăcămant evaluat la 42-84 miliarde metri cubi de gaz. Anul viitor cele două companii au în plan să foreze mai multe sonde explorare şi în alte perimetre din Marea Neagră. În opinia lui Floren, cu siguranţă există potenţial de gaze de şist în Romania, dar întrebarea este dacă poate fi extras în condiţii de eficienţă economică. Roiss a adăugat că în viitor creşterea OMV va veni din exploare, sector în care grupul austriac are investiţii anuale de 700 milioane euro.  De asemenea, grupul va majora în perioada 2014-2016 investiţiile anuale totale de la 2,8 miliarde euro la 3,9 miliarde euro. Roiss a amintit că OMV a investit în rafinăria Petrobrazi 600 milioane euro şi că se apropie de finalizarea modernizării unităţii. Potrivit reprezentanţilor OMV, producţia de hidrocarburi din Romania ar putea creşte în 2013, pentru prima dată după mai mulţi ani.

ANAF a suspendat pe termen nedefinit restricţiile la Vamă

ANAF a suspendat pe termen nedefinit aplicarea noilor restricţii privind cantităţile de tutun, alcool şi alimente care pot fi aduse în bagaje personale din afara UE, după ce prevederile introduse la 15 noiembrie şi amanate iniţial pentru 1 decembrie au determinat aglomeraţie în vămi. "Întrucat soluţionarea aspectelor legate de implementarea Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul Romaniei, în bagajele personale, necesită o perioadă mai lungă de timp, reintrarea în vigoare se va face la o dată care va fi comunicată ulterior", arată ANAF, într-un comunicat. Pană la aplicarea acestui ordin, controlul vamal al bagajelor călătorilor va continua să fie realizat pe baza analizei de risc. ANAF a anunţat săptămana trecută că suspendă ordinul pană la 1 decembrie. Agenţia a introdus la jumătatea lunii noiembrie noi restricţii privind bunurile care pot fi introduse în ţară în bagajele personale din afara UE, acestea ducand la o perioadă mai mare de aşteptare la controlul vamal, întrucat presupun completarea unei declaraţii. Astfel, o persoană va putea introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămană, în anumite limite cantitative - cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină. La frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se vor aplica instrucţiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul Romaniei, pe lista de 22 de produse aflandu-se produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tăraţe, fructe şi legume proaspete. Călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale la intrarea în ţară prin completarea unei declaraţii.

Standard & Poor's ne dă speranţe pentru viitor

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a îmbunătăţit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabilă" la "pozitivă" şi a confirmat calificativul la "BBA", reflectand creşterea semnificativă a exporturilor, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar. Calificativul pentru credite pe termen lung, în valută şi monedă locală, a fost confirmat la "BBA", iar cel pentru împrumuturi pe perioadă scurtă la "B", se arată într-un comunicat al S&P. Ratingul pe termen lung are perspectivă pozitivă. Perspectiva pozitivă încorporează posibilitatea unei îmbunătăţiri a ratingului Romaniei, dacă Guvernul respectă programul fiscal şi cel de reformă. "Confimarea ratingului reflectă progresele constante ale Romaniei în privinţa ajustării economiei către cererea externă, consolidarea fiscală şi întărirea stabilităţii sectorului financiar", se arată în comunicatul S&P. S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzand Fitch şi Moody's, care evaluează Romania cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk). Calificativul "BBA" se află cu o singură treaptă sub categoria recomandată investitorilor. Moody's evaluează Romania cu rating "Baa3", cu perspectivă negativă, iar Fitch cu "BBB-", cu perspectivă stabilă. Ambele ratinguri sunt pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor.

Băncile europene sunt bune de plată: 77 miliarde dolari

Marile bănci europene, în frunte cu Lloyds Banking (Marea Britanie) şi Deutsche Bank (Germania), au acumulat costuri cu litigiile de peste 77 miliarde dolari de la declanşarea crizei financiare în septembrie 2008, suma fiind de cinci ori mai mare decat profiturile combinate înregistrate anul trecut. Astfel, un grup de 18 instituţii de credit cu cele mai rdicate astfel de costuri au plătit cel puţin 24,9 miliarde de dolari în urma unor procese şi anchete, au constituit rezerve de 31,5 miliarde de dolari pentru a compensa clienţi din Marea Britanie cărora le-au vandute instrumente financiare fără respectarea regulilor şi au alocat 20,9 miliarde de dolari pentru viitoare penalităţi, arată calcule ale Bloomberg. Costurile totale ar putea fi mai mari, întrucat multe înţelegeri amiabile prin care se pune capăt litigiilor nu sunt făcute publice. "Băncile au urmărit un model de afaceri foarte concentrat pe profit înaintea crizei financiare. Acum plătesc greşelile din trecut prin înţelegeri amiabile şţi amenzi", a declarat Martin Hellmich, profesor de management al riscului şi reglementare la Frankfurt School of Finance & Management. Băncile europene trebuie să suporte costurile unor acţiuni din trecut, printre care facilitarea de acţiuni de spălare de bani, ajutarea unor clienţi să evite plata taxelor, inducerea în eroare a altora prin ascunderea riscurilor unor produse şi manipularea pieţei pentru a obţine profit.

Metro Romania va avea un nou director general

Metro Cash&Carry Romania va avea de la 1 decembrie un nou director general, Gilles Roudy, după încheierea mandatului lui Dusan Wilms, care se va ocupa de repoziţionarea şi dinamizarea hipermarketurilor real de pe piaţa locală, rămase în cadrul grupului după tranzacţia cu Auchan. "Dusan Wilms îşi încheie mandatul de director general Metro Cash&Carry Romania deţinut în perioada 2009-2013 şi îşi continuă activitatea în cadrul Metro Group, printre noile sale responsabilităţi numărandu-se şi coordonarea procesului de repoziţionare şi dinamizare a magazinelor real,- Hyper Magazine din Romania, rămase în cadrul Metro Group, precum şi repoziţionarea lor strategică şi conceptuală", se arată într-un comunicat al companiei. Metro mai deţine în Romania patru hipermarketuri real, după ce a vandut 20 de unităţi către retailerul francez Auchan. Pe langă coordonarea magazinelor real,- Hyper Magazine, Wilms îşi va continua activitatea cu privire la dezvoltarea proiectelor la nivel naţional şi internaţional, inclusiv relaţionarea cu parteneri strategici, precum autorităţi şi organizaţii de profil.

Taxa de stalp i-a înfuriat pe investitori

Introducerea taxei pe construcţii speciale reprezintă "un semnal prost pentru investiţii" şi va reduce profitabilitatea OMV Petrom, a declarat vineri directorul financiar al grupului austriac de petrol şi gaze OMV, David Davies. "Este un semnal prost pentru investiţii. Practic te determină să nu mai investeşti. Va avea un impact negativ asupra profitabilităţii Petrom şi a capacităţii de a investi. Unele proiecte de investiţii vor pica sub pragul de rentabilitate pentru că ţi se reduce randamentul cu 1,5%. Suntem în curs de evaluare a impactului financiar al acestei taxe. Suntem foarte îngrijoraţi. Ne va afecta abilitatea de a investi", a spus Davies într-o conferinţă susţinută la Viena. La începutul lunii noiembrie Guvernul a anunţat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate pană în prezent, reprezentand 1,5% din valoarea activului. Sunt considerate constructii speciale sonde de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stalpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice.

Comerţul mondial va sălta cu 1.000 de miliarde dolari

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este aproape de încheierea primului acord comercial global din peste un deceniu, care ar putea creşte valoarea schimburilor anuale cu 1.000 de miliarde de dolari, la peste 18.000 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor analiştilor. Statele Unite şi marile economii emergente, precum India şi China, au depăşit divergenţele privind agriculura, astfel că negociatorii trebuie să mai stabilească doar detaliile finale ale acordului, scrie cotidianul britanic Financial Times. Noul şef al OMC, Roberto Azevedo, ar putea propune versiunea finală de acord consiliului general al organizaţiei într-o întalnire care ar putea avea loc chiar duminică sau luni. În lipsa unor probleme neprevăzute, acordul ar putea fi semnat de cele 159 de ţări membre la o reunine organizată în decmbrie în Bali. Principalele prevederi ale acordului - barierele birocratice la graniţe, dar şi aspecte legate de agricultură şi dezvoltare - au fost preluate din agenda Doha stabilită în urmă cu doi ani.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.