Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: : Cu cat se scumpesc băuturile alcoolice

Ziarul de Vrancea
30 iul 2013 1062 vizualizări
Preţul unei sticle de coniac ar putea creşte şi cu 40%, susţin reprezentanţii industriei de profil, după anunţul privind creşterea accizei n maşinile cu motor peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro/cmc n acciza la cafea şi bere nu va fi schimbată.

Băuturile alcoolice se vor scumpi cu 25-40% dacă vor creşte accizele la alcool, iar evaziunea fiscală va urca la 90%, de la 70-80% în prezent, a declarat ieri preşedintele patronatului GARANT, Romulus Dascălu. Ministrul Finanţelor a anunţat luni că impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie, va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux. Astfel, acciza la alcool va creşte cu 33%, de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru. "Dacă se va aplica această măsură va creşte evaziunea fiscală la 90%, de la 70-80% cât este acum. Nu se va rezolva nimic nici în sectorul pâinii, nici evaziunea şi nici scăderile de preţ, pentru că diferenţa de TVA se va duce în buzunarele producătorilor. Va fi un cutremur în acest domeniu (al alcoolului - n.r.), se va închide tot, iar veniturile la buget vor scădea. În România mai sunt sub 10 fabrici de băuturi alcoolice, pentru că an de an au fost închise", a arătat Dascălu. Potrivit acestuia, piaţa fiscalizată de alcool se ridică la 90-100 de milioane de sticle. "Spre comparaţie, în 2001-2002 piaţa era undeva la 300-350 milioane de sticle. Această diferenţă s-a dus în piaţa nefiscalizată", a afirmat Dascălu. În ceea ce priveşte preţurile, el estimează că acestea vor creşte cu 25-30% în cazul băuturilor slab alcoolizate şi cu 40% în cazul celor puternic alcoolizate. La începutul anului, băuturile alcoolice s-au scumpit uşor, ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate accizele.
Preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice - GARANT a precizat că a cerut o întâlnire cu ministrul Finanţelor pentru a discuta efectele aplicării acestei măsuri.

PwC: Va scădea evaziunea fiscală la paine

Reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine şi produsele de panificaţie este un pas important pentru scăderea evaziunii fiscale în acest sector, potrivit PwC România. "Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multă vreme. De altfel, România era unul dintre puţinele state europene care nu aplica cote diferenţiate de TVA pentru alimentele de bază. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei măsuri, este de aşteptat ca aceasta să ducă şi la o stimulare a consumului, iar, dacă va fi corelată cu o activitate susţinută de control, vom putea asista în timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector", a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanţă Fiscală, PwC România. El a arătat că reducerea TVA ar trebui extinsă şi la alte alimente de bază prcum carnea, laptele, zahărul sau uleiul.
"În plus, aşa cum s-a demonstrat, introducerea taxării inverse la cereale a reprezentat o măsură care a diminuat evaziunea fiscală din acest sector, dar în acelaşi timp nevoie în continuare de măsuri fiscale curajoase pentru a combate concurenţa fiscală neloială şi a creşte gradul de colectare a veniturilor la buget. În acest context, introducerea taxării inverse şi la livrările de energie către companii şi pentru tranzacţiile cu certificate verzi, măsură permisă de Bruxelles, se adaugă în mod firesc măsurilor anti-evaziune iniţiate de autorităţile fiscale", a precizat Anghel.
Potrivit PwC România, aceste iniţiative trebuie completate şi cu alte măsuri, precum implementarea taxării inverse şi pentru alte domenii ce reprezintă un risc fiscal ridicat, reforma ANAF şi focalizarea inspecţiilor fiscale pe zonele cu risc sporit de evaziune fiscală.

Cum vor fi accizate produsele de lux

Bijuteriile din aur şi/sau platină, cu excepţia verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de până la 14 K inclusiv şi cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K, maşinile cu motor peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro/cmc, acciza la cafea şi bere nefiind schimbată. Pentru maşini, acciza va fi aplicată în cazul autoturismelor şi autoturismelor de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 centimetri cubi.
Confecţiile din blănuri naturale vor fi accizate cu 50 euro la bucată pentru produse cu o valoare unitară între 500-1.500 euro, cu 200 euro/bucata pentru valori cuprinse între 1.501-3.000 euro, cu 450 euro/bucata pentru valori între 3.001-4.500 euro, cu 750 euro/bucata pentru valori cuprinse între 4.501-6.000 euro şi cu 1.200 euro/bucata pentru produse în valoare mai mare de 6.000 euro. Armele de vânătoare şi cele de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, vor fi accizate cu 50-1.500 euro/bucata, în funcţie de valoare, iar cartuţele cu glonţ vor fi de asemenea accizate cu 0,1-0,4 euro/bucata. Pentru nave cu vele care au lungime egală sau mai mare de 8 metri va fi aplicată o acciză de 500 euro/metru liniar din lungimea navei.

Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata taxei auto

Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto, autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare.
În prezent, autovehiculele dobândite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, excepţie care va fi însă eliminată de Guvern prin ordonanţă. "S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat", explică Guvernul în document. Executivul mai arată că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.
Piaţa autovehiculelor noi a scăzut în primul semestru cu 18,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 34.978 de autoturisme şi vehicule comerciale vândute, cu un ritm mai accelerat la autoturisme, de 19,4%, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.
În acelaşi timp, importurile de autoturisme second-hand au fost de aproximativ 102.000 unităţi, iar cele de vehicule comerciale rulate de 21.500 de unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 38%, respectiv 6% faţă de perioada similară din 2012.

Încrederea în economia românească a scăzut în iulie

Încrederea în economia românească a scăzut în iulie după trei luni de ascensiune, pe fondul înrăutăţirii indicilor pentru industrie şi retail, în timp ce sectorul serviciilor a înregistrat o evoluţie uşor pozitivă, potrivit datelor prezentate ieri de Comisia Europeană (CE). Astfel, indicele încrederii în economie calculat lunar de CE pe baza unui sondaj a scăzut în România de la 96,4 în iunie la 95,7 în iulie, după trei luni consecutive de evoluţie pozitivă. Pe sectoare, indicii privind încrederea în economie au înregistrat scăderi în industrie, retail şi construcţii. Indicii privind încrederea consumatorilor şi încrederea din sectorul serviciilor au afişat evoluţii uşor pozitive. Datele au fost calculate în urma unui sondaj în rândul consumatorilor şi managerilor din industrie, servicii, retail şi construcţii.
La nivelul UE, indicele încrederii în economie s-a îmbunătăţit cu 2,4 puncte, urcând la cota 95, potrivit Comisei Europene. Încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit în iulie pentru cea de-a treia lună consecutiv, indicele urcând de la 91,3 la 92,5, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni, ceea ce sugerează că blocul monetar se apropie de ieşirea din recesiunea prelungită, notează Bloomberg.
Economia zonei euro este în contracţie de un an şi jumătate, însă datele economice recente au indicat ieşirea din recesiune în următoarea perioadă, în principal datorită economiei germane.

JP Morgan, amendată cu 410 milioane dolari

O divizie a băncii JP Morgan Chase a fost amendată cu 410 milioane de dolari pentru manipularea pieţei în tranzacţiile cu electricitate, a anunţat Comisia Federală pentru Reglementare în Domeniul Energiei din Statele Unite, transmite MarketWatch. JP Morgan Ventures Energy Corporation (JPMVEC) va plăti o amendă civilă de 285 milioane de dolari Trezoreriei SUA şi va returna profituri incorecte de 125 milioane de dolari unor abonaţi ai serviciilor de furnizare de electricitate California Independent System Operator şi Midcontinent Independent System Operator. Investigatorii Comisiei Federale pentru Reglementare în Domeniul Energiei au constatat că divizia JP Morgan s-a angajat în 12 strategii de manipulare a pieţei energiei, în perioada septembrie 2010-noiembrie 2012. Divizia JP Morgan a luat act de faptele menţionate în acord, dar nu a recunoscut că ar fi comis ilegalităţi legate de pieţele din California şi regiunea Midwest.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.