Economic

Titularizare cu copiuţe şi retraşi pe motiv de „subiecte grele”

Ziarul de Vrancea
2 aug 2012 3458 vizualizări
Un candidat la disciplina educaţie fizică a încercat să copieze la titularizare, în centrul de la Panciu u cu toate că examenul a durat patru ore, unii candidaţi s-au plans de timpul insuficient avut la dispoziţie pentru subiectele complexe pe care le-au avut de detaliat

Un candidat care susţinea examenul de titularizare la educaţie fizică şi sport în centrul organizat în incinta Liceului Tehnologic din Panciu a fost prins încercand să copieze. Acesta a fost eliminat şi a pierdut astfel şansa de a preda în învăţămant anul şcolar viitor. „În afară de această tentativă de fraudare a concursului, înregistrată la centrul de examen din Panciu, proba s-a desfăşurat fără incidente, conform metodologiei în vigoare”, declară purtătorul de cuvant al Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesoara Silvia Chelariu. Alţi 78 de candidaţi înscrişi la titularizare au ales să nu se mai prezinte ieri la examen, iar 56 s-au retras din „motive personale” după ce au văzut subiectele. Anul acesta titularizarea s-a ţinut în 21 de centre din tot judeţul. Unul dintre cele mai aglomerate a fost cel cu numărul 10, organizat în incinta Liceului Auto din Focşani, unde au fost înscrişi 62 de candidaţi. Aici, potrivit preşedintelui centrului şi directorului unităţii, Ioan Negoescu, au lipsit 10 candidaţi, iar alţi 2 au renunţat. La polul opus s-au aflat centrul cu numărul 11, de la Liceul cu Program Sportiv, unde a fost înscris un singur candidat, la disciplina rugby, dar şi Şcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focşani unde, din cei 3 candidaţi înscrişi, s-a prezentat unul singur. De altfel, centrul acesta a fost primul care şi-a încheiat activitatea puţin după ora 13,00. Un alt centru cu numai 2 candidaţi care au susţinut examenul a fost şi la Colegiul Naţional Cuza. „Fix la ora 14,00 au predat cei doi lucrările, fără nici un fel de probleme”, ne-au declarat reprezentanţii centrului.

Timp prea puţin pentru rezolvarea subiectelor

Candidaţii de la titularizare s-au plans de timpul insuficient pe care l-au avut la dispoziţie, deşi acesta a fost de 4 ore. „Subiectele au fost acceptabile, nu au fost grele, ci ample ca şi conţinut, iar cele patru ore avute la dispoziţie nu au fost suficiente”, ne-a declarat la ieşirea din sala de examen Luminiţa Tofan, care a susţinut examen la asistenţă medicală. „Subiectele au fost ample iar timpul scurt. Au fost teme noi, am avut 5 subpuncte la limba romană şi 5 subpuncte la matematică, iar pentru toate acestea timpul a fost insuficient”, ne-a declarat şi Rica Verdeţu, care are aproape 20 de ani experienţă în învăţămant şi care vrea să se titularizeze pe un post de educatoare. Dezamăgită a fost la ieşirea din examen şi o altă profesoară cu vechime de 5 ani la catedră, Alina Coroană, care a susţinut examen la comerţ. „Subiectul al II-lea a fost ciudat formulat şi nu am înţeles cerinţa. Am mai participat la titularizare în anii anteriori dar cerinţele au fost clare. Nici timpul nu a fost suficient”, ne-a declarat Alina Coroană, care ne-a dezvăluit ulterior că cel mai probabil va părăsi sistemul de învăţămant întrucat salariile nu sunt motivante iar elevii dezinteresaţi. „Subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu programele specifice pentru concurs la specialitatea postului didactic. Proba scrisă a cuprins subiecte mixte din didactica specialităţii şi din metodica predării specialităţii respective”, informează IŞJ Vrancea.

Concurenţă mare la educatoare şi învăţători

Potrivit unei situaţii a IŞJ, numărul total al cadrelor didactice înscrise la concurs a fost de 543, însă numai 494 şi-au depus documentele necesare susţinerii pobei scrise. Scăzand absenţii şi candidaţii care au renunţat, numai 359 de absolvenţi de studii superioare au susţinut în final examenul. Lucrările acestora au plecat aseară spre cele peste 10 centre de evaluare din ţară stabilite la nivel central. IŞJ Vrancea a scos la concurs anul acesta 432 de posturi dintre care doar 98 sunt pe perioadă nedeterminată. Pe acestea se “bat” 75 de învăţători, 44 de educatoare, 36 de absolvenţi de educaţie fizică şi sport, 26 de limba şi literatura romană, 18 matematică şi cate unul pentru alte 11 discipline. Rezultatele concursului de titularizare se vor afişa în fiecare centru în care s-a desfăşurat concursul, în data de 7 august 2012. Contestaţiile se vor depune în perioada 7-8 august la sediul Inspectoratului Şcolar, iar rezultatele finale vor fi publicate pe data de 10 august. (M. VLĂDESCU)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.