Economic

Hidroelectrica va fi listată la patru luni de la ieşirea din insolvenţă

Ziarul de Vrancea
2 oct 2012 743 vizualizări
Listarea la Bursă a Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei

Guvernul a promis FMI că va publica prospectul de vanzare pe bursă a 10% din acţiunile Hidroelectrica în maximum trei luni după ce compania va ieşi din insolvenţă şi că oferta va fi lansată o lună mai tarziu. Planul avut în vedere de Guvern pentru listarea Hidroelectrica a fost anexat la scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional (FMI) în urma misiunii de evaluare din luna august. Listarea la bursă a Hidroelectrica era programată pentru cel tarziu la mijlocul lunii octombrie a acestui an, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului. La 20 iunie, Hidroelectrica a intrat însă în insolvenţă la solicitarea Consiliului de Administraţie, care şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011. Anul trecut, Hidroelectrica a livrat "băieţilor deştepţi" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumătate din vanzările companiei de stat în anul trecut. "Într-un interval de trei luni după ce Hidroelectrica va ieşi din procedura de insolvenţă vom publica prospectul de privatizare, cu intenţia de a lansa IPO (oferta publică primară-n.r.) o lună mai tarziu", se arată în documentul transmis FMI. Listarea Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei. Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica şi îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 2,49% din titlurile emise în cadrul majorării de capital. În documentul transmis FMI, Guvernul şi-a luat şi angajamentul de a vinde pe bursa de profil OPCOM cantitatea de electricitate devenită disponibilă în urma renegocierii sau rezilierii contractelor bilaterale. Hidroelectrica este menţinută pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat. În vara acestui an, premierul Victor Ponta afirma că Hidroelectrica va reveni pe piaţa normală a energiei în toamna acestui an. Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelctrica, Remus Borza, a declarat că ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica în această toamnă, aşa cum unii "trambiţează triumfalist", nu este posibilă, un termen realist fiind luna iunie 2013.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.