Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Tunurile de la Poşta Romană intră în vizorul DNA

Ziarul de Vrancea
8 sep 2013 736 vizualizări
Corpul de control al premierului estimează într-un raport un prejudiciu de 6,2 milioane lei la Poşta Romană

Corpul de control al premierului va înainta DNA un raport privind verificări la Poşta Romană în legătură cu unele de contracte de asociere în participaţiune şi un contract de prestări servicii de transport valori, în care este, invocat, printre altele, un prejudiciu de peste 6,2 milioane lei. Controlul la Poşta Romană a avut la bază solicitări transmise de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în martie şi aprilie 2013, se precizează în sinteza raportului. Verificările au vizat împrejurările în care au fost încheiate, puse în executare şi au încetat un contract de asociere în participaţiune din 2006 cu SC Smart Telecom Solutions SRL, un contract de acelaşi fel din 2009 cu SC Posh Telecom Solutions SRL şi unul de prestări servicii din 2006, încheiat cu SC G4S Cash Solutions SRL, se arată în documentul citat. Despre primul dintre contracte, în raport se arată că acesta a fost încheiat "prin invocarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului", cu referire la consemnarea potrivit căreia firma contractantă ar fi beneficiat de echipament tehnic adecvat şi de know-how necesar operării, gestionării şi urmăririi plăţilor în regim electronic. Tot legat de contractul cu SC Smart Telecom Solutions SRL, în sinteza raportului se precizează că natura acestuia a fost schimbată nejustificat în aceea de prestări servicii şi că o sumă de peste 6,2 milioane lei este "pagubă adusă patrimoniului Companiei Naţionale Poşta Romană SA", prin interpunerea nejustificată a firmei menţionate în activitatea de intermediere a plăţilor efectuate în regim electronic desfăşurată de companie. De asemenea, arată Corpul de control al premierului, reprezentanţii companiei Poşta Romană au creat condiţiile ca SC Smart Telecom Solutions SRL să solicite şi să obţină despăgubiri de aproape 4,6 milioane de euro ca urmare a denunţării unilaterale a contractului. În privinţa contractului cu SC Posh Telecom Solutions SRL, în sinteza raportului se arată că Poşta Romană a fost păgubită cu peste 1,1 milioane lei prin cooptarea nejustificată a acestei firme în activitatea companiei, ca intermediar pentru plăţile în regim electronic.


Privatizare istorică la Londra

Guvernul britanic se pregăteşte să privatizeze, prin listare la bursă, compania naţională de poştă Royal Mail, evaluată la 3 miliarde lire sterline (3,5 miliarde euro), cea mai ambiţioasă privatizare de la vanzarea societăţii naţionale de căi ferate în anii '90 de către cabinetul John Major. "Pregătirile progresează", a declarat un oficial guvernamental pentru Financial Times. Anunţul oficial ar putea fi publicat săptămana viitoare, însă guvernul nu a luat încă o decizie finală. Executivul nu pare să se lase descurajat de ameninţările cu greve venite din partea Sindicatului Lucrătorilor în Comunicaţii, care intenţionează să convoace membrii la vot privind revendicări de creşteri salariale şi asigurarea locurilor de muncă, în încercarea de a împiedica privatizarea. Ministrul Finanţelor, George Osborne, va privatiza în curand şi participaţia de 41% a statului la Lloyds Banking Group, preluată printr-o infuzie de capital în timpul crizei financiare. Privatizarea Lloyds este evaluată la 5 miliarde lire (6 miliarde euro). Listarea Royal Mail, compania naţională de poştă fondată la începutul secolului XVI, ar putea avea loc la mijlocul lunii octombrie, notează FT. Guvernul a anunţat anterior că vrea să vandă o participaţie majoritară la companie, însă nu a precizat mărimea pachetului care va fi scos pe piaţă. Royal Mail are 150.000 de angajaţi, cărora li s-a promis o participaţie de 10%, echivalentul a 2.000 de lire pentru fiecare angajat, dacă se va obţine un preţ care să evalueze compania la 3 miliarde lire sterline. Listarea la bursă ar fi însoţită de o ofertă retail destinată publicului larg, astfel că populaţia va putea cumpăra acţiuni la Poştă fie prin intermediul brokerilor, fie direct de la guvern, care va crea o pagină de internet în acest scop. Se anticipează că publicul va prelua cel puţin un sfert din acţiunile care vor fi scoase la vanzare. Performanţele financiare ale Royal Mail s-au îmbunătăţit semnificativ în ultima perioadă. Compania a înregistrat în ultimul an fiscal încheiat un profit înainte de taxe de 324 milioane lire sterline (384 milioane euro), în urcare cu 60%, iar veniturile au avansat cu 5%, la 9,15 miliarde lire (10,8 miliarde euro).

Statul elen scoate la vanzare o casă bantuită din Atena

Statul elen, criticat pentru ineficienţa eforturilor de vanzare a activelor imobiliare, a scos la licitaţie o casă dărăpănată despre care se crede că ar fi bantuită, într-o licitaţie online în stil eBay, relatează Bloomberg. Legenda din jurul casei în ruină de pe strada Smolenski din Atena spune că fantoma fostului proprietar îndepărtează cumpărătorii cu vaietul "casa este a mea". Guvernul grec refuză să se lase înfricoşat, urmand ca imobilul cu două etaje şi un turn, înconjurat de palmieri, să fie vandut pe 17 septembrie, celui care va oferi mai mult într-o licitaţie organizată pe Internet. Grecia încearcă să risipească criticile că nu face suficiente eforturi pentru vanzarea unor active imobiliare, în cadrul programului internaţional de salvare de 240 miliarde de euro. "Bantuie practic bugetul elen. Generează zero venituri, nici măcar taxe", a spus Andreas Taprantzis, director general pentru proprietăţi imobiliare la Fondul Republicii Elene pentru Dezvoltarea Activelor. Vanzarea activelor de stat nu a adus veniturile scontate din cauza birocraţiei, scăderii cererii şi a opoziţiei politice. Creditorii internaţionali ai ţării au anunţat că vor analiza mai atent strategiile folosite de Grecia, la următoarea vizită trimestrială de evaluare, din această lună. Cu peste 70.000 de proprietăţi, de la o staţiune de lux de langă Atena şi pană la un service auto ieşit din folosinţă, activele imobiliare reprezintă jumătate din cele 50 de miliarde de euro pe care Guvernul s-a angajat să le obţină prin vanzări şi privatizări. În cazul a 1.000 de imobile mici, birouri şi locuinţe aflate în proprietatea statului, autorităţile au decis că cea mai bună soluţie de vanzare este prin licitaţii online, a spus Taprantzis.

Apple a pus mana pe 800 milioane clienţi

Apple este aproape de încheierea unor acorduri de distribuţie cu China Mobile şi NTT DoCoMo, doi dintre cei mai importanţi operatori telecom din Asia, care vor deschide porţile către 800 de milioane de potenţiali clienţi, transmite Bloomberg. Apple va prezenta marţi noua generaţie iPhone, care va include în premieră şi un model low-cost destinat pieţelor emergente. Potrivit unor surse, compania este aproape de un acord de distribuţie cu China Mobile, cel mai mare operator de telecomunicaţii din lume după numărul de utilizatori. Astfel, China Mobile va include iPhone în ofertă, smartphone-ul Apple urmand să fie disponibil cu reduceri de preţ în funcţie de abonamentul ales de clienţi. Alte surse apropiate discuţiilor susţin că Apple este totodată aproape de un acord cu NTT DoCoMo, cel mai mare operator din Japonia, care va prelua de asemenea iPhone în ofertă. Dacă se vor confirma, acordurile cu cei doi operatori asiatici reprezintă o victorie majoră pentru Apple, ambele companii rezistand pană acum la ofertele companiei americane pentru extinderea reţelei de distribuţie a iPhone.

Şefa Yahoo şi-a cumpărat vilă de 35 milioane dolari

Directorul general al Yahoo, Marissa Mayer, şi soţul ei, investitorul Zach Bogue, au încheiat cea mai mare tranzacţie derulată vreodată de particulari pe piaţa rezidenţială din San Francisco, achiziţionand o vilă de lux pentru 35 milioane de dolari, potrivit Huffington Post. Casa are o suprafaţă de peste 1.000 metri pătraţi şi este amplasată pe "aleea miliardarilor", în vecinătatea reşedinţelor fondatorului Oracle Larry Ellison, fondatorului Zynga Mark Pincus sau magnatului Gorgon Getty. Vila are patru niveluri, şase dormitoare şi şapte băi, cu singura piscină în aer liber încălzită din zonă. Locuinţa, cu vedere la Podul Golden Gate, este dotată cu cinci şeminee, două bucătării, garaj pentru patru autoturisme şi pivniţă de vinuri.

Preţul petrolului a atins un nivel record

Preţul petrolului a urcat puternic pe piaţa SUA, cu 2%, la 110,5 dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, că Rusia va sprijini Siria dacă va fi atacată, transmite Bloomberg. Putin a afirmat că Rusia ar putea relua livrarea de rachete anti-aeriene avansate S-300 către Siria, dacă Statele Unite vor începe o acţiune împotriva regimului Bashar al-Assad, acuzat de Washington că ar fi utilizat arme chimice împotriva populaţiei. Cotaţia barilului de petrol a fost împinsă în sus şi de speculaţiile din piaţă că Rezerva Federală a SUA ar putea limita eventuala reducere a programului de relaxare cantitativă, după o evoluţie sub aşteptări pe piaţa muncii. "Implicarea Rusiei poate escalada tensiunile, care s-ar putea extinde dincolo de graniţele Siriei. Situaia din Siria este fluidă, iar piaţa este îngrijorată", comentează pentru Bloombeg un analist din Houston.

Credit Europe Bank îşi majorează capitalul

Credite Europe Bank Romania îşi va majora capitalul social cu 88 milioane lei (echivalentul a 20 de milioane euro), de la 675 milioane lei la 763 milioane lei, propunere care va fi aprobată în adunarea generală a acţionarilor programată pentru 16 septembrie, potrivit unui anunţ al băncii. Propunerea a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei la solicitarea acţionarului majoritar al băncii, Credit Europe Bank NV, care deţine 98,39% din acţiunile băncii. Capitalul social al băncii va fi de 763 de milioane lei şi 6,69 milioane de dolari. Capitalul este împărţit într-un număr de 355.165.580 acţiuni, din care 355.031.735 cu valoare nominală de 2,15 lei şi 133.845 acţiuni cu valoare nominală de 50 de dolari pe acţiune. Membră a grupului financiar olandez Credit Europe Bank NV, banca activează încă din 1993 sub titulatura Banca de Credit Comercial şi Industrial, ulterior ca Finansbank (2000) şi apoi, din 2007, în urma unui proces de rebranding, sub numele de Credit Europe Bank Romania. Credit Europe Bank are aproximativ 500.000 de clienţi persoane fizice, IMM-uri şi corporaţii şi o reţea de 70 de sucursale, agenţii şi puncte de lucru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.