Economic

MOZAIC ECONOMIC: Romanii au aşteptări ridicate pentru anul 2013

Ziarul de Vrancea
16 oct 2012 875 vizualizări
Aşa arată un studiu al companiei de consultanţă GfK

Aproape trei sferturi din populaţie consideră că economia merge mai rău decat acum un an, disponibilitatea de cumpărare este scăzută, dar aşteptările legate de îmbunătăţirea situaţiei în 2013 sunt ridicate, romanii fiind printre cei mai optimişti europeni, alături de nemţi şi britanici,potrivit GfK. "Anul acesta se anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creşte cu 0,5 procente. şomajul este scăzut, sub cinci procente. Economia şi moneda trebuie să se stabilizeze treptat. Romania este a doua cea mai săracă ţară din UE. În perioada verii, preşedintele şi primul ministru s-au luptat pentru putere. Această luptă a culminat cu un referendum organizat pentru demiterea preşedintelui, invalidat din cauza numărului mic de votanţi. Aceste evenimente au afectat în mod clar starea de spirit a populaţiei. Gradul mic de încredere în elita politică deja existent a scăzut din nou. Încrederea că politicienii vor stabiliza economia Romaniei şi o vor dirija spre creştere pe termen lung a scăzut. În general, 73% din populaţie consideră că situaţia economică este mai rea decat acum un an", se arată într-un comunicat GfK Romania, care prezintă rezultatele unui raport GfK Consumer Climate pentru Europa si Statele Unite.

Situaţia economică generală din majoritatea ţărilor europene nu s-a deteriorat cu adevărat în lunile de vară, dar nici nu a înregistrat vreo îmbunătăţire propriu-zisă, iar consumatorii se aşteaptă în continuare ca puterea economică să scadă şi mai mult, notează analiştii. Şomajul a crescut în aproape toate ţările, iar guvernele continuă să încerce să îşi aducă deficitele de stat sub control prin măsuri stricte de austeritate, inclusiv prin mărirea impozitelor. În statele aflate în centrul crizei, aceasta determină, într-o măsură tot mai mare, populaţia să organizeze proteste.

Mulţi consumatori nu pot face faţă altor reduceri, şi nu sunt de acord să împartă povara măsurilor luate de guvernele lor fără certitudinea că acestea le vor ameliora situaţia, potrivit sursei citate. În contextul perspectivelor economice tot mai sumbre, aşteptările consumatorilor europeni privind veniturile au scăzut în mod considerabil în aproape toate ţările, iar măsurile de austeritate şi măririle de impozite impuse de guverne sunt subiecte la ordinea zilei în întreaga Europă.

Cele mai mici speranţe în ceea ce priveşte creşterea veniturilor au fost exprimate de consumatorii din Italia, Spania şi Grecia, la polul opus situandu-se cei din Germania, Austria şi Romania, se arată în comunicat. Pe de altă parte, ca urmare a scăderii aşteptărilor privind starea economiei şi veniturile, în multe ţări dorinţa de cumpărare a scăzut în mod perceptibil, singurele excepţii fiind Germania, Bulgaria şi Polonia. Cei mai dornici să consume răman în continuare germanii, austriecii şi bulgarii. Pe de altă parte, în SUA, contrar a ceea ce s-ar putea anticipa în lumina datelor economice modeste, consumatorii americani devin tot din ce în ce mai siguri pe sine.

Şeful Google: Optimizaţi paginile web pentru mobile şi comenzile nu vor întarzia

Peste 50% dintre companiile din Romania nu sunt prezente în mediul virtual, iar cele care deţin pagini web nu le-au optimizat pentru terminalele mobile, în pofida dezvoltării rapide a acestui segment de piaţă, a declarat şeful Google Romania, Dan Bulucea. "O firmă producătoare de saltele, după ce şi-a optimizat pagina web pentru terminale mobile, a primit comenzi şi a vandut 100 de bucăţi în mai puţin de o lună. Dacă vrei să fii cunoscut, nu uita web-ul, iar dacă vrei succes optimizează pentru mobil, pentru că traficul pe net generat de terminalele mobile creşte puternic comparativ cu desktop-urile, mai ales în week-end", a spus Bulucea.

El a adăugat că Google Romania a crescut pe publicitatea online, la fel ca şi toţi ceilalţi jucători prezenţi pe piaţa. "Credem cu tărie ca online-ul este al doilea mediu de promovare din Romania, după TV. De asemenea, cred cu tărie că, în viitor, tot ce va vinde se va face pe online", a spus Bulucea. El a arătat că prezenţa pe Internet poate aduce firmelor acces la un număr foarte mare de potenţiali clienţi şi implicit venituri mai mari, cu investiţii minime. Potrivit lui Bulucea, vinurile romaneşti au succes în Statele Unite, informaţie susţinută de numărul mare de căutări în acest sens.

"Informaţia este foarte utilă şi producătorii de vin locali ar trebui să îşi extindă prezenţa pe web cu ajutorul unui site bine pus la punct, disponibil în mai multe limbi, care să ofere informaţiile necesare unui posibil client sau partener de afaceri", a mai spus şeful Google Romania. Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord, America de Sud, Europa şi Asia. în Romania, Google a deschis un birou la Bucureşti la 1 noiembrie 2010.

UPC Romania ia în calcul furnizarea de servicii de telefonie mobilă

UPC Romania ia în calcul posibilitatea intrării pe piaţa telefoniei mobile, prin intermediul unui operator MVNO, care va închiria instructură de la jucătorii prezenţi pe acest segment al industriei, a declarat directorul general al UPC Romania, Severina Pascu. "Avem intenţia de a intra pe telefonia mobilă prin intermediul unui MVNO. Avem un proiect în acest sens, dar nu pot avansa un termen. În prezent ne concentrăm pe furnizarea de mobilitate la nivelul locuinţelor şi apoi vom face pasul spre următorul nivel", a spus Pascu.

Un MVNO este un operator care furnizează servicii de voce şi date mobile fără a-şi construi propria reţea de antene şi fibră optică, ci închiriind infrastructura de la operatori existenţi. Prezentă pe piaţa romanească din 1992, UPC este una dintre cele mai mari companii de comunicaţii prin cablu din Romania, furnizand servicii de televiziune prin cablu şi prin satelit, internet de mare viteză şi telefonie fixă digitală. Operatorul are 1,147 milioane de clienţi în 200 de oraşe medii şi mari. În primele şase luni, veniturile în dolari ale UPC Romania au scăzut cu 9,7%, la 66 milioane de dolari.

în lei, veniturile operatorului au crescut cu 2,6%, la 223 milioane de lei, de la 217 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului 2011. UPC Romania este afiliată la UPC Broadband, divizia europeană a grupului Liberty Global, una dintre cele mai mari companii de comunicaţii prin cablu din lume. Principalii concurenţi ai UPC Romania sunt RCS&RDS şi Romtelecom.

O importantă companie va reduce programul de lucru

ArcelorMittal Galaţi a decis reducerea programului de lucru pentru fiecare angajat cu cate două zile, pană la sfarşitul acestui an, zile pentru care salariaţii nu vor fi plătiţi, decizia fiind luată ca urmare a situaţiei economice în care se află combinatul siderurgic gălăţean. Oficialii ArcelorMittal au declarat, în cadrul unei şedinţe cu sindicaliştii de pe platforma siderurgică gălăţeană, că decizia nu va afecta concediile de odihnă programate pe anul în curs, angajaţii urmand să-şi efectueze integral concediile pană la sfarşitul anului. În plus, precizează aceştia, soluţia a fost luată ca urmare a situaţiei economice a societăţii în acest moment şi are în vedere menţinerea locurilor de muncă de la ArcelorMittal Galaţi.

Potrivit surselor citate, mai afectaţi vor fi cei care lucrează în aparatul de management, acestora urmand să li se aplice o reducere a timpului de lucru cu patru zile pentru şefii de secţii, respectiv şase zile pentru cei cu funcţii de conducere superioare. În plus, cei din conducerea ArcelorMittal Galaţi au mai spus că societatea înregistreaza în continuare pierderi, iar previziunile pentru lunile noiembrie şi decembrie nu sunt foarte bune, aşa că trebuie concentrate eforturile în vederea menţinerii competitivităţii companiei. Reprezentanţii salariaţilor au declarat că nu pot fi de acord cu o asemenea decizie, cată vreme aceasta duce la reducerea veniturilor salariaţilor.

"O astfel de hotărare afectează direct salariaţii. Nu putem fi de acord cu astfel de decizii", a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, de la combinatul gălăţean după ce decizia a fost comunicată sindicaliştilor. În urmă cu cateva zile, reprezentanţii companiei au anunţat că unul din cele două laminoare de tablă groasă de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi va fi închis temporar, decizia fiind motivată de scăderea pieţei europene în această perioadă. "Operaţiunile de laminare de la Laminorul de Tablă Groasă nr. 1 (LTG 1) vor fi suspendate temporar. Producţia va fi reluată imediat ce situaţia din piaţă se va îmbunătăţi. Această decizie este în acord cu conceptul de flexibilizare a producţiei pe care îl implementăm în prezent", declara, miercurea trecută, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvant al administraţei combinatului siderurgic de la Galaţi.

În zona IT, moldovenii proiectează, ardelenii execută şi oltenii vand

Programatorii software din zona Moldovei sunt cei mai creativi, ardelenii pun în practică cel mai bine aceste idei, iar oltenii reuşesc aibă cele mai bune rezultate la vanzări, a declarat directorul general al Bitdefender, Florin Talpeş.

"La noi în companie există o cutumă. Dacă vrei oameni creativi în zona software îi cauţi în Moldova. Dacă vrei să cei mai buni executanţi ai acestor idei, cauţi programatori din Ardeal. Dacă vrei să vinzi bine produsele create de moldoveni şi executate de ardeleni, cauţi oameni din Oltenia", a afirmat Talpeş. El a spus că pentru Bitdefender cea mai mare ameninţare o reprezintă incapacitatea de a monetiza aplicaţiile realizate de departamentul de cercetare şi dezvoltare al companiei.

În privinţa listării Bitdefender, Talpeş a spus, glumind, că aşteaptă finalizarea cazului brokerului Cristian Sima şi apoi va lua o decizie. "Serios vorbind, avem discuţii cu numeroşi investitori americani din zona high tech, dar încă nu s-a făcut niciun pas de către nicio parte", a spus şeful Bitdefender.


Şeful Comisiei de Asigurări a fost revocat

Preşedintele Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, Constantin Buzoianu, a fost revocat din funcţie, potrivit deciziei senatorilor şi deputaţilor întruniţi marţi în şedinţă comună, instituţia urmand să fie condusă, interimar, de vicepreşedintele Tudor Baltă. Revocarea, propusă plenului Parlamentului de către Comisiile reunite pentru buget, finanţe, a întrunit 222 voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă". Şefia acestei Comisii va fi asigurată, la propunerea parlamentarilor finanţişti, de vicepreşedintele instituţiei Tudor Baltă. Parlamentarii şi-au exprimat opţiunea pe buletine de vot, în absenţa parlamentarilor PDL, care au decis să boicoteze lucrările plenului reunit. Parlamentarii au primit buletine de vot pe care era înscris numele Constantin Buzoianu, în funcţie de opţiune, urmand să îl taie sau nu cu o linie numele. Votul pentru revocarea din funcţia de preşedinte al CSA a lui Constantin Buzoianu s-a desfăşurat în paralel cu cel pentru validarea lui Claudiu Săftoiu în funcţia de preşedinte director general al SRTv.

Panama a anunţat că vrea să adopte euro

Panama vrea să introducă în circulaţie euro, în paralel cu dolarul american, moneda folosită în prezent, a declarat preşedintele ţării din America Centrală, Ricardo Martinelli, în timpul unei întalniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, potrivit CNBC. "În Panama, moneda în circulaţie liberă este dolarul american şi i-am spus cancelarului că vrem să găsim modalităţi ca euro să devină o altă monedă în circulaţie şi să fie acceptată de piaţa panameză", a declarat Martinelli într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Merkel la Berlin.

Preşedintele Panama nu a dat detalii în privinţa introducerii euro, dar şi-a exprimat "încrederea deplină" în economia Germaniei şi cea a Europei şi a afirmat că se aşteaptă ca actuala criză din zona euro să fie depăşită în curand. Zona euro este formată din 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar euro se află în circulaţie în mai multe alte state, între care Kosovo, Muntenegru, Monaco, Andorra, precum şi unele teritorii. Panama, la aproape 10.000 de kilometri de Europa, este printre economiile cu cele mai rapide creşteri din America Latină. Anul trecut, PIB al Panama a avansat cu 10,6%, susţinut de cheltuieli de infrastructură, între care şi extinderea Canalului Panama.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.