Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Vanzările de maşini second au sufocat piaţa de autoturisme noi

Ziarul de Vrancea
21 nov 2013 818 vizualizări
Specialiştii estimează că anul acesta vor fi vandute 250.000 maşini second-hand şi doar 70.000 de autovehicule noi, deci de aproape patru ori mai puţin

Piaţa auto din Romania se va situa în acest an la 320.000 de autovehicule, dintre care 70.000 de autovehicule noi şi 250.000 unităţi second-hand, a declarat directorul general al constructorului Ford Romania, Zoltan Brassai, la conferinţa "Mediafax Talks about Auto Industry 2013". Potrivit acestuia, anul trecut piaţa a însumat 255.000 autovehicule, dintre care 170.000 second hand şi peste 85.000 de unităţi noi. Din aceste date reiese că avansul pieţei auto din acest an este de peste 25%. "Este o creştere semnificativă faţă de anul trecut, înseamnă că avem nevoie de maşini. Este un semnal bun", a spus Brassai. Pe de altă parte, el s-a arătat îngrijorat de structura parcului auto naţional, format în proporţie de 53% din maşini mai vechi de 10 ani şi cu o varstă medie a unei maşini de 13 ani. "Pe la 10 ani maşina ar trebui schimbată, la 15 ani este la limită, iar la 26 de ani nu e o maşină sigură pe stradă", a arătat Brassai. El a evidenţiat şi avantajele maşinilor noi, ale căror tehnologii au evoluat foarte mult în ultimii ani în domeniul siguranţei şi confortului. Piaţa auto a crescut în fiecare lună din trimestrul al treilea, încheiat cu un avans de 3,1% faţă de intervalul similar din 2012, însă la nouă luni înregistrează o scădere de 11,4%, cu un minus de 9,8% la autoturisme, conform Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Asociaţia a anunţat că vanzările pe piaţa din Romania sunt susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice (73% din total la nouă luni). Vanzările s-au ridicat la 8.129 unităţi în septembrie, în creştere cu 28,2%, iar la nouă luni au totalizat 57.454 unităţi. Livrările de autoturisme au urcat cu 26% în septembrie, la 6.831 de unităţi, iar la nouă luni au totalizat 48.324 de unităţi. La autoturisme, topul pe mărci după nouă luni este condus de Dacia, cu 15.912 unităţi vandute (33% din total), urmată de Volkswagen (5.456 unităţi/ 11,3%), Skoda (3.771 unităţi/ 7,8%), Renault (2.833 unităţi/ 5,9%), Ford (2.686 unităţi/ 5,6%) şi Opel (2.035 unităţi/ 4,2%). Pe modele, topul este condus de Dacia Logan, urmat de Sandero, Duster, Volkswagen Golf şi Skoda Octavia. Producţia a înregistrat o creştere de 27,2% în primele nouă luni, la 304.255 unităţi, datorată în exclusivitate producţiei de autoturisme. Volumele cele mai mari au fost înregistrate de Dacia Duster (87.125 unităţi), urmată de Dacia Sandero (84.769 unităţi), Dacia Logan (67.176 unităţi) şi Ford B-Max (59.065 unităţi). Exporturile s-au ridicat la 272.987 unităţi, înregistrand o creştere de 16,8% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut şi acoperind aproximativ 90% din producţie. Cel mai exportat model a fost Dacia Duster (89.594 unităţi), urmat de Sandero (85.893 unităţi) şi Ford B-Max (59.070 unităţi).


Fiica lui Băsescu va primi subvenţii de 46.000 euro pe an

Ajutoarele sunt cuvenite pentru terenul agricol achiziţionat recent

Ioana Băsescu va primi aceeaşi subvenţie de la stat ca ceilalţi fermieri, respectiv 160 de euro pe hectar, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, astfel că fiica preşedintelui va beneficia anual un sprijin de 46.400 de euro. "Ioana Băsescu a făcut o afacere bună pentru că e foarte greu astăzi în Romania să mai găseşti 290 de hectare compacte. Terenurile sunt făramiţate, iar aceasta este una din problemele pe care le are agricultura. Este un caz fericit că doamna Ioana Băsescu a găsit acel teren. Din acel punct de vedere e o afacere bună", a spus Constantin. El a afirmat că pentru orice ministru al Agriculturii dacă şeful statului s-ar orienta către activitatea agricolă ar fi o confirmare că agricultura este un sector al economiei care s-a dezvoltat destul de bine şi are viitor. Ministrul a spus că Ioana Băsescu va primi aceeaşi subvenţie ca toţi fermierii. "Dacă vorbim de cultura mare va primi anul acesta 139 de euro, contribuţia europeană, la care se adaugă 21 de euro contribuţia de la bugetul de stat. Deci 160 de euro pe hectar îmnulţit cu 290 de hectare. Iar în anul 2020, această subvenţie va creşte pană la 196 de euro pe hectar", a arãtat Constantin. Arendașul care a cultivat terenul de 290 de hectare achiziționat de Ioana Băsescu a fost notificat să clarifice dacă mai are sau nu drept de folosință asupra terenului. În cazul în care și-a pierdut dreptul de folosință, va trebui să returneze subvenția aferentă primită de la stat. "Știu că a fost notificat cel care a lucrat pană acum terenul și care a depus cerere pentru subvenții. Subvenția i se va cere înapoi, dacă se va pune problema, i se va cere celui care a lucrat terenul. Cel care a lucrat, și nu proprietarul, primește subvenția respectivă. Cel care a arendat a depus cererea pană pe 15 mai și avea obligația, în conformitate cu legislația - scria și în documentul pe care l-a semnat atunci - avea obligația să păstreze dreptul de folosință a terenului pană la 1 decembrie", a menþionat Constantin. El a afirmat că APIA nu a fost notificată că terenul cumpărat de Ioana Băsescu a fost înstrăinat. "Ca atare a fost notificată persoana, s-a prezentat și a spus că în cateva zile va reveni cu un răspuns în acest sens, dacă mai are drept de folosință asupra terenului sau nu. Dacă nu mai are drept de folosință, din păcate, e o victimă colaterală și i se va cere înapoi subvenția nu numai aferentă celor 290 de hectare, ci aferentă unei suprafețe de 600 de hectare, exploatație pe care o avea în lucru", a mai spus ministrul Agriculturii. Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 290 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, contractand de la CEC Bank un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitand din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Producţia de porumb s-a dublat faţă de anul trecut

Producţiile de porumb şi de floarea soarelui au crescut de aproape două ori în acest an faţă de anul 2012, beneficiind de condiţiile meteo mai bune, a declarat într-o conferinţă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "La floarea soarelui producția pe care am obținut-o în acest an este de 2,088 milioane de tone, o producție record. Mai la toate culturile în acest an producția a fost mult mai bună ca anul trecut, au fost și condiții meteo mai bune", a spus Constantin. Anul trecut, producția de floarea-soarelui a fost de 1,3 milioane de tone. Producția la porumb obținută în acest an este de 10,7 milioane de tone, în creştere de la 5,4 milioane de tone anul trecut. De asemenea, recolta de grau şi secară a fost foarte bună în acest an. Producţia de grau şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani, potrivit datellor prezentate în luna august de ministrul Agriculurii. Romania a exportat în acest an grau de 300 milioane euro, valoare dublă faţă de primele nouă luni ale anului 2012. Suprafețele însămanţate cu grau în această toamnă au fost de 2,043 milioane de hectare, iar pe 344.000 de hectare a fost cultivată rapiţă. Acestora li se adaugă 235.000 de hectare însămanțate cu orz.

Cea mai scumpă casă din lume s-a vandut cu 95 milioane dolari

Grupul Hutchinson Whampoa, controlat de miliardarul Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia, a vandut o casă de 638 metri pătraţi în Hong Kong pentru 95 milioane de dolari, a doua cea mai mare tranzacţie de acest fel derulată vreodată în metropolă, transmite Bloomberg. Proprietatea face parte dintr-un complex rezidenţial dezvoltat în zona exclusivistă Victoria Peak. Cea mai mare tranzacţie de pe piaţa proprietăţilor rezidenţiale din Hong Kong a avut loc în 2011, cand o casă din aceeaşi zonă a fost vandută pentru peste 100 milioane de dolari, potrivit datelor Colliers International. Autorităţile din Hong Kong au impus, începand din anul 2010, taxe suplimentare pe tranzacţiile cu proprietăţi imobiliare, şi a luat măsuri pentru restrangerea creditării ipotecare, în încercarea de a reduce preţurile locuinţelor pe cea mai scumpă piaţă din lume. Începand din luna februarie, taxa de timbru percepută de guvernul din Hong Kong pe toate tranzacţiile imobiliare de peste 258.000 dolari SUA a fost majorată la 8,5%. În luna octombrie a anului trecut, autorităţile au introdus o taxă suplimentară de 15% pe toate achiziţiile de locuinţe efectuate de entităţi din străinătate - persoane fizice sau juridice. Preţurile proprietăţilor rezidenţiale de lux din Hong Kong sunt în scădere de la începutul anului şi vor coborî cu 3% în trimestrul al patrulea, cu cele mai puţine tranzacţii din ultimii 20 de ani, potrivit estimărilor Cushman & Wakefield. "În aceste condiţii, oricine este dispus să plătească un asemenea preţ pentru o proprietate o cumpără pentru uz propriu. Cu toate aceste taxe suplimentare, sunt şanse foarte mici să faci bani investind în proprietăţi", comentează pentru Bloomberg un analist Colliers.

Black Friday în turism: Reduceri de pană la 50%

Agenţiile de turism încep astăzi reducerile de Black Friday, de pană la 50%, iar ofertele includ destinaţii de vară în ţară şi străinătate, dar şi pachete de Crăciun şi Revelion, pentru Valea Prahovei, Malta sau Laponia. Deşi, tradiţional, Black Friday este programat în ultima vineri din noiembrie, agenţiile de turism încep cu o săptămană mai devreme reducerile, lansand astfel conceptul de "early black friday" ("vinerea neagră timpurie"). Reprezentanţii agenţiei care a dat startul anul trecut campaniei de reduceri de Black Friday, Mareea, spun că în acest an tendinţa pieţei, şi nu doar în domeniul turismului, este să decaleze data reducerilor. "Anul acesta am decis să ne aliniem de trendului generat de marii retaileri de electronice, care au început promovarea black friday cu o săptămană mai devreme, respectiv în data de 22 noiembrie. Astfel, suntem convinşi că turiştii care şi-au creat o tradiţie din a vana aceste reduceri deosebit de importante vor fi prezenţi în mediul online şi offline pe 22 noiembrie. De aceea, pentru această zi de astăzi am decis aplicarea reducerilor maximale, de pană la 50% pentru destinaţiile de vacanţă cele mai atractive şi solicitate", a declarat Marius Usturoiu, directorul general al Mareea. Astfel, o cameră dublă la un hotel all inclusive de 3 stele din staţiunea Mamaia, care costă în intervalul 28 iunie - 3 iulie aproximativ 2.500 de lei, va putea fi achiziţioantă vineri cu 1.500 de lei.  Potrivit lui Usturoiu, destinaţia preferată de turişti în promoţia Black Friday 2012 a fost Grecia insulară, în special Creta, Rhodos şi Zakynthos. Există şi agenţii care lungesc campania de Black Friday timp de o săptămană, în perioada 22 noiembrie - 29 noiembrie.

Premierul nu renunţă la taxa pe carburanţi

Guvernul va menţine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro cenţi la litrul de carburant, deoarece au fost negociate cu FMI şi CE, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat acordul cu aceste instituţii deşi putea să nu semneze, afirmă premierul Ponta. "Este negociat cu partenerii noştri internaţionali tot ceea ce este prevăzut în buget şi, da, tot ceea ce am negociat cu partenerii noştri internaţionali ţinem. Dacă preşedintele Băsescu este împotriva acordurilor noastre cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, avrea dreptul să nu semneze acordul. A semnat. Acum, dacă din motive strict populiste se opune...dar, sincer, eu nu cred că se va opune, că nu l-am văzut să mai spună lucruri serioase în ultimul timp", a spus Ponta. Premierul a arătat că preşedintele nu are dreptul de a lucra la proiectul de buget pe anul viitor, domeniu în care propunerea aparţine Guvernului, iar decizia finală revine Parlamentului, şi a explicat că în buget sunt asigurate sumele aferente cofinanţării proiectelor cu finanţare comunitară.

Grecii nu mai au bani nici de facturi

Patru din zece greci trebuie să împrumute bani pentru a-şi plăti facturile, fie de la un prieten, fie de la un membru al familiei, arată un studiu realizat de institutul olandez de cercetare Trendbox, citat de GreekReporter. Sondajul realizat de institutul olandez ilustrează dificultăţile înregistrate de multe familii de greci în contextul crizei economice.  Grecia trece prin al şaselea an de recesiune, după ce împrumuturile externe totalizand 240 de miliarde de euro cu care a fost salvată ţara de la colaps financiar începand din 2010 au fost condiţionate de măsuri foarte dure de austeritate, inclusiv concedieri şi reduceri de salarii. Aproape 60 % dintre respondenţii sondajului Trendbox au admis că este foarte dificil pentru toată lumea să reziste în această perioadă, în timp ce 40% dintre participanţi afirmă că veniturile nu le permit să trăiasc decent. Mulţi greci au ajuns în astfel de situaţii după ce şi-au pierdut locurile de muncă, însă chiar şi cei care au încă o slujbă afirmă că au fost nevoiţi să accepte reduceri semnificative de salarii.  De asemenea, creşterea taxelor şi a preţurilor la combustibili au fost enumerate printre principalele motive ale problemelor financiare ale gospodăriilor din Grecia.

De unde a învăţat Ponta ce înseamnă PIB şi ESA

Lucrurile bune făcute într-un şi jumătate de guvernare se datorează lui Florin Georgescu, iar cele rele sunt contribuţia prim-ministrului şi ministrului delegat pentru buget, a afirmat Victor Ponta, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa prim-viceguvernatorului BNR. "Sunt astăzi aici şi vorbesc în calitate de unul dintre elevii domnului Florin Georgescu. În 2010, în martie dacă nu mă înşel, domnul Georgescu m-a luat să mă înveţe cateva lucruri absolut necesare pentru orice eventuală poziţie pe care urma să o ocup. Ulterior, domnul profesor Dãianu s-a alăturat acestui efort, încă nu fructuos, de a creşte o noua generaţie, s-a alăturat şi Liviu Voinea. Aşa încat, lucrurile bune făcute într-un an şi jumătate de guvern sunt datorate domnului Georgescu, iar cele rele sunt contribuţia mea personalã şi a lui Liviu Voinea", a spus Ponta. Premierul a mai arătat că prim-viceguvernatorul BNR a fost persoana care i-a explicat semnificaţia unor termeni economici, cum ar fi "PIB" sau "ESA", şi totodată l-a învăţat "consecvenţa".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.