Economic

Nume grele, implicate într-o lovitură de 85 milioane euro

Ziarul de Vrancea
13 dec 2012 4059 vizualizări
Şapte directori de bănci sunt vizaţi în ancheta DIICOT privind mai multe fraude bancare

Şapte directori de bănci sunt vizaţi în ancheta DIICOT privind fraudări bancare, între care Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, ajungand la audieri, a declarat, ieri, avocatul acesteia. Notarul Paula Rosenberg - soţia artistului Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, ales senator pe listele USL - a fost adus cu mandat de poliţişti la sediul DIICOT, pentru audiere. Alte zece persoane au mai fost implicate în audierile de ieri. Printre aceştia se numără: Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank. Capii afacerii sunt consideraţi: Marius Locic şi fraţii Creştin. Printre cei amintiţi în dosar se numără Vasile Blaga, preşedintele PDL şi a Oanei Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, primarul sectorul 5. Blaga a negat orice implicare în acest caz. Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, că a fost prejudiciată în acest caz cu aproximativ opt milioane de euro, precizand că a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate. Conform băncii, creditele beneficiază de garanţii imobiliare, Volksbank Romania precizand că a demarat procedurile de executare silită.  Lucian Cojocaru a fost numit vicepreşedinte la Volksbank în septembrie 2010. Vollksbank sesizase autorităţile în mai 2010.

Anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiul fiind de 85 milioane de euro. Percheziţiile au fost duspuse de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală la 48 de adrese din municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Valcea, acţiunea vizand destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. La finalul percheziţiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, precizează DIICOT. "În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvarşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare. Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

Denunţătorul este un nume notoriu

Omul de afaceri Valentin Nedelcu este care a făcut denunţ la DIICOT în dosarul privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, el fiind cel care le-a arătat, indicat anchetatorilor persoanele şi mecanismele prin care au fost obţinuţi nelegal bani, au declarat mai mulţi avocaţi. Nedelcu este fostul soţ al artistei Manuela Fedorca. El a fost arestat cateva luni, în 2011, pentru acest gen de fapte. Concret, în februarie 2011, Nedelcu a fost ridicat de anchetatori şi, ulterior, arestat pană în mai 2011, fiind cercetat alături de alte şase persoane. Potrivit surselor citate, la acel moment, Valentin Nedelcu a făcut un amplu denunţ în care a nominalizat persoane, între care şi directori ai unor bănci, şi le-a explicat anchetatorilor DIICOT toate dedesubturile mecanismului de fraudare folosit de aceştia. În 11 octombrie, Nedelcu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost deferit justiţiei pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. Decizia în acest caz nu este definitivă, iar dosarul se află în prezent în faţa judecătorii apelurilor la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit surselor citate, Valentin Nedelcu a mai fost condamnat şi în anul 2005 pentru înşelăciune.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.