Economic

Creştere economică de 1,5-1,7% în următoarele şase luni

Ziarul de Vrancea
3 iun 2012 925 vizualizări
Aşa arată previziunea realizată de către ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că ministerul pe care îl conduce îşi propune pentru Romania, pe următoarele şase luni, o creştere economică de 1,5- 1,7% din PIB. Potrivit lui Daniel Chiţoiu, în următoarele şase luni, economia Romaniei ar trebui să crească cu 1,5- 1,7% din PIB datorită măsurilor pe care şi le-a propus să le ia actualul Guvern. "Obiectivul pe termen scurt pe care îl are Guvernul Ponta şi Ministerul Economiei este de a crea un mediu favorabil investiţiilor care să ducă la dezvoltarea economică. Romania are nevoie de măsuri astfel încat să avem un mediu de afaceri sustenabil. Mediul de afaceri din Romania nu numai că nu a fost stimulat să se dezvolte, dar dimpotrivă au fost luate măsuri pentru a fi distrus. Măsurile luate pană acum au fost luate din prostie, apoi au fost măsuri de tăiere de venituri astfel încat au dus în final la reducerea cresterii economice în Romania. Noi, în următoarele şase luni avem ca obiectiv creşterea economiei, ne dorin să avem o creştere de 1,5-1,7% din PIB", a declarat Daniel Chiţoiu. Ministrul Economiei a spus că primele măsuri luate au fost de a reduce pierderile din domeniul economic. "Primele măsuri pe care le-am luat şi le voi lua în comtinuare sunt de a reduce pierderile şi arieratele din economie ale societăţilor cu capital de stat. La sfarşitul lui 2011, avem un nivel al arieratelor de 2,6 % din PIB. Primele măsuri care le-am dispus se refară la reducerea pierderilor din economie", a subliniat ministrul. Daniel Chiţoiu a mai precizat că va impune termene precise pentru eliberarea de autorizaţii, astfel încat mediul de afaceri să nu fie nevoit să aştepte mai multe luni sau chiar ani.

Ponta: Trebuie să continuăm autostrada Ruse - Bucureşti

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri în legătură cu proiectele de infrastructură pe frontiera cu Bulgaria, că Romania va trebui să continue autostrada de la Ruse la Bucureşti, iar anul acesta va fi finalizat şi podul de la Calafat. Ponta a fost întrebat cum a răspuns propunerii premierului bulgar de continuare au autostrăzii care ajunge la Ruse pană la Bucureşti, care în teritoriul bulgăresc este realizată de o firmă a statului Qatar în parteneriat public - privat. "Am răspuns pozitiv, sperăm ca anul acesta să se termine podul de la Calafat şi e clar că de la Craiova la Calafat trebuie să îmbunătăţim infrastructura. Bulgarii au demarat un proiect care va dura caţiva ani pentru o autostradă care vine pană la Ruse şi evident că noi trebuie să facem restul legăturii spre Bucureşti", a spus Ponta. Bulgaria, Turcia şi Qatar au convenit înfiinţarea unei companii de proiect pentru construcţia în parteneriat public-privat a unei autostrăzi de 300 kilometri de la Ruse pană la Svilengrad, la graniţa cu Grecia şi Turcia. Autostrada va străbate teritoriul Bulgariei de la nord la sud, conectand graniţa cu Romania de frontiera cu Grecia şi Turcia, iar costurile sun estimate la aproximativ 750 milioane de euro.

Minele de cupru vor fi scoase din nou la vanzare

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că ministerul pe care îl conduce va relua procedura de privatizare a Cuprumin Abrud după ce aceasta va primi avizul de mediu, precizand că în cazul în care nu se va găsi un investitor compania ar putea fi preluată de CJ Alba."Pană atunci, în maxim o lună, o lună şi jumătate, parcurgand etapele legale vom introduce managementul profesionist. În prezent, ce se întamplă la Cuprumin Abrud, pe informaţiile pe care le am şi am dispus un control acolo, are loc o scurgere de bani către clientela PDL-istă din zonă şi care încă se mai află la conducerea acestei societăţi", a spus Chiţoiu. Ministrul Economiei a spus că atat în cazul societăţii din Abrud, cat şi în cazul exploatării de la Roşia Montană, statul este interesat "ca aceste zone să fie exploatate din punct de vedere economic eficient". "Pe noi ne interesează ca aceste zone să fie exploatate din punct de vedere economic eficient şi mai ales să ducem investiţii conexe exploatărilor miniere. Ce înseamnă investiţii conexe? Ne interesează să dezvoltăm şi industria turistică. Ne interesează să ducem industria conexă exploatării miniere: industria prelucrătoare, industria de producere de echipamente şi utilaje pentru domeniul minier şi de asemenea ne interesează ca acolo să dezvoltăm o microcomunitate de afaceri legată de exploatările miniere. Ne interesează ca toată populaţia din zonă să aibă locuri de muncă. Să creăm noi locuri de muncă şi să atragem şi din alte zone limitrofe celor două regiuni, Roşia Montană şi Abrud, şi de asemenea ne interesează, aşa cum vă spuneam clar, investiţiile de mediu care se vor face în zonă acolo şi garanţiile pe care investitorii le aduc pentru efectuarea acestor investiţii de mediu", a afirmat Chiţoiu. El a precizat că în cazul în care nu se va găsi un investitor interesat pentru Cuprumin Abrud pană la sfarşitul anului, compania ar putea fi preluată de Consiliul Judeţean Alba. "În cazul în care la Cuprumin Abrud nu găsim un investitor care să reia la sfarşitul acestui an exploatarea minieră de la Abrud, ne gandim şi avem prevăzut şi în programul de guvernare al USL, ne gandim la preluarea acestei societăţi de către Consiliul Judeţean Alba astfel încat să atragem fonduri europene pentru a dezvolta această societate şi pentru a o pune pe

Veniturile imperiului imobiliar al reginei Elisabeta a II-a au urcat cu 9.200%

Imperiul imobiliar al reginei Elisabeta a II-a a supravieţuit în cei 60 de ani de la încoronare suişurilor şi coboraşurilor din piaţă, înregistrand o creştere a veniturilor de 9.200%, de peste trei ori rata inflaţiei, potrivit cotidianului Financial Times. Marea Britanie sărbătoreşte jubileul de diamant al reginei Elisabtea a II-a, reprezentand împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron. Crown Estate, compania care deţine terenurile şi proprităţile suveranului în Marea Britanie, a generat un venit din închirieri de 2,5 milioane de lire sterline în 1952, suficient pentru achiziţia unei case cu preţ mediu în centrul Londrei în prezent. În rezultatele pentru anul fiscal încheiat în martie 2011, compania a raportat venituri de 230 de milioane de lire sterline (284 milioane de euro). Avansul veniturilor reflectă creşterea constantă a valorii proprietăţilor din Marea Britanie în ultimii 60 de ani. Veniturile reginei au avut, însă, un avans mai rapid decat al pieţei, întrucat proprietăţile acesteia sunt amplasate în unele din cele mai atractive zone ale ţării. Activele companiei Crown Estate includ Regent Street din Londra, unde se află unele din cele mai căutate spaţii comerciale din lume, precum şi St James’s, centrul industriei fondurilor de hedging în Londra. Chiriile au înregistrat creşteri uriaşe în ambele locaţii în ultimii cinci ani, în pofida incertitudinilor economice. Portofoliul de proprietăţi, care aparţine monarhului pe durata cat se află pe tron, include porţiuni importante de plajă, platoul continental pe o distanţă de 19 kilometri de la ţărm, Parcurile Regale şi 106.000 de hectare de teren agricol. Nu sunt incluse Palatul Buckingham, Castelul Windsor sau proprietatea Balmoral din Scoţia, care sunt deţinute direct de regină. Portofoliul de proprietăţi imobiliare Crown Estate a fost evaluat prima dată în 1987, cand se ridica la 1,2 miliarde de lire sterline, iar pană în 2011 a ajuns la 7 miliarde de lire sterline. Compania a afirmat că nu poate estima valoarea din 1952, însă a sugerat că aceasta s-ar fi situat la cateva sute de milioane de lire sterline. Potrivit unei legi din 2011, regina primeşte 15% din veniturile Crown Estate.

Soros: Criza din Grecia va atinge punctul culminant în toamnă

Criza din Grecia va atinge punctul culminant în toamnă, după ce un nou guvern nu va reuşi să respecte condiţiile acordului de ajutor extern, şi este puţin probabil ca Germania şi Bundesbank să-şi asume rolul de lider pentru a scoate zona euro din criză, afirmă miliardarul George Soros. După cele trei luni, va fi prea tarziu pentru ca Germania, cea mai mare economie a zonei euro, să ia măsurile de ieşire din criză, a spus Soros, citat de cotidianul New York Times. Criza din zona euro ameninţă să distrugă Uniunea Europeană şi să împingă Europa într-un "deceniu pierdut", similar Americii Latine în anii '80, a spus el. Prezent la o conferinţă pe teme economice la Trento, Italia, Soros a definit situaţia gravă a euro ca o criză a datoriilor suverane, interconectată strans cu o criză a sistemului bancar."O soartă similară cu cea a Americii Latine aşteaptă acum Europa. Asta este responsabilitatea pe care trebuie să o conştientizeze Germania şi celelelate state creditoare. Dar nu este niciun semn că s-ar întampla aşa ceva", a afirmat miliardarul. Soros a declarat că se aşteaptă ca alegerile din Grecia să conducă la un guvern dispus să respecte condiţiile din acordul de ajutor financiar extern, însă noul executiv se va afla în imposibilitatea de a face acest lucru. "Criza din Grecia ar putea atinge punctul culminant în toamnă. Pană la acel moment, economia germană va încetini, astfel că va fi şi mai dificil decat în prezent pentru cancelarul Angela Merkel să convingă populaţia germană să accepte noi responsabilităţi în Europa", a spus el.

Miliardarii planetei au pierdut într-o săptămană 24,4 miliarde de dolari

Cei mai bogaţi 40 de oameni din lume au pierdut împreună în această săptămană 24,4 miliarde de dolari, averea lor coborand la 963,6 miliarde dolari, după ce temerile generate de creşterea puternică a costurilor de împrumut ale Spaniei şi datele slabe privind piaţa muncii din SUA au afectat bursele. Mogulul cazinourilor Sheldon Adelson a pierdut 2,2 miliarde de dolari. Acţiunile companiei acestuia, Las Vegas Sands, au coborat cu 10,3% pe pracursul săptămanii, iar averea lui Adelson, al 22-lea cel mai bogat om al planetei, a ajuns uşor sub 20 de miliarde de dolari, potrivit indicelui miliardarilor calculat săptămanal de Bloomberg. "Se pare că suntem blocaţi pe un trend de încetinire. Raportul privind piaţa muncii a fost dezamăgitor, după date similare în ultimele săptămani. întăreşte teama că economia încetineşte", a declarat John Carey, manager la compania Pioneer Investments din Boston. Indicele industrial Dow Jones a trecut pe pierdere pentru acest an, după ce angajatorii din SUA au creat în mai cel mai redus număr de locuri de muncă pentru o perioadă de aproape un an, iar sectorul industriei prelucrătoare din China a încetinit. Standard & Poor’s 500 a coborat cu 2,46% vineri, cel mai mare declin zilnic începand din noiembrie. Randamentele obligaţiunilor americane pe zece ani a coborat sub 1,5% vineri pentru prima dată, după ce numărul de angajaţi din SUA a crescut cu numai 69.000, avans mai slab decat cele mai pesimiste aşteptări.

Preţul petrolului, în scădere

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut vineri cu 4,6%, la sub 100 de dolari pe baril, pentru prima oară în aproape opt luni, în urma datelor privind creşterea ratelor şomajului în SUA şi Europa, care ar putea provoca scăderea cererii de carburanţi, relatează Bloomberg. Şomajul din Statele Unite a urcat în luna mai pentru prima dată în aproape un an, de la 8,1% în aprilie la 8,2%, după o perioadă de declin puternic, în care a coborat de la 9,1% în august. "Este nevoie de un cuvant mai puternic decat groaznic, pentru raportul privind piaţa muncii. Totul este provocat de datele economice lamentabile", a declarat Stephen Schork, preşedinte al companiei Schork Group din Villanova, Pennsylvania. În zona euro, şomajul a crescut la 11%, un nou maxim istoric, reflectand impactul crizei datoriilor de stat, însoţită de măsuri de austeritate pe întregul continent şi de un impas economic dificil pentru statele mediteraneene. Petrolul Brent cu livrare în iulie este tranzacţionat în scădere cu 3,09 dolari, respectiv 3%, la 98,78 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimele opt luni, declinul din acest an fiind de 8%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.