Economic

MOZAIC ECONOMIC: Cel mai bogat om din lume a investit masiv în case în Spania

Ziarul de Vrancea
19 dec 2012 1139 vizualizări
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a cumpărat de la banca spaniolă CaixaBank, unul dintre partenerii săi de afaceri, proprietăţi imobiliare în valoare totală de 428,2 milioane euro, transmite Bloomberg

Compania Inmobiliaria Carso, controlată de magnatul mexican, a preluat 439 de proprietăţi unde funcţionează sucursale CaixaBank, a anunţat ieri banca spaniolă. Sucursalele Caixa vor continua să funcţioneze în spaţiile deţinute acum de Slim, banca urmand să plătească chirie. Slim îşi continuă astfel investiţiile în Europa, unde preţurile activelor au scăzut puternic în ultimii ani din cauza crizei datoriilor de stat. Prin gigantul America Movil, Slim a cumpărat în acest an participaţii la companiile de telecomunicaţii KPN, din Olanda, şi Telekom Austria. Investiţiile la cei doi operatori telecom nu i-au adus încă profit, acţiunile ambelor companii coborand puternic în urma achiziţiilor. În Spania, Slim a mai cumpărat anul trecut 3,2% din acţiunile companiei de publishing de ziare Promotora de Informaciones. Potrivit celor mai recente date, prezentate în luna august a anului trecut, miliardarul deţine şi 0,2% din acţiunile CaixaBank. CaixaBank are 20% din acţiunile Grupo Financiero Inbursa, compania de servicii financiare a lui Slim, pachet preluat în anul 2008.

Ţigările cu arome vor fi interzise

Comisia Europeană a adoptat săptămana trecută, după ani de pregătire, propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, prin care se interzice utilizarea de ţigarete cu arome caracteristice şi este prevăzută utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate de dimensiuni mari. Actul constă în norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun. Mai precis, se interzice utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice şi prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalajele ţigaretelor şi ale tutunului de rulat.  Propunerea reglementează vanzarea transfrontalieră prin internet şi prevede modalităţi tehnice de combatere a comerţului ilicit. în plus, sunt propuse măsuri pentru produsele care nu au fost reglementate în mod specific, cum ar fi ţigaretele electronice şi produsele din plante pentru fumat.  Tutunul pentru mestecat şi tutunul pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementări specifice privind etichetarea şi ingredientele. Este menţinută interdicţia existentă privind tutunul pentru uz oral. "Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumătate dintre utilizatorii săi şi prezintă un grad ridicat de dependenţă. în condiţiile în care 70% dintre fumători încep să fumeze înainte de varsta de 18 ani, ambiţia propunerii de astăzi este de a face produsele din tutun şi fumatul mai puţin atractive şi de a-i descuraja pe tineri să înceapă să consume produse din tutun. Consumatorii nu trebuie să fie înşelaţi. Produsele din tutun ar trebui să arate şi să aibă gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garantează că ambalajele şi aromele atrăgătoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing", a declarat într-un comunicat Tonio Borg, comisarul responsabil pentru politica în materie de sănătate şi consumatori.  Propunerea prevede revizuiri majore ale directivei în vigoare. Astfel, toate pachetele de ţigarete şi tutun de rulat trebuie să conţină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului şi nu pot să poarte elemente promoţionale. Informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, care sunt percepute ca înşelătoare, se înlocuiesc cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului conform căruia fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer. În acelaşi timp, va fi introdus un format de raportare electronic pentru ingrediente şi emisii. Propunerea prevede interzicerea ţigaretelor, a tutunului de rulat ţigări şi a produselor din tutun nefumigene care au arome caracteristice, precum şi interzicerea produselor cu grad mare de toxicitate şi un potenţial mare de dependenţă.

Nuclearelectrica pierde un proces cu miză mare

Compania Nuclearelecrica a pierdut un proces cu Hidrorelectrica în care operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă cerea penalităţi de 41 milioane de lei pentru întarzierea la plată a unor datorii. Tribunalul Bucureşti a respins în 17 decembrie contestaţia formulată de Nuclearelectrica împotriva deciziei administratorului judiciar Euro Insol de respingere a sumei de 41 milioane lei solicitată de Nuclearelectrica cu titlu de penalităţi de întarziere. Nuclearelectrica s-a înscris la masa credală a creditorilor Hidroelectrica cu suma de 28,7 milioane de lei, reprezentand datorii scadente, acceptate de administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol. Totodată, Nuclearelectrica cerea şi penalităţi de întarziere de 41,1 milioane de lei, care însă au fost respinse de administratorul judiciar.  Euro Insol a acceptat în tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica creanţe de 3,5 miliarde de lei, a respins creanţe de 1,1 miliarde de lei şi a admis sub condiţia prezentării unor documente contabile justificative alte creanţe de 800 milioane de lei.  Hidroelectrica este în insolvenţă din luna iunie şi este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Băncile vor indisponibiliza trei miliarde de lei

Băncile vor fi obligate să constituie provizioane suplimentare de circa 3 miliarde de lei (peste 600 de milioane euro) rezultate din reevaluarea garanţiilor pentru creditele acordate, diferenţe constatate la auditarea situaţiilor financiare de la jumătatea anului. Potrivit unor surse bancare, auditorii au constat diferenţe între valoarea garanţiilor luată în considerare de bănci şi valoarea de piaţă a acestora chiar şi de peste 30%. Comparativ cu nivelul de provizionare de la mijlocul anului, care se cifra pe sistem IFRS la 26 de miliarde lei, costul suplimentar al riscului va creşte cu mai mult de 10%. Rezultatele raportate de băncile comerciale după primele şase luni indică o pierdere cumulată pe sistem de 192 milioane lei (43 de milioane euro), comparativ cu un caştig de 116 milioane lei la finele primului trimestru, în condiţiile în care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde lei în IFRS. Practic, după auditarea situaţiilor financiare de la finele lunii iunie, provizioanele aferente primelor şase luni s-au dublat, ceea ce ar echivala cu o pierdere severă la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 3 miliarde lei. Cu toate acestea, multe bănci spun că au acoperit deja diferenţa de provizionare fără să consemneze pierderi suplimentare semnificative, sugerand astfel că evoluţia veniturilor operaţionale a fost mult mai bună după jumătatea anului. Un număr de 23 de bănci au încheiat prima jumătate a anului cu profit, în timp ce 18 au raportat pierdere. Datele centralizate de banca centrală nu reflectă provizioanele în sistem IFRS de la finele anului trecut, primele informaţii fiind prezentate în ianuarie, cand totalul provizioanelor s-a ridicat la 22,56 miliarde lei. La finele lunii iunie, provizioanele băncilor însumau 26,3 miliarde lei. Băncile încă raportează şi soldul provizioanelor calculate potrivit standardelor romaneşti de contabilitate, iar acestea au crescut în şase luni cu 5,2 miliarde lei, de la 30,7 miliarde lei la aproape 36 miliarde lei.


Ce le-a fost oferit angajaţilor Dacia ca să renunţe la proteste

Angajaţii Dacia vor putea opta, pentru 3 şi 4 ianuarie, cand activitatea de producţie va fi oprită, între a primi 85% din remuneraţia aferentă celor două zile şi a intra în concediu de odihnă, plătit integral, a anunţat constructorul auto, după un protest al salariaţilor companiei. "Pentru a nu acumula stocuri la începutul anului, în zilele de 3 şi 4 ianuarie 2013 nu se vor fabrica vehicule, iar salariaţii din sectoarele aferente activităţii de fabricaţie vehicule vor rămane la domiciliu. Pentru a proteja veniturile angajatilor, resursele lor şi ale companiei, s-a decis ca salariaţii să aibă posibilitatea de a alege între concediu de odihnă, plătit 100%, şi plata cu 85%. Uzina Mecanică şi Direcţia Logistică au o activitate susţinută, dar persoanele din aceste sectoare care nu vor lucra în datele de 3 şi 4 ianuarie vor intra în acelaşi sistem ca şi la Uzina Vehicule", a comunicat Direcţia Comunicare Dacia. Angajaţii din trei secţii ale Uzinei Dacia au oprit activitatea miercuri, timp de patru ore. Reprezentanţii sindicatelor au declarat că salariaţii sunt nemulţumiţi că în 3 şi 4 ianuarie sunt nevoiţi să stea în concediu fără plată şi vor ca în cele două zile să fie plătiţi cu 85% din salariu.

Şase din zece romani clienţi IFN nu au cont bancar

Şase din zece persoane clienţi ai instituţiilor financiare nebancare (IFN) nu au un cont bancar, iar opt din zece spun că le-ar fi dificil sau imposibil să facă rost de bani pentru o nevoie urgentă, dar o treime reuşeşte să economisească bani planificand cheltuielile, potrivit unui sondaj. "În această situaţie este extrem de important ca instituţiile financiare nebancare să le ofere o alternativă convenabilă celor care altfel ar fi privaţi de accesul la o formă de finanţare. în acelaşi timp, creditorii trebuie să continue să ofere împrumuturi într-un mod responsabil, astfel încat clienţii să ia decizii în cunoştinţă de cauză şi să evite situaţiile de supraîndatorare", a declarat într-un comunicat directorul general al Provident Financial Romania, Ivo Kalik. Sondajul a fost efectuat în septembrie de compania britanică de cercetare a pieţei YouGov pentru Provident Financial Romania, pe un eşantion de 2.164 de respondenţi. Doi din trei romani care au apelat la serviciile unei instituții financiare nebancare îşi permit să restituie creditele contractate fără a pune presiune pe bugetele personale. Cei mai mulţi accesează credite de valoare mică, pe termen scurt, valoarea medie a tuturor datoriilor individuale fiind sub 5.000 de lei. Aceştia se împrumută pentru a echilibra bugetele personale şi familiale sau pentru cheltuieli neprevăzute.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.