Economic

MOZAIC ECONOMIC: Băsescu: Acum nu vom mai vinde cei 10% din Petrom

Ziarul de Vrancea
31 oct 2012 937 vizualizări
Preşedintele Băsescu a declarat, la întalnirea cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss, că după ultimele evoluţii privind explorarea resurselor din Marea Neagră a devenit de înţeles că Romania nu va mai vinde cei 10% din Petrom, fiind un noroc faptul că nu s-a reuşit vanzarea în 2011

"Romania va deveni un jucător important pe piaţa energiei în următorii 10 ani, dacă vom fi norocoşi cu Marea Neagră. în orice caz, am urmărit evoluţiile. Sincer, sunt extrem de mulţumit de ceea ce se întamplă şi acum toată lumea cred că a înţeles că nu vom mai vinde cei 10% din Petrom. Am fost norocoşi că nu am vandut anul trecut cei 10%", i-a spus Băsescu razand lui Gerhard Roiss, care este şi preşedintele Consiliului de Supraveghere a Petrom.

Acesta i-a răspuns preşedintelui Băsescu că dezvoltarea industriei energetice din Romania reprezintă acum o şansă importantă în viitor pentru tineri, iar şeful statului l-a aprobat. Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfarşitul deceniului, iar exploatarea zăcămantului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a Romaniei în privinţa gazelor naturale, a declarat recent directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. "Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde pană la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Producţia ar putea începe pe la sfarşitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat Gheorghe la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV pe 7 octombrie. Ea a arătat că în prezent sunt evaluate datele şi ar mai trebui şi alte sonde. "Apoi va trebui să mai facem alte date seismice ca să vedem pe întreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmand ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu să luăm decizia, dacă sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investiţia propriu-zisă", a afirmat Gheorghe.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom (SNP), în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei romaneşti. La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasand zăcămantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Ieri preşedientele s-a întalnit şi cu preşedintele PE, Martin Schutz. Cu această ocazie Băsescu a spus că Romania va avea în 2013 o creştere economică de 2,5%, aşa cum este prognozat, dacă se va reuşi absorbţia fondurilor UE. 

 

 

Hidroelectrica nu reuşeşte să vandă electricitate ieftină pe bursă

Hidroelectrica nu reuşeşte să găsească clienţi pe piaţa OPCOM, chiar dacă cere preţuri mai mici comparativ cu alţi producători, astfel că după două zile compania aflată în insolvenţă a încheiat pe bursa de energie contracte pentru mai puţin de 10% din volumul total scos la vanzare. În cursul lunii octombrie o serie de licitaţii organizate de mai mulţi producători de energie s-au adjudecat la preţuri cuprinse între 220,5 lei şi 244 lei pe MWh. Oferta Hidroelectrica se plasează la limita inferioară a acestui interval. Compania de stat a organizat marţi şase licitaţii pentru vanzarea energiei pe OPCOM, din care patru au fost însă anulate din lipsa cererii. Singurii cumpărători au fost GDF SUEZ Energy Romania, care a plătit 221,2 lei pe MWh, respectiv E.ON Energie Romania, care a oferit 220,4 lei pe MWh.

Ambele companii au cumpărat cate un pachet de 43.800 MWh, cu livrare în 2013. Hidroelectrica va încasa din aceste contracte 19,3 milioane de lei (4,3 milioane de euro). Cantităţile cumpărate de GDF SUEZ Energy Romania şi E.ON Energie Romania reprezintă aproape 10% din totalul scos la vanzare în licitaţiile de marţi şi miercuri, respectiv 921.805 MWh de energie. Volumul oferit la vanzare de Hidroelectrica în licitaţiile de marţi şi miercuri este echivalentul a 7,5% din producţia de 12 TWh estimată pentru întregul an 2012. Hidroelectrica a organizat miercuri la OPCOM nouă licitaţii, din care pană la ora transmiterii acestei ştiri au fost anulate şapte. Compania de stat a programat alte oferte de vanzare a energiei pe OPCOM în 1, 2 şi 5 noiembrie. Contactat, administratorul special al companiei, Remus Vulpescu, a declarat că anularea celor mai multe dintre licitaţii nu reprezintă un eşec, avand în vedere că enegia scoasă la vanzare urma să fie livrată în 2013.

"Nu este un eşec, noi am sondat piaţa. în aceste licitaţii noi am cerut plata în avans a 50% din valoarea contractului, o condiţie atipică, la fel ca şi situaţia actuală a Hidroelectrica. Am plecat de la nevoia de a ieşi cat mai repede din insolvenţă, unii spun că este posibil în acest an. Din cauza secetei, Hidroelectrica are încasări din vanzarea producţiei mai mici cu 1 miliard de lei, iar limita de îndatoare a companiei a fost depăşită demult, din 2007-2008. S-ar putea să înclinăm pe maximizarea profiturilor anul viitor", a afirmat Vulpescu. El a adăugat că, probabil săptămana viitoare, Hidroelectrica va relua licitaţiile pe OPCOM, la un alt preţ şi cu alte condiţii. "A devenit evident pentru noi că dacă vrem o plată mare în avans, preţul energiei va trebui să scadă. Cand vom relua licitaţiile, am putea cere un preţ ceva mai mic sau am putea cere avansuri mai mici, de 10-25%. Dacă am scoate energia la vanzare la 200 lei pe MWh, am vinde tot", a mai spus Vulpescu.

 

Vodafone a testat propria reţea de servicii telecom 4G

Vodafone Romania a lansat ieri, în teste, propria reţea bazată pe tehnologia LTE (4G) în banda de frecvenţe de 1.800 MHz, care permite clienţilor din zece oraşe transferuri de date la viteze de pană la 75 Mbps, a declarat directorul general al operatorului, Inaki Berroeta. Din 2013, Vodafone Romania va furniza servicii de telecomunicaţii din generaţi a patra (4G) la viteze de pană la 100 Mbps. Alături de directorul general al Vodafone Romania, la eveniment au fost prezenţi şi ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, şi CEO-ul grupului britanic Vodafone, Vittorio Colao. "Reţeaua 4G a fost contruită în cateva luni. În 2013, Vodafone Romania va investi în dezvoltarea reţelei suma de 100 milioane de euro, o parte din bani urmand să fie îndreptaţi către reţeaua 4G, care se va extinde treptat", a spus Berroeta. Reţeaua LTE a Vodafone operează în banda de frecvenţă de 1.800 MHz şi a fost implementată cu echipamente Huawei (China).  

Romania este una dintre primele ţări europene în care Vodafone lansează serviciile LTE, după Germania şi Portugalia. În urma unei licitaţii încheiată în septembrie, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti, în două etape, suma de 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz. Defalcat, Vodafone va plăti 228,52 milioane euro, Orange Romania - 227,14 milioane euro, Cosmote Romania - 179,88 milioane euro, RCS&RDS - 40 milioane euro, iar 2K Telecom - 6,6 milioane de euro. Vodafone Romania este al doilea operator local de telefonie mobilă după numărul de clienţi şi cifra de afaceri.

 

Numărul şomerilor a ajuns la 700.000 de persoane

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a rămas constantă în septembrie, la 7,1%, comparativ cu luna anterioară, şi a scăzut cu 0,6 puncte procentuale faţă de septembrie 2011, numărul şomerilor cu varste între 15 şi 74 de ani ajungand la aproximativ 699.000 de persoane, potrivit datelor INS. În luna august în Romania erau 692.000 de şomeri, iar în septembrie 2011, circa 748.000 de persoane nu aveau de lucru. Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu un punct procentual pe cea a femeilor. Astfel, în septembrie erau şomeri 7,6% dintre bărbaţi şi 6,6% dintre femei. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,8% pentru luna septembrie 2012 (6,3% în cazul bărbaţilor şi 5,3% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în varstă de 25-74 ani reprezintă 75,5% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna septembrie 2012.

 

Grecia a înrăutăţit estimarea privind contracţia economică 

Proiectul revizuit de buget pentru anul următor al Greciei prevede o contracţie economică de 4,5% în 2013, al şaselea consecutiv de recesiune, faţă de precedenta estimare de 3,8%, ca urmare a efectului măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali, potrivit portalului Capital. Documentul a fost transmis parlamentului miercuri, iar un vot ar putea avea loc săptămana următoare. Precedentul proiect de buget a fost prezentat la începutul lunii octombrie. Recesiunea mai puternică este estimată în contextul măsurilor de austeritate suplimentare cerute de experţii Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene în schimbul continuării acordului de ajutor extern. Potrivit noului plan, Grecia va aplica anul următor reduceri de cheltuieli de circa 9 miliarde de euro, comparativ cu 7,8 miliarde de euro în proiectul de la începutul lunii. Grecia se află în al cincilea an de recesiune puternică, care a urcat la niveluri record şomajul şi numărul falimentelor în randul companiilor. Contracţia economică a fost agravată de valurile succesive de măsuri de austeritate adoptate în ultimii trei ani pentru asigurarea a două pachete de împrumuturi externe, de 110 miliarde de euro şi 130 miliarde de euro.

 

OMC: Franţa nu este competitivă faţă de restul Europei

Franţa este nu este competitivă faţă de ţările din restul Europei şi cu atat mai puţin raportat la China, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Pascal Lamy. "Competitivitatea Franţei pe pieţele externe a avut de suferit în ultimii 10 ani. Nicăieri nu este mai evidentă situaţia decat în Europa, unde Franţa a pierdut cotă de piaţă în ultimul deceniu", a spus Lamy, într-un interviu acordat CNBC la Paris. Balanţa comercială a Franţei a fost afectată cel mai puternic în Europa, unde majoritatea statelor trebuie să respecte o serie de reguli comune. Pe termen scurt, Franţa trebuie să devină mai competitivă în Europa prin reducerea taxelor pentru companii, "astfel încat să redobandească un oarecare spaţiu de manevră", a spus el. Guvernul de la Paris va prezenta săptămana următoare măsuri pentru creşterea competitivităţii economice a ţării. Totuşi, guvernul a detaliat deja planuri pentru majorarea, nu scăderea, taxelor percepute companiilor mari, parte a bugtului de austeritate pentru 2013, care trebuie să abordeze problema deficitului excesiv. 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.