Economic

Ponturi pentru o vacanţă reuşită de revelion în străinătate

Ziarul de Vrancea
4 dec 2012 879 vizualizări
Unul dintre sfaturile date de turoperatori este să aveţi o rezervă de bani pentru situaţiile neprevăzute, cum ar fi de exemplu pierderea avionului

Reuşita unei vacanţe de revelion în străinătate depinde şi de programarea din timp a vizitelor la obiective de atracţie, o rezervă de bani pentru situaţiile neprevăzute, cum ar fi întarzierea avioanelor, şi chiar plata facturilor înainte de plecarea din ţară, afirmă turoperatorii. "Planificaţi-vă cu atenţie itinerariul sau rugaţi agentul dumneavoastră de turism să vă ajute, astfel încat, de exemplu, escalele dintre avioane să fie mai mari decat în mod obişnuit, pentru a nu risca să pierdeţi legătura. De asemenea, iarna este recomandat să plecaţi mai din timp spre gară sau aeroport. Iar pe şosea luaţi în calcul o viteză medie de deplasare mult inferioară celei din celelalte anotimpuri", spune Sorin Văduvoiu, directorul general al agenţiei Perfect Tour.

Iarna şi mai ales de sărbători afluxul de turişti creşte spectaculos.  "Rezervaţi din timp cazarea, mesele la restaurant şi cinele festive, pentru a nu vă strica sejurul. Astfel de probleme nedorite apar mai ales în destinaţiile specifice şi renumite, precum Laponia (acasă la Moş Crăciun) sau Viena (Pieţe de Crăciun). în Dubai, pentru a urca în turnul Burj Khalifa (cea mai înaltă clădire din lume), de exemplu, programările ajung să se facă şi cu 2-3 zile înainte", a arătat Văduvoiu. Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc, îi sfătuieşte pe turişti să-şi plătească datoriile înainte de a pleca în vacanţă. "Este neplăcut să te întorci fără bani şi să te trezeşti cu telefonul suspendat. Nu lăsa impresia că eşti plecat de acasă. Lasă draperiile trase, eventual o lumină economică aprinsă", spune Răducan.

“Nu uita să te îmbraci în alb”

"Dacă mergi la Rio de Janeiro de Revelion, nu uita să te îmbraci în alb, aşa cum cere tradiţia, şi să te pregăteşti să dansezi, alături de cei aproape două milioane de oameni, o noapte şi o zi neîntrerupt. în anumite ţări musulmane, bărbatul şi femeia au voie să se ţină de mană pe stradă doar dacă sunt căsătoriţi", spune Lucian Boronea, directorul general al Accent Travel. El afirmă că în anumite ţări musulmane bărbatul nu are voie să i se adreseze unei femei necunocute pe stradă, nici chiar pentru a cere indicaţii. Turistul nu trebuie să neglijeze niciun semn care interzice o anumită activitate în public.  "În Singapore eşti amendat dacă fumezi pe stradă. În unele ţări musulmane nu ai voie să îşi manifeşti afecţiunea faţă de parteneră în public sub nicio formă şi nu ai voie nici să dansezi în public decat în anumite localuri. În Dubai nu ai voie să mănanci sau să bei în metrou şi nici să mesteci gumă. şi oricat de obosit ai fi, nu adormi în metrou sau alt mijloc de transport în comun pentru că vei fi amendat", a adăugat Lucian Boronea. Turistul ar trebui să aibă la el şi un dezinfectant pentru maini, pentru că în unele ţări apa de la robinet nu este tocmai igienică. Cei care merg într-un oraş aglomerat nu trebuie să se bazeze că vor găsi un taxi la aeroport care să îi ducă la hotel. Uneori e mai bine să îşi rezerve un transfer privat înainte de a pleca în vacanţă. Iarna, la munte, soarele şi vantul pot produce neplăceri. "Nu uitaţi să vă dotaţi cu mijloace de protecţie pentru razele solare şi pentru vant (ochelari de protecţie, balsam de buze etc.)", spune Simion Giurcă, şeful Biroului de promovare turistică al Romaniei la Viena.

Verifică maşina

Ar trebui verificat înainte de plecare la drum dacă unitatea de cazare este informată despre sosirea turistului şi dacă locurile au fost corect rezervate de hotel pentru a evita surprize neplăcute, generate de neglijenţa lucrătorilor de la rezervari, overbookoing, sau de o eventuală lipsă de bonitate a firmei turism vanzătoare. "Nu consumaţi alcool înainte sau în timp ce vă aflaţi pe partie. Şi în afara pistei, pe timp de iarnă, consumul de alcool exagerat vă poate crea probleme", mai spune Simion Giurcă. Cei care merg cu maşinile la revelion nu trebuie să neglijeze pregătirea acesteia pentru drumurile de iarna. Automobilul este mijlocul de transport preferat de majoritatea turiştilor care merg la schi sau snowbord. Nu trebuie uitate lanţurile pentru roţi, pături pentru cei din maşină (pentru situaţii care nu permit părăsirea maşinii pentru mai multe ore), un termos cu ceai fierbinte şi suficient carburant pentru a încălzi din cand în cand maşina dacă turiştii răman blocaţi pe drum.  De asemenea, trebuie cumpărate viniete pentru autostrăzi, iar şoferii trebuie să fie atenţi să respecte vitezele legale şi să se informeze din timp asupra stării drumurilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.