Economic

Cursul de schimb se îndreaptă voios spre pragul de 4,6 lei/euro

Ziarul de Vrancea
5 oct 2012 969 vizualizări
Moneda naţională s-a depreciat spre jumătatea sesiunii, pe fondul cererii comerciale de euro, astfel că Banca Naţională a Romaniei (BNR) a afişat un curs de referinţă cu 2,68 bani mai mare, de 4,5694 lei/euro, reprezentand un nou maxim din ultimele două luni

O rată de schimb superioară a fost publicată de banca centrală la 6 august, de 4,5740 lei/euro. În sesiunea de joi cursul a fost de 4,5426 lei/euro. Pentru moneda americană, cursul a urcat cu 0,13 bani, la 3,117 lei/dolar. în acelaşi timp, referinţa pentru francul elveţian a crescut cu 2,21 bani, la 3,7703 lei/franc, cel mai înalt nivel din 13 august. Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a Romaniei în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc. La deschidere, euro era cotat la 4,5510 - 4,5535 lei, peste nivelul de joi seară, cand schimburile se perfectau la 4,5495 - 4,5515 lei. În prima oră de tranzacţionare, cursul a variat nesemnificativ, după care rata de schimb a început să urce accentuat, atingand un maxim de 4,5740 lei/euro. În jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,5688-4,5700 lei/euro. Dobanzile pentru depozitele cu scadenţa la o zi au crescut uşor, de la 4,39 - 4,89% la 4,43 - 4,93% pe an. Totodată, randamentele pentru depozitele cu scadenţa la o săptămană au urcat de la 4,76 - 5,26% la 4,78 - 5,28% pe an.


BCR întrerupe sistemul informatic pană pe 8 octombrie

Banca Comercială Romană (BCR) va întrerupe, în perioada 5-8 octombrie, pe diverse intervale orare, funcţionarea sistemului informatic care gestionează operaţiunile cu carduri, reţeaua de bancomate, maşini multifuncţionale şi terminale de plată la comercianţi, precum şi cele pe platforme alternative. Pentru reţeaua de carduri, bancomate (ATM), maşini multifuncţionale (MFM) şi terminale de plată la comercianţi (POS), întreruperile vor avea loc în noaptea de vineri spre sambătă, între orele 00:30 – 04:00, şi duminică spre luni, în acelaşi interval, se arată într-un comunicat al BCR. Serviciile de internet, mobile şi phone banking nu vor putea fi utilizate de clienţi vineri spre sambată noaptea, între orele 20:00 şi 09:00, şi sambată spre duminică, între 01:30 şi 07:30. "Fluctuaţiile care pot apărea vor fi generate de derularea unor procese specifice ce privesc îmbunătăţiri aduse sistemului informatic BCR, care vor conduce la creşterea calităţii serviciilor oferite. Reţeaua de ASV (automat de schimb valutar) nu va fi afectată de acestă întrerupere", se spune în comunicat. BCR, membră a Erste Group, este cea mai mare bancă din Romania în funcţie de active, cu peste 16 miliarde euro. Banca are peste 2.400 de bancomate şi 15.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianţi.

Creşterea economică din primul semestru a fost mai mică

INS a revizuit estimarea privind creşterea economică din primul semestru, de la 0,8% în varianta iniţială la 0,7%, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumătatea anului la 247,727 miliarde lei, susţinut de creşterile din construcţii şi activităţi profesionale şi de servicii. "Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din construcţii (plus 2,3%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (plus 1,5%), şi informaţii şi comunicaţii (plus 1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populaţiei", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În trimestrul al doilea PIB a crescut cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 138,259 miliarde lei preţuri curente, urcand şi comparativ cu primele trei luni ale anului, după două trimestre consecutive de scădere. Ramura "Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport" a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (3,7%), urmată de construcţii (3,6%). Creşteri uşoare s-au mai raportat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (1,5%), tranzacţii imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) şi comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (0,3%). Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţămant; sănătate şi asistenţă socială (2.1%), agricultură, silvicultură şi pescuit (1,6%), activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (1,6%) şi intermedieri financiare şi asigurări (0,9%). Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrand o creştere cu 5,7%, notează INS.

Fiat vrea să preia Opel gratis de la General Motors

Grupul italian Fiat vrea să relanseze discuţiile cu General Motors (GM) pentru preluarea producătorului german Opel, proces pe care şeful Fiat îl vizează fără costuri dacă GM este dispus să vandă, scrie cotidianul Il Sole 24 Ore, fără a cita surse. Planul directorului general al Fiat, Sergio Marchionne, ar fi să preia Opel la costuri zero, scrie publicaţia italiană, citată de MarketWatch. Propunerea nu a fost prezentată formal grupului american GM, dar Marchionne are conversaţii frecvente cu directorul general al GM, Dan Akerson. Producătorul italian ar putea prezenta o ofertă pentru Opel doar dacă alianţa dintre GM şi Peugeot ar fi dizolvată. Opel are un impact negativ asupra rezultatelor GM, iar unii analişti au afirmat că renunţarea la aceste operaţiuni ar fi cea mai bună opţiune. "Planul lui Marchione este de a pune mana pe Opel gratis, nu ca în cazul Chrysler sau a ofertei pentru Opel din 2009", scrie Il Sole 24 Ore. Fiat a achiziţionat o participaţie la Chrysler în 2009 în schimbul tehnologiei pentru construcţia de maşini din clasa mică şi a expertizei de management.


Comenzile noi din industrie au crescut cu doar 0,5%

Comenzile noi din industrie au crescut în primele opt luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 0,5% pe total piaţa internă şi piaţa externă, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). Evoluţia a fost susţinută de creşterile înregistrate de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (13,8%), industria bunurilor de uz curent (8,5%) şi industria bunurilor intermediare (2,4%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 3,6%, se arată într-un comunicat al INS. În august, faţă de luna precedentă, comenzile noi din industrie au crescut cu 0,8%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (6,4%). Scăderi s-au consemnat în industria bunurilor de uz curent (-7,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,9%) şi industria bunurilor intermediare (-2,3%). Comparativ cu iulie 2011 indicatorul a fost mai mic cu 0,1%.


Patronii Bancpost şi Băncii Romaneşti vor să fuzioneze

Două dintre cele mai mari bănci din Grecia, National Bank of Greece (NBG) şi EFG Eurobank, prezente şi în Romania, negociază o fuziune care ar crea cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa elenă, potrivit unor surse citate de publicaţia locală To Vima. O astfel de tranzacţie ar avea acordul guvernului de la Atena şi cel al Băncii Greciei, scrie To Vima, potrivit New York Times.  EFG Eurobank deţine în Romania Bancpost, iar NBG este prezentă prin Banca Romanească.  Altă variantă luată în calcul, scrie publicaţia elenă, este fuziunea NBG cu EFG Eurobank şi Hellenic Postbank, o instituţie de credit mai mică, deţinută de stat. Autorităţile elene au decis în august că Hellenic Postbank nu este viabilă. Băncile elene se află sub presiune pentru consolidare, astfel încat să poată rezista mai bine crizei, care le-a lăsat dependente de lichidităţi de la banca centrală, întrucat accesul la pieţele interbancare şi Banca Centrală Europeană rămane blocat. La începutul săptămanii, grupul francez Credit Agricole a anunţat că derulează negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vanzarea subsidiarei Emporiki Grecia la preţul simbolic de 1 euro. Societe Generale a informat, de asemenea, că se află în negocieri exclusive cu Piraeus Bank pentru vanzarea diviziei Geniki din Grecia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.