Economic

Coloana de stiri economice:Valoarea proiectului Casa Radio a scăzut la jumătate

Ziarul de Vrancea
18 mar 2012 908 vizualizări
Valoarea de piaţă a proiectul Casa Radio din Bucureşti la finalizare este estimată la 331,7 milioane euro în raportul financiar al investitorului israelian Plaza Centers, acţionarul majoritar al complexului, la mai puţin de jumătate din evaluarea de la finele anului 2010, de 772,35 milioane euro.

Potrivit evaluării realizate de Jones Lang LaSalle, valoarea de piaţă a terenului şi construcţiilor existente s-a redus mai puţin, respectiv cu circa 7%, de la 182 de milioane de euro la 172,325 milioane de euro. Valoarea de piaţă a Casei Radio include şi două centrale pe gaz evaluate la 11 milioane de euro. Casa Radio, de pe malul Dîmboviţei, una dintre cele mai mari clădiri din Romania, va fi demolată în proporţie de 70%, pe amplasamentul acesteia urmînd să fie dezvoltat un proiect imobiliar, cu o suprafaţă construită de 600.000 de metri pătraţi, de către Plaza Centers în parteneriat cu statul roman. Deşi valoarea de piaţă a proiectului a scăzut la mai puţin de jumătate, suprafaţa construită a rămas aceeaşi. Plaza Centers a amînat încă o dată finalizarea construcţiei, pînă în 2014-2016, deşi pentru prima etapă cel mai recent termen de încheiere a lucrărilor era stabilit pentru 2013. Proiectul va include o zonă comercială, spaţii de birouri, camere de hotel clasificate la cinci stele, un cazinou, hipermarket şi o sală de convenţii şi conferinţe, potrivit raportului. Plaza Centers deţine în total şapte terenuri sau proiecte în dezvoltare în Romania, majoritatea de retail, dar şi spaţii de locuinţe, hoteluri şi birouri. Valoarea totală a acestor active (terenuri şi construcţii) deţinute de companie pe piaţa romanească s-a redus anul trecut cu peste 10%, de la 253,3 milioane euro la 226,3 milioane euro. Terenurile deţinute de companie în Romania sînt în Timişoara, Iaşi, Slatina, Hunedoara, Tîrgu-Mureş, Constanţa şi Miercurea Ciuc. În afară de proiectul Casa Radio şi clădire de birouri deţinută în Bucureşti, compania intenţionează să dezvolte cîte un proiect la Iaşi (retail, birouri), Miercurea Ciuc, Timişoara, Hunedoara, Tîrgu Mureş şi Constanţa (retail) şi Slatina (retail şi rezidenţial). La sfîrşitul anului 2010, compania estima că va începe lucrările la aceste proiecte în 2011-2012, însă în raportul din 2011 se anunţă un termen de 2013-2014, cu finalizare pentru 2014-2015. Construcţia proiectului de la Miercurea Ciuc, începută în a doua jumătate a anului 2008, a fost suspendată în 2010 din cauza indisponibilităţii soluţiilor de finanţare, se arată în raport. Proiectele de la Timişoara, Iaşi, Slatina, Hunedoara şi Tîrgu Mureş se află în etapele de studii de fezabilitate, proiectare şi planificare.

Apple este acuzată de mai mulţi scriitori că vinde copii piratate

Un grup de 22 de autori chinezi au dat în judecată Apple pentru 50 milioane yuani (8 milioane de dolari), acuzînd compania că vinde, prin App Store, copii nelicenţiate ale cărţilor scrise de ei, potrivit presei chineze, preluată de Reuters. Grupul, denumit Alianţa pentru drepturile scriitorilor, a cerut anul trecut Apple într-o petiţie să înceteze distribuţia electronică a operelor, după ce a reuşit să convingă Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, să nu mai publice materialele pe platforma Baidu Library. Autorii acuză Apple că vinde versiuni piratate a 95 de cărţi, potrivit agenţiei dep resă Xinhua, care nu precizează tribunalul unde se va judeca procesul. "Ca deţinători de drepturi de proprietate intelectuală, înţelegem importanţa protejării proprietăţii intelectuale, iar atunci cînd primim plîngeri răspundem prompt şi adecvat", a declarat purtătorul de cuvînt al Apple Carloyn Wu. Companiile străine se plîng de ani buni de modul relaxat în care sînt aplicate în China legile privind drepturile de proprietate intelectuală. Recent, tot mai mulţi deţinători chinezi de copyright au început să facă presiuni pentru o mai bună protecţie din partea autorităţilor.

Portugalia va fi următoarea Grecie

Mohamed El-Erian, directorul general al PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, anticipează că Portugalia va fi următoarea ţară din zona euro intrată într-o criză severă, devenind "următoarea Grecie" pînă la sfîrşitul acestui an, potrivit unui interviu prezentat de Der Spiegel. Întrebat dacă crede că Portugalia va deveni următoarea Grecie pînă la sfîrşitul acestui an, El-Erian a spus: "Da, din păcate asta se va întîmpla". Pacific Investment Management Co. (PIMCO) este cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, cu active în administrare de 1.360 miliarde de dolari. PIMCO este divizie a grupului german de asigurări Allianz, însă funcţionează în mare parte autonom. Economia Portugaliei se va contracta cu 3,3% în acest an, potrivit estimărilor oficiale, cea mai abruptă scădere din anii '70, cauzată în principal de măsurile de austeritate implementate de guvern în conformitate cu programul de asistenţă externă de 78 miliarde euro contractat în 2010 de al UE şi FMI. Şeful PIMCO a spus că primul acord de finanţare externă a Portugaliei va fi insuficient, iar ţara va fi nevoită să ceară mai mulţi bani de la UE şi FMI. "Va fi o dezbatere largă privind modul în care UE, creditorii, FMI şi Banca Centrală Europeană vor împărţi contribuţiile. Apoi, pieţele financiare vor deveni neliniştite, deoarece se tem de implicarea sectorului privat", a spus El-Erian pentru Der Spiegel, preluat de Reuters.

Lagarde: Yuanul chinezesc ar putea deveni monedă de rezervă

Yuanul chinezesc ar putea deveni monedă de rezervă dacă Beijingul va continua reformele economice şi se va angaja în consolidarea şi flexibilizarea sistemului de schimb valutar, consideră directorul general al FMI, Christine Lagarde, citată de Reuters. Adresîndu-se oficialilor, bancherilor şi oamenilor de afaceri prezenţi la China Development Forum, comentariile lui Lagarde privind evoluţia yuanului într-o monedă de rezervă reprezintă cea mai explicită declaraţie de susţinere acordată de un oficial FMI ambiţiilor Chinei privind dezvoltarea monedei naţionale. China operează un sistem închis de schimb valutar, cursul yuanului fiind strîns controlat, însă guvernul de la Beijing vrea să crească gradul de utilizare a yuanului pentru încheierea tranzacţiilor comerciale internaţionale şi a implementat mai multe reforme pentru a facilita tranziţia. "Este nevoie de un plan pentru consolidarea şi flexibilizarea sistemului de schimb valutar, pentru un management monetar şi al lichidităţii mai eficace, cu supraveghere şi reglementare de mai bună calitate, o piaţă financiară mai bine dezvoltată, dobînzi flexibile pentru depozite şi credite şi, în final, deschiderea contului de capital. Dacă toate acestea se vor materializa, nu există niciun motiv pentru care renminbi (yuanul - n.r.) să nu ajungă la statutul de monedă de rezervă, ocupînd o poziţie adecvată statutului economic al Chinei", a declarat Lagarde.

Investiţie de 35 milioane lei într-un patinoar la Poiana Braşov

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului de construcţie a unui patinoar artificial la complexul sportiv naţional Poiana Braşov, o investiţie în sumă totală de 34,4 milioane lei, acoperită de la bugetul de stat şi alte surse de finanţare. Avizul pentru această investiţie, derulată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost acordat în ultima şedinţă de guvern. Durata de realizare a construcţiei este estimată la 12 luni, iar valoarea investiţiei va putea fi actualizată "potrivit evoluţiei ulterioare a preţurilor", conform hotărîrii de guvern. Patinoarul artificial, în suprafaţă construită desfăşurată de 5.300 metri pătraţi, este gîndit ca o sală polivalentă în care să se poată desfăşura orice sport indoor, cu o capacitate de circa o mie de spectatori. La terminarea lucrărilor, imobilul si terenul aferent vor fi predate pe bază de protocol Consiliului Local al Municipiului Braşov. Guvernul consideră că, prin punerea în funcţiune a acestui patinoar artificial, se va asigura organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, dar şi că se va pune accentul pe "dezvoltarea armonioasă a tinerilor prin practicarea sportului".

Investitorii britanici se plîng de lipsa de transparenţă de la licitaţiile publice

Investitorii britanici nu cunosc suficient oportunităţile de afaceri din Romania, iar cei prezenţi pe piaţă acuză lipsa de transparenţă din achiziţii publice, avînd însă printre avantaje forţa de muncă înalt calificată şi relativ ieftină, apreciază ministrul britanic pentru comerţ şi investiţii. "Investitorii britanici au afaceri foarte bune aici, este o piaţă profitabilă, în care apreciază cîteva avantaje specifice pe care Romania le are, în special în privinţa forţei de muncă înalt calificate, cu aptitudini lingvistice foarte dezvoltate, ceea ce britanicii nu prea au, şi cu calificări tehnice foarte bune. Au de-a face cu un grad de stabilitate şi loialitate foarte mare din partea angajaţilor şi, desigur, comparativ cu alte state europene, costul forţei de muncă este relativ scăzut", a declarat ministrul britanic pentru comerţ şi investiţii, Stephen Green, aflat într-o vizită în Romania. El a arătat că investitorii din Marea Britanie, dar şi din alte ţări, invocă pe piaţa romanească dificultăţi precum lipsa de transparenţă în domeniul achiziţiilor publice şi procedurilor aferente. "Este o problemă pe care Guvernul o recunoaşte şi, deşi s-au făcut progrese importante în ultimii doi, trei ani, mai sînt multe lucruri de făcut", a spus el. În general investitorii îşi doresc în administraţie proceduri transparente, cu modalităţi clare şi inteligibile de a se ajunge la un anumit rezultat, într-un interval de timp bine precizat. Întrebat de ce prezenţa marilor investitori britanici în Romania nu este una masivă, activînd din această categorie doar grupuri precum Vodafone şi GlaxoSmithKline, ministrul a răspuns că investitorii britanici în general nu cunosc suficient oportunităţile de afaceri din Romania. "Una din sarcinile ambasadei Marii Britanii la Bucureşti şi pentru autorităţile de la Londra va fi să ajute Romania să prezinte investitorilor britanici poveştile sale de succes. Dacă ne uităm la relaţiile comerciale bilterale, constatăm că avem o balanţă echilibrată, importurile de ambele părţi sînt relativ de acelaşi volum, dar nu există, într-adevăr, suficiente investiţii directe şi Romania în general nu a beneficiat suficient de aceste investiţii, nu doar din partea britanicilor. Este foarte potrivit să se prezinte oportunităţile pe care le oferă Romania, pentru că este vorba de a şaptea ţară ca dimensiune în Europa şi a doua în Europa Centrală şi de Est", a adăugat Green. Întrebat dacă ştie să fi cumpărat vreodată un produs romanesc, ministrul britanic a spus că a cumpărat haine romaneşti sau mărci britanice de haine confecţionate în Romania. El a spus că nu îşi aminteşte ce părere i-au făcut produsele respective. "Asta este un lucru bun, pentru că înseamnă că nu mi-au făcut o impresie nefavorabilă. Vă pot spune, însă, că turismul în Romania este prea puţin promovat în Marea Britanie. Nu am văzut chiar eu, dar am mulţi prieteni care mi-au povestit că Romania este o ţară foarte frumoasă. Cred că oportunităţile de turism de aici nu sînt suficient de vizibile pentru britanici şi cred că aţi putea atrage mai mulţi turişti britanici aici", a arătat Green.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.