Economic

FMI cere noi reduceri salariale în Grecia

Ziarul de Vrancea
28 iul 2013 731 vizualizări
Statul elen va avea nevoie de 32 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de "autosustenabilitate economică" din zona euro, arată Fondul Monetar Internaţional

FMI vrea ca Grecia să reducă din nou salariile din sectorul public şi drepturile angajaţilor, astfel încât ţara să devină mai competitivă din punct de vedere economic, potrivit unui raport al instituţiei internaţionale, citat de portalul Greek Reporter. Fondul urmează să decidă azii asupra eliberării unei tranşe de 1,8 miliarde de euro pentru Grecia, parte a unui pachet de împrumuturi acordat împreună cu ţările din zona euro statului elen.
FMI analizează "flexibilitatea pieţei muncii", limbaj al instituţiei care înseamnă salarii mai mici şi drepturi reduse pentru angajaţi, scrie GreekReporter. Grecia a scăzut deja salariul minim şi încearcă să elimine drepturile de negociere colectivă, la cererea troicii, din care fac parte Fondul, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană. Raportul recunoaşte "progresele semnificative" ale Greciei în privinţa reformării pieţei muncii, dar subliniază că sunt necesare noi măsuri pentru a spori competitivitatea şi recomandă scăderi de salarii şi drepturi mai puţine pentru angajaţi. FMI estimează că Grecia va avea nevoie de 32 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de "autosustenabilitate economică" din zona euro.
Grecia a fost nevoită să ceară statelor zonei euro şi FMI două pachete de împrumuturi, totalizând peste 200 de miliarde de euro începând din 2010, după ce îndatorarea ridicată a împiedicat statul să-şi rostogolească datoriile pe piaţa financiară internaţională. Împrumuturile au fost condiţionate de măsuri de austeritate precum reduceri de salarii şi concedieri.

Statul elen vrea să reducă TVA la cumpărăturile prin card

Guvernul elen ia în calcul reducerea TVA la cumpărăturile prin card, pentru a stimula această modalitate de plată, care permite statului o monitorizare mai bună a tranzacţiilor şi limitarea evaziunii fiscale, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Rata TVA din Grecia se situează în prezent la 23%. Planul Ministerului de Finanţe vizează încurajarea folosirii cardurilor inclusiv pentru achiziţiile cu valoare mică, practică comună în alte ţări din Uniunea Europeană. Măsura privind TVA redus la achiziţiile prin card va fi, probabil, inclusă într-un proiect de lege mai amplu, pentru încurajarea investiţiilor, care va fi transmis parlamentului în septembrie. Grecia a anunţat recent reducerea începând din august a TVA pentru restaurante, baruri şi cafenele, de la 23% la 13%, cu scopul de a încuraja turismul, aceasta fiind prima scădere a unei taxe acceptată de troica creditorilor internaţionali ai guvernului.
Premierul elen, Antonis Samaras, a avertizat că proprietarii de restaurante, baruri şi cafenele trebuie să emită bonuri fiscale, întrucât dacă evaziunea fiscală persistă, TVA va creşte din nou. În cazul în care măsura se dovedeşte un succes, ar putea urma şi alte reduceri de taxe, a spus el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.