Economic

BNR le dă băncilor mai puţine fonduri decat au cerut ca să ajute leul

Ziarul de Vrancea
5 nov 2012 615 vizualizări
In timp ce 11 bănci au solicitat împrumuturi de 15,59 miliarde lei, banca centrală a eliberat numai patru miliarde de lei u leul s-a apreciat ieri cu 0,27 bani în faţa euro

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a împrumutat luni 11 bănci cu suma de 4 miliarde lei (884 milioane de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a fost de aproape patru ori mai mare, de 15,59 miliarde de lei. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobanda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămană. Banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, cand BNR a anunţat un plafon, băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cat mai mult din sumele vizate. BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, cand cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămanale au coborat de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei şi, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decat modificarea dobanzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb. Ieri, moneda naţională s-a apreciat în faţa euro, pană la nivelul de 4,5209 lei/euro. Comparativ cu nivelul de vineri, cursul a coborat cu 0,27 bani, de la 4,5236 lei/euro.

În acelaşi timp, cursul oficial pentru francul elveţian a scăzut de la 3,7486 lei/franc la 3,7460 lei/euro. BNR a menţinit vineri la 5,25% dobanda de politică monetară, în linie cu aşteptările analiştilor. "Chiar dacă nu a oferit indicii asupra unei politici monetare mai restrictive, BNR a semnalat în schimb un control ferm al lichidităţii din piaţă. Credem că aceasta implica o continuare a limitării sumelor injectate prin operaţiunea saptamanală de piaţă monetară, iar în contextul efectului redus al limitei de sumă la repo poate fi privită şi drept o intervenţie verbală pentru susţinerea leului. Mai mult, guvernatorul BNR a confirmat prezenţa băncii centrale în piaţa valutară", se arată într-o notă a analiştilor ING. Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe. Pe de altă parte, analiştii Erste consideră că fondurile de 1,5 miliarde de euro atrase de Romania miercuri de pe pieţele externe printr-o emisiune de obligaţiuni acoperă necesarul Ministerului Finanţelor pentru acest an şi vor reduce presiunea de creştere asupra randamentelor la obligaţiunile în lei pe piaţa internă.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.