Economic

Drumarii care au trucat o licitaţie au fost amendaţi cu 3 milioane lei

Ziarul de Vrancea
27 nov 2012 835 vizualizări
Cinci firme s-au înţeles între ele cum să păcălească Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania la o licitaţie ce viza lucrări de marcaje rutiere

Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci firme cu o amendă în valoare totală de 3 milioane de lei, pentru trucarea unei licitaţii organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR) privind un contract de lucrări de marcaje rutiere, a anunţat instituţia. "Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere pentru atribuirea contractului «Lucrări de marcaje rutiere, longitudinale, transversale şi diverse pe drumurile naţionale din administrarea CNADNR SA»", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei. Astfel, firma Plastidrum SRL a fost amendată cu 1,56 milioane lei, Swarco Heoscont Strassenmarkierung din Austria cu 1,19 milioane lei, Eleftherios Kokkinakis din Grecia cu 209.333 lei, Swarco Romania SRL cu 33.012 lei şi Signature Semnalizare SRL cu 11.573 lei.

Cele cinci firme au participat la licitaţie în cadrul unor asocieri, respectiv asocierea Plastidrum (formată din firmele Plastidrum şi Signature Semnalizare) şi asocierea Swarco (compusă din Swarco Romania şi Swarco Heoscont Strassenmarkierung - Austria, Eleftherios Kokkinakis - Grecia). Înţelegerea anticoncurenţială dintre cele două asocieri a constat în coordonarea modului de acţiune la procedura de achiziţie publică, astfel încat asocierea Plastridrum să caştige licitaţiile, iar Swarco să asigure numărul minim, de doi participanţi, necesar în cazul procedurii de licitaţie deschisă. "Cele două asocieri s-au înţeles asupra ofertelor pentru lotul 2 – Craiova şi lotul 6 – Iaşi: Asocierea Plastidrum şi-a adjudecat contractele, iar apoi le-a cesionat către Asocierea Swarco. înţelegerile de acest tip denaturează concurenţa în cadrul procedurii de achiziţie publică şi conduc la o creştere a preţurilor în detrimentul autorităţii contractante", a declarat, în comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.