Economic

MOZAIC ECONOMIC Treichl: Europa de Est a depăşit cele mai dure efecte ale crizei euro

Ziarul de Vrancea
2 sep 2012 883 vizualizări
Directorul general al Erste Group Bank-prezentă în Romania prin BCR a declarat că Europa de Est a trecut peste cele mai dure efcte ale crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Bloomberg

"Nu mă aştept să se înrăutăţească situaţia, însă este destul de rău în acest moment. În principal deoarece creşterea creditului este relativ slabă pentru moment, lucru de înţeles în sensul că sentimentul general care a afectat Europa a afectat şi Europa Centrală şi de Est", a afirmat Andreas Treichl într-un interviu acordat Bloomberg la Alpbach, în Austria. El a adăugat că marjele şi randamentele care pot fi obţinute în Europa Centrală şi de Est sunt semnificativ mai bune decat în Europa de Vest. "Randamentul total al băncilor de pe acele pieţe este mult mai bun decat acasă", a continuat şeful Erste. Europa de Est poate "spera la creştere", a adăugat el. "Avem o situaţie fantastică - pieţe bancare subpenetrate, persoane cu venituri semnificativ mai mici decat în Europa de Vest, însă cu mult mai productivi", a mai arătat Treichl, referindu-se la Europa de Est. El a descris intrarea grupului rus Sberbank în regiune drept "un semn bun", deoarece arată că ruşii "cred în viitorul regiunii". Sberbank a preluat operaţiunile internaţionale ale Volksbank, cu excepţia celor din Romania, care au rămas în portofoliul grupului austriac.


Cursul de schimb s-a depreciat pentru a doua oră consecutiv

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a Romaniei a scăzut şi vineri, cu 0,22 bani, şi a ajuns la 4,4595 lei/euro, într-o piaţă liniştită, unde cotaţiile au fluctuat uşor în jurul nivelului de 4,46 lei/euro. Banca centrală a publicat joi o rată oficială de 4,4617 lei/euro. Leul s-a apreciat în luna august cu 4,05% la cursul de referinţă, cotaţiile coborand treptat de la maximul istoric de 4,6481 lei/euro atins la 3 august. Moneda naţională a început să se aprecieze din 3 august şi să recupereze din coercţia înregistrată în iulie pe fondul tensiunilor politice cauzate de suspendarea în vederea demiterii a preşedintelui Traian Băsescu. Recuperarea leului a fost susţinută pentru început de intervenţiile indirecte ale BNR în piaţă şi de plafonarea repetată a sumelor la operaţiunile repo prin care banca centrală împrumută instituţiile de credit. Astfel, leul a revenit aproape de nivelul dinaintea începerii tensiunilor politice. Totuşi, moneda naţională este în scădere cu 3,23% raportat la nivelul de la finalul anului trecut, cand euro era cotat la 4,3197 lei. Cursul de referinţă anunţat vineri pentru dolar a scăzut cu 0,6 bani, de la 3,5544 lei/dolar la 3,5484 lei/dolar, iar cursul pentru francul elveţian a coborat de la 3,7155 lei/franc la 3,7136 lei/franc. La deschiderea şedinţei, euro a fost tranzacţionat la 4,4645 lei, cu 0,75 - 1,05 bani peste cotaţiile de joi din jurul orei 16:30, de 4,4540 - 4,4570 lei/euro. "Piaţa este în continuare liniştită, iar volumele au început să nu mai fie atat de mari ca dimineaţă. în regiune, zlotul şi forintul au revenit pe apreciere uşoară, urmand recuperarea de pe burse", a afirmat un dealer. Dobanzile afişate vineri de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenţa la o zi au continuat să coboare, de la 4,93% - 5,43% la 4,88% - 5,38% pe an. în acelaşi timp, randamentele cu scadenţa la o săptămană au crescut nesemnificativ, de la 5,06% - 5,56% la 5,07% - 5,57% pe an.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Şeful Google încearcă să aplaneze din faşă un conflict cu Apple

Directorul general al Apple Tim Cook şi CEO-ul Google Larry Page discută pe tema disputelor privind drepturile de proprietate intelectuală şi tehnologiile patentate, a declarat o sursă apropiată situaţiei, citată de Bloomberg. Cook şi Page au vorbit săptămana trecută la telefon şi vor continua în curand discuţiile, a afirmat sursa Bloomberg, fără a face alte precizări. Apple nu are vreun litigiu cu Google, însă a dat în judecată mai multe companii care produc smartphone-uri pe platofrma Android, precum Samsung şi HTC, atacand în justiţie inclusiv caracteristici ale sistemului de operare dezvoltat de Google. O sursă apropiată avocaţilor Apple a afirmat că grupul a luat în calcul un proces împotriva Google în 2010, optand în schimb pentru acţionarea HTC în justiţie, în primul proces privind patentele din industria telefoanelor "deştepte". Apple a decis să nu atace Google, concluzionand că procesele împotriva producătorilor rivali de smartphone-uri ar fi o strategie mai bună, a afirmat persoana citată. Sistemul de operare Android este oferit gratis de Google producătorilor, compania obţinand în schimb venituri din publicitatea prin intermediul telefoanelor mobile. Google a cumpărat în acest an pentru 12,5 miliarde dolari compania Motorola Mobility, producător de smartphone-uri şi tablete Android care deţine de asemenea un portofoliu impresionant de patente în domeniul IT&C. Motorola a dat în judecată Apple într-o instanţă comercială din Washington, acuzand compania că încalcă şapte brevete.

Numărul şomerilor din UE a ajuns la 25,25 milioane

Rata şomajului a stagnat în luna iulie la 10,4% în UE, respectiv 11,3% în zona euro, dar numărul şomerilor din Uniunea Europeană a crescut cu 43.000 în perioada analizată şi a ajuns la 25,254 milioane de persoane, cu 2,1 milioane mai multe decat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În zona euro, numărul şomerilor a crescut cu 88.000 în iulie, la 18 milioane de persoane, cu 2,05 mai multe decat în iulie 2011, potrivit datelor prezentate de Eurostat. Cele mai scăzute rate ale şomajului sunt înregistrate în Austria (4,5%), Olanda (5,3%), Germania şi Luxemburg (5,5% fiecare), la polul opus situandu-se Spania (25,1%) şi Grecia (23,1% - luna de referinţă mai 2012). Romania, cu 7%, se plasează spre capătul inferior al topului celor mai ridicate rate ale şomajului, fiind încadrată de Cehia (6,6%) şi Belgia (7,2%). Marea Britanie figurează cu un şomaj de 8% (mai), Polonia 10%, Franţa cu 10,3%, Italia cu 10,7%, Ungaria cu 10,8% (iunie), Bulgaria cu 12,4%, iar Portugalia cu 15,7%. Rata şomajului în randul tinerilor (sub 25 de ani) este de 22,5% în UE şi 22,6% în zona euro, cu situaţii alarmante în Grecia (53,8%) şi Spania (52,9%). Cei mai puţini tineri fără locuri de muncă se găsesc în Germania (8%), Austria (8,9%) şi Olanda (9,2%).

Guvernul Spaniei a pus bazele pentru o “bancă rea”

Guvernul Spaniei a aprobat un set de măsuri menite să accelereze reformele în sistemul bancar, afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare, transmite MarketWatch. Măsurile includ liniile directoare pentru crearea unei "bănci rele", care să preia creditele neperformante şi proprietăţile prescrise de la băncile comerciale. Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a declarat într-o conferinţă de presă că aceste reforme au rolul să rezolve definitiv problemele băncilor, după ce măsurile luate în ultimii trei ani nu au reuşit să pună capăt crizei financiare care a obligat guvernul să preia patru bănci, inclusiv Bankia, în trecut a treia ca mărime din Spania după active. "Trebuie să vindecăm sectorul financiar, pentru a avea bănci care să dea din nou credite. Obiectivul fundamental al acestei reforme este reluarea creditării", a spus Saenz de Santamaria. Măsurile îndeplinesc totodată angajamentele asumate de Spania în schimbul ajutorului de 100 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru bănci, convenit în luna iulie. Programul de ajutor prevede printre altele înfiinţarea unei companii de administrare a activelor, adică a "băncii rele", care să preia activele neperformante ale băncilor, începand din acest an.

BCE va deţine monopolul acordării licenţelor bancare

Banca Centrală Europeană (BCE) va deţine monopolul acordării licenţelor bancare în zona euro, potrivit propunerilor Comisiei Europene referitoare la crearea uniunii bancare în regiune, a declarat o sursă apropiată situaţiei, transmite Bloomberg. Proiectul, care urmează să fie prezentat pe 12 septembrie, prevede şi că BCE va putea decide ce bănci va supraveghea direct şi cand va delega responsabilităţile uzuale de supraveghere. Autorităţile naţionale de reglementare vor păstra dreptul de a decide cand şi cum să fie închisă o bancă. Banca centrală va putea să facă însă recomandări şi să îşi exprime punctul de vedere în acest proces. "BCE ar trebui să primească puteri depline de supraveghere, în legătură cu stabilitatea financiară", a declarat Stefaan De Rynck, purtător de cuvant al comisarului pentru Servicii Financiare Michel Barnier. El a arătat că autorităţile naţionale de reglementare ar trebui să fie în continuare însărcinate cu unele probleme precum protecţia consumatorilor. Liderii din zona euro au decis în iunie crearea unei autorităţi comune de reglementare a sectorului bancar şi extinderea rolului de supraveghere al BCE, pentru a crea condiţiile pentru salvarea directă a băncilor, prin fondul de stabilitate al zonei euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.