Economic

Plata TVA la încasare a modificat legislaţia

Mihai Boicu
20 nov 2012 1050 vizualizări
Legislaţia privind plătitorii de TVA a fost modificată prin Legea 208/2012, privind aprobarea OG 15/2012, pentru modificarea Codului Fiscal, după cum anunţă reprezentanţii Fiscului

Prin această lege s-a eliminat excepţia prin care în cazul în care o persoană impozabilă înregistrată din oficiu în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare avea obligaţia să aplice sistemul cu data înscrierii în decizia de înregistrare în Registru. Dacă o factură emisă de o persoană care aplică sistemul TVA la încasare se încasează parţial sau total în numerar, atunci exigibilitatea TVA aferentă acestei facturi intervine la data încasării şi nu la data emiterii facturii. Dacă o persoană este înregistrată din oficiu în Registru, în perioada cuprinsă între data la care avea obligaţia aplicării sistemului şi data înregistrării din oficiu, dreptul de deducere a TVA aferentă achiziţiilor se amană pană la plata furnizorului. TVA aferentă livrărilor/prestărilor se colectează pe măsura încasării facturilor şi nu la facturare, cum era pană acum. Dacă o persoană este radiată din oficiu în Registru, în perioada cuprinsă între data la care nu mai avea obligaţia aplicării sistemului şi data radierii din oficiu atunci TVA aferentă livrărilor/prestărilor se colectează conform regulilor generale, adică la data livrării sau emiterii facturii. De asemenea, dreptul de deducere a TVA aferentă a achiziţiilor intervine tot conform regulilor generale şi nu pe măsura plăţii furnizorului. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.