Economic

Micii producători de paine au lăsat preţurile la fel

Mihai Boicu
2 sep 2013 1679 vizualizări
Reducerea TVA urmează unei scăderi a preţului la graul de panificaţie, motiv pentru care consumatorii se declară nemulţumiţi de lăcomia patronilor

Reducerea TVA de la 24% la 9% la paine şi produsele de panificaţie nu s-a văzut decat la marii producători, cum este Moripan Jariştea sau VelPitar. Mulţi dintre micii producători au decis însă să menţină preţurile la fel ca pană în septembrie şi să bage în buzunar diferenţa de 15% caştigată astfel prin decizie guvernamentală. Preţurile nescăzute s-au văzut ieri atat la brutării cat şi la covrigării şi patiseriile din tot judeţul. Decizia a starnit însă nemulţumiri din partea clienţilor şi chiar a comercianţilor, întrucat reducerea TVA urmează unei scăderi importante a preţului la graul de panificaţie. Dacă înainte de începerea recoltatului, preţul unui kg de grau era în jurul valorii de 1 leu, în prezent acesta a ajuns să coste 0,5 – 0,6 lei. Decizia unor mici producători din mediul rural de a păstra preţurile dinainte de 1 septembrie i-a determinat pe unii proprietari de magazine fie să le ceară scăderea sumelor pentru a nu-şi pierde clienţii, fie să caute alţi furnizori de paine unde reducerea costurilor s-a reflectat şi în preţul de vanzare. Reţelele mari de magazine au anunţat că au scăzut preţurile la produsele de panificaţie. De exemplu, reţeaua de supermarketuri Carrefour a anunţat că aplică noul TVA de 9% la pâine şi făină şi ieftineşte suplimentar preţul final printr-o reducere de 5%, clienţii plătind astfel echivalentul a 4% TVA. Clienţii celor două magazine Carrefour din Focşani se pot bucura de această promoţie la pâine şi făină până la data de 31 decembrie 2013. Prin reducerea TVA, Guvernul speră să reducă evaziunea fiscală, deşi sunt mulţi cei care spun că mai utilă era aplicarea taxării inverse pe tot lanţul din panificaţie, de la grau pană la painea de la raft. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
cumparatorul de la Carrefura, acum 3888 zile, 6 ore, 57 minute, 50 secunde
in compesatie acest magazin (Carrefura) mareste preturile la alte 1000 de produse prin practicarea unui pret mic la raft si a unui pret mai mare cu 20% la casele de marcat !
Oana, acum 3888 zile, 7 ore, 21 minute, 23 secunde
Nu prea se intimpla in Vrancea asa ceva, nu ne mai numim vrinceni daca punem botul la toate deciiziile guvernamentale.
danb, acum 3888 zile, 7 ore, 25 minute, 26 secunde
Si la Focsani in zona Pietei preturile au ramas neschimbate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.