Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cat vă costă vacanţa de 1 Mai

Ziarul de Vrancea
12 apr 2013 795 vizualizări
Pe litoral, preţurile pleacă de la 7 euro şi ajung la 20 de euro pe noapte u la munte pot fi cumpărate sejururi de cinci nopţI cu preţuri cuprinse între 160 de lei şi 370 de lei

Tarifele din sudul litoralului pentru minivacanţa de 1 Mai pornesc de la 7 euro pe noapte la un hotel de două stele şi ajung la 15-20 euro pe noapte pentru hotelurile de trei sau patru stele, preţuri similare cu cele de anul trecut, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Federaţia arată, într-un comunicat, că hotelierii oferă, cu ocazia minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pachete de servicii care includ spectacole, divertisment şi activităţi tradiţionale. Pe de altă parte, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) a anunţat preţurile pentru programul "Vacanţe la ţară", derulat în perioada 14 aprilie - 15 iunie: 150 de lei pe persoană pentru pensiuni de două margarete, respectiv 195 lei pe persoană pentru pensiuni de trei şi patru margarete.Pachetele cuprind sejururi de şase zile (duminică-vineri), cu mic dejun inclus. Preţurile nu sunt însă valabile în intervalul 29 aprilie - 7 mai. Unele dintre hotelurile şi vilele de la munte vor practica în perioada 14 aprilie-14 iunie tarife cuprinse între 160 de lei şi 370 de lei pentru un pachet de cinci nopţi, prin programul "O săptămană la munte", gestionat de FPTR şi ANAT. "Desfăşurat într-o perioadă de extrasezon pentru zonele montane din Romania, acest program a înregistrat o cerere crescută din partea turiştilor, ca urmare a celor cinci ani de experienţă de pană acum. Tarifele practicate în cadrul acestui program special de către hotelurile de la munte vor fi neschimbate faţă de anii trecuţi şi sunt cu pană la 40% mai mici faţă de tariful de recepţie din această perioadă", se arată într-un comunicat transmis presei de Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).  Tarifele pentru un loc, la un sejur de 5 nopţi, fără servicii de masă, sunt de 161 de lei la un hotel, vilă sau cabană de două stele, 259 de lei la o unitate de trei stele şi 368 de lei la 4 stele. Durata unui sejur este de 5 nopţi, începand duminica şi terminand vinerea, în perioada 14 aprilie-14 iunie 2013. Locurile vor fi vandute tuturor categoriilor de turişti, în ordinea înscrierilor.  "Pană acum, prin acest program au fost puse la dispoziţie aproape 600 de locuri pe serie, ceea ce înseamnă că în cele nouă serii circa 5.400 de persoane vor putea să petreacă o săptămană la munte la preţuri reduse. Biletele pentru aceste hoteluri au fost puse deja în vanzare în agenţiile de turism", se mai arată în comunicat.


Ford începe la Craiova producţia noului motor de 1,5 litri

Ford va începe în aprilie producţia unui nou motor pe benzină EcoBoost de 1,5 litri la fabrica din Craiova, pană la finele anului urmand ca acesta să fie realizat la alte cinci uzine ale constructorului auto american. "Motorul de 1,5 litri este o apariţie esenţială din punct de vedere strategic pentru Ford, avand în vedere eforturile companiei de a răspunde cererii puternice la nivel mondial pentru motoarele sale EcoBoost în patru cilindri. Odată cu lansarea celui mai nou motor al său cu consum redus, Ford are acum capacitatea de a construi 1,6 milioane de motoare EcoBoost anual. Pană la sfarşitul anului 2013 şase uzine Ford din Europa, Asia şi America de Nord vor produce motoare EcoBoost, triplandu-se astfel numărul fabricilor care produceau astfel de motoare în 2010", se arată într-un comunicat al companiei. Producţia motorului EcoBoost de 1,5 litri în patru cilindri - al cincilea membru al familiei EcoBoost - va debuta la uzina Ford din Craiova spre finalul acestei luni. Noul motor va fi mai întai introdus pe piaţa chineză pe noul Ford Mondeo, model care va fi lansat la finalul lunii aprilie la Salonul Auto de la Shanghai. Ulterior, motorul va echipa modelul Fusion în America de Nord în cursul acestui an, respectiv noul Mondeo în Europa. Tehnologiile EcoBoost ameliorează atat consumul, cat şi emisiile de CO2 cu pană la 20%, potrivit companiei. Ford a vandut peste 600.000 de vehicule echipate cu motoare EcoBoost la nivel mondial de la debutul gamei în 2009, odată cu lansarea motorului EcoBoost V6 de 3,5 litri. Compania a adăugat motorul EcoBoost de 2 litri în 2010, de 1,6 litri în 2011, iar anul trecut a fost lansat cel de 1 litru, desemnat "Motorul Internaţional al Anului 2012".  Pană la finalul acestui an, aproape 80% din modelele companiei la nivel mondial vor fi echipate cu tehnologia EcoBoost, mai arată compania. La fabrica din Craiova se produc în prezent motorul de 1 litru EcoBoost, disponibil în două variante, de 100 şi 120 de cai putere, şi autoturismul B-Max. Ford produce zilnic circa 365 de maşini şi 450 de motoare.

Verificări de proporţii la CFR

CFR SA a anunţat că ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a trimis o echipă a corpului de control pentru verificarea activităţii începand cu 1 ianuarie şi asigură instituţia că va acorda sprijin şi pentru "o eventuală" extindere a acestuia pentru perioada anterioară. "Managementul companiei anunţă public că orice control este binevenit, atunci cand e făcut cu bună-credinţă şi transparenţă, şi nu ca un instrument de presiune, exprimandu-şi disponibilitatea de a oferi întregul sprijin echipei de verificare", se arată într-un comunicat al companiei. CFR precizează că acelaşi sprijin va fi acordat şi pentru "o eventuală" extindere a controlului pentru perioada anterioară datei de 1 ianuarie. Această extindere ar fi necesară pentru identificarea responsabililor pentru suspendarea licitaţiei de evaluare a activelor din toată ţara, ceea ce a provocat prejudicii importante companiei, prin creşterea impactului taxelor locale, de exemplu la Constanţa, potrivit administratorului reţelei feroviare publice. "Licitaţia a fost suspendată pe 4 ianuarie 2013, cu 5 zile înainte de instalarea oficială a noului manager, pe motiv că este mai bine ca licitaţia să se desfăşoare la nivel regional, decat la nivel central, pentru toată ţara", potrivit sursei citate. În plus, extinderea verificărilor ar fi optimă pentru "aprofundarea" controlului dispus de CFR SA la Regionala CF Iaşi. "Conducerea CFR SA este decisă să continue implementarea planului de transformare pozitivă a companiei, prin care a reuşit deja reduceri importante de costuri şi creşteri semnificative la capitolul încasări. Pe fondul reducerii arieratelor şi a rezolvării problemei stopajului la sursă, CFR SA se află în graficul stabilit împreună cu instituţiile financiare internaţionale. În acelaşi timp, vor continua atat procesul de recrutare a noilor directori ai Companiei, cat şi controalele demarate în teritoriu, indiferent de natura presiunilor sau a încercărilor de intimidare din partea factorului politic", se mai arată în comunicat. CFR SA a anunţat recent că acţiunea începută la începutul lunii aprilie de Corpul de Control la sucursala CREIR Iaşi se va prelungi în perioada următoare, după ce echipa de experţi a constatat o serie de nereguli semnificative în activitatea desfăşurată de diviziile Patrimoniu/Achiziţii şi Exploatare.


Tranzacţie consistentă cu acţiuni Petrom

Fondul Templeton Frontier Market, administrat de compania Franklin Templeton, a vandut joi acţiuni OMV Petrom (SNP) de peste 2,3 milioane lei (530.000 de euro), aceasta fiind prima tranzacţie prin care un fond Templeton vinde titlurile ale companiei petroliere în ultimii doi ani. Aproape întregul pachet a fost cedat printr-un deal, de 2,3 milioane lei, potrivit unei raportări transmise vineri Bursei de intermediarul transferurilor, casa cehă de brokeraj Wood&Company Financial Services. Deal-ul a fost realizat la preţul de 0,463 lei/acţiune, cu 0,43% sub cotaţia de miercuri de pe piaţa principală şi, totodată, uşor sub cea la care titlurile OMV Petrom au încheiat sesiunea bursieră de joi, de 0,4647 lei. Achiziţiile de acţiuni OMV Petrom realizate de fonduri Franklin Templeton au început să fie raportate pe site-ul BVB din luna aprilie 2011, avand în vedere că şeful Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, face parte din 2010 din Consiliul de Supraveghere al companiei energetice. Începand din aprilie 2011, mai multe fonduri administrate de Franklin Templeton au cumpărat cumulat acţiuni reprezentand 0,783% din capitalul social al OMV Petrom, pentru care au plătit aproape 180 milioane lei (aproximativ 41 milioane euro). Compania OMV Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăsesc Fondul Proprietatea (20,11%) şi BERD (1,63%), restul titlurilor fiind în portofoliile altor investitori. În a doua parte a şedinţei bursiere de vineri, acţiunile OMV Petrom erau tranzacţionate la preţul de 0,4625 lei, preţ în scădere cu 0,47%. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 26,198 miliarde lei (5,96 miliarde euro).


Insula lui Onassis, vandută unui oligarh care deţine AS Monaco

Oligarhul rus Dmitri Rîbolovlev, proprietarul clubului de fotbal AS Monaco, a cumpărat pentru 100 de milioane de euro insula grecească Skorpios de la Athina Onassis, nepoata şi moştenitoarea magnatului grec Aristotel Onassis. Despre Rîbolovlev, care are o avere estimată la 10 miliarde de euro, se spune că ar deţine aproximativ 10% din acţiunile Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, participaţie care va scădea însă în urma programului de restructurare a sectorului bancar cipriot, impus de zona euro. Insula Skorpios, cunoscută ca insula privată a miliardarului Aristotel Onassis, decedat în 1975, a fost evaluată de publicaţii de profil financiar la circa 200 de milioane de dolari. Omul de afaceri rus, cu investiţii importante în sectorul imobiliar, a finalizat achiziţia după mai multe luni necesare pentru întocmirea actelor, potrivit publicaţiei elene Kathimerini. Pe Insula Skorpios sunt înmormantaţi Aristotel Onassis, precum şi mama şi unchiul Athinei. Insula, cumpărată de Onassis în 1962, a intrat în atenţia internaţională după ce a găzduit nunta acestuia cu fosta primă doamnă a SUA Jacqueline Kennedy în octombrie 1968. În urma atenţiei mediatice intense, deţinerea unei insule private a devenit rapid unul dintre cele mai semnificative simboluri ale bogăţiei şi statutului social.

FMI a înrăutăţit prognozele de creştere economică

FMI a înrăutăţit estimarea privind creşterea SUA în acest an de la 2% la 1,7%, iar pe cea pentru economia mondială de la 3,5% la 3,4%, în timp ce pentru zona euro a menţinut prognoza din ianuarie, privind o contracţie de 0,2%, arată versiunea preliminară a unui raport al Fondului, scrie Bloomberg. Documentul a fost prezentat board-ului FMI săptămana trecută şi ar putea fi modificat înainte de publicarea prgramată marţi. În Statele Unite, măsurile de austeritate fiscală intrate în vigoare în martie vor limita temporar consumul, se arată în raport. În zona euro, incertitudinile generate de impasul politic din Italia se adaugă dificultăţilor liderilor europeni în combaterea crizei datoriilor, afirmă Fondul. "Drumul recuperării din economiile avansate rămane dificil. Trendul slab al economiei la sfarşitul anului trecut şi începutul lent din 2013 evidenţiază că persistă încă piedici majore", se arată în documentul FMI. Un purtător de cuvant al Fondului a refuzat să comenteze. Cele mai mare două ameninţări la adresa economiei mondiale - dezmembrarea zonei euro şi o reducere majoră a cheltuielilor în SUA - au fost "dezamorsate cu succes" în ultimele şase luni, se arată în raport. Pentru Japonia, FMI estimează un avans al PIB de 1,5%, în urcare de la 1,2% în ianuarie.

Creditorii se arată blanzi cu Portugalia şi Irlanda

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor acorda, probabil, încă şapte ani Portugaliei şi Irlandei pentru plata împrumuturilor externe primite de la UE, astfel încat să ajute ambele ţări să revină mai uşor la finanţarea de pe pieţele internaţionale, a declarat şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Cele două ţări au pierdut accesul la piaţa financiară internaţională în 2010 - 2011 şi au fost nevoite să ia fonduri de urgenţă de la statele europene. O extensie a maturităţii acestor împrumuturi ar reduce povara pentru Portugalia şi Irlanda în primii ani de la revenirea la finanţare prin obligaţiuni. "Intenţia este pozitivă, de a ne uita la prelungirea maturităţilor pentru Irlanda şi Portugalia", a declarat, într-o conferinţă de presă, Dijsselbloem, potivit CNBC. Lisabona consideră actualul program de plăţi imposibil şi a cerut o extindere a acestora, în contextul impactului dur al măsurilor de austeritate adoptate. Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi FMI au înaintat o propunere pentru o prelungire a maturităţii împrumuturilor cu şapte ani, măsură aflată în prezent în discuţie, a spus Dijsselbloem. "Sper că vom putea finaliza (acordul, n.r.) vineri", a spus şeful Eurogroup. Miniştrii de Finanţe ai zonei euro se întalnesc vineri în Irlanda.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.