Economic

MOZAIC ECONOMIC: Erste: Riscurile politice pentru Romania sunt în interiorul USL

Ziarul de Vrancea
7 ian 2013 839 vizualizări
Ameninţarea pentru stabilitatea politică din Romania va veni mai degrabă dintr-un conflict în interiorul USL, între PSD şi PNL, în următorii patru ani şi nu din relaţia alianţei de guvernare cu preşedintele Traian Băsescu, unde riscurile nu sunt majore, afirmă analiştii grupului Erste.

Stabilitatea politică este esenţială, avand în vedere dificulăţile pe care le va întampina noul guvern pe termen scurt şi lung. Executivul va putea implementa un program solid de guvernare, susţinut de majoritatea obţinută în alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie, se arată într-un raport al grupului bancar austriac. "În pofida coabitării dificile dintre preşedintele Băsescu şi coaliţia de guvernare, nu vedem riscuri politice majore pe această parte. Mai degrabă un conflict între socialiştii şi liberalii care fromează alianţa USL va reprezenta, în opinia noastră, o ameninţare reală la adresa stabilităţii politice a ţării în următorii patru ani", notează analiştii Erste. Banca austriacă estimează pentru anul în curs o creştere economică sub potenţial pentru Romania, de 1,1%, puternic influenţată de evoluţia din zona euro, destinaţia a 55% din exporturile ţării. întrucat livrările externe reprezintă circa 30% din PIB, Romania este expusă faţă de exporturi mai puţin comparativ cu alte state similare din Europa Centrală şi de Est. în acelaşi timp, cererea internă reprezintă un important motor de creştere, iar consuml populaţiei este în urcare uşoară. Datoriile ajunse la maturitate, mai ales către FMI, şi aşteptările pentru o reducere a rezervelor valutare vor pune presiune pe leu, deprecierea putand fi influenţată de îmbunătăţirea atragerii de fonduri europene şi de investiţiile străine directe. În acest context, Erste estimează că leul se va tranzacţiona între 4,4 şi 4,7 lei pe euro în acest an, iar capacitatea Ministerului de Finanţe de a accesa pieţele internaţionale pentru refinanţarea datoriilor externe ajunse la maturitate va afecta evoluţia monedei.

Targul gadget-urilor debutează fără Microsoft

Expoziţia anuală de gadget-uri şi tehnologie Consumer Eletronics Show are loc în această săptămană la Las Vegas, producătorii de electronice promiţand dispozitive mai subţiri, mai performante, mai frumoase sau mai mari, însă absenţa Microsoft pune sub semnul întrebării relevanţa evenimentului. CES Las Vegas, cel mai mare eveniment de profil, este o oportunitate pentru producători să prezinte şi să promoveze inovaţiile şi gadget-urile pe care vor miza în anul care abia a început. Ediţia 2013, cea mai mare depană acum, ocupă peste 170.000 de metri pătraţi şi este organizată în două hangare de aeronave. CES 2013 reprezintă o oarecare deviere de la tradiţie. Publicul nu mai este interesat neapărat de progres în zona hardware, ci mai degrabă de conţinut, diversitate şi funcţionalitate. Totodată, ediţia din acest an a este prima din 1995 fără prezenţa Microsoft. Cel mai mare producător de software, dezvoltatorul Windows şi al suitei Office, a ales să nu mai participe la cea mai importantă expoziţie a industriei IT, punand sub semnul întrebării relevanţa show-ului, dar şi a PC-ului tradiţional, erodat de smartphone-uri şi tablete. Windows 8, lansat în luna octombrie, a avut un debut dezamăgitor, deşi a marcat mai multe premiere în istoria celui mai răspandit sistem de operare pentru PC-uri. Pentru prima dată, Microsoft a dezvoltat un Windows care poate rula în condiţii similare pe PC-uri şi pe tablete, promovand puternic interfaţa touchscreen, şi este compatibil prin versiunea RT cu arhitectura hardware dezvoltată de ARM Holdings, nu numai cu tradiţionala platformă x86 a Intel. Totodată, Microsoft a dezvoltat pentru prima dată un PC - tableta Surface cu Windows 8. Sistemul de operare a fost bine întampinat de analişti, însă tabletele, PC-urile şi laptopurile dezvoltate pentru noua creaţie a Microsoft au dezamăgit, ajungand greu pe piaţă, la preţuri relativ mari. În privinţa celorlalte nume mari din industrie, absenţa Apple nu este o noutate, compania ocolind prin tradiţie CES, iar Google este peste tot, promovand agresiv platforma Android. Samsung are cel mai mare stand de expoziţie, care pare cat un teren de fotbal, notează The Guardian. Compania s-a aşezat strategic în apropierea expoziţiilor mai mici ale LG, Sony şi Panasonic, poate tocmai pentru a-şi scoate şi mai mult în evidenţă spaţiul uriaş pe care l-a închiriat. Samsung a avut anul trecunt un buget de marketing de 11 miliarde de dolari, faţă de 3 miliarde de dolari în cazul Coca-Cola sau 1 miliard de dolari pentru Apple.

Randamentele fondurilor de pensii s-au situat la 10%

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut randamente medii de 10,5%, rerspectiv 9,96% şi au ajuns la active nete totale de 10,23 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) în decembrie 2012, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR). "Fondurile de pensii private au înregistrat şi în anul 2012 randamente investiţionale remarcabile, reuşind performanţe real-pozitive solide în pofida mediului economic nefavorabil", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii au crescut cu 50% în 2012, la 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro). Numărul total al participanţilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,76 milioane, cu aproximativ 245.000 mai mulţi faţă de începutul anului 2012. Pe Pilonul III, activele nete administrate de cele 11 fonduri au avansat cu 37%, la aproape 600 milioane de lei (135 milioane de euro), bani care se regăsesc în conturile unui număr de 290.000 de clienţi, cu circa 30.000 mai mulţi comparativ cu începutul anului trecut. Potrivit APAPR, în perioada mai 2008-decembrie 2012 fondurile de pensii obligatorii au înregistrat un randament mediu total de 65% (adică o medie anualizată de 11,45%), în timp ce fondurile de Pilon III (lansate în mai 2007) au obţinut un randament mediu total de 51,7% (adică o medie anualizată de 7,74%).

Şeful Facebook riscă o amendă de 20.000 de euro

Landul german Schleswig-Holstein l-a avertizat pe fondatorul şi directorul general al Facebook, Mark Zuckeberg, că ar putea fi amendat cu 20.000 de euro, dacă reţeaua de socializare va cere în continuare utilizatorilor să-şi folosească online numele reale. Autoritatea landului pentru reglementarea protecţiei datelor a informat în decembrie că legea germană dă utilizatorilor dreptul să folosească online pseudonime, potrivit cotidianului The Guardian, preluat de Wall Street Journal. Averea personală a lui Zuckerberg este estimată de Forbes la circa 14 miliarde de dolari. În scrisori către Zuckerberg în California şi către Facebook Ireland Ltd în Dublin, comisarul Schleswig-Holstein pentru protecţia datelor, Thilo Weichert, a afirmat că actualele reguli ale Facebook, care cer utilizatorilor să-şi dezvăluie identitatea, încalcă legislaţia germană. "Este inaceptabil ca un portal american precum Facebook să încalce legea germană pentru protecţia datelor, fără nicio opoziţie şi fără perspectiva unei încetări a situaţiei", a scris Weichert.

Certificatele verzi, oportunitate pentru firmele locale

Furnizorii de electricitate şi gaze naturale vor putea participa la licitaţiile internaţionale de vanzare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite statului de către Comisia Europeană. "Furnizorii de energie electrică şi gaze naturale titulari de licenţă de furnizare au dreptul să participe în cadrul licitaţiilor de certificate de emisii de gaze cu efect de seră fie în nume propriu, fie în numele clienţilor de energie electrică sau gaze naturale", potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt alocate fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Guvernul a încercat, în ultimii ani, să tranzacţioneze surplusul de certificate, dar nu reuşit din cauza incapacităţii de a desemna o autoritate care să deruleze vanzările. Romania dispune de circa 300 milioane de astfel de certificate aferente perioadei 2008-2012, pe care ar fi putut obţine, în 2008, aproximativ 2,5 miliarde euro. Aceste tranzacţii sunt accesibile şi brokerilor de pe piaţa de capital, care, potrivit unui regulament elaborat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, pot cumpăra certificatele direct de la instituţiile statelor în cadrul licitaţiilor organizate pe bursa unică europeană de profil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.