Economic

MOZAIC ECONOMIC: Care sunt evenimentele care ne vor schimba viaţa

Ziarul de Vrancea
8 ian 2013 1053 vizualizări
Lumea este tot mai vulnerabilă, potrivit raportului WEF pentru 2013

Lumea pare tot mai vulnerabilă din cauza unor riscuri legate de criza financiară şi catastrofe naturale, avertizează Forumul Economic Mondial (WEF) în raportul pentru 2013 privind riscurile la nivel mondial, publicat la Geneva, relatează AFP. Riscurile legate de criza financiară "care continuă" deturnează atenţia "de la modificările climatice, în contextul în care evenimente meteorologice extreme sunt în desfăşurare", scriu experţi din cadrul WEF, care organizează anual, la sfarşitul lui ianuarie, cunoscutul Forum de la Davos. Acest raport este bazat pe o anchetă realizată asupra unui număr de aproximativ 1.000 de experţi şi decidenţi. După un 2012 marcat de uraganul Sandy şi inundaţii în China, experţii apreciază că o creştere a emisiei de gaze cu efect de seră este deosebit de îngrijorătoare şi denunţă incapacitatea lumii de a "se adapta la modificările climatice", ceea ce antrenează un risc de mediu ale cărui "efecte vor fi tot mai marcante în următorul deceniu". Potrivit lui Lee Howell, director general WEF şi însărcinat cu raportul, "rezilienţa naţională faţă de riscurile mondiale trebuie să fie o prioritate". În opinia lui Axel Lehmann, însărcinat cu controlul riscurilor în cadrul companiei elveţiene Zurich Insurance Group, a venit "vremea acţiunii", din cauza "creşterii costurilor legate de evenimente ca uraganul Sandy, a unor imense pericole care vizează naţiuni insulare şi comunităţi de coastă şi a absenţei unor soluţii la emisiile de gaze cu efect de seră". Potrivit lui John Drzik, director general la Oliver Wyman Group, o firmă internaţională de consultanţă, "două furtuni, una de mediu şi cealaltă economică, vor sfarşi prin a intra în coliziune, dacă nu alocăm resursele necesare în vederea reducerii riscului, în creştere, reprezentat de evenimente climatice severe. Prosperitatea generaţiilor viitoare este cea care ar putea să fie ameninţată". Experţi din cadrul WEF stigmatizează totodată un nou fenomen, cunoscut sub numele de "incendii cibernetice sălbatice", provocat pe Internet de evenimente ca "un film critic la adresa islamului pe YouTube", care se concretizează prin revolte. "Într-o lume în care rolul radiţional de paznici jucat de mass-mediae îşi pierde importanţa", este necesar să se reflecteze la mijloacele de stingere a acestor "incendii", apreciază WEF. Alt risc denunţat în 2013 de către WEF este cel al sănătăţii, marcată de "o rezistenţă la antibiotice", care "riscă să dea o lovitură de graţie sistemelor noastre de asigurări de sănătate vlăguite". Tot în lumea sănătăţii, WEF relevă propagarea unor pandemii, "favorizate de o lume hiper-conectată".

De şase luni ignorăm sistematic cel mai mare land german

Romania nu are, de şase luni, un consilier economic în biroul de promovare comercială şi economică la consulatul din Bonn, din landul Renania de Nord-Westfalia, cea mai dezvoltată regiune a Germaniei după valoarea Produsului Intern Brut (PIB). "În prezent, funcţia de consilier economic din cadrul Biroului de promovare comercial-economică din Bonn este vacantă, urmand ca, în perioada imediat următoare, să fie întreprinse demersurile legale pentru încadrarea reprezentantului Ministerului Economiei la BPCE Bonn", a comunicat Ministerul Economiei, la solicitarea MEDIAFAX. Reprezentanţii ministerului menţionează că reţeaua de reprezentare economică şi comercială a Romaniei în lume a fost restransă de la 130 la 80 de posturi, în 2010. Landul Renania de Nord-Westfalia a avut în 2011 un PIB de 568,8 miliarde de euro, de peste patru ori mai mare faţă de economia Romaniei. Germania este cea mai puternică economie europeană şi principalul partener comercial al Romaniei. în 2011, exporturile Romaniei în Germania au totalizat 8,39 miliarde de euro, iar Germania a exportat în Romania bunuri de 9,37 miliarde de euro. Postul de consilier economic din BPCE din Bonn a fost ocupat pană în iulie 2012 de consilierul diplomatic Constantin Andrei. După încetarea mandatului, Andrei s-a întors în Direcţia generală de comerţ şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Economiei.

S-a inventat frigiderul care vorbeşte cu telefonul

Google Android, cel mai răspandit sistem de operare pentru smartphone, a început să fie instalat pe frigidere, televizoare sau maşini de spălat, producătorii de electronice şi electrocasnice migrand către interconectarea şi controlarea tuturor aparatelor din locuinţă prin WiFi. De la frigiderul Smart Thinq produs de LG la proiectorul PicoPix al Philips, sistemul audio auto Asteroid al Parrot şi cunoscuta Samsung Galaxy Camera, producătorii de electronice şi electrocasnice prezintă la Consumer Electronics Show (CES), în Las Vegas, noul val de aparate "inteligente" care simplifică interacţiunea dintre om şi maşină, permiţand în acelaşi timp Google să-şi diversifice sursele de colectare a datelor pentru îmbogăţirea afacerilor în domeniul căutării şi publicităţii pe internet. Totodată, versatilitatea Android permite producătorilor să adauge cu uşurinţă noi funcţii şi să atragă clienţii interesaţi de aparate conectate la internet. "Android stă bine în acest spaţiu, gata să acumuleze cotă de piaţă de la rivali. Avantajul fundamental al Android este că producătorul poate aduce modificări semnificative platformei", comentează un analist al companiei de cercetare IDC. Compania estimează că piaţa aparatelor conectate la reţea, precum frigidere, televizoare sau maşini de gătit, va ajunge la 2.000 miliarde de dolari în 2015 la nivel mondial. Potrivit companiei de consultanţă Gartner, Android a avut în trimestrul al treilea al anului trecut o cotă de piaţă de 72% în sectorul smartphone-urilor, faţă de 14% pentru Apple. Un exemplu de utilitate a interconectării electrocasnicelor ar fi apariţia unui mesaj de la uscătorul de haine pe televizor, care să anunţe că blugii nu s-au uscat. Utilizatorul poate decide apoi, folosind doar telecomanda televizorului, prelungirea programului de uscare.

Avem şanse să devenim jucători regionali pe piaţa de energie?

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, ieri, că Romania doreşte să devină o piaţă de referinţă, regională, din punctul de vedere al vanzării şi cumpărării de energie, fiind interesată în investiţii majore în acest domeniu. "Guvernul Ponta este decis să îi sprijine pe toţi cei care doresc să investească în acest domeniu strategic pentru Romania. Noi dorim să devenim o piaţă de referinţă, regională în această zonă a Europei, din punctul de vedere al vanzării şi cumpărării de energie şi suntem interesaţi în investiţii majore în domeniul energiei. Toţi cei care doresc să investească în energie vor avea tot sprijinul necesar din partea Guvernului. Partea din Ministerul Economiei care se ocupă de energie are această responsabilitate de a atrage cat mai multe fonduri în direcţia retehnologizării producţiei de energie electrică pentru a putea avea un preţ competitiv şi pentru a reuşi ca Romania să fie un jucător principal în această parte a Europei", a declarat Niţă, la inaugurarea unui centru de servicii al E.On. În ceea ce priveşte energia regenerabilă - cea eoliană şi alte tipuri - Constantin Niţă a afirmat că în Romania există aproape 2.000 de MW care intră în sistemul energetic naţional şi mai sunt proiecte de 21.000 de MW.  "Suntem într-o inflaţie de proiecte şi, probabil, că sistemul aşa cum este acum nu va putea susţine o asemenea infuzie de energie, dacă nu realizăm şi alte capacităţi de transport. Sunt foarte multe proiecte, avand în vedere faptul că Romania este singura ţară din UE care oferă cele mai multe facilităţi în certificatele verzi", a spus ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. El a afirmat că pentru a deveni un exportator viabil de energie pe piaţa internaţională, Romania trebuie să aibă reţele de interconectare, capitol la care ţara noastră nu stă foarte bine. "Avem o asemenea problemă şi una legată de eficienţa cu care producem energia. în momentul liberalizării preţului la energie în această vară, vom vedea exact care producător poate să se menţină pe piaţă şi care nu, pentru că sunt unele complexe energetice care produc la un preţ de piaţă şi altele care produc la un preţ cu 40-50 la sută mai mult. Acest lucru se va regla", a afirmat Niţă.

Televizorul de la care nu te cerţi cu soţia

Grupul sud-coreean Samsung a prezentat la Consumer Electronics Show (CES) 2013 în Las Vegas un televizor de 55 de inci (140 de centimetri) la care două persoane pot privi în acelaşi timp programe diferite pe acelaşi ecran, potrivit AFP. Televizorul F9500, cu tehnologie OLED, este primul din lume care încorporează funcţia Multi View, care permite vizionarea pe acelaşi ecran de conţinut Full-HD diferit de către două persoane, cu sunet şi comenzi aferente, potrivit Samsung.  Funcţia Multi View este disponibilă cu ajutorul ochelarilor 3D speciali ai Samsung, care dispun de difuzoare stereo încorporate, pentru a asigura sunetul corespunzător programului urmărit. Înaintea Samsung, LG şi Phillips au testat o astfel de funcţie inovatoare, însă pentru jocurile video, astfel încat să se poată renunţa la nevoia de împărţire a ecranului între două persoane care joacă acelşi joc. Absenţa tehnologiei OLED a condus, însă, la reducerea rezoluţiei. Potrivit aşteptărilor, ecranele OLED ar trebui să asigure contrast şi colorit superioare actualelor tehnologii, precum plasmă sau LCD.

Rata şomajului a scăzut uşor în noiembrie

Rata şomajului în formă ajustată sezonier s-a redus în noiembrie cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară, la 6,7%, iar comparativ cu noiembrie 2011 este în scădere cu 0,9 puncte, numărul şomerilor în varstă de 15-74 ani ajungand la 674.000 de persoane, potrivit datelor anunţate de INS. În octombrie erau 695.000 de şomeri, iar în luna noiembrie a anului trecut 750.000. "Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,1 la sută în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,2 la sută în cazul celor de sex feminin)", se arată într-un comunicat al INS. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,3 la sută pentru luna noiembrie 2012 (5,7 la sută în cazul bărbaţilor şi 4,7 la sută în cel al femeilor). Numărul şomerilor în varstă de 25-74 ani reprezintă 72,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna noiembrie 2012. Datele se referă la şomajul definit de Biroul Internaţional al Muncii (BIM). Potrivit acestuia, şomerii sunt persoanele în varstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan trei condiţii - nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămani, respectiv au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.