Economic

Impozitul forfetar. Cine îl va plăti şi cum va fi calculat

Ziarul de Vrancea
8 ian 2013 3615 vizualizări
Proprietarii de pensiuni, de hoteluri, de baruri sau de restaurante, dar şi cei care deţin saloane de înfrumuseţare, spălătorii auto sau ateliere de croitorie şi de încălţăminte ar putea fi nevoiţi să plătească, în curând, impozit forfetar, potrivit declaraţiilor făcute de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, pentru Ştirile ProTV.

 

"Impozitul forfetar nu se va aplica, dacă se va introduce, decât anumitor categorii de servicii la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare şi pentru întreprinzător şi pentru stat", a explicat ministrul, care a ţinut să sublinieze faptul că impozitul forfetar este diferit de impozitul minim aplicat de Guvernul Boc.

Grapini a evitat să ofere informaţii legate de data la care ar putea intra în vigoare impozitul forfetar. "Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare", a adăugat ministrul.

Sumele care ar putea fi plătite nu vor fi egale pentru toate serviciile, ci se vor calcula în funcţie de o serie de indicatori, precum capacitatea şi tarifele medii adecvate locaţiei şi calitatea amplasamentului. De asemenea, proprietarii de pensiuni, hotelierii sau cei care deţin saloane de înfrumuseţare vor plăti o sumă fixă, indiferent de profitul pe care îl vor face.

Care sunt motivele care stau la baza introducerii impozitului forfetar

Maria Grapini a mai explicat că principalele motive care stau la baza introducerii impozitului forfetar sunt "simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituţiile de control ale statului, posibilitatea evidenţierii veniturilor corect şi realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende de către întreprinzători, reducerea corupţiei la exercitarea controalelor la activităţile de servicii şi etica şi echitatea pentru mediul de afaceri".

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a declarat, de asemenea, că activitatea de control în acest caz va fi una simplificată, având în vedere faptul că există o evidenţă a societăţilor în funcţie de categoria de servicii şi va fi întocmită o grilă de plată a impozitului. Fiscului vor putea să aplice astfel, fără realizarea unui control contabil, penalităţi de întârziere de la plata impozitului forfetar.

"Am discutat astăzi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru că acum practic nu încasăm nimic. Cred că şi pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai mulţi dintre ei, ideea de a plăti un impozit forfetar, să ştie că au scăpat şi cu asta-basta", a explicat la finalul săptămânii trecute şi premierul Victor Ponta.

Studiul privind impactul impozitului forfetar se va face după ce vor avea loc discuţii între membrii tuturor asociaţiilor profesionale şi patronale în cadrul cărora vor fi definitivate atât categoriile de servicii asupra cărora se va aplica el, cât şi cuantumul şi criteriile care vor sta la baza stabilirii lui.

Gheorghe Ialomiţianu: Nu ne putem permite introducerea acestui impozit pentru că este costisitor

Guvernul Boc a renunţat în octombrie a anului 2010 la impozitul minim aplicat companiilor din România şi a analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. La finalul lunii noiembrie 2010, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul de Finanţe de la acea vreme, susţinea că nu va înlocui impozitul minim cu impozitul forfetar pentru că acesta din urmă este unul costisitor şi greu de aplicat în ţara noastră. "Un lucru este cert, impozitul minim nu se mai aplică în România. Nici nu este luat în calcul de actualul Guvern", declara Ialomiţianu în acea perioadă, potrivit Mediafax.

"Am analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. Să ştiţi că necesită un cost foarte mare şi e greu de aplicat în România. Nu ne putem permite introducerea acestui impozit pentru că este costisitor. Ce este cert: întreprinderile mici au nevoie de un sistem fiscal simplificat. Povara administrativă este foarte mare pentru aceste întreprinderi", adăuga atunci ministrul.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
pfa, acum 4124 zile, 15 ore, 52 minute, 7 secunde
Impozitul forfetar nu s-a aplicat persoanelor fizice autorizate - PFA , in mandatul d-lui Boc, sa vedem acum ce va fi.
PFA, acum 4124 zile, 22 ore, 46 minute, 26 secunde
@X PIX Daca imi spuneai mie ca am luat teapa ,este incorect. Nu sunt votant USL din nastere. Iar votantii USL nu pot lua teapa pt ca aia is pomanagiii fara serviciu, asistatii si altii. Pe astia nu-i citeste integral
mmmmmm, acum 4125 zile, 4 ore, 11 minute, 47 secunde
au inceput baietii sa puna jugul!!!pana acum promiteau doar lapte si miere!!!!si asta e doar inceputul
PFA, acum 4125 zile, 5 ore, 21 minute, 33 secunde
Inseamna ca pun lacatul pe PFA-ul ce il detin si incep sa lucrez la negru. Si asa ne omoara cu o multime de declaratii, si alte taxe. O facem la negru de acum incolo. HUUUUUUOOOOOO, PONTA si USL
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.