Economic

S-a îndulcit la banii UE ca să-şi cumpere un avion şi terenuri

Ziarul de Vrancea
30 nov 2012 964 vizualizări
DNA: Nelu Iordache, patronul Romstrade şi Blue Air este urmărit penal pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de omul de afaceri Nelu Iordache, administrator al firmei Romstrade şi acţionarul majoritar al Blue Air, pentru schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, utilizarea cu rea credință a creditului societății și spălare de bani, anunţă DNA. "Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Iordache Nelu, administrator al SC ROMSTRADE SRL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, utilizarea cu rea credință a creditului societății și spălare de bani, toate în formă continuată", se arată într-un comunicat de vineri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit procurorilor, există date și indicii temeinice că Iordache, în calitate de administrator al firmei Romstrade, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 25.000.000 de lei, bani încasați în vederea proiectării și execuției lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.  "Cea mai mare parte a banilor, și anume 9.580.000 lei din suma destinată pentru construcția autostrăzii, a fost folosită la efectuarea de plăți către o companie de transport aerian controlată de învinuit, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. O altă parte din bani, și anume 9.861.000 lei, au fost retrași în numerar cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vanzare cumpărare", se precizează în comunicatul DNA.

Restul de bani, susţin procurorii, ar fi fost folosiți fie la rambursarea de dobanzi și comisioane restante aferente unui contract de credit, fie ar fi fost cheltuiți cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni, precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție, a unui complex în comuna Adunații Copăceni. Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii, arată DNA. Pentru a disimula adevărata proveniență a banilor utilizați pentru plățile sus menționate, învinuitul Nelu Iordache ar fi trecut acești bani, pe baza unor facturi care atestau operațiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi, arată procurorii, banii s-ar fi întors, cu explicația "plată eronată" sau "plată nedatorată", în contul Romstrade deschis la o altă bancă decat cea prin care se derulau operațiunile de plăți aferente contractului pentru construirea autostrăzii. Activitatea infracțională ar fi fost desfășurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înțelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat și au restituit, de regulă în aceeași zi, sumele de bani la Romstrade, în alt cont, cu explicația de plată eronată sau necuvenită.  În acest dosar se efectuează cercetări și față de alte persoane, precizează DNA. Nelu Iordache a figurat în ediţia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari pe locul 28, cu o avere de 150 milioane de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.