Economic

Retrocedări suspecte de terenuri la Primăria Focşani!

Gabriel Sava
31 mai 2012 3997 vizualizări
Suprafeţe de teren aparţinand cooperaţiilor sunt împărţite unor beneficiari ai Legii 10 în condiţiile în care Primăria Focşani nu prea mai are terenuri libere u cooperativa Prestarea a ajuns” îngrădită între loturi împărţite la Legea 10 şi riscă să-şi sisteze activitatea

Primarul „Fapte nu vorbe!”şi angajaţii din subordinea sa înfăptuiesc, de mai bine de doi ani, „retrocedări” suspecte de terenuri cu o valoare imobiliară ridicată, situate în zone centrale ale Focşaniului. Ultima acţiune, care vizează predarea-primirea unui teren în suprafaţă de 444 m.p, a avut loc pe 10 mai, cand o comisie a Primăriei Focşani, în frunte cu edilul Decebal Bacinschi, a dat această suprafaţă, prin proces verbal, Corneliei Andrieş. Dacă terenul în cauză nu ar face obiectul unui litigiu care nu este încă finalizat în instanţă, predarea acestui teren nu ar fi ridicat poate suspiciuni. Apărătorul Corneliei Andrieş, avocatul Dan Alexandru Simion, a declarat că persoana pe care o reprezintă a obţinut o decizie irevocabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie legat de terenul în litigiu, motiv pentru care, în perioada următoare, îl va delimita de restul suprafeţelor prin construirea unui gard.


Terenul Primăriei – de la Cooperativă, la retrocedare


Reprezentanţii cooperativei Prestarea Focşani spun că s-au trezit în prima jumătate a lunii mai cu mai multe persoane care au venit pentru a-şi împrejmui o suprafaţă de teren. Mai mult, pe 21 mai, SCM Prestarea a primit şi o somaţie pentru suprafaţa ocupată de un service auto şi de o spălătorie chimică, prin care li s-a solicitat „să ridicaţi toate autoturismele aflate pe terenul proprietatea clientului şi să eliberaţi spaţiul pe care îl folosiţi nelegal (ca tolerat în acest moment)”. Solicitarea vine din partea Corneliei Andrieş, din Focşani, care a dobandit terenul după o decizie a Curţii de Apel Galaţi, rămasă definitivă prin sentinţa Înaltei Curţie de Casaţie şi Justiţie, completată prin dispoziţia nr 320 din data de 23.02.2012 a Primăriei Focşani. Cei de la Prestarea spun că terenul le-a fost acordat încă din 1969, cand fostul Consiliu Popular al judeţului Vrancea a atribuit unităţilor cooperatiste teren în folosinţă. Ulterior, dreptul de folosinţă asupra terenurilor ocupate de cooperaţii a fost consfinţit şi prin Legea 1/2005, privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei. Articolul 107, alin 1 din lege face referire la „terenurile transmise în folosinţă pe durată nedeterminată şi fără plată în vederea realizării de construcţii pentru activitatea organizaţiei cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti, precum şi a asociaţiilor coperative, existente pană la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, şi pe care au fost realizate contrucţii conform legii, îşi menţin acest regim juridic, pe toată durata existenţei construcţiilor respective sau pană la trecerea lor cu plată în proprietatea societăţii cooperative”. Acesta a fost şi temeiul legal pentru care Cooperativa Meşteşugăreasca SCM Prestarea a solicitat în 2010 instanţei să constate, în contradictoriu cu Primăria Focşani, „că este titulara unui drept de folosinţă asupra terenurilor”.


Împroprietărire în service-ul auto


La momentul respectiv, primăria emisese deja alte patru dispoziţii prin care suprafeţele reveneau mai multor persoane îndreptăţite să primească teren sau despăgubiri în baza Legii 10/2001. Astfel, fuseseră emise dispoziţii pentru suprafaţa de 1200 m.p pentru Huţanu Stela şi 686 m.p pentru Dabija Gheorghe, 1200 m.p pentru Mihalache Ecaterina, 967 m.p. pentru Oprea Neacşa, Oprea Ionel şi Gadei Anişoara şi 1053 m.p. pentru Beisteter Valeria şi Vosganian Janina. O altă suprafaţă de 630 m.p a fost atribuită direct prin decizie a instanţei lui Paul Ilicenco şi tot prin decizie a instanţei a fost atribuită şi 444 m.p către Andrieş Cornelia, cea care a şi solicitat eliberarea terenului. Terenul pe care a devenit proprietară Cornelia Andrieş este situat chiar în curtea service-ului iar cei de la Prestarea spun că atribuirea către un alt proprietar le afectează activitatea. „Nouă ne-a mai rămas o faşie de patru metri lăţime, de la fundaţie, unde ar urma să ne strecurăm iar pentru service este total insuficientă. Prin această punere în posesie, noi suntem în pericol chiar să sistăm activitatea”, a declarat Silviu Pleş, preşedintele SCM Prestarea.


Primarul Bacinschi nu vede nici o problemă


Municipalitatea nu consideră, prin vocea primarului Bacinschi, că ar fi o problemă în modul în care s-au retrocedat terenurile din strada Brăilei nr 104. „Terenurile aparţin domeniului public al municipiului Focşani, ele nu au fost ale cooperativei «Prestarea». Dacă aveau nevoie de acestea, ca orice societate comercială privată, şi dumnealor puteau face cerere de închiriere sau de concesionare”, a declarat primarul. Nici chiar faptul că pentru mai mulţi îndreptăţiţi la Legea 10/2001 nu s-a găsit vreo palmă de teren nu pare să fie o problemă pentru edilul şef. „Cererile s-au preluat în ordinea primirii acestora. Unii au solicitat teren, alţii despăgubiri”, a mai precizat Bacinschi. Ceea ce nu se ştie însă este faptul că, pentru majoritatea muritorilor de rand, terenurile aparţinand cooperaţiilor (iar Prestarea este doar una dintre ele) nu apar „la liber” ca fiind disponibile, ele fiind legal grefate de dreptul de folosinţă atribuit acestora prin lege. Dar cum Focşaniul este oraşul uneia din Uniri, poate şi obiceiul cu ocaua mică şi cu cea mare nu s-a pierdut încă. Chiar dacă Prestarea a caştigat la prima instanţă care a recunoscut dreptul de folosinţă asupra suprafeţei de 1189 m.p situată pe B-dul Brăilei nr. 104, acest lucru nu îi ajută prea mult. Aceeaşi instanţă a respins cererea de chemare în judecată avand ca obiect acţiunea în constatare cu persoanele care au primit teren din suprafeţele stăpanite pană în 2009 de cooperaţie. Dosarul se află de altfel în recurs şi are termen luna viitoare. Avînd în vedere miza enormă şi implicarea Primăriei, apărătorii SCM Prestarea au solicitat strămutarea dosarului la o altă instanţă. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
criticul, acum 4347 zile, 12 ore, 29 minute, 33 secunde
"şi pe care au fost realizate contrucţii conform legii, îşi menţin acest regim juridic, pe toată durata existenţei construcţiilor respective "...Pai DOMNILOR ZIARISTI ...daca pe citeste integral
, acum 4347 zile, 16 ore, 58 minute, 23 secunde
ia interesativa voi mai bine de un anume catana marian care cumpara drepturi de proprietate litigioase,sau terenuri ale nimanui..ale primariei adica....fara mostenitori pe 2 lei....adica pe sub mana citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.