Economic

MOZAIC ECONOMIC: Cursul leului a coborat la cel mai redus nivel din ultimele opt luni

Ziarul de Vrancea
3 ian 2013 857 vizualizări
Moneda naţională s-a apreciat în prima şedinţă interbancară din acest an, iar Banca Naţională Romaniei (BNR) a publicat un curs de 4,4153 lei/euro, cu 1,34 bani mai mic faţă de ultima referinţă anunţată în 2012, reprezentand cel mai redus nivel începand cu luna mai a anului trecut. O rată oficială mai mică decat cea anunţată joi, de 4,4032 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 8 mai.

BNR a afişat în ultima zi din 2012 un curs de referinţă de 4,4287 lei/euro, leul înregistrand astfel o scădere de 2,5% faţă de ultima cotaţie din 2011, de 4,3197 lei/euro. În anul precedent, a fost atins recordul istoric pentru cursul leu/euro, în data de 3 august, cand referinţa BNR s-a plasat la 4,6481 lei/euro. Raportat la acest nivel, deprecierea leului a fost de 7,6% de la începului anului. Spre finalul anului, cand situaţia politică s-a mai calmat, cotaţiile au început să scadă uşor.
Pentru dolar, banca centrală a publicat joi o rată de schimb în creştere de la 3,3575 lei/dolar la 3,3683 lei/dolar. Rata de referinţă pentru francul elveţian a coborat joi la 3,6523 lei/franc, de la 3,6681 lei/franc în 31 decembrie. Astfel, cursul de referinţă leu/franc elveţian a atins cel mai redus nivel din 27 aprilie 2012, dată cand francul a fost la 3,6416 lei. În debut, euro era cotat la 4,4130 - 4,4140 lei, în scădere faţă de cotaţiile din ultima zi din 2012, cand schimburile se perfectau în jurul nivelului de 4,43 lei/euro. Primele transferuri au urcat uşor cursul, pană la 4,4160 - 4,4170 lei/euro, după care ordinele de vanzare de valută din partea străinilor au întors cotaţiile pe scădere, spre 4,4140 lei/euro.
Potrvit analiştilor ING Bank, leul s-a apreciat semnificativ miercuri, pe pieţele internaţionale, pană la un minim de 4,40 lei/euro. "Cu pieţele locale închise miercuri, volumele relativ ridicate pe care leul a fost tranzacţionat au fost furnizate aproape în totalitate de către jucătorii străini (...) Cu toate acestea, leul nu a reuşit să îşi păstreze avansul, după ce a ajuns aproape de 4,40 lei/euro, şi se află momentan în jurul a 4,4150 lei/euro. Credem că potenţiala cerere comercială de valută va impiedica orice apreciere semnificativă a leului, aşa cum s-a întamplat şi la sfarşitul lui 2012. Cu optimismul recent din pieţele internaţionale uşor mai atenuat astăzi, vedem moneda locală rămanand mai depreciată de 4,40 lei/euro pentru moment, cu şanse reduse pentru mişcări largi", se arată într-un raport transmis joi dimineaţă de ING Bank. Dobanzile afişate de băncile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au coborat la 5,63 - 6,13%, de la 5,8 – 6,3% în ultima zi din anul trecut. În acelaşi timp, dobanzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămană au scăzut de la 5,83 – 6,33% la 5,73 - 6,22% pe an.

100.000 de romani au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară

în străinătate au plecat doar aproape 8.000 de romani n tarifele medii au fost mai mici ca anul trecut, cu excepţia Deltei Dunării

Aproape 100.000 de romani şi-au petrecut Revelionul în unităţi turistice din ţară, în creştere cu 30% faţă de anul trecut, şi au cheltuit aproximativ 81 de milioane de lei (18 milioane euro), cu 20% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
Pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an au călătorit în străinătate 7.880 turişti, în creştere cu aproximativ 27% faţă de anul 2011, iar aceştia au cheltuit aproximativ 3,1 milioane euro, mai mult cu 15% faţă de anul anterior, potrivit studiilor FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervări www.RezEx.ro şi a unui sondaj aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism. "Romanii s-au obişnuit cu criza economică şi în speranţa unui an mai bun, au demonstrat că ştiu să se distreze şi să profite de timpul liber şi mai ales de reduceri, iar de Revelion, mulţi au preferat să petreacă într-un club, restaurant, un hotel sau o pensiune din ţară sau din străinătate. Din analiza realizată de către FPTR s-a constatat că, faţă de anul 2011, numărul romanilor care au ales să petreacă Revelionul în străinătate, cat şi al celor care au ales destinaţii turistice din Romania a crescut semnificativ", se arată într-un comunicat al federaţiei.
Potrivit datelor FPTR, 20.000 de romani au cumpărat pachete pentru Revelion în zonele montane, 25.000 au ales să petreacă sărbătorile în staţiunile balneare şi tot atatea persoane au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale Romaniei, în timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunării doar 100.

Cifrele sunt mai bune ca cele de anul trecut

Cea mai mare creştere s-a înregistrat în zonele rurale, pentru care au optat 27.000 de persoane, în creştere cu aproximativ 50% faţă de anul anterior. Numărul romanilor care au contractat în acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului în ţară, respectiv 97.600 persoane, a crescut cu 30,6% faţă de anul trecut, cifra totală fiind apropiată de anul de referinţă 2008, potrivit sursei citate. "În ceea ce priveşte tarifele percepute de hotelieri pe perioada sărbătorilor, se constată o scădere a acestora cu 6% pe litoral, 10% în zonele rurale, 6% în staţiunile balneo climaterice, 7% în Bucureşti şi marile oraşe ale ţării şi chiar 12% în staţiunile montane. Delta Dunării este singura destinaţie unde anul acesta s-a înregistrat o creştere a tarifelor de 3%, pe perioada sărbătorilor de iarnă", se arată în comunicat.
Reprezentanţii federaţiei arată că oferta de locuri de cazare este în continuare depăşită de cerere în zonele cu tradiţie, iar scăderea tarifelor a făcut ca hotelurile şi pensiunile să fie ocupate în proporţie mai mare faţă de anul trecut. Preferinţele romanilor s-au îndreptat către hotelurile de categorie foarte bună şi renumite sau spre oferte foarte ieftine. "Pe plan extern, scăderea tarifelor pentru ofertele de sărbători în majoritatea destinaţiilor şi vacanţa prelungită, au făcut ca numărul locurilor contractate de romani pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă în străinătate în acest an (7.880 turişti) să crească cu aproximativ 27% faţă de anul 2011. Deasemenea, romanii au cheltuit mai mulţi bani în străinătate pentru aceste sărbători, aproximativ 3,1 milioane euro, în creştere cu 15% faţă de anul anterior", se precizează în comunicat.
Cele mai solicitate destinaţii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia şi Franţa. FPTR notează că în ultima perioadă preferinţele romanilor de a contracta servicii turistice s-a modificat, tendinţa fiind de a folosi sistemele de rezervări online. Din acest motiv, numărul turiştilor individuali, care nu apelează la servicii de turism organizat prin agenţii, este în continuă creştere, însă numărul acestora nu poate să fie apreciat. Cauzele principale ale creşterii circulaţiei turistice prilejuită de sărbatorile de iarnă din 2012-2013 au fost perioada prelungită de concediu din acest an, scăderea tarifelor atat în ţară cat şi în străinătate, precum şi ofertele "variate şi chiar avantajoase" ale agenţiilor de turism, hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor şi cluburilor pentru această minivacanţă, se mai spune în comunicat.

Piaţa auto din SUA va creşte cu 900.000 de unităţi în 2013

Recuperarea pieţei auto din Statele Unite va continua probabil şi în acest an, iar înmatriculările auto vor creşte cu 900.000 de unităţi, la 15,3 milioane de unităţi, potrivit datelor unei firme de cercetare. "Dacă nu are loc o încetinire a economiei, ar trebui să vedem un avans solid al pieţei auto în acest an", a declarat Anthony Pratt, director la departamentul de prognoză pentru America de Nord şi America de Sud la firma Polk.
Un factor important al creşterii vanzărilor va fi lansarea de noi modele în acest an. în total, 43 de noi modele vor ajunge în showroom-uri în SUA în 2013, cu aproape 50% mai multe faţă de anul trecut, informează CNBC. În plus, 60 de modele îmbunătăţite vor fi introduse pe piaţă în acest an, de asemenea mai multe faţă de anul precedent. Un avans al vanzărilor pană la 16 milioane de unităţi este posibil în 2013, dar puţin probabil, afirmă analiştii Polk. Firma de cercetare se aşteaptă ca piaţa americană să ajungă la 15,8 miliooane de unităţi în 2014 şi 16 milioane în 2015.

Datoriile firmelor şi populaţiei din Grecia către stat urcă mereu

n acestea au ajuns la 55 miliarde de euro n 80% din restanţe sunt considerate imposibil de recuperat

Datoriile restante ale companiilor şi populaţiei către statul elen au ajuns în primele 11 luni din 2012 la 55 miliarde de euro, cu 12 miliarde de euro peste nivelul înregistrat la începutul anului, însă autorităţile ar putea recupera abia o cincime din acestea, potrivit cotidianului Kathimerini. Creşterea restanţelor către stat este cauzată de incapacitatea unor persoane de a-şi achita taxele, dar şi ineficienţei sistemului de colectare a impozitelor din Grecia.
Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, datoriile restante încă din 2011 se situează la 43,5 miliarde de euro. Din acest total, 3 miliarde de de euro sunt contabilizate la companii de stat, 8,5 miliarde de euro sunt înregistrate în contul unor firme în faliment, iar restul de 31,8 miliarde de euro reprezintă restanţe ale altor companii şi ale populaţiei. Statul a reuşit să colecteze doar 1 miliard de euro din datoriile vechi.
Datoriile acumulate în 2012 totalizează 12,07 miliarde de euro, iar autorităţile se aşteaptă ca acestea să crească în continuare. Statul a recuperat doar 1,1 miliarde de euro din aceste restanţe. Creditorii externi ai Greciei, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, au avertizat că 80% din restanţe nu vor putea fi recuperate şi au recomandat guvernului de la Atena să tragă bani direct din conturile bancare ale datornicilor.


La alţii se poate

Preţurile energiei termice şi gazelor scad în Bulgaria

Gazele şi energia termică s-au ieftinit în Bulgaria de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%, potrivit Comisiei de stat pentru reglementarea în domeniul energiei şi apei (DKEVR). Sofia va înregistra cele mai importante scăderi ale preţurilor la încălzire, cu reduceri mai mici în Varna, Burgas şi Plovdiv, potrivit Novinite.com. Ieftinirea cu 9,8% a gazelor, aprobată la sfarşitul lunii decembrie de DKEVR, conduce la un preţ de 656,47 leva (335,6 euro) pe 1.000 metri cubi de la 1 ianuarie 2013, cu 71,89 leva (36,7 euro) mai puţin decat înainte.
Directorul general al companiei de stat Bulgargaz, Dimitar Gogov, estimează că veniturile operatorului vor scădea cu pană la 4 milioane leva (aproximativ 2 milioane euro) în primul trimestru al acestui an în urma reducerii preţului la gaze cu 9,8%, şi cu nu 9,3%, cat recomandase compania. Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Delyan Dobrev, a promis în decembrie ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, datorită scăderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a preţului. Producţia internă a Bulgariei acoperă aproximativ 15% din consum, restul fiind importat din Rusia.

BNR a încheiat anul 2012 cu rezerve valutare în scădere

Rezervele valutare ale BNR au închis anul trecut la un nivel de 31,2 miliarde euro, în scădere cu două miliarde euro faţă de finele anului 2011, însă s-au situat în creştere uşoară faţă de luna noiembrie 2012, cand au totalizat 31,16 miliarde euro. La sfarşitul anului 2011, rezervele valutare ale BNR au fost de 33,2 miliarde euro. În luna decembrie a anului trecut au avut loc intrări de 2,13 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale, se arată într-un comunicat al BNR.
Ieşirile au totalizat 2,09 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută, inclusiv a treia rambursare de capital şi dobandă în sumă de 252,05 milioane echivalent euro din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,27 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 decembrie 2012 au fost de 35,413 miliarde euro, faţă de 35,594 milioane euro la 29 noiembrie 2012. Plăţile scadente în luna ianuarie în contul datoriei publice şi public garantată denominate în valută însumează 135,07 milioane euro.

Profitul Facebook arată "riscuri existenţiale" pentru companie

Facebook explorează o gamă largă de afaceri generatoare de bani, precum publicitatea video şi descărcarea de muzică, dar trebuie să scape de problemele tot mai mari care au marcat primele trimestre în care a evoluat ca o companie listată la bursă, relatează Bloomberg. Încetinirea creşterii veniturilor şi vanzărilor a amplificat presiunile asupra Facebook de a găsi noi căi de creştere a afacerilor. În acelaşi timp, cea mai mare reţea de socializare la nivel mondial trebuie să calmeze temerile legate de respectarea confidenţialităţii datelor personale, să atragă investitori şi să respecte angajamentul directorului general Mark Zuckenberg conform căruia Facebook este mai degrabă o mişcare socială decat o afacere. "Este o linie foarte fină pe care trebuie să evolueze. Totul face parte din durerile de creştere", a declarat Victor Anthony, analist la Topeka Capital Markets.
Instagram, serviciul Facebook de photo-sharing, a provocat luna trecută temeri că va vinde imagini ale utilizatorilor, fără consimţămantul acestora, companiilor de publicitate. Facebook a nemulţumit luna trecută şi prin decizia de a reduce influenţa utilizatorilor în modificarea politicilor legate de confidenţialitate şi folosire a datelor. În condiţiile în care Facebook foloseşte date ale utilizatorilor pentru a ajuta companiile de publicitate, Zuckerberg riscă să îndepărteze clienţii şi să compromită angajamentul său declarat pentru mai multă deschidere. Facebook a intrat deja în atenţia autorităţilor de reglementare din Europa şi Statele Unite, din cauza temerilor că nu protejează suficient datele personale ale utilizatorilor.
Acţiunile Facebook au recuperat din septembrie o parte din pierderile înregistrate de la listarea la bursă, dar sunt totuşi cu 16% sub nivelul de debut. Analiştii anticipează pentru acest an o creştere a veniturilor Facebook de 30%, la 6,53 miliarde de dolari, faţă de un avans estimat de 35% în 2012. Vanzările au urcat cu 88% în 2011. Potrivit lui Zuckerberg, banii nu au reprezentat principalul obiectiv al Facebook. "Nu creăm servicii pentru a face bani. Facem bani pentru a construi servicii mai bune", a afirmat Zuckerberg în documentele în care a prezentat planurile ofertei publice iniţiale, autorităţilor de reglementare. El a explicat că Facebook nu a fost gandită ca o companie, fiind creată pentru a îndeplini o misiune socială.
Facebook a dovedit totuşi că poate introduce rapid produse de succes. Titlurile Facebook au urcat cu 60% de la un minim de 17,55 dolari pe unitate atins în septembrie, în urma indiciilor de creştere a publicităţii pe servicii mobile. Facebook ar putea raporta venituri de 339,3 milioane de dolari din publicitate prin aplicaţii mobile pentru 2012, de la nivelul zero în anul precedent. în 2014, aceste venituri ar putea depăşi 1,2 miliarde de dolari, iar Facebook ar putea controla 11% din această piaţă, potrivit companiei de cercetare a pieţei EMarketer.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.